DeAgostini "Veliki jedrenjaci "kolekcija

30

DeAgostini "Veliki jedrenjaci "kolekcija

offline
  • Pridružio: 18 Mar 2013
  • Poruke: 1

probaj na njihov centar za informacije +381 11 3018 208 od 10 -15 taj broj su dali u prvom broju a ako neuspev javi pacemo da se dogovorimo da ti nekako skeniram iako nisam vest u tome Ziveli

offline
  • Pridružio: 05 Mar 2013
  • Poruke: 0

Igor Mitrović ::Jel bi neko mogao da mi skenira ili skicira delove iz prvog broja jer ne mogu nigde da ga nadjem na trafikama, a vec sam kupio dvojku?
Imas sliku na 1. strani,na dnu

offline
  • Pridružio: 19 Mar 2013
  • Poruke: 0

Napisano: 20 Mar 2013 10:06

Ma probao sam svuda, kazu da su vec ponavljali 2 puta prvi broj, presao sam sve trafike i nista. Probao bih da ih sam izradi od neke sper ploce ako mozes nekako ih skeniraj

Dopuna: 20 Mar 2013 10:09

Sliku sam video ali je bitna razmera kako bih mogao da uklopim delove iz broja 2

offline
  • Pridružio: 18 Mar 2013
  • Poruke: 1

evo jasam sad uzeo treci broj i ima opet onaj telefo sto sam ti ga napisao 011 3018 208 za narucivanje starih brojeva Ziveli

offline
  • Pridružio: 19 Mar 2013
  • Poruke: 0

ok probacu

offline
  • Pridružio: 14 Mar 2013
  • Poruke: 0

Napisano: 20 Mar 2013 15:06

Par strana unazad neko nudi prvi i drugi broj da proda, ostavio je i broj telefona. pokušaj da nađeš

Dopuna: 20 Mar 2013 15:09

Majstor M. ::Imam prva dva broja, ako nekom treba tel. 0641529184.


evo pronašao sam

offline
  • IT manager
  • Pridružio: 13 Mar 2013
  • Poruke: 1
  • Gde živiš: Beograd

Izašao je i treći broj Velikih jedrenjaka sa DVD uputstvom. I pored dosta detalja sa slika u prethodnim brojevima, nisam mogao da se otrgnem utisku - nedovršenosti ovog projekta.

Nakon pažljivog pregleda sam i shvatio šta sve nedostaje ovom modelu i našao sam par ozbiljnih zamerki na ovom projektu.

1. zamerka:
Naime, zbog načina slaganja oplate u dva sloja, ekseri kojima se zakiva oplata ostaju u unutrašnjosti i prekriva ih tanki sloj mahagoni furnira. Na gotovom modelu ne vidi se ni jedan jedini ekser ni zakivak - što je krajne nerealistično jer se na brodovima svaki sloj oplate zakivao drvenim i gvozdenim ekserima. Zato ovaj model na slikama izleda tako "plastično" i glatko. Ja ću verovatno odstupiti od predloženog modela postavljanja oplate i to na način da se ekseri vide na površini nakon postavljanja spoljne oplate (zakivajući oba sloja zajedno) što smatram prirodnim i verodostojnim. Kada rešim sistem montaže oplate, postaviću slike i uputstvo, pa ko voli tako- moći će da proba.

2. zamerka
Još jedan propust, barem u odnosu na postojeća uputstva kao i video materijal sam primetio: rebra na gornjoj palubi nedostaju kao i ojačanja sa unutrašnje strane oko otvora za topove:

Kod starih brodova, kostur se protezao iznad nivoa gornje palube a ne do nivoa kao na ovom modelu. To je i logično- nisu se pravile ograde gornje palube od jednog komada špera već kao i ostali deo trupa i korita - iz dasaka u slojevima (najmanje 2) Da bi to mogli da urade-daske su morale da se na neku konstrukciju zakivaju - a to su upravo izbačeni delovi rebara sa kostura broda. Ovi delovi kostura su bili ili sa unutrašnje strane kao nastavak rebara, ili sa spoljačnje strane oplate kao vertikalne grede koje su se montirale i učvrčščivale na rebra i to kroz oplatu pa je unutrašnja strana mogla da bude glatka.

Na ovom modelu to nedostaje ,bilo u prvoj ili drugoj varijanti i unutrašnja strana oplate iznad gornje palube je glatka i bez ijednog vertikalnog dela rebra. Kod modernijih jedrenjaka, unutrašnji deo ograde je mogao da bude "opšiven daskama pa da to izgleda glatko i da se ne vide rebra, ali tada je to malo dobijalo na debljini zida ograde koji je imao spoljni i unutrašnji deo oplate i gde se ne vide produžeci rebara. Na način kako je na ovom modelu to izvedeno- kod pravih brodova jednostavno ne bi bilo moguće složiti i montirati daske oplate iznad palube.

3. zamerka
Pored ovoga, na svim palubama postojala su ojačanja od greda vezana za kostur, koja su uokvirivala topovske otvore, a za ta ojačanja užadima su bili vezani topovi. Bez tih ojačanja, pri uzburkanom moru ili opaljenju topa, isti bi izleteo sa svog mesta, pokidavči relativno tanku dasku oplate. Na ovom modelu to nedostaje.

4. zamerka:
Prozori na krmenom kaštelu: Ovo je jedno od najlošijih rešenja koje nije prihvatljivo za modele više kategorije. Prozori i vrata su LIVENI metalni i samo nalepljeni na oplatu. Kakva KATASTROFA i propust, deluje gotovo tužno da na modelu od 400 evra u delovima, budu isporučeni i projektovani ovakvi prozori. Sasvim je izvesno da ću priložene prozore i vrata koristiti samo kao model da uradim drvene prozore i vrata sa staklom i vidljivim rešetkama a ove ću nakon toga baciti. Na ovakav način prilepiti metalne livene prozore na jedan ozbiljan model je nedopustivo i veoma ruži celu sliku.

5. zamerka:
Poklopci otvora za topove. Ovi poklopci su METALNI???? Na galeonima to nikada nije bio slučaj. Naravno, proizvođaču je bilo lakše da isporuči jeftine metalne odlivke, ali ja ipak savetujem da poklopce obojite tako da bar imitiraju drvo kao i na ostatku trupa - biće mnogo verodostojnije.

6. Topovi: Iako lepa i verna replika, mesingani topovi ne bi trebalo da se montiraju dok se prethodno ne eloksiraju ili oboje. Demi-cannon topovi u 16 veku su bili crni, ili tamno sive, bronzane boje. Mesing je zgodan materijal za obradu na strugu i CNC mašinama i zato se svi današnji topovi za modele rade od mesinga, ali točkove topovskih lafeta i same topove od mesinga, ako možete - eloksirajte u crno ili koristite neku crnu mat boju da postignete efekat i izgled pravog topa.
U prilogu sam postavio par slika koje pokazuju kako bi neki detalji trebalo da izgledaju na našem brodu.

verodostojan izgled prozora i vrata:






Poklopci i otvori topova:



Topovi:

offline
  • Pridružio: 16 Mar 2013
  • Poruke: 0

Napisano: 20 Mar 2013 17:34

Da,posto je razmera modela 1:50 materijalizacija bi trebala da bude potpuno verna,jer ipak je ovo krupno... sa druge strane, i ja sam primeio ovo za prozore,onda su neka vrata ta sto se lepe dok su druga ostavljena kao slobodan izbor)onda fenjer je potpuno metalni ( neki modelari ruski su pravili novi,kako bi ga i osvetlili,kao i prozore,i vrata,jer su ubacili svetlo unutar jedrenjaka pa se lepo stice utisak gde je on prosupljen a gde ne)..sa druge strane,oni su i pomocni camac za spasavanje dali metalni. kolko sam ja mogao da vidim u tom ruskom izdanju... u mnogim zemljama je posle ovog modela izasao i model preseka broda jos dealjniji....i on se sklapa u 20 brojeva...
Moje je pitanje,da li je moguce raditi samo jednu oplatu,kako bi se ti spojevi videli,kao i ovi ekseri, koje oni cak smirglaju....

Dopuna: 20 Mar 2013 17:37

Igor Mitrović ::ok probacu
Ako se ne snadjes,javi se,pa ,kad ugrabim malo vremena,iscrtacu i ja to u CAD-u, pa da odneses i laserski iseces...jedino je zeznuto za ova sidra... ali mozes kupiti kod maketara druga koja lice....

offline
  • Oxygen 
  • Zaslužni građanin
  • Pridružio: 14 Mar 2012
  • Poruke: 692

Narode, mogu li da postavim pitanje?
Zapravo, dva, jer "glavno" pitanje glasi:
Da li se farba paluba?
Elem, kpošto sam kupio treći broj krenuo sam sa radom - počeo sam da lepim ove letvice na palube (sve od prvog broja).
Data sam zapazio da mi fali 3-4 letvice da završim drugi deo palube koji se dobija u trećem broju.
Šta da radim? Pošto sam dosad radio avione u 1/72, ja sam mislio da od višaka četvica koje ostanu po sečenju sa drugih paluba (ustvari, nisu to palube, već delovi) "skrpim" letvice poput ovih koje dobijamo, a zazore zagitujem gitom za drvo. Po lepljenju i farbanju istih, sumnjam da bi se primećivalo.
Šta vi mislite? Da li je neko imao sličan problem?
Svaki predlog je dobrodošao.

offline
  • niklo 
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 11 Mar 2013
  • Poruke: 0

Oxygen ::Narode, mogu li da postavim pitanje?
Zapravo, dva, jer "glavno" pitanje glasi:
Da li se farba paluba?
Elem, kpošto sam kupio treći broj krenuo sam sa radom - počeo sam da lepim ove letvice na palube (sve od prvog broja).
Data sam zapazio da mi fali 3-4 letvice da završim drugi deo palube koji se dobija u trećem broju.
Šta da radim? Pošto sam dosad radio avione u 1/72, ja sam mislio da od višaka četvica koje ostanu po sečenju sa drugih paluba (ustvari, nisu to palube, već delovi) "skrpim" letvice poput ovih koje dobijamo, a zazore zagitujem gitom za drvo. Po lepljenju i farbanju istih, sumnjam da bi se primećivalo.
Šta vi mislite? Da li je neko imao sličan problem?
Svaki predlog je dobrodošao.


Paluba se ne farba ona se lakira bezbojnim mat lakom. Te letvice koje ti fale dobices u 4. broju najverovatnije. Nemoj da krpis od ostatka letvica tj. da produzujes neku letvicu od ostatka. Nema potrebe da ih gitujes samo ih uredno spoj kada ih lepis. One su tanke i lako nalezu jedna uz drugu bez zazora. Tako sam ja radio.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 865 korisnika na forumu :: 35 registrovanih, 6 sakrivenih i 824 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, Andrija357, Apok, Atomski čoban, babaroga, BlekMen, bojanM84, Bubimir, ccoogg123, cinoeye, darios, Denaya, DragoslavS, Frunze, Georgius, Goran 0000, h8propaganda, Još malo pa deda, kunktator, Lubica, MilosKop, nemkea71, NoOneEver Dreams, Pakito93, pein, RJ, Rogan33, royst33, shone34, sokars, Steeeefan, suton, t84dar, yrraf, |_MeD_|