Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

2255

Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

offline
  • Pridružio: 29 Jun 2011
  • Poruke: 1119


Bahmut strateški nebitan, ali selce Robotino jeste xexe.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
  • Pridružio: 14 Mar 2016
  • Poruke: 229
  • Gde živiš: Campolongo

isto kao što je Jihadi Julian strateški bitan izvor podataka, čisti promotor terorizma od Libija, Sirije i danas ovih ukro terorista

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1484

Krvava Devetka ::Cini mi se da je situacija oko Robotina sve kriticnija za Ruske strane, izgleda da je tamo primarni cilj zapravo prvo zauzeti topografske vazne tacke iza Novopokrovska, tj visove jugoistocno od Novopokrovska a zatim pripremiti put za Tokmak.
Samo Robotine nece jod dugo izdrzati, barem tako deluje.
Bilo bi dobro cuti misljenja strucnijeg dela foruma- kunktator, Denaya, babaroga i ostali.


Tokmak kao primarni cilj prve faze Ukro ofanzive, su nam nametnuli razni internet analitičari i twiteraši. Koliko ja znam, Ukri nikad nisu tako nešto izjavili. Tako da se ne treba striktno fokusirati na njega.

Šta znamo do sada o ofanzivi iz vidjenog u ovih dva i po meseca. Prvo da analiziramo kako su tekli napadi i šta je ostvareno. Tada će biti mnogo jasnije neke stvari. Pa tek onda da sagledamo potencijalne dalje poteze Ukrajinske strane.

Ukri su na južnom frontu napali na tri pravca. I tu možemo okarakterisati dve vrste aktivnosti. Koncentrisani napadi na uskoj prostoriji ( Pjatihatki i Rabotino) i napadi na relativno širem delu kod Vremjevske izbočine. Ovde su Ukrajinci imali dosta više uspeha nego na prva dva pravca. Smatram da je ovo uslovljeno sa načinom kako je organizovana Ruska odbrana na ovim sektorima. Takodje i sa Ruskim planovima o mogućim odgovorima na Ukro ofanzivu.

Ukrajinci su se mučili mesec, mesec i po dana samo da izadju iz minskih polja. Čak u prvih cca 2 nedelje njihovi napadi su bili zaustavljani minskim poljima, artiljerijom i helićima bez borbenog dodira sa pešadijom. U tom periodu slabo smo vidjali Ruski oklop. Za razliku od ova dva pravca, kod Vremjevske izboćine su vrlo brzo došli u borbeni dodir sa Ruskom pešadijom. Čini mi se da su tu samo kod Novodonjecka dva puta naleteli na mine i posle toga batalili dalje pokušaje. Ovo me upućuje na zaključak da je taj pravac bio znatno manje posejan sa minama. Ako se ne varam na ovom pravcu je bilo najviše zabeleženih upotreba sistema daljinskog miniranja. Ukri su mnogo lakše prolazili poljima i prilazili onim isturenim selima sa bokova. Sad je situacija drugačija. Posle par pogubnih napada na Prijutne i ona polja izmedu njega i niza sela uz put, Ukri su batalili napade preko polja i fokusirali se samo na niz sela uz put.

Na pravcu Lobkove-Pjatihatki ta dva sela su bila faktički na liniji dodira. Ukri su zauzeli oba sela uz velike gubitke, ali dalje nisu mrdnuli. Tu je relativno mirno skoro već mesec dana.

Rabotino. Dođosmo i do njega. Mesec i po dana agonije samo da prodju minska polja. U prve 2-3 nedelje skoro bez borbenog dodira, po slobodnoj proceni izbačeno 1/3 oklopa od ukupnih gubitaka u celoj ofanzivi. I onda neko postavi pitanje što ne probaju negde drugde. A ko da će negde drugde biti lakše.

Primetno je da, od kad su izašli iz tih minkih polja lakše dišu. Napredovanje je za nijansu lakše, posebno onom udolinom ka Verbovi. Ali Rabotino treba da se uzme pre nego se krene na Verbovu.

U sledećem postu ću pisati zašto mislim da je realnija opcija širenje levog Ukro krila ka Pologi nego desno ka Kopaniju.

online
  • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
  • Pridružio: 17 Maj 2006
  • Poruke: 25696
  • Gde živiš: I ja se pitam...

Колеге, имамо тему о Пригожину. Ево, већ десетак порука је овде написано без икакве потребе (и обрисано, наравно).

offline
  • Pridružio: 29 Jun 2011
  • Poruke: 1119

@ Denaya
Dok ispišeš zbog čega bi Pologi bio na udaru meni to baš nije najjasnije, sigurno je dobro utvrđen pa ne vidim šta bi Ukri dobili sa maltene zaokretom od 90° u odnosu na Robotine.
Inače me živo zanima da li su Rusi u prethodnom periodu vršili masivna miniranja iza Robotina, logika mi nameće da jesu.
Meni ukro kakav-takav prodor na vremevskom pravcu izgleda kao navlačenje Rusa da sa što više snaga tu prodiru kako bi mogli sa oba boka da ih ugrožavaju, jer sa vremenom će Ukri imati sve manje snaga da šire prodor.
Ne treba zaboraviti da je baš posle Staromilinovke jedina ruska linija odbrane na tom pravcu, što je Ukrima sigurno primamljivo.

offline
  • Pridružio: 07 Jul 2023
  • Poruke: 60

Mene zanima koliko PT mine moraju biti dobro maskirane, ukopane, da bi imale svrhu? Ja ukopavanje mina pamtim samo po valjanju po blatu i mokrim gaćama jer mi se tako zalomilo. Po snimcima nisam uspeo da zapazim koliko su ukopane mine, negde sam čak video da su razbacane po površini.
Koliko sam ukapirao, glavni benefit onog VBR-a "Zemljodelije" je velika površina i digitalno mapiranje gde su mine, ali nisam ukapirao koliko su dobro skrivene mine nakon sejanja. Da li Rusi mogu da ovo koriste za terene sa kojih planiraju da se povuku, ponovo "zaseju" teritorije koje povrate, pa dozvole Ukrima da ih ponovo osvajaju?
Ovaj rat je trenutno u fazi ko ima više ljudi da potroši i ko će više gluposti ida napravi, a minska polja su idealna za to.

offline
  • alchemy
  • Pridružio: 06 Jul 2009
  • Poruke: 4935
  • Gde živiš: Novi Sad

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1484

@pancerwaffe

Nema tu nikakvog zaokreta. Samo nastavak operacije.

offline
  • Pridružio: 08 Dec 2011
  • Poruke: 1961
  • Gde živiš: Novi Travnik - ex Pucarevo

^
Nekad ranije sam pisao da se ne mogu oteti dojmu da je ovaj pravac izabran i da se na isti ide pod svaku cijenu. Jednostavno, tko izdrži duže ili tko pukne prvi.
Sada je ovo mali klin koji još nema karakteristike prostora za eksploataciju i veći prodor. Međutim, malo po malo, raste i iskreno ne sviđa mi se ovo. Mislim da bi dobro bilo da ih se udari sa bokova i proba potisnuti. Ovako se svakim danom i ruski bokovi oko klina sve više izlažu.

Naravno, zvuči jednostavno ali...

online
  • Pridružio: 23 Mar 2022
  • Poruke: 683
  • Gde živiš: United Kingdom

kunktator, Denaya- hvala na odgovorima. Nemam dobar osecaj za teren i prostor pa mi onda dobro dodje pomoc.
Sto se Tokmaka tice- to je logisticki izuzetno vazno mesto, dosta snabdevanja prolazi kroz njega- e sad cini mi se da ako se uzme u obzir da je Tokmak u udolini ( ili se meni tako cini) ako Ukrajinci zauzmu najvise kote onda bi mogli da poprilicno otezaju logistiku Rusima. Tako se meni cini.

Naravno da Rusi nece sediti skrstenih ruku i prepustiti znacajne kote, medjutim mislim da je dobro razmotriti sve scenarije.

02 Jan 2024 01:06 Georgius Zaključavanje topica Razlog: Kraj godine.  
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 797 korisnika na forumu :: 38 registrovanih, 8 sakrivenih i 751 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., anbeast, Andrija357, Apok, ArmyBoss, chica, crnitrn, DPera, dragoljub11987, eaglehawk, FileFinder, Frunze, HrcAk47, Karla, krkalon, Krvava Devetka, ladro, laurusri, Lieutenant, Mihajlo, muaddib, NikolaC, nobutado, Panter, pavlo, prle122, rasok, royst33, Sirius, slonic_tonic, stankolich, Stanlio, stegonosa, Trpe Grozni, Tvrtko I, Valter071, vathra, yrraf