"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

37

"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

offline
 • Pridružio: 02 Avg 2008
 • Poruke: 6715

Ocigledno se iza scene desilo nesto zbog cega su Britanci besni, mozda zato sto smo pretekli njihovu i albansku rezoluciju? Nema ni zajednicke EU rezolucije, moguce da su se nasi ipak i konsultovali sa nekima u EU, kao sto su i rekli da jesu, i shvatili da nece biti zajednickog stava unije prema rezoluciji.
Stvarno je cudna kolicina ljutnje, opet mozda i zbog nastupa Srbije jer lako im je bilo kada je ranije Srbija na sve ostro odgovarala, sta ovde vise imamo da damo ili da ucinimo a da vec nismo kako bi ocuvali mir.
Ne mogu vise sve lako da rese predstavljajuci nas kao lose momke.

Ako se Britanija zalozila kod SAD da je gotova stvar sve u vezi Kosova sto se tice EU, rezolucije i sl, ne bi me cudilo da su sve sto se desava shvatili i kao licnu uvredu jer im kalja ugled kod najveceg saveznika. Ko zna sta je u pitanju.

--------------------------
Čurkin: Podrška rezoluciji Srbije

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&....._id=449657Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 17 Maj 2007
 • Poruke: 13940

jazbar ::Lieutenant ::Stvarno otkud Velika Britanija toliko protiv ocekivao sam najvece protivljenje SAD-a a oni su dali "mlaku" podrsku englezima

To i mene čudi? Izgleda vremena se menjaju pa su istorijski saveznici Srbije promenili ploću. I kod nas u Sloveniji su Englezi napravili zaokret u politici i značajno poboljšali odnos sa Slovenijom koji je bio kroz istoriju nenaklonjen.

Nadam se da će barem Francuzi ostati više naklonjeni Srbiji.

Srbija bi trebala promovisati slavensko prijateljstvo i savezništvo, to bi bio najbolji odgovor zapadnoj politici.

Boldovano - potkrepi cinjenicama. To sto smo bili na istoj strani u WWI i II ne znaci da smo ikada bili saveznici u pravom smislu.
Kada nas budu uvazavali i postovali razlike, koje su ocigledne u percepciji kako materijalnog tako i duhovnog, mozda se nesto promeni na bolje. Nisu samo oni kreatori dobro, a mi loseg. Nitu su sve njihove ideje genijalne.offline
 • Pridružio: 17 Maj 2008
 • Poruke: 11909
 • Gde živiš: Srbija

Plan C za KosovoDopuna: 13 Avg 2010 15:52

Годишњица злочина у Гораждевцу

Dopuna: 13 Avg 2010 15:55

Beograd da sam sprovodi Ahtisarijev plan

offline
 • Pridružio: 07 Mar 2009
 • Poruke: 761
 • Gde živiš: Srbija, Beograd

Мислим да је коментар сувишан :

Citat: ДПА: Понашање Албанаца Прешевске долине биће истоветно понашању Срба
уторак, 17. август 2010.

Демократска партија Албанаца (ДПА) саопштила је данас да "прати понашање српске заједнице на Косову" и да ће "политика Албанаца у Србији бити пропорционална понашању Срба на Косову".

"ДПА пажљиво прати политичка догађања у региону, посебно понашање српске заједнице на Косову. У том смислу, понашање Албанаца Прешевске долине биће истоветно понашању Срба на Косову", каже се у саопштењу лидера ДПА-а Рагмија Мустафе.

Он наводи да ће политика Албанаца у Србији бити пропорционална понашању Срба на Косову, јер албанску заједницу на то обавезују ставови референдума од 1. и 2. марта 1992. и Политичка платформа од 14. јануара 2006. године.

На референдуму 1992. године, 95 одсто Албанаца од 47.000 изашлих изјаснили су се за "територијалну, политичку и културну аутономију општина Бујановац, Прешево и Медвеђа са правом припајања Косову", а Платформом од 2006 године, поновили су захтев о "аутономији у саставу Србије, јер је то у духу евроатланских процеса".

Партија је такође поздравила мишљење Међународног суда правде у Хагу о једностраном проглашењу независности Косова и саопштила да очекује да ускоро поздрави и почетак "преговора две независне државе".

"ДПА поздравља такав праведан чин суда и спремна је да поздрави наредне преговоре између Приштине и Београда, сада као две равноправне, суседне и независне државе, наведено је у саопштењу ДПА.

(Танјуг)

http://www.nspm.rs/hronika/dpa-ponasanje-albanaca-.....-srba.html

offline
 • Pridružio: 28 Sep 2009
 • Poruke: 1449
 • Gde živiš: U Belomgradu

Ovi Albanci nas bas stisnuse za M.A onako cvrsto...Neka pustio bi ih pa kad bi im nagomilao vojsku i policiju dole na jugu,pa kad bi napravio gazu od tog dela..Ali to je moj vid,ali poznajuci nase politicare ima i dole da se vijori uskoro zastava sa crnim orlom..Ma j..im..

offline
 • Artiljerac
 • Pridružio: 07 Nov 2009
 • Poruke: 3129

Proće kao njiohva ideja o autonomiji... Ionako ne mogu mrdnuti od žandarmerije!

offline
 • jazbar 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 28 Dec 2009
 • Poruke: 16003
 • Gde živiš: Lublana

Sve će vremenom doći na svoje.

offline
 • Pridružio: 28 Sep 2009
 • Poruke: 1449
 • Gde živiš: U Belomgradu

jazbar ::Sve će vremenom doći na svoje.

Vreme prolazi Jazbar,trebalo je vec da dodje na svoje...Nezivis ovde pa neznas sve..upucen jesi,ali ovo pitanje je vec trebalo da bude reseno..Jug je makar zvanicno jos nas,ovakve izjave bi okarakterisao da sam Dacic ko domaci terorizam..

offline
 • Pridružio: 07 Mar 2009
 • Poruke: 761
 • Gde živiš: Srbija, Beograd

Apocalypse Now ::jazbar ::Sve će vremenom doći na svoje.

Vreme prolazi Jazbar,trebalo je vec da dodje na svoje...Nezivis ovde pa neznas sve..upucen jesi,ali ovo pitanje je vec trebalo da bude reseno..Jug je makar zvanicno jos nas,ovakve izjave bi okarakterisao da sam Dacic ko domaci terorizam..Ма то чак није ние тероризам ово је практично тиха објава рата ! Да смо озбиљнија држава то би се тако окарактерисало..

Dopuna: 18 Avg 2010 17:40

Ево је једног доброг сведочанства како је изгледао живот Срба на Косову и Метохији крајем 19-тог века из пера Бранислива Нушића :

Citat:Како је приштински муфтија за само неколико година постао најбогатији човек на Косову? Тешко и ризично је и данас бити Србин на Косову равном.

У мноштву писама и депеша које је Бранислав Нушић као српски конзул у европској Турској из Косовског вилајета слао влади у Београду, или српским дипломатским представништвима у Цариграду, Солуну и Скопљу, једна реч била је тако честа и незаобилазна да је са њом почињала или завршавала готово свака Нушићева порука: з у л у м и.

Већ из тога се може закључити да су физички и вербални обрачуни, отимачине, прогони, разноврсна насиља и неправде,постали уобичајена, свакодневна појава на Косову и Метохији. Зулуми, наравно, нису били само косовска специфичност. Њих је било и на свим другим просторима које су окупирали Турци. Али, нигде нису били таквог опсега и са тако драматичним последицама као у Косовском вилајету. У поимању Срба, као и самог конзула Нушића, зулуми су заједнички именитељ за све оне облике терора које су мухамеданци, Турци и Арбанаси, чинили над хришћанским становништвом.

Из дипломатске поште коју су припремили конзулати Србије, Аустрије и Русије (српски се налазио у Приштини, а остала два у Призрену и Косовској Митровици) видљиво је да су најчешћи облици зулума били: привремено илњи трајно прогонство са Косова и Метохије, насилно запоседање српских кућа и пољопривредних имања, отимање и потурчавање мушке деце, насилно одвођење девојака и младих жена, разбојништва, пљачке, подметање пожара, присвајање српскх кућа, дућана, воденица и друге имовине.

У косовској животној стварности с краја деветнаестог века, што је видљиво и из Нушићевих записа, постојали су и многи позитивни примери. Тако, и у селима и у градовима било је турских и арнаутских породица које су уживале велики углед и код самих хришћана. Оне су тај углед темељиле на традиционалним (патријархалним) схватањима породице и њеног односа према окружењу. Успостављајући поштен однос према суседима и стриктно примењујући бесу (која означава задату реч и има снагу заклетве), те породице биле су и најпоузданији заштитници православних духовних храмова и хришћана у целини.

У селима Косовског Поморавља (подручје око Гњилана, Витине и Каменице), Дренице, Сиринића и Подрима у Метохији, где је и најбројнија српска популација, било је доста српских староседелачких породица које су биле заштићене од могућих зулума. То су тако зване чипчије - земљорадници који су радили код турских и арбанашких велепоседника и бегова. Сви остали били су у неизвесности и сталном страху за своју имовину и животе својих породица.

Приликом многобројних путовања по старој Србији Нушић је уочио да свако веће место на Косову, у Метохији, а исто тако у Рашкој области и Македонији, има своје озлоглашене силнике. У записима са тих путовања он каже да ти силници ударају на српска села и нагоне сељаке у бежанију, после чега запоседају њихове куће и имања. То је најсуровији и најпримитивнији вид брзог богаћења, чему су били подложни и неки виђенији љди у тадашњим нахијама.

Богаћење на туђој несрећи постајала је, на жалост, некажњена пракса. Илуструјући то примерима којима је и сам био сведок, млади конзул Бранислав Нушић помиње случај приштиског муфтије, који је имао неприродно брз успон у каријери и за кратко време приграбио огроман капитал. Тај муфтија, каже Нушић, био је обичан сеоски хоџа. Касније се, подмићивањем више власти, дочепао положаја муфтије, да би затим, помоћу уцена, пљачкања, затварања, батинања и убијања имућних Срба постао најбогатији човек на Косову. На тако прљав и нечастан начин он је стекао многобројне чифлуке у Приштинском санџаку.

Зулуми овакве врсте, уколико су их чинили истакнути и повлашћени представници турске власти, увек су се догађали уз посредовање неког силника који је био непосредни извршилац. Приштински муфтија чинио је то уз помоћ озлоглашеног кавгаџије и тиранина Дим Бурјана. Њега је ангажовао да глоби, уцењује, а по потреби и убија Србе. А овај је то чинио јавно, без бојазни од турских власти. Било је случајева да Дим Бурјан и преко хућумета (турског суда) у Приштини упути претећу поруку богатим појединцима и првацима српских села да у одређеном року плате новчану уцену, иначе ће се лоше провести.

Сличне оцене и притужбе из Приштине стизале су касније и од српског конзула Светислава Симића. Он је извештавао о притисцима и уценама муфтијиним на становништво српских села у близини Приштине (Словињ, Бабуш и друга). Они нису били турске чипчије - радници на њиховим поседима - већ су имали и обрађивали своју земљу. Намера муфтије је, међутим, била да од српских имања у овим селима створи још један чифлук за себе. Отуда притисци и претње које су стизале од Дим Бурјана.

Један од великих зулумћара у Приштинском санџаку, у годинама када је ту службовао Бранислав Нушић, био је и Сулејман паша, командант војске у приштинском округу.

У ширем рејону Гњилана, које је у време постојања српског конзулата у Косовском вилајету имало статус казе (среза), налазило се углавном српско домицилно становништво. Они су били бројнији од Арбанаса, представљали су моћнију етничку скупину, па је управо то био разлог да турске власти ово подручје означе као приоритетно за исељавање Срба. У извршавању тог нечасног чина, како је извештавао српски конзулат из Приштине, истицала су се два силника: Хусеин ага Ђаковци и Рашид ага Горанин.

Хусеин-ага се на ове просторе доселио из Ђаковице, а Рашид- ага са подручја Горе, планинске области између Шаре и Коритника, на крајњем југу Метохије. Из свог врлетног и сиромашног краја дошли су у плодно и богато Косовско Поморавље да би, ако то буде могуће, протерали Србе и заузели њихове куће и поседе.

Свемоћни Хусеин је, између осталог, одлучио да се дочепа пространих пашњака у српском селу Раиновац. Учинио је то на једноставан начин: земљу је поделио новопридошлим сељацима, наложивши им да је преоравају и тако претворе у њиве.

Срби мештани после тога нису више имали где да напасају стоку. То је био разлог да мања група Срба, као представници села, оду код кадије у Гњилане да се пожале. А он им каже:

Шта могу, рајо, ја кад је он силан Турчин, па му нико ништа не може. Трпите, па шта вам бог да!

А Рашид-ага (то је онај што је доселио из Горе), иначе пријатељ муфтијин, отишао је у село Доње Рудриге, где је ангажовао око 150 сељака да му бесплатно ору и копају, жању пшеницу, беру и круне кукуруз, обављају и све друге ратарске послове без икакве накнаде.

Оваквих притисака и уцена с краја деветнаестог века било је широм Косова и Метохије. Иначе, Турцима и Арбанасима, као припадницима мухамеданске вере, посебно су сметале српске цркве и манастири. Њихово рушење, паљење и претварање у џамије почело је већ средином 15. века и трајало, с мањим или дужим прекидима, све до 1912. године, када је окончана турска власт на овим просторима.

Из конзулских писама је видљиво да је оваквог вандализма било и у време када се то најмање очекивало - у завршници отоманске владавине на југу Балкана, када су некадашњи моћници морали да се пакују и селе ка Анадолији.

Тако Бранислав Нушић 12. новембра 1895. године јавља министру иностраних дела у Београду о рушењу православнх цркава у косовским селима Каменици, Шипашници, Божевцу и Ранилугу.

За непуна четири месеца разбијене су и опљачкане три цркве наше у Морави, а скоро ми стиже глас да је то стигло и четврту. Упоредо са тим рушена су и српска гробља. Забележено је да је један Арбанас направио себи воденицу од мермера са српског гробља...

Педантни српски конзул ништа није пропуштао да забележи и о томе благовремено извести министарство у Београду.


http://www.nspm.rs/kosovo-i-metohija/branislav-nus.....-veka.html

offline
 • Pridružio: 03 Jun 2009
 • Poruke: 133
 • Gde živiš: Lijepa Naša

U ovome dijelu regije nikada dosadno

b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&....._id=453019

no na žalost, gotovo uvijek u lošem smislu Sad

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 849 korisnika na forumu :: 12 registrovanih, 0 sakrivenih i 837 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Boris90, draggan, FileFinder, GenZee, Motocar, Ne doznajem se u oružje, Pohovani_00, Raptor1, Recce, Sančo, Vlajman1957, zlatko81