Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

2535

Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

offline
 • ds69  Male
 • Počasni građanin
 • Pridružio: 29 Dec 2012
 • Poruke: 717

Frunze ::ds69 ::

"Ја би могао да се договорим о решењу. Могли би да предају области које теже томе да би биле руске, у којима људи користе руски језик. У том случају би могли сачувати земљу (Украјину)", - изјавио је он порталу Just the News.

Заиста не знам шта је стварно Трамп мислио, али ако је искрено мислио, то је онда 8 области на истоку и југу Украјине, од Харкова до Одесе, укључујући и Дњепар и Криви Рог.
По оном што сам чуо од Руслана Бортника, то је негде око 70 % све украјинске индустрије или уопште економије.
]


ds69, разочараваш ме. Потпуно ми је разумљиво да Трамп не зна да је град Кијев већински рускојезични град, али да ти то не знаш... :wink:


Уважени Фрунзе,
немам намеру да спорим да је Кијев рускојезичан град. Чак и дан-данас, најмање 70 % становника Кијева мисли на руском. Код осталих 30 % има доста оних, који мало измешају речи и пређу на изговор ближе украјинском па имају осећај да говоре державну мову. Већина деце, иако одавно нема наставу на руском ни у једној школи у Кијеву, солидно говори међусобно на руском, јер се тако говори код куће.
Али без обзира на толику раширеност руског језика, она друга идентификација становништва у Кијеву има, по прилици, мало сентимента за идеју руског мира.
Локални избори у Кијеву, одржани 25. октобра 2020. године су врло јасно сведочанство већинског опредељења становништва у Кијеву.

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B5%D1%81%D.....%B2%D0%B5_(2020)

Доста често сам посматрао и пратио предизборну кампању у Украјини, у јесен 2020. године, нарочито кроз тв канале Наш, 112, zik и news one. Сви наведени тв канали (112, zik и news one су припадали Виктору Медведчуку, а Наш је припадао формално оцу Жење Мурајева из Харкова). Канали Медведчука су били доступни свима до јануара 2021. године тј. до доласка кеше из Вашингтона и његове екипе на власт, док је Наш радио и после јер је Мурајев био повезан (афилиран) са Ахметовим, и оном мањом фракцијом некадашњег Опозиционог блока.
Про-руска опозиција је имала и како и где да се покаже тада. Поготово у Кијеву.
Десетине сучељавања разних политичких опција (међу њима и заиста велики број про руски оријентисаних политичара типа Јељена Лукаш (министар правде код Јануковича) или Јељена Бондаренко (некадашњи посланик В. Раде), обе из Донбаса, у емисијама које су на тв Наш водили Вова Полујев и Ана Степанец, а потом Макс Назаров и Ангелина Пичик, нису имале ефекта.
Резултати Александра Попова, који је био градоначелник Кијева у време Јануковича, од 2010 до 2014. године, од 9,51%, па онда и мање-више прикривеног про-руса, Андреја Паљчевског (који је учествовао на Мајдану 2013/14, али потом био гост код Оље Скабејеве на тв Россия 2017-те) са 5,30 % су заиста били лоши.
Победио је у првом кругу, од раније познат националиста, Кличко, са 50,52 %. Опозорила тј. осрамотила се и западенка Ирина Верешчук (моментално министар у украјинској влади), кандидат Слуге народа (партија Зеленског) са 5,44 %. Нису боље прошли ни рускојезични украјински "патриота" Кучеренко (6,33%), који је био кандидат партије Јуљке Тимошенко, а мало боље је прошао, исто тако пореклом западенец Притула (националистички Голос) са 7.87 %.
Кличка је подржао, тада већ бивши председник, и националиста Порошенко, који није имао кандидата за градоначелника Кијева, али је у савет Кијева (градско веће) добио 31 посланика (депутата), па онда Кличко са 30 од 120 укупно. Опозициона (про-руска) платформа Медведчука (ухапшен и размењен), Бојка и Рабиновича (побегао у Израел, тражи га ДБР (истражни комитет у УА)) је добила 12 од 120 посланика кијевске Раде тј. градског парламента. Паљчевски и Шариј нису ни прешли цензус од 5%.

Рат, који је почео 24. фебруара 2022. године, је све наведене политичке процесе само још појачао или како се то на руском каже усугубил. Велики део житеља Кијева је побегао ван земље, неки су изгинули по фронтовима, јер су се уписали још пре рата у то. Многи су се у пролеће 2022. године, попут једне другарице баш уплашили до костей мозга, како се то на руском сленгу каже.
Чак и у случају хипотетичког рушења украјинског фронта, и постојање реалне могућности да руске војске уђу у Кијев, мислим да ВВП не би ишао на ту опцију.
Кијев јесте историческая мать городов русских, али данашња структура становништва, поготово ако се не би масовно вратили они избегли у Европу, би била заиста лоше тло за такву врсту политичких одлука. Директна окупација би изазвала повећи отпор, без обзира на сва психолошка дејства.
Русе би много више задовољио потпуни колапс партије Слуга народа, Зеленског. Русе би задовољила појава две "владе" у остатку Украјине. Једне у Лавову и друге у Кијеву. Русе би задовољиле компромисна влада у Кијеву, у којој би се нашли и неки "преживели" политичари, који су словили за про-руске.
Тек вишегодишње psyops и потпуни морални слом украјинског нацизма би само поставили неопходне темеље за отворени повратак РФ и руса у Кијев.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 29 Avg 2016
 • Poruke: 2097

ds69 ::Русе би задовољила појава две "владе" у остатку Украјине. Једне у Лавову и друге у Кијеву. Русе би задовољиле компромисна влада у Кијеву, у којој би се нашли и неки "преживели" политичари, који су словили за про-руске.
Rusi će dozvoliti dve "vlade" samo ako žele da rat prolongiraju. Da Ukrajinu koriste kao nekakav sigurnosni ventil, kao prostor na kom će se konfrontirati sa NATO bez prevelike opasnosti od nuklearne eskalacije. Ili, preciznije rečeno, u Ukrajini se koliko-toliko može kontrolisati intenzitet konvencionalnog sukoba (iako ima opcija i na drugim mestima).
U svim drugim scenarijima, onim koji podrazumevaju konačan, jasan i nedvosmislen ishod rata, Rusima bi odgovarala samo jedna ukrajinska vlada (ne računajući nekakve vlade u egzilu koje ne bi ništa kontrolisale). Ta jedna vlada zaista bi mogla izgledati ovako kako si opisao ali takva ne bi predstavljala nikakvu dugoročnu garanciju brige o ruskim strateškim interesima. Rusiji bi možda najviše "legla" neka ustavno preuređena Ukrajina u kojoj bi ruski regioni bili autonomni i imali garantovano pravo veta. I da bude skoro nemoguće amandmanima takvo pravo ograničiti. Samo takvu Ukrajinu mogli bi čvrsto držati van NATO bez obzira ko je na vlasti u Kijevu. Donbas je mogao biti taj faktor (kao DNR i LNR), negde mislim da se u tom pravcu i išlo. No, ta je prilika propuštena, četiri su oblasti ušle u sastav RF i za tu vrstu rešenja preostaju samo još Odeska, Nikolajevska, Dnjepropetrovska i Harkovska oblast. Ako Rusija i njih pripoji, stvarno ne znam kako bi moglo izgledati neko trajno rešenje. Bojim se da bi onda morala pripojiti i ostatak Ukrajine ili bar sve bez ovih "poljskih" delova. A do tako nečega put bi zaista bio dug i trnovit.
Ipak, trenutno stanje nije dovoljno stabilno za takva rešenja. Ratovaće se još.

offline
 • Pridružio: 24 Nov 2021
 • Poruke: 2529

https://t.me/i20028843/145506 - 30 minuta film od 5-og do 17-og Septembra gubici Ukra - 18+
💥💥💥Hard footage of AFU losses

Kamchatka Guards have honoured us and provided us with a half-hour film in which you can watch the defeat of the AFU 35th obrmp during the attempt to take Novomayorskoye. The footage shows the events of the battles from 5 to 17 September 2023 in chronological order.

I would like to note the coordinated work of aerial reconnaissance, artillery, ATGMs, drone strikers and other units, which made it possible to inflict accurate fire damage in a short period of time. Thanks to the saturation of the 40th Guards' combat orders with various drones, the enemy was only able to get a grip on the north-western outskirts with huge losses, had time to take a beating in small arms battles against the marines from the DShB and Storm, and in the end was buried in pre-shot positions, which were simply "fed" to him.
💥💥💥

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 7070

Например, чтоб обрубить хвосты «контрнаступу», мы наконец-то начали применять планирующие авиабомбы с системой коррекции. Насколько мне известно, создать их было непросто, особенно - довести до нужной точности. Теперь — все. На днях ФАБ 1500 накрыла штабное совещание в бетонированном бункере Соледарской группировки ВСУ. Сколько там погибло украинских офицеров и советников НАТО, мы узнаем лишь через неделю-две. Когда пойдут публикации некрологов на случайную гибель европейских и американских офицеров от поноса, удара током в бассейне, акулы в океане...

Читайте на WWW.KP.RU: https://www.kp.ru/daily/27565.5/4834029/


«Форбсу» очень не понравилось, что «Ланцетов» у нас много. Тем более, у нас наконец-то появились РСЗО «Смерч» со спутниковым наведением и коррекцией ракет из космоса с помощью спутниковой системы ГЛОНАСС. Дальность – 120 километров, как у пресловутых «Хаймарсов».

Читайте на WWW.KP.RU: https://www.kp.ru/daily/27565.5/4834029/

Konacno se sa gravitacionih bombi, nevodjenih raketnih zrna, Akacija i Gradova preslo na neki Odiseja u svemiru standard.

offline
 • Pridružio: 22 Jul 2018
 • Poruke: 3498

ds69 ::

"Ја би могао да се договорим о решењу. Могли би да предају области које теже томе да би биле руске, у којима људи користе руски језик. У том случају би могли сачувати земљу (Украјину)", - изјавио је он порталу Just the News.

Заиста не знам шта је стварно Трамп мислио, али ако је искрено мислио, то је онда 8 области на истоку и југу Украјине, од Харкова до Одесе, укључујући и Дњепар и Криви Рог.
По оном што сам чуо од Руслана Бортника, то је негде око 70 % све украјинске индустрије или уопште економије.

Индустрије да, економија не. Трамп свашта прича али чак и ако победи и стварно буде за такво решење тешко да ће моћи да га прогура. Имао је већ план за Израел и палестину па се зна како је прошао. Можда предложи примирје и замрзнути конфликт. Што би било јако лоше за Русе.

Чак и да се горње решење којим случајем прихвати, нема теоретске шансе да ће Руси добити и квадратни милиметар више од оног што буду војно држали. Уз то, Русе не интересује само територија него и статус Украјине (колика год била). Ако добију део Украјне а остатак уђе у НАТО изгубили су рат.

offline
 • Pridružio: 26 Mar 2022
 • Poruke: 3095

https://twitter.com/narrative_hole/status/1710822039357882840

Ukri u fortifikaciji meta malih dronova.

offline
 • ds69  Male
 • Počasni građanin
 • Pridružio: 29 Dec 2012
 • Poruke: 717

dragoljub11987 ::ds69 ::

"Ја би могао да се договорим о решењу. Могли би да предају области које теже томе да би биле руске, у којима људи користе руски језик. У том случају би могли сачувати земљу (Украјину)", - изјавио је он порталу Just the News.

Заиста не знам шта је стварно Трамп мислио, али ако је искрено мислио, то је онда 8 области на истоку и југу Украјине, од Харкова до Одесе, укључујући и Дњепар и Криви Рог.
По оном што сам чуо од Руслана Бортника, то је негде око 70 % све украјинске индустрије или уопште економије.

Индустрије да, економија не. Трамп свашта прича али чак и ако победи и стварно буде за такво решење тешко да ће моћи да га прогура. Имао је већ план за Израел и палестину па се зна како је прошао. Можда предложи примирје и замрзнути конфликт. Што би било јако лоше за Русе.

Чак и да се горње решење којим случајем прихвати, нема теоретске шансе да ће Руси добити и квадратни милиметар више од оног што буду војно држали. Уз то, Русе не интересује само територија него и статус Украјине (колика год била). Ако добију део Украјне а остатак уђе у НАТО изгубили су рат.


Драгољубе,
заиста не знам колике су биле могућности Трампа, нити колике би могле бити у случају његове победе кроз годину и нешто више дана. Актуелни кеша је одмах кренуо оштро. Експонентима (пре свега Данилов и Савет за националну безбедност УА) је наређено, одмах крајем јануара 2021. године, да укину гро про-руских медија и наставе са максималном украјинизацијом. Преговори (током 2021. године) око званичног признавања "крњег" Донбаса, тј. република ДНР и ЛНР у саставу Украјине нису имали никакав резултат (опет због одлука кеше и дубокодржавне камариле) и довели су до чега су довели.
Али сама чињеница да озбиљан претендент на место председника земље од које УА зависи у сваком погледу нуди озбиљан компромис, нису за потцењивање. 19 месеци санкција, рата, офанзива и контраофанзива, као преношења конфликта по другим континентима, је показало да и тврдолинијашки приступ кеше Џ. и његове "дубоке државе" не доносе нешто што личи на слом РФ у било ком погледу.

Страна.уа од пре два дана је пренела изјаву бившег амбасадора В. Британије у Америци, Кима Дерока.

https://strana.today/news/447244-krizis-v-konhress.....errok.html

США поставляют Украине 90% военной техники. Кризис в Конгрессе ставит эту помощь под угрозу

САД дају Украјини 90 % војне технике. Криза у Конгресу може да стави ту помоћ под претњу (питање)

По словам экс-дипломата, гонка за замену Кевина Маккарти на посту спикера Палаты представителей может "продолжиться еще довольно долго".
"Тогда вы получите реальные проблемы для Украины, потому что американцы поставляют около 90% военной техники, поступающей в Украину", – сказал он.

По речима бившег дипломате, трка за замену Кевина Мекартија на положају спикера Представничког дома ће "трајати још довољно дуго".
"Тада ћете би добити реалне проблеме за Украјину, зато што американци дају око 90 % војне технике, која долази у Украјину", рекао је он.


"Я сам не верю, что у Европы есть возможность восполнить это. Так что вскоре эти запасы начнут иссякать", – добавил экс-посол.
Дэррок заявил, что существует также "долгосрочная проблема", когда речь идет об американской поддержке Украины.

"Ја сам не верујем да Европа има могућност да допуни то. Тако да ускоро те резерве ће почети да истичу", - додао је бивши амбасадор.
Дерок је изјавио да постоји исто тако "дугорочни проблем", када је реч о америчкој подршци Украјини.


"Не только несколько правых республиканцев выступают против дальнейшей помощи Украине. Со стороны рядовых избирателей-республиканцев оказывается сильное давление с целью остановить это – и это давление говорит о многом", – пояснил он.

"Не само неколико десничарски оријентисаних републиканаца (конгресмена и сенатора) иступају против даље помоћи Украјини. Од стране обичних бирача-републиканаца постоји јак притисак са циљем да се заустави то - и тај притисак говори о много чему" - појаснио је он.

Без дальнейшей поддержки Запада, главным образом со стороны США, Киеву будет "очень трудно" продолжать войну в долгосрочной перспективе, заявил Дэррок.

Без даље подршке Запада, углавном од стране САД, Кијеву ће бити "јако тешко" да продужи рат у дугорочној перспективи, изјавио је Дерок.

Исти ресурс, страна.уа цитира Le Figaro, на тему нове помоћи за Украјину од стране тзв. еу.

https://strana.today/news/447229-v-es-voznik-defit.....raine.html

Счетная палата Евросоюза обеспокоена отсутствием средств для помощи Украине

European Court of Auditors (европска ДРИ) је забринута недостатком средстава за помоћ Укрјаини

Счетная палата Евросоюза бьет тревогу, не зная, где взять денег на помощь Украине.

ЕУ ДРИ је врло забринута, не знајући, како наћи новац за помоћ Украјини.

В публикации говорится, что страны Евросоюза и без того страдают от сложной экономической ситуации. При этом они пообещали Украине многомиллиардные кредиты, выплаты по которым Киев начнет нескоро.

У публикацији се говори да земље ЕУ и без тога пате од сложене економске ситуације. При томе су они обећали Укрјаини много милијарди кредита, чија отплата од стране Кијева неће скоро почети.

"Обещать Украине 50 миллиардов евро в течение пяти лет – это, конечно, хорошо. Но деньги еще нужно найти, и мы должны убедиться в том, что европейский бюджет, а значит, и финансы государств-членов, смогут выдержать различные кредиты, предоставляемые Украине", – говорится в статье.

"Обећати Украјини 50 милијарди евра у току пет година - то је, наравно добро. Али паре још треба наћи, и ми треба да се уверимо у то да европски буџет, а значи и финансије држава-чланова, могу да издрже различите кредите, дате Украјини", - говори се у чланку.

В материале отмечается, что долг Евросоюза значительно увеличился и достиг в 2022 году 344,3 миллиардов евро, а воздействие на бюджет ЕС из-за Украины увеличилось более чем вдвое в прошлом году.
Поэтому Счетная палата ЕС старается предостеречь Еврокомиссию и обратить ее внимание на резкий рост долговых обязательств Евросоюза.

У материјалу се примећује да је дуг ЕУ значајно повећан и достигао је у 2022. години 344,3 милијарде еура, а утицај на буџет ЕУ због Украјине је повећан више него два пута у току прошле године.
Зато European Court of Auditors покушава да упозори Европску комисију и привуче њену пажњу на оштар раст дужничких обавеза Европске уније.


Сувом генију, који не зна да су две владе у Украјини, заправо слом те државе, не би да одговарам ништа више...

offline
 • Pridružio: 29 Avg 2016
 • Poruke: 2097

ds69 ::Сувом генију, који не зна да су две владе у Украјини, заправо слом те државе, не би да одговарам ништа више...
Pretpostavljam da je ovo na moj račun. Ako nije, unapred se izvinjavam.

Prvo, odakle si izvukao zaključak da ja navedeno ne znam ili negiram? Dve vlade u jednoj državi uvek su slom te države. A taj slom proizvodi stanje koje uopšteno zovemo "rat". Dakle, sve što ja tvrdim jeste da će stanje rata postojati dok god postoje dve vlade koje pretenduju na vladanje istom teritorijom. I taj rat (stanje), može biti latentan ili aktivan. U krajnjoj liniji, dve (pa čak i tri) vlade tamo postoje još od 2014. I jasno je da to predstavlja slom ukrajinske države kakvu smo poznavali i priznavali. Mislim da je jasno da nigde nisam negirao ono što si napisao već sam samo stavio u kontekst.

Drugo, od tebe zaista nisam očekivao ni ovakav arogantan ton kao ni ovakvo nerazumevanje napisanog. Ako je nešto nejasno, traži razjašnjenje. Svestan sam da moj stil pisanja nije idealan, misao često ne izražavam dovoljno jasno i zato sam uvek spreman na dodatna pojašnjenja. Ako se pak s nečim ne slažeš, obrazloži. I tu sam voljan da argumente ili prihvatim ili dam kontraargument.

Sve to ako sagovornik primedbe daje u dobroj volji, naravno. Ko neće tako - neka ga. Ja ne navraćam ovde da bih se svađao ili nadobudno izigravao pametnjakovića.

offline
 • Pridružio: 29 Jun 2011
 • Poruke: 1091

Rusi krknuli još jedan Tel od S300 u nikolajevskoj oblasti.
https://twitter.com/_Surovikin_/status/1710968362316988803

offline
 • Pridružio: 26 Okt 2021
 • Poruke: 34

gazice rusi redom sada kada moraju da salju efektive i resurse u Izrael!

tako je to kada si americki potrcko hehe kako ce sada da razvuku amerikance bice zanimljivo

02 Jan 2024 01:06 Georgius Zaključavanje topica Razlog: Kraj godine.  
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 865 korisnika na forumu :: 50 registrovanih, 5 sakrivenih i 810 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., AC-DC, Areal84, bato, Battlehammer, Boris Bosiljčić, Brana01, cavatina, ccoogg123, dankisha, deimos25, Denaya, djboj, Djokkinen, DPera, GandorCC, Georgius, goxin, havoc995, hawkeye, HogarStrashni, ILGromovnik, Istman, Karla, Kubovac, laurusri, Litostroton, ljubacv, mercedesamg, Mercury, mile23, milutin134, Misirac, nemkea71, NoOneEver Dreams, opt1, pacika, pein, pera bager, procesor, samsung, Srky Boy, Trpe Grozni, vathra, Vatreni Zmaj, VJ, Volkhov-M, yufighter, Čivi, 125