"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

58

"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

offline
 • Pridružio: 17 Maj 2008
 • Poruke: 12036
 • Gde živiš: Srbija

@MarKhan ,evoRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 10 Feb 2010
 • Poruke: 3863

E hvala ti Vlado Zagrljaj
Jednom i na ovoj tužnoj temi da vidim neki lep prizor.offline
 • KUZMAR  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 25 Feb 2011
 • Poruke: 5339

Zato ih i oduzimaju.

offline
 • Pridružio: 17 Maj 2008
 • Poruke: 12036
 • Gde živiš: Srbija

Prag: Svađa oko ambasade na Kosovu

Arrow http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2011&....._id=487647

Citat:Između predsednika Češke Vaclava Klausa i šefa diplomatije Karela Švarcenberga izbila je svađa oko imenovanja ambasadora na Kosovu, tvrde češki mediji...
"Znam jako dobro da bi ministar Švarcenberg rado imao ambasadora na Kosovu. Takođe, znam jako dobro da to imenovanje nikada neću potpisati. Sve dok sam ja predsednik mi tamo nećemo imati ambasadora", rekao je Klaus za češki portal Novinky.cz.

offline
 • Toni  Male
 • SuperModerator
 • Pridružio: 18 Jun 2008
 • Poruke: 30063

Dobar covek, ima takvih predsednika u nekim zemljama koje su priznale Kosovo. Naprimer Ceh i Slovak. Steta sto su im stranke i parlamenti/ministri kucici na lancu...

offline
 • Pridružio: 17 Maj 2008
 • Poruke: 12036
 • Gde živiš: Srbija

КПС на граници са Македонијом

Arrow http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/С&.....1084;.html

Citat:Кфор предао контролу дела границе са Македонијом косовској граничној полицији. Кфор у фазама преноси одговорност обезбеђивања границе полицији Косова.


Naravno nasi ne reaguju (ne smeju) nikako, iako se radi o direktnom krsenju rezolucije 1244 SB.

Dopuna: 24 Jan 2011 12:09

Претучен повратник

Arrow http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/134/Х.....1082;.html

Citat:Тројица непознатих нападача претукла повратника Бранислава Миловановића испред његове куће у селу Опрашке, на Косову. Миловановић са тешким повредама примљен у болницу у Косовској Митровици.

offline
 • Pridružio: 07 Mar 2009
 • Poruke: 761
 • Gde živiš: Srbija, Beograd

Има неких занимљивости који ми нису били познати :

Citat:Неколико демонстраната који су позивали владу да поднесе оставку погинуло је у сукобима са полицијом у главном граду Албаније Тирани. Сукоби подсећају на претходне периоде нестабилности, укључујући потпуну анархију мале балканске земље из 1997. године. Да би се она поновила, међутим, немири би требало да се прошире и изван престонице.

Сукоб албанских демонстраната са полицијом у Тирани 21. јануара

Анализа

Три демонстранта убијена су у главном граду Албаније, Тирани, 21. јануара у сукобима између присталица опозиције и органа реда. Процењује се да се 20,000 људи окупило испред зграде владе у Тирани, где су се сукобили са око 1,000 полицајаца позивајући премијера Салија Беришу и његову владу да поднесу оставке. Полиција је користила водене топове и сузавац како би растерала окупљене, а многи демонстранти су бацали камење на полицајце и нападали их моткама. Опозициона Социјалистичка партија је позвала на протесте 20. јануара, након оставке заменика премијера оптуженог за корупцију.

Сукоби у Тирани представљају врхунац више од годину и по дана пригушиване тензије између Беришине владе и опозиционе Социјалистичке партије, коју предводи градоначелник Тиране Еди Рама. Опозиција тврди да спорни избори из јуна 2009. који су довели Беришу на власт су били намештени. Значајно је да сукоби одражавају и албанску културолошку подељеност, подижући вероватноћу да би могли бити варница за репризу анархије из 1997. У овом тренутку, међутим, протести су ограничени на престоницу.

Племенски засновано друштво

Албанија, комунистичка земља након 1944, недуго након рата је раскинула везе са Совјетским Савезом и провела остатак хладног рата у климавом савезу са Кином. Совјетски Савез и Запад дозволили су да се ова ситуација одржи пошто Албанија није била геополитички значајан део европског простора.

Албанско друштво је највише клановски-заснована култура у Европи, због чега је централним властима изузетно тешко да контролишу целу земљу. Рани експеримент са увођењем тржишне економије завршио се катастрофом у 1997. години, када је пропала велика Понзијева/пирамидална шема са штедионицама. Та пирамидална шема, у којој је учествовало скоро две-трећине целокупног становништва, била је у ствари средство за прикупљање капитала за различите клановске групе организованог криминала које и данас у великој мери контролишу земљу. Кад је становништво изгубило своју уштеђевину, на улицама је избила побуна. Уследила је анархија која је трајала око пет месеци, све док УН интервенцијом предвођеном Италијанима није окончана.

Због тога што је земља заснована на клановском друштву и због распрострањености организованог криминала, стабилност владе је вазда крхка. Из тих разлога никада не треба много да се земља стропошта у хаос. Ово може да постане регионални проблем из два разлога.

Прво, чланице ЕУ Италија и Грчка страхују од прилива бујице албанских имиграната – илегалних и легалних. Један од главних разлога за од Италијана вођену УН интервенцију из 1997. године била је забринутост Рима да би анархија у региону Отрантских врата довела до неконтролисаног прилива миграната.

Друго, већина западноевропских полицијских служби сматрају албанску мрежу организованог криминала другом најмоћнијом криминалном мрежом у Европи, одмах након руске мафије. Анархија из 1997. године омогућила је велики обим протока оружја из албанских војних арсенала у руке организованих криминалних група, које су тада исто проследиле на отворено тржиште за извоз, или пак директно албанској сепаратистичкој групи Ослободилачка војска Косова (ОВК) на Косову, тадашњој покрајини у Србији. У ствари, побуна 1997. године била је фактор у помагању да се ОВК наоружа довољно за почетак операције против српских снага за спровођење закона у покрајини, што је на крају довело до интервенције НАТО-а против Београда 1999. године и једностраног проглашења независности Косова 2008.

Протести одражавају културни расцеп

Две кључне ствари разликују немире из 1997. године од текућег протеста. Прво, 1997. године је Понзијева шема утицала на читаву земљу, док су данас протести ограничени на присталице Социјалистичке партије. У том смислу, садашња криза личи на последњу епизоду масовног протеста на улицама Тиране из фебруара 2004, када је Бериша предводио опозициони покрет захтевајући да корумпирана влада поднесе оставку. И протести из 2004. године, и ови актуелни, више рефлектују географски и културни расцеп земље него некакав свенародни бунт.

Социјалистичка партија углавном црпи подршку из јужних албанских градова Валона, Берат и Ђирокастра, у региону којим доминирају Албанци Тоске. Северна Албанија, у којој доминирају Геге Албанци, је упориште Беришине Демократске партије Албаније. Груба географска граница између ове две културе је река Шкумбин (Тирана се налази у културној средишњој земљи између два племена.)

Културне разлике између ове две групе имају упориште у историји и географији. Тоске Албанци, који насељавају питомији део земље, били су више интегрисани у Отоманском царству, док су Геге пружале значајнији отпор на планинском северу - и много више очували своју клановски засновану структуру. Геге стога гледају на Тоске као на културне издајнике и осећају већу блискост према Геге Албанцима на Косову и у Македонији него према својим сународницима на југу земље. Тоске у међувремену гледају на Геге као на заостале и усијане главе. Две групе такође користе различите, али међусобно разумљиве дијалекте, лако распознатљиве као Геге или Тоске.

Да би тренутна криза довела целу земљу у анархију као 1997. године, до протеста би требало да дође и у северним албанским градовима Скадар, Леже, Пешкопи и Кукеш, Беришиним упориштима, или до насиља на југу Албаније против Беришине власти. Године 1997. полиција и војска сузбили су насиље брже на северу земље, несумњиво зато што је Бериша, који је био на власти у време распада Понзијеве шеме, изгубио власт у потоњој анархији.

Какву год форму да овај протест на концу поприми, нестабилност у Албанији је важан регионални проблем. Осим што групе организованог криминала профитирају од дестабилизације и проблема у вези с илегалном имиграцијом, постоје и нерешена питања у вези са албанском заједницом у Македонији и спору Косова са Београдом око независности. Бериша је имао личну корист из албанско-српског сукоба на Косову 1999. године подстичући тај сукоб, и на тај начин усмеравајући становништву пажњу са последица његове пропале економске политике. Ово је њему и његовој странци омогућило да се врате на власт 2005. године, што представља велики успех с обзиром да је његова претходна влада била она која је одобрила Понзијеву пирамидалну шему.


http://www.nspm.rs/savremeni-svet/albanski-protest.....edice.html

offline
 • Pridružio: 17 Maj 2008
 • Poruke: 12036
 • Gde živiš: Srbija

vlada78 ::[
Претучен повратник

Arrow http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/134/Х.....1082;.html

Citat:Тројица непознатих нападача претукла повратника Бранислава Миловановића испред његове куће у селу Опрашке, на Косову. Миловановић са тешким повредама примљен у болницу у Косовској Митровици.Jel ja dobro ne cujem, ili ovu vest vise niko od elektronskih medija nije preneo ??? B92 nista, TV Avala nista....

Dopuna: 24 Jan 2011 20:27

Pre se pricalo o ovome pa je demantovano, sad se opet o tome govori.

Kfor: Od marta Amerikanci komanduju na severu Kosova

Arrow http://www.pressonline.rs/sr/vesti/regioni/story/1.....osova.html

Citat:Od marta će Amerikanci preuzeti komandu severne zone Kfora na Kosovu, ali će na severu Kosova gde žive Srbi i dalje ostati francuske trupe, mada upola smanjene

offline
 • Toni  Male
 • SuperModerator
 • Pridružio: 18 Jun 2008
 • Poruke: 30063

Evropa priznala da je stvorila propalu tvorevinu Kosovo koju vode gangsteri

Arrow http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/231603/Evropa-p.....-gangsteri

offline
 • KUZMAR  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 25 Feb 2011
 • Poruke: 5339

Odbornica iz Hrvatske: Kosovo je srpska pokrajina!

Citat:“Kosovo je srpska teritorija otkad je sveta i veka, a ovo će se EU razbiti o glavu, jer su dozvolili Albancima da imaju još jednu mafijašku državu”, piše Novakova.


http://www.blic.rs/Vesti/Politika/231644/Odbornica.....-pokrajina

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 698 korisnika na forumu :: 18 registrovanih, 2 sakrivenih i 678 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, A.R.Chafee.Jr., Areal84, Darko8, Dimitrise93, FrankyRC, Japidson, jovan9931, Lieutenant, mb1213, mrav pesadinac, raketaš, SlaKoj, sombrero, sovanova95, tomigun, W123, wolverined4