Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

2393

Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

offline
  • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
  • Pridružio: 17 Maj 2006
  • Poruke: 25695
  • Gde živiš: I ja se pitam...

Sim.a
Citat:Ako je neko verovao i igrao na razmaženi "zapad" koji neće moći da se ujedini u reagovanju sad vidi da je pogrešio i ako je i bilo nekih planova sad se prave novi.

Хајде мало и ја да мудрујем. Wink То што ми зовемо ''Запад'' (писао сам о томе како је настао тај колективни ентитет у коме се налазе и земље с друге стране Земљине кугле), јесте интересна група, пригодно названа ЕУ, НАТО, итд. Дакле: понављам - интересна група. То ће рећи: док имају интереса да се ово овако развија, биће у тој причи. Кад изгубе тај интерес (читај: постане им скупља инвестиција од добитка), наћи ће већ начина да се из тога извуку разним смицалицама које они у шали називају преговори, ублажавање санкција, итд.

Ето, ја то тако гледам. Гледао сам и до сада тако. Не постоји сукоб у историји људског рода који није имао у својој позадини неки интерес и интересну групу, само то треба уочити. НИКО се није тукао из забаве. Али, то већ знате и без мене. Ziveli

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
  • Pridružio: 23 Mar 2022
  • Poruke: 682
  • Gde živiš: United Kingdom

beowl ::
Uzgred bih primetio da je ukrajinska ofanziva ušla u novu fazu i da su se sa proboja prema Tokmaku prešaltali na opšti napad na Crnomorsku flotu, iza kojeg opet sledi nešto novo.


Meni se pak cini da su ovo 2 zasebne operacije, mada ima dosta zajednickih faktora na koje Ruske snage zasad nemaju dovoljno dobar odgovor- npr odredjeni raketni projektili (HIMARS, storm shadow i sl) koje Ukrajinci kod Tokmaka koriste za unistavanje Ruske artiljerije ( i druge opreme), isti problem ima i Crnomorska flota, drugi problem su dronovi koji se koriste na nacin da "zasite" tj preokupe Rusku PVO, da raketni projektili mogu da lakse "prodju".

Laicki gledano, cini mi se da bi resenje bilo da se problem s dronovima resavaju na odvojen/drugaciji nacin- deluje mi da Ukrajinci imaju dosta uspeha s Gepardima u borbi protiv dronova, pa nesto razmisljam da bi slicnim sistemima Rusi trebali prvo da resavaju dronove, a to bi onda ostavilo vise prostora za Ruske PVO raketne sisteme da se izbore s raketnim projektilima?

Sirius ::
Хајде мало и ја да мудрујем. Wink То што ми зовемо ''Запад'' (писао сам о томе како је настао тај колективни ентитет у коме се налазе и земље с друге стране Земљине кугле), јесте интересна група, пригодно названа ЕУ, НАТО, итд. Дакле: понављам - интересна група. То ће рећи: док имају интереса да се ово овако развија, биће у тој причи. Кад изгубе тај интерес (читај: постане им скупља инвестиција од добитка), наћи ће већ начина да се из тога извуку разним смицалицама које они у шали називају преговори, ублажавање санкција, итд.
Ето, ја то тако гледам. Гледао сам и до сада тако. Не постоји сукоб у историји људског рода који није имао у својој позадини неки интерес и интересну групу, само то треба уочити. НИКО се није тукао из забаве. Али, то већ знате и без мене. Ziveli


I Rusi verovatno imaju svoju interesnu grupu.

Problem u svemu ovome je "ljudski faktor". Ljudi su logicna stvorenja- ali u jako sirokom smislu, a uz to su jako emotivna bica uz mnoge druge mane kao sto su tvrdoglavost, egoizam, a i vrlo su subjektivni i cesto se znaju preracunati.
A kad se ljudska lavina pokrene, onda je tesko moze zaustaviti ikakva interesna grupa.
Upravo zato se i Rusi i NATO savez poprilicno trude da ne dodje do nekog velikog incidenta.

offline
  • Pridružio: 30 Mar 2022
  • Poruke: 418

Ovdje mnogi pričaju da izbori u USA neće puno promijeniti, a evo jedan članak da je kod njih jako uzburkano. Ako dođu republikanci može biti potpuno drugačije, ne zato što će odjednom zavoljeti Ruse nego zato jer su svjesni da im je Kina glavni neprijatelj i znaju da nije dobra ideja imati Ruse i Kineze povezane pa čak do prijedloga da im se da istok Ukrajine (trenutno treći čovjek u republikanskoj utrci, ali dobro je da ima i takvih glasova)
https://www.geopolitika.news/razgovori/toptema/brz.....nu-putinu/

Jučer bilo puno postova, Rusi propali, sramota, dobili pljusku i ja se na prvu nanerviram, ali treba poslušati i uravnotežene kolege koji govore da treba gledati širu sliku. E ta šira je da i Ameri dobivaju šamar za šamarom, više ih nitko ne zarezuje niti za suvu šljivu, Saudijci ih odj... samo tako, Afrikanci se bude, Ameri ublažavaju stav prema Iranu, zatim kažu da su i sami iznenađeni kako ih jug nije podržao u nametanju sankcija Rusiji, nisu mogli progurati ni osudu Rusije na G20...

Pogledajte samo Madurovu sretnu facu (kao dijete kada dobije igračku) jučer na presici u Kini kada je novinaru iz Hong Konga koji postavlja pitanje na engleskom, rekao da priča na mandarinskom jer je ovo novi svijet i nemaju prevodioca za engleski Smile
Ovo je zezancija, ali pokazuje stanje duha i da je ovo u Ukrajini bio početak promjena i daleko više od Bahmuta i nekoliko sela dole gore.
https://rumble.com/v3ho5oe-speak-mandarin-there-is.....icola.html
https://www.rt.com/news/582979-maduro-china-english-banished/

Naravno nisam ni ja sretan što je došlo do toga da Rusi jednim okom gledaju i na izbore u USA ili što se bore za jedno selo po 2 mjeseca, ali polako sve će to sjesti na svoje mjesto, nazad više ne ide.
Kim je danas u Komsomolsku na Amuru pokazuju mu kokpit 57-ice, a 35-ica izvela demonstraciju.
https://www.rt.com/news/582996-kim-korea-aviation-komsomolsk/
Mislim da se i Južnokoreanci počinju češkati po glavi, igranka tek počinje.

Evo malo se raspisah, ali smorili ste me jučer sa silnim defetizmom, Ukri ovo, Ukri ono, a to je ustvari cijeli NATO upregnut sa svim svojim kapacitetima pa zar niste vidjeli da sam Mili prati šta se događa, a ne vjerujem da kada su Sovjeti naoružavali Vijetnam ili nešto slično da je tadašnji glavnokomadujući bio toliko uključen u to da je na presicama davao izjave o razvoju ofanziva kao što to Ameri rade gotovo svakodnevno. Kada promijenite perspektivu da to nisu samo Ukri, onda će izgledati drugačije + što se Rusi trude da njihovi građani u svakodnevnom životu unutar Rusije ne osjete ovu SVO pa još uvijek balansiraju.

offline
  • Pridružio: 15 Mar 2022
  • Poruke: 1319

Nakon katastrofalnih gubitaka u ljudstvu i tehnici na zaporoškom frontu, Ukrajinci moraju pokazati "nešto". Pošto je glavni napad zakazao i ukri se tamo nisu praktički pomakli, odlučili su nastaviti sa ovim napadima na Krim, što je očito trebalo biti dio iste akcije. Ali pošto se kopnene snage nisu niti približile Krimu, ovi napadi su više propagandne prirode. Eno i zelenski zahvaljuje na akcijama i proglašava nekakav trijumf.

Kada vidimo koliko batina ukri mogu popiti, zamislimo tek koliko mogu Rusi. Može ovo ovako trajati još jako jako dugo.

Pošto Rusi neće rušiti NATO dronove, nije mi jasno što barem ne nastave sa "zapišavanjem" dronova?

offline
  • yrraf  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 03 Jan 2012
  • Poruke: 2501
  • Gde živiš: Loznica Srbija

Najveći uspeh Rusa u svemu ovome nije na terenu, tu su rezultati u najmanju ruku upitni, a verovatno i objektivno loši. Uspeh je ponajviše što su naterali SAD da upotrebe u suštini "ekonomsku nuklearnu bombu" i praktično se dugoročno pozdravili sa svim sredstvima ekonomske dominacije. Onog momenta kad su počeli da zamrzavaju imovinu, isključuju iz SWIFTA i sl. upalile su se lampice u mnogim zemljama. Rezultat toga je proširenje BRICS-a i to vrlo bitnim igračima naftašima. To je početak kraja postojećeg poretka. A ona "ekonomska nuklearka" koju možeš da upotrebiš samo jednom trebala je da da potpuno drugi rezultat. Da izoluje i odseče Rusiju i natera ostale da se povinuju. Desilo se potpuno suprotno.

Šta se tiče ideje o "brzom raspadu" zapada, ko god je to očekivao ne razume najbolje kako tzv. zapad funkcioniše. Nivo kontrole koji SAD imaju je takav da su u mogućnosti da drže "saveznike" na uzici do poslednjeg momenta. Izvući se iz njihovog zagrljaja biće mnogo, mnogo teže nego od Sovjeta. Raspad te koalicije se može desiti samo ako SAD toliko oslabe ili se same povuku u izolacionizam. Ja sam ubeđen, sve da počnu da stižu crne vreće sa istočnog fronta, većina članica će ćutati. Mediji i političari, pa i akademija im je pod apsolutnom kontrolom. Nema tu prostora za sopstvenu politiku.

offline
  • terras 
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 04 Sep 2023
  • Poruke: 18

Сви се питају шта се дешава са Работином? Неки војни дописници пишу да је испод Хохола, други да је пола испод нас, да је у сивој зони итд.
Свако гура своју агенду или једноставно машта, ослањајући се на разне сумњиве (укључујући и званичне) изворе.

Каква је тренутно ситуација са следећим баба селом? Хајде да то схватимо.

У самом Работину сада уопште нема руских трупа, то је чињеница, исто као и плаветнило неба дању и његово црнило и звезданост ноћу. Ни тамо нема копра, јер... У селу нема положаја, буквално свака кућа је у рушевинама, а може се живети у подрумима, али је јако тешко одржати одбрану. Истовремено, Работино се не може сврстати у сиву зону, јер, у ствари, иако тамо нема непријатељских положаја, оно се налази иза линије фронта на њиховој страни, а сама линија фронта иде дуж десанта између Работина и Новопрокоповка, бокове, највећим делом (али далеко од 100%), контролишу наше оружане снаге. Непријатељ се стално креће кроз село, покушава да вози возила ка Новопрокоповки (неуспешно), врши притисак на бокове, примећује се веома густ рад тенкова и артиљерије са обе стране, неколико ФАБ-ова свакодневно лети у том правцу.

Сада пази на руке. Савремени рат су медији. Милиони људи широм света је прате на ТВ-у, преко интернета итд.
Обим ратног финансирања на свим нивоима директно зависи од покривености и рејтинга - то је тривијално, не бих успео да успешно обучем цео свој одред у нове оклопе и да покријем небо изнад себе веома скупом опремом за електронско ратовање, о чему касније, да није било оног инцидента (који је са мном гледао излазак Народног Владлена, зна – чиста случајност!) са Американцем Бредлијем. Украјинци не би могли да добију тако огромну војну помоћ без толико распириване контраофанзиве (и сада то плаћају). Работино само по себи не значи ништа, то је само порушено село испред наше прве линије одбране, у које не могу да се стационирају ни трупе - све се налазе у околним шумским засадима. О локалном становништву такође не треба говорити – они једноставно не постоје. Али ово је географско име, ово је нешто за шта се људска пажња може држати. Барем је мало занимљивије читати о селима него о масакрима у засадима који немају ни имена, већ само позивне знакове које војска никада неће открити док не изгубе на важности, а онда ће једноставно заборавити. Зато медији са обе стране барикада тако интензивно харају темом Работина, иако је значај самог овог бабиног села у војном смислу, чак и у поређењу са суседним ретким десантом на 4 багрема и 2 рова за гађање лежећи, је безначајна – „Битка за Работино“ се никада није одиграла у самом Работину. "

"Да, они све савршено разумеју. И више него ви, ја и овдашња јавност: ми смо умешани у сукоб који не можемо да добијемо. Али не можемо да победимо јер немамо снаге: нема људи, нема индустрије (можда ће ДНРК сада помоћи), нема технологије. Постоје само природни ресурси и, очигледно, јефтинији од непријатеља. Отуда једина опција у којој је могуће не победити, наравно, али барем закључити прихватљив мир – рат на исцрпљивање. Заустављамо време, мељујући непријатеља у рововском рату користећи високопрецизно оружје на даљинско управљање. Истовремено, организујемо производњу овог оружја на даљинско управљање код куће и уз помоћ наших комшија. Па онда – ко први падне исцрпљен губи."

offline
  • Pridružio: 11 Jul 2023
  • Poruke: 47

Mozda je ovo odgovor za gume na avionima:

Signal reflections from Tu-95 and Tu-160 bombers defy known geometry

bulgarianmilitary.com/amp/2023/09/14/signa.....-geometry/

offline
  • Pridružio: 15 Maj 2019
  • Poruke: 1516

Citat:Kada vidimo koliko batina ukri mogu popiti, zamislimo tek koliko mogu Rusi.
Ova rečenica je možda i simbol onog što proruski nastrojen čovek ne razume a verovatno ni ruski patrioti i rodoljubi..zbog čega Rus treba bilo šta da trpi a kamoli batine kad je tolika sila???

I zbog toga svi gledaju u Kremlj...šta je sa vama ljudi...???

Rusi su sigurno mogli da naprave takve gubitke Ukrima za godinu dana da budu prinuđeni kao Japan na kapitulaciju u ww2.... i konvencionalnim metodama...

offline
  • Pridružio: 12 Maj 2023
  • Poruke: 44

Pa ako su mogli, zasto nisu? Zasto trose energiju, novac, ljude i zasto to nisu evo za ove dvije godine ugasili? Mozda ipak ne mogu?

offline
  • Pridružio: 04 Mar 2022
  • Poruke: 2347
  • Gde živiš: Soncovka, DNR

A.R.Chafee.Jr. ::

+ citat

Pisoa je Frunze pre par meseci da ga ne koriste. AKo je stani pani, naravno da će da proradi.


Писао сам искључиво о железничкој прузи која је сувише близу фронту на деоници Доњецк - Волноваха, јер друге алтернативе железничког повезивање териториjом под контролом Русије нема.

Морали би Руси да доста погурaју на потезу Марјинка - Угљедар, да би транспорт том деоницом пруге био колико толико безбедан.

02 Jan 2024 01:06 Georgius Zaključavanje topica Razlog: Kraj godine.  
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 712 korisnika na forumu :: 28 registrovanih, 6 sakrivenih i 678 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 8u47, A.R.Chafee.Jr., Andrija357, Brana01, CikaKURE, darkojbn, gomago, hatman, janbo, Krvava Devetka, ljuba, Lošmi, milos.cbr, milutin134, NEDZAT.PR, nobutado, Panonsky, procesor, RJ, rovac, S2M, sasakrajina, Srle993, ss10, stegonosa, Vatreni Zmaj, vlad4, wizzardone