DeAgostini "Veliki jedrenjaci "kolekcija

25

DeAgostini "Veliki jedrenjaci "kolekcija

offline
  • Pridružio: 17 Maj 2008
  • Poruke: 12069
  • Gde živiš: Srbija

Ali ako spustim skroz dole onda je ova rupa ,na koju pokazuje strelica, blago zaklonjena ?

offline
  • Pridružio: 11 Avg 2012
  • Poruke: 0

Vlada78 ::Ali ako spustim skroz dole onda je ova rupa ,na koju pokazuje strelica, blago zaklonjena ?



Dobro pitanje,moras da pazis na sve,ko zna za sta ce ta rupa trebati kasnije i sta ide tu u daljem sklapanju.Nisu delovi uradjeni najbolje pa neki moras dici a neki spustiti po potrebi.

offline
  • Deki
  • Pridružio: 11 Mar 2013
  • Poruke: 1

Koliko vidim na ovoj slici ova prva paluba koju smo dobili je dosta prelomljena tako da ne znam isplati li se ostavljati one proreze za druge letvice. To moze da stvori probleme sa spajanjem jer nece moci lepo da se iskrive letvice. Zato je gornja paluba mnogo ravnija pa ce to moci da se odradi bez vecih problema.

offline
  • Pridružio: 10 Mar 2013
  • Poruke: 0



Od kad je izašao 2. broj i kada sam video ovo preklapanje i zaklanjanje rupe, ja se vrtim po forumima, šemama, browserima... i nemam odgovor, da li podići rebro tako da se kraj rebra izjednači sa donjim delom kobilice ili ga zalepiti tako kako su ga oni isekli pa kasnije turpijati i šmirglati...
Kroz tu rupu kasnije dolazi ako se ne varam, pramčani jarbol, onaj što stoji pod oštrim uglom. Mislim da ćemo moći kasnije alatom da sredimo da kroz tu rupu prođe jarbol bez većih problema.
Moje pitanje je, ako dignemo to rebro sa, da li ćemo poremetiti lepljenje paluba ili nešto drugo?

Ko je šta odlučio, da li ćete dizati rebro ili lepiti takvo kakvo nam je dato???

offline
  • Pridružio: 15 Mar 2013
  • Poruke: 0

Pažljivo sklapanje modela na žalost, podrazumeva povećanu dozu strpljenja. U ovom slučaju, to znači : - pričekaj sa sklapanjem problematičnih detalja dok ne prikupiš delove koji tu naležu, ili se nadovezuju. Ovako, možeš samo sebi napraviti problem. Uzgred, ovakav način sklapanja trupa je vrlo riskantan. Bilo bi poželjno prvo sklopiti kobilicu, na nju postaviti sva rebra, pa je NAOPAČKE pričvrstiti na stabilnu podlogu za nastavak montaže. Na taj način se sprečava da se model kasnije (pri postavljanju oplate) "uvrne". Paluba bi trebalo da se postavlja tek kada se oplata postavi do nivoa palube. Neko pre toga izradi sve što treba u unutrašnjosti modela (veze sa krmom, stepenice, topovska mesta.... zavisno od toga koliko napredno radite modele), pa tek onda predje na oplatu. Nije dobro sklapati "od gore", jer se teško uklapa sa letvicama oplate.

offline
  • Pridružio: 17 Maj 2008
  • Poruke: 12069
  • Gde živiš: Srbija

Ovo je isecak iz videa. Vidi se poklapanje sa rupom i ismirglan visak.

offline
  • Pridružio: 15 Mar 2013
  • Poruke: 0

Miroslav77 ::Prvo, u tzv. sastavnicama je receno kojom bojom se farba, a s druge strane ne postoji klasicna sema bojenja, kao kod maketa aviona i helikoptera, npr. Ipak je to bio srednji vek, ako gledamo autenticnost. Tada savremene hemije nije bilo.
Edicija je trajanja 2 godine a ne 4.
Kome se svidja i ko prepoznaje zadovoljstvo u tome, neka radi, a kome se ne svidja i ne mora.


Tada su se brodovi premazivali katranom. Neki delovi brodovaa iznad vodene linije su impregnirani lanenim uljem i kasnije su farbani raznim bojama. Arhive koje čuvaju planove tih brodova raspolažu i tim podacima. Šteta što se uz dobre modele ne daju i ti podaci, pa ste upućeni na slike iz muzeja koje se mogu pronaći pretragom na netu. Brodovi iz ksnijih perioda oblagani su bakarnim pločama radi zaštite od crva i školjki.

offline
  • Pridružio: 10 Mar 2013
  • Poruke: 0

jomar1077a ::Pažljivo sklapanje modela na žalost, podrazumeva povećanu dozu strpljenja. U ovom slučaju, to znači : - pričekaj sa sklapanjem problematičnih detalja dok ne prikupiš delove koji tu naležu, ili se nadovezuju. Ovako, možeš samo sebi napraviti problem. Uzgred, ovakav način sklapanja trupa je vrlo riskantan. Bilo bi poželjno prvo sklopiti kobilicu, na nju postaviti sva rebra, pa je NAOPAČKE pričvrstiti na stabilnu podlogu za nastavak montaže. Na taj način se sprečava da se model kasnije (pri postavljanju oplate) "uvrne". Paluba bi trebalo da se postavlja tek kada se oplata postavi do nivoa palube. Neko pre toga izradi sve što treba u unutrašnjosti modela (veze sa krmom, stepenice, topovska mesta.... zavisno od toga koliko napredno radite modele), pa tek onda predje na oplatu. Nije dobro sklapati "od gore", jer se teško uklapa sa letvicama oplate.

Potpuno se slažem sa tobom. Problem i jeste to što dobijamo delove "na kašikicu" i da ne postoji verovatno pravi modelarski redosled sklapanja koji inače ide kada se ovo radi sa svim delovima koji stoje pred tobom.

Moja ideja je da sačekam da dobijemo kompletan držač za brod, a to bi trebalo da bude zaključno sa 11. brojem, pa da onda krenem sa skalpanjem jer tada ćemo imati celu kobilicu i sva rebra na raspolaganju. Svako uklapanje sa svim ti delovima biće kudikamo lakše nego ovako parcijalno.

offline
  • gille  Male
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 18 Nov 2004
  • Poruke: 1
  • Gde živiš: Sremski Karlovci

Hteo bih da se nadovezem na DeAvgustinija jer vidim da razmisljamo slicno:

Citajuci maketarstvo.net/forum/viewtopic.php?t=2.....p;start=0]
kao i nas forum primetio sam za sada dva problema koja stvaraju nedoumicu.

1. spojevi paluba koji su izrazajni i po meni dosta kvare model broda



sto je s.solajic lepo elaborirao ( mycity-military.com/Blog/DeAgostini-Vel.....ja_23.html ) i cija ideja za resenje mi se jako dopada.

2. neprecizna izrada rebara

sto se ogleda u odstupanju lezista poprecnih greda na rebrima br. 14 i 15 !

Stoga bih se strpio neko vreme i sakupio celu kobilicu sa pripadajucim rebrima i "na suvo" proverio naleganje delova.

Za palubu bih barem gornju koja je najvise vidljiva primenio resenje s.solajic, a po mogucstvu i svih ostalih.

U medjuvremenu dok ne izadju svi neophodni delovi za gore navedeno bih skupljao pribor, alat, boje... a najvaznije citao savete i proverena iskustva drugih, sto je neprocenjivo za nekog kao ja ko se po prvi put upusta u ovakav projekat. Smile

offline
  • Deki
  • Pridružio: 11 Mar 2013
  • Poruke: 1

Sto se tice ovog naleganja verujem da je problem u pakovanju delova. Prvi broj je bio spakovan sa onim kartonom koji koliko toliko drzi delove da se ne izvitopere, dok je drugi deo bio samo u kesici. U pakovanju koji sam ja dobio paluba je bas dosta izvitoperena. Isto tako sam dobio i letvice za palubu razne nijanse. Ovo sto mi dobijamo je najverovatnije visak iz okolnih zemalja tako da to stoji u magacinu duze vreme i nije cudo sto cemo dobijati krive delove.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1325 korisnika na forumu :: 64 registrovanih, 9 sakrivenih i 1252 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, A.R.Chafee.Jr., Apok, Atomski čoban, babaroga, bladesu, Boris Bosiljčić, botta, Bubimir, cenejac111, DejanSt, delrey, Denaya, djboj, Doca, doktor1964, Dorcolac, dragoljub11987, dule10savic, Faki-Valjevo, GandorCC, Georgius, havoc995, HogarStrashni, ikan, Joco Skljoco, kalens021, Karla, kokodakalo, Krusarac, Krvava Devetka, kunktator, kybonacci, mačković, mercedesamg, Mercury, mile23, milenko crazy north, milimoj, Miloskec, MiroslavD, mrvica78, nebkv, nemkea71, nikoladim, NoOneEver Dreams, oganj123, panzerwaffe, Parker, Rogonos, Romibrat, ruso, sasa87, Shinobi, Sićko, SR-3m, vathra, virked, VJ, vukovi, wizzardone, Wrangler, YugoSlav, Zimbabwe