Avganistan

14

Avganistan

offline
 • Pridružio: 01 Jun 2006
 • Poruke: 2090
 • Gde živiš: Malo tamo malo vamo

Osvrt Njemackog novinara ne situaciju u avganistanu i njemacko ucesce...

Sa otvaranjem skoro 92.000 tajnih izvještaja o situaciji u Avganistanu dobija se jasnija slika o ratu na Hindukušu. Sada će doći do iskrenije rasprave o raspoređivanju snaga Bundesvera, smatra u komentaru Bernd Rigert

Dokumenta objavljena na internet portalu Vikiliks (WikiLeaks) donose pet ključnih nalaza - pod uslovom da su oni zaista autentični. Čovjek se mora na taj način ograditi. Jer, niko ne zna da li su svi izvještaji tajnih službi i procjene zaista potpuni. Vikiliks je objasnio da će objavljivanje dokumenata pomoći bržem privođenju kraju rata u Avganistanu; pošto je očigledno da su dokumenta koja međunarodne trupe ocjenjuju pozitivno, izostavljena. Na kraju Vikiliks15.000 štampanih dokumenata nije postavio u internet.

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Bernd Rigert
Pet glavnih nalaza su: Rat protiv terorista, talibana i pobunjenika u Avganistanu za međunarodnu alijansu pod američkim vođstvom je nepovoljniji nego što se do sada prikazivalo. Talibani su jači i bolje opremljeni nego što se do sada mislilo. Specijalni komandosi ciljano vrše lov na visoko rangirane vođe talibana i narko bosove - da ih ili uhapse ili ubiju. Avganistanske vlasti, policija i vojska su mnogo jače nego što se do sada nagađalo o nesposobnosti, korupciji i izdajnicima. Pakistasnke obavještajne službe po svoj prilici podržavaju talibane.

Sve ove stvari su već bile sumnjive, a sada su zasigurno frustrirajuće. Za Njemačku, koja je treća po broju vojnih snaga u Avganistanu, postoji niz pitanja o kojima se mora otvoreno diskutovati. Ionako, u eri sveznajuće mašine zvane internet ništa ne ostaje tajno.

Je l' treba Njemačka i dalje da se angažuje na strani SAD?

Kako bi Bundesver trebalo da reaguje na očigledno opasnu situaciju u Kunduzu i sjevernom Avganistanu? Povući se što brže ili ojačati trupe i opremiti boljim naoružanjem? Treba li njemačka vlada da prizna da prethodna strategija za izgradnju civilnog sektora, što bi Avganistanicma donijelo mir, nije uspjela? Treba li pak prethodni ratni cilj svesti na osnovni cilj, a to je uništavanje talibana i terorista. Ministar inostranih poslova Gido Vestervele pokazao je u prvim reakcijama da se igra neznanja. Ali, on mora Bundestagu objasniti da je zapravo iluzija i predstava da Avgansitan do 2014. može biti sređena i bezbjedna zemlja.

Je l' treba Njemačka i dalje da se angažuje na strani Sjedinjenih Država - koje imaju 20 puta više vojnika nego Njemačka - i čiji je jasan cilj pokretanje rata kako bi se uništili talibani i teroristi? Našim (njemačkim, op. ur.) vojnicima se mora jasno i glasno kazati istina. Nakon ljetnje pauze Bundestag mora da nastavi jednu novu diskusiju o Avganistanu i u slučaju potrebe, za trupe urediti jedan novi mandat. Ulagivati se, vrdati i stvari gurati pod tepih nakon informacija koje su iscurile u internet, više nije moguće.

Dokumenti objavljeni na internet portalu Wikiliks, kada je riječ o napadu na cisternu u septembru prošle godine u Kunduzu, pokazuju da je to samo jedna od stotinu epizoda. To je izazvalo veliko uzbuđenje u Njemačkoj, zbog navodnog velikog broja civila ubijenih u toj akciji. Globalno gledajući ovakav napad u jednom ratu je brutalna rutina. I to je naravno za žaljenje, kada civili u ovom ratu stradaju, ali je još istina da velika većina Avganistanca strada u bombaškim napadima talibana i pobunjenika.

Prijekor da je ovaj rat prljav, je naravno ispravan. Ali, takođe i banalan. Postoji li čist rat u kojem umiru samo zločinci? Specijalne jedinice američke vojske su upravo zbog toga po svuda sa jedinim ciljem hvatanja glavnokomandujućih. Ali, Avganistan ne može i ne treba biti potpuno okupiran i bombradovan.

U Njemačkoj i drugim državama koje imaju svoje vojnike stacionirane u Avganistanu se zna da nije lako donijeti mir Avganistanu. Međutim, da li bi povlačenje bila održiva alternativa? Ne bi li onda tako radikalni režim ponovo zadobio moć i na taj način teroristima pružio zaštitu? Sada je na potezu spoljna politka u Berlinu - bez odlaganja.

@DWRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 30 Jul 2010
 • Poruke: 2413
 • Gde živiš: mirna bačka

Dejan84 ::

Dopuna: 26 Jul 2010 12:36

Avganistan bez oblandi

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/10/Svet/74.....landi.html

Procurelo skoro 92.000 poverljivih dokumenata o ratu u Avganistanu. Krivac, portal Vikiliks. Događaj bez presedana u istoriji. Pentagon besan. Detalji o 144 incidenta u kojima su ubijeni ili ranjavani civili.

Tačno 91.731 dokument o ratu u Avganistanu postao je dustupan javnosti, pošto ih je objavio Internet portal Vikiliks, izazivajući bes Pentagona, ali i radost analitičara koji, sada, imaju pred sobom pravu planinu dokaza da je stvarno stanje na avganistanskom frontu potpuno različito od onog što propagira američka ratna mašinerija.

Navodi se da avganistanske snage bezbednosti nemaju snage da se suprotstave talibanima, kao i da su nemačke trupe, stacionirane na severu države, u poslednje vreme uključene u pravi rat, kao i da talibane nesebično pomažu pakistanske bezbednosne službe.

"Američki ratni dnevnik" sadrži detalje o 144 incidenta u kojima su međunarodne snage u Avganistanu ubijale ili ranjavale civile, uključujući i incident od pre dve godine kada su Francuzi pucali na autobus pun dece. U sličnom incidentu američki vojnici su ubili ili ranili 15 putnika.

Poljski vojnici su 2007. godine iz osvete granatirali selo u kojem je bila svadba. Organizacije za ljudska prava kažu da ti dokumenti samo potvrđuju da međunarodne snage u Avganistanu kriju prave razmere stradanja civila.

Dvostruka igra Pakistana

Najžešće kritike, posle objavljivanja ove dokumentacije, usmerene su prema pakistanskoj obaveštajnoj službi ISI, koja je od invazije na Avganistan istovremeno igrala ulogu saveznika i neprijatelja američkih snaga, pomažući izdašno talibane van granica Pakistana.

Pakistan je, poslednjih godina, postao bezbedno utočište za talibane, koji su duž avganistanske granice uspostavili mrežu baza iz kojih neometano izvode akcije protiv Amerikanaca i koalicionih snaga, a te baze, istovremeno, služe i kao prihvatni centri za regrute iz arapskih država, Čečenije, UZbekistana i nekih evropskih zemalja.

U izveštaju iz januara 2008. godine navodi se da je bivši šef ISI general Hamid Gul možda čak i jedan od lidera talibana, kao i da je njegov pomoćnik "pukovnik Muhamed Jusuf naložio talibaskom lideru Izatulahu Mulaviju da ubije avganistanskog predsednika Hamida Karzaija".

Navodi se i da je Gul naređivao samoubilačke napade, snabdevao talibane oružjem, uključujući 65 kamiona punih municije, oko 1.000 motorcikala i 7.000 komada različitog naoružanja, uključujući kalašnjikove, minobacače i protivavionske projektile Strela.

Fantomska jedinica 373

Dokumenti potvrđuju postojanje fantomske jedinice 373, koju čine pripadnici američkih specijalnih snaga Delta i Sil, i koja ne potpada pod komandu koalicionih snaga u Avganistanu, već naređenja dobija direktno od Pentagona. Zadatak ove jedinice je, kako se navodi, da "deaktiviraju" talibanske lidere, ili pučkim jezikom rečeno, zarobe ih ili ubiju.

Sve se to dešava na osnovu strogo povreljivog Spiska neprijatelja, u kojem se nalaze imena talibana, lokalnih dilera droge, bombaša i pripadnika Al kaide. Odluka o hapšenju ili ubistvu ovih ljudi često je ostavljena pripadnicima jedinice 373.

O toj listi "procurela" su ukupno 84 dokumenta, uključujući izveštaj od 17. juna 2007. godine koji opisuje pokušaj te jedinice da ubije jednog od operativaca Al kaide Abu Laita al Libija. Akcija je krenula naopaaku, pa je u baražu američkih projektila ubijeno sedmoro dece.

U masi izveštaja, značajno mesto zauzimaju i kontroverzni napadi bespilotnim letelicama. Američke snage su u tokom borbenih operacija u Avganistanu izgubile 38 letelica "predator" i "riper", dok je još devet izgubljeno tokom probnih letova.
ja bih samo dodao što se tiče te jedinice 373,možda je nebitno,ali...na CBSu je išla igrana serija,zvala se THE UNIT,sve skoro isto,odgovorni samo pentagonu i predsedniku,znači likvidacije,otmice,izvlačenje lojalnih...samo nije se zvala 373 nego 303,slučajnost,ili...offline
 • Pridružio: 01 Jun 2006
 • Poruke: 2090
 • Gde živiš: Malo tamo malo vamo

markus :: ja bih samo dodao što se tiče te jedinice 373,možda je nebitno,ali...na CBSu je išla igrana serija,zvala se THE UNIT,sve skoro isto,odgovorni samo pentagonu i predsedniku,znači likvidacije,otmice,izvlačenje lojalnih...samo nije se zvala 373 nego 303,slučajnost,ili...

Ja samo molim boga da neko se ne sjeti igrice C of D 2, gdje se spominje jedinica TF 141 jer ako pomnozis sa 2.64 dobijes 373 slucajnost ili... Bebee Dol
Ja stvarno ne razumijem sta je to toliko cudno u postojanju takve jedinice ili jedinica bilo ih je i u nasim prostorima (domacih mislim) tipican vojni zadatak. Inace ta jedinica se mogla naci i pod O.D.A i avganistanu su od 2001, ne samo da traze talibane i njihove vodje vec su stitili Karzaia do 2006.

offline
 • Artiljerac
 • Pridružio: 07 Nov 2009
 • Poruke: 2556

Chronomap of IED Incidents : Afghanistan 2004-2009

pogledajte br. eksplozija u 2009-oj.

http://www.liveleak.com/view?i=311_1280675177

Dopuna: 03 Avg 2010 21:02

http://news.yahoo.com/s/ap/20100803/ap_on_re_as/as_afghan_taliban_conduct

Taliban code of conduct seeks to win hearts, minds Cool

SPIN BOLDAK, Afghanistan – An updated Taliban code of conduct urges fighters to avoid killing civilians and forbids them from seizing weapons and money, a directive aimed at winning hearts and minds of Afghans also being courted by international forces.

offline
 • Pridružio: 02 Apr 2010
 • Poruke: 258

Novi detalji...


Citat:


Ajša je jedna od hiljade žrtava brutalnosti talibana. Ajši je muž odsekao nos i uši kao kaznu zbog toga što je pokušala da pobegne iz njegove kuće dok se on u planinskoj oblasti borio protiv američke vojske. Dok ju je muž sakatio oštrim nožem, Ajšu je čvrsto držao njegov rođeni brat. Mučnu sudbinu Ajše u poslednjem broju doneo je magazin „Tajm“, a njena stravična slika je objavljena na naslovnoj strani uz pitanje: „Šta će se dogoditi ako napustimo Avganistan?“.
Dok vojni analitičari smišljaju strategiju povlačenja iz Avganistana, a pominju se i pregovori s talibanima, nema sumnje da će žene i deca postati najveće žrtve ukoliko se savezničke trupe povuku i talibani ponovo dođu na vlast.
„Kako neko može da razmišlja o pregovorima sa onima koji su mi ovo učinili“, pita se Ajša.

„Kada sam imala 16 godina, otac je dao reč da će me udati za čoveka iz jedne velike porodice u provinciji Oruzgan. Svi muškarci iz te porodice su bili talibani. Dve godine sam živela u muževljevoj kući i bila sam zatvorenik. Kada sam odlučila da pobegnem, dve komšinice su mi obećale da će me odvesti u Kandahar. Ali, one su pokušale da me prodaju i onda sam uhapšena“, iznosi Ajša svoju sudbinu.
Ajša je prvobitno osuđena na tri godine zatvora, ali je pomilovao predsednik Hamid Karzai i smanjio kaznu na pet meseci. Po izlasku iz zatvora, Ajšu je sačekao tast i odveo je na nemilost mužu... Danas Ajša živi u tajnom skloništu za žene u Kabulu, mašta da otputuje u Ameriku, gde će joj biti urađena plastična operacija, zahvaljujući donacijama humanitarnih organizacija.

http://www.alo.rs/vesti/29693/Taliban_zeni_odsekao_nos_i_usiNe zna se ko je gori, oni koji su učinili ovo zverstvo ili ovi što je eksploatišu

offline
 • Pridružio: 29 Maj 2009
 • Poruke: 1082
 • Gde živiš: North Pole

sta sve nece uraditi kako bi ostali, nekazem da su je ameri osakatili ali nemoze se suditi naciji na osnovu pojedinaca, i ona da kaze nema pregovora sa onima koji su mi ovo ucinili pa time optuzuje ceo narod za svoju nesrecu...

offline
 • Pridružio: 30 Jul 2010
 • Poruke: 2413
 • Gde živiš: mirna bačka

strašno,toliko nesreća i patnje...dosta im je zla i bez rata(poplave u Pakistanu),i onda se još preko njihovih ledja(i lica)prepucavaju ko je jači,koliko puta su se civili našli izmedju dve vatre ili bili kolateralna šteta...

offline
 • Pridružio: 28 Sep 2009
 • Poruke: 1453
 • Gde živiš: U Belomgradu

Pa sad civili uvek svuda najvise NA.U..Nazalost ali je tako...
Jos ako je gerilski rat tj rat koji se nevodi protiv regularne armije otkud znas ko je civil ko nije..Mi placamo ceh jedne takve propagande gde su svi bili naoruzani a kad su onesposobljeni postali su civili..Ima i toga samo sto mi nismo Ameri da kazemo svoju istinu (u ovom slucaju i jeste istina)

offline
 • Pridružio: 30 Jul 2010
 • Poruke: 2413
 • Gde živiš: mirna bačka

baš tako...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 661 korisnika na forumu :: 29 registrovanih, 11 sakrivenih i 621 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Petar, A.R.Chafee.Jr., Apok, bojankrstc, cole77, Djokislav, dragon986, francis begbie, gile58, goflja76, HrcAk47, johny, Kalvi1979, Kaplar2, komkom, KUZMAR, ljuba, Marko Marković, mercedesamg, Mercury, Milan A. Nikolic, Misirac, moldway, pera bager, Schlange, Sr.Stat., suton, Vlad000, Zvrk