Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

2559

Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

offline
 • Pridružio: 09 Sep 2014
 • Poruke: 1330

Албум]
‼🇷🇺Руска армија напредује на Купјанском фронту, пробијајући одбрану Оружаних снага Украјине
▪Трупе групација „Запад“, уз моћну подршку авијације, артиљерије и ТОС „Солнцепек“, напале су одбрану непријатеља на граници Харковске области и ЛНР.
▪ „Сватовски сегмент – Руси су покренули масивну офанзиву са Лимана Првог и Орљанског“, известили су пре неки дан украјински војни аналитичари.
▪ „Западно од села Орљанское (Орљанка), руске трупе су се укопале дуж два шумска појаса у сивој зони“, данас препознају ресурсе непријатеља.
▪У близини Лимана, Први МЛРС, хаубице и „Солнцепок“ сравнили су са земљом бројне непријатељске положаје, дигли у ваздух складиште муниције и натерали милитанте Оружаних снага Украјине да побегну са својих положаја.
❗Протеклих дана наши јуришници су упали у више од 10 снага подршке и напредовали више од 1 км у непријатељске линије.
▪ „Хокхол трчи, баца оружје и рањенике, када марширају јуришници 25. гардијске 😄“, пишу момци са лица места.
▪У суседним областима и наши подржавају нападне акције, активно раде артиљерија и авијација.
▪ ТОС „Солнцепок“ је нанела 3 удара на гомилање снага у склоништима 32. механизоване бригаде Оружаних снага Украјине код Тимковке.
▪ Током контрабатеријске борбе, артиљерија Западног војног округа уништила је самоходне топове 2С1 „Гвоздика“ и „Краб“, 155 мм М-777 и 4 минобацачке посаде на Новољубовки, Новосергејевки, Степовој и Новоселовки.
▪Према Западном војном округу, укупни губици непријатеља дневно: више од 2 чете људства, тенк, минибус, камионет и беспилотна летелица.
https://t.me/RVvoenkor/54867

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 19358

vathra ::...Јасно је да треба да се уводи нова верзија са дометом од 10 километара.

Ako povecas motor onda strada punjenje BG, a da bi TB bila efikasna treba prilicno punjenje. Ili ici na jos vecu raketu (umesto 220mm) da bi se dobilo i jare i pare.

offline
 • Pridružio: 09 Sep 2014
 • Poruke: 1330

Instruktori iz Izraela napustaju Ukrope i vracaju se u Izrael.Ko bi rekao da bi ikada Izrael pomagao nacistima,ali eto sve je moguce
https://t.me/RVvoenkor/54872

offline
 • Pridružio: 02 Feb 2015
 • Poruke: 2400

Cak i sa ovom rezolucijom ocekivano bi bilo da se vidi prilaz i udar FPV drona u TOS. Ja ga ne vidim. Nisam siguran da bi sve termobaricne grunule odjednom nego bi vjerovatno sukcesivno se aktivirale ili cak lansirale i izletjele ko zna gdje (vidjeli smo to na nekim drugim unistenim tos-ovima) - sem ako nije bila samo jedna u lanseru a i to sumnjam jer se lansiraju u salvama po dvije.
Ne kazem da nije unisten ali mi djeluje kao preklopljena dva videa, tos-a i neke eksplozije ko zna cega, avio bombe mozda ali nije FPV. Mozda je ostavljen pa miniran i detoniran izdaleka.
Ako jeste pogodjen, pitam se kako je posada prosla (ako su poklopci bili spusteni i hermeticki zatvoreni pretpostavljam da su zivi)

offline
 • Pridružio: 13 Apr 2022
 • Poruke: 1096

Da bi termobaricno punjenje “grunulo” mora se rasprsiti, ovako uvacene na lanseru glave mogu samo planuti, nesto analogno izgaranju baruta na otvorenom, uzimajuci u obzir da barut kiseonik “nosi sa sobom” a u TB glavama je samo gorivo.

Iz tog aspekta snomak jeste cudan ali ko zna… Realno nikakvo cudo ako je pogodjen.

offline
 • Pridružio: 07 Nov 2013
 • Poruke: 5253

Kod termobarićnih punjenja je skoro uvijek uočljiv udarni talas koji se širi brzinom zvuka i pokriva puno veću površinu od one u plamenu i dimu , na filmu se to ne vidi što je i normalno jr upaljaći nisu odradili svoje i punjenje nije ispravno raspršeno.

Bilo bi mi ok da je bar jedna raketa izletila iz lansera , čak da je samo jedna raketa u lanseru u takvom požaru ili eksploziji opet se mora vidjeti trag nekontroliranog leta rakete.

Mislim da je snimak lažnjak

offline
 • ds69  Male
 • Počasni građanin
 • Pridružio: 29 Dec 2012
 • Poruke: 731

Јучерашња страна.уа доноси изјаву градоначелника Ивано-Франковска или Франкивска, како то кажу украјинци, на икавици (украјински је мешавина екавице и икавице). Руслан Марцинкив, градоначелник Франковска и наци-фирер из партије Свобода, која је основана још до пада ссср-а, је Украјину свео, практично на Галицију:

https://strana.today/news/447865-esli-by-ne-zapadn.....inkiv.html

Страна.уа доноси његову изјаву на руском, а на линку се чује и како говори на украјинском, релативно споро и разумљиво.

Если бы не Ивано-Франковск, Тернополь, Львов и другие регионы Западной Украины, страны не было бы.

(Да није Ивано-Франковска, Тернопоља, Лавова и других региона Западне Украјине, земље не би било.)

По его словам, там, где говорят на украинском языке, есть патриоты.
Также он заявил, что территории, где говорят по-русски, Россия всегда будет считать своими.

(По његовим речима, тамо где говоре на украјинском језику има и патриота.
Такође је он изјавио да територије (Украјине) на којима људи говоре на руском, Русија ће увек рачунати као своје.)


Будала очито не сматра да су нпр. Хмељницки, Виница, Житомир, Чернигов или Суми довољно украјински, јер тамо има нешто већи број украјинаца који користе и руски свакодневно.
Велики конвоји протестаната из Галиције су крајем 2013 и почетком 2014. године, вероватно и пресудили да полиција не може да изађе на крај са Мајданом у Кијеву, на коме су их чекали колачићи од Нуланд и новац од рускојезичких тајкуна (олигарха), типа Коломојски, Ахметов или Порошенко. Од колачића до погибељи на фронту није било тако далеко, али се то масовно сазнало тек последње две године.


Априла 2020. године, наведени градоначелник, Марцинкив је наредио избацивање рома из Фрнковска на Закарпатје, одакле су се доселили. Линк за ту стару вест је испод.

https://strana.today/news/262936-mer-ivano-frankov.....rpate.html

"Также цыгане, нет, вернее, лица ромской национальности. Мы уже бус давали. Вывезли их на Закарпатье. Почему они дальше здесь?" - спросил на совещании Марцинкив.

("Такође цигани, не, тачније, лица ромске националности. Ми смо већ аутобус давали. Извезли су их у Закарпатје. Зашто су они и даље овде?"" - питао је подређене Марцинкив)

По словам начальника городского управления по вопросам чрезвычайных ситуаций Игоря Влизло, 12 ромов отказались уезжать из Ивано-Франковска.

(По речима начелника градске управе за ванредне ситуације Игора Влизла, 12 рома су одбили да оду из Ивано-Франковска)

"Что значит отказались? А почему не запаковали? Есть полиция. До следующего вторника вы должны решить эту проблему. Мы вам автобус дали. Полиция просила дать автобус - дали. Почему не запаковали и не вывезли?" - поинтересовался мэр города.

("Шта значи одбили? А зашто их нисте упаковали? Има полиција. до следећег уторка ви морате решити тај проблем. Ми смо вам аутобус дали. Полиција је замолила да им се да аутобус - дали смо га. Зашто их нисте упаковали и одвезли?" - заинтересовао се градоначелник.)

Также на оперативном совещании прозвучала информация, что правоохранители вывезли из Ивано-Франковска десять человек ромской национальности и на границе передали их закарпатской полиции.

(Такође на оперативном састанку се чула информација да је полиција одвезла из Ивано-Франковска десет људи ромске националности и на граници су их предали закарпатској полицији)

Украјински устав гарантује слободно премештање свих грађана у земљи, као и сваки други.
Шта ли тек раде у овим ратним годинама са расно или политички неприхватљивим људима?

Јевреји из Галиције су уз помоћ украјинских националиста, масовно ликвидирани у холокаусту, а остаци отишли у Израел. Пољаци, једним делом уништени (Волинска резња) уз помоћ немачке војске, 1943/44. године, а уз помоћ совјетске власти, преостали брутално отерани 1945-46. године. Онда су помислили да 2014. године могу да истерају или асимилирају и осам милиона руса и негде око 12 до 15 милиона рускојезичких украјинаца. Много су загризли.

offline
 • Pridružio: 09 Okt 2015
 • Poruke: 111

Napisano: 14 Okt 2023 8:02

Krvava Devetka ::
Ako me secanje ne vara, te kamfgruppen su bile vise rezultat ocaja (tacka broj 2 iz Denayinog izlaganja)i nisu bile narocito uspesne. Ne secam se tacno ali npr u operaciji market garden je wermachtov kamfgruppen imao blizu 1 000 gubitaka naspram 10-ak americkih padobranaca iz 82.


Pa da ali evo bas na primjeru Market Gardena koliko se sjecam bas je ta kmfgrupen tj. borbena skupina zaustavila saveznicki oklop da nedodje do onog mosta i time ubiti definitivno slomila Market Garden operaciju. Saveznicki oklop je zaustavila tek ubacena panzer divizija, a pjesadija je na rijeci blokirala poljske i druge padobrance.

Dopuna: 14 Okt 2023 8:03

kunktator ::
Као концепт, ad-hoc борбена група није ништа ново нити специфично за немачки Wehrmacht. Они су то можда први "институционализовали". Mr. Green
И на западу се, у combined arms концепту, подразумева формирање некакве "task force" према специфичностима задатка. И вероватно то и јесте одговор. Међутим, такве борбене групе формирају се обично за нападе или контранападе, имају јасан и конкретан задатак у планираној операцији. Код Украјинаца видимо их врло често у статичној одбрани. А исти случај је био и раније, још од 2014. Још тада сам примећивао да се поједини делови бригада боре одвојено и да су разасути по целом фронту. Нисам обраћао превише пажње, приписивао сам то хаосу који је тада владао у украјинској војсци, лошем командовању и управљању операцијама, недостатку обучених и искусних јединица. Претпостављао сам да команда у формације рочне војске ували по неку "профи" јединицу, вод, чету или батаљон, да подржи и предводи регруте. Чак сам помишљао и на ефекат замора, дешавало се тада да се неке јединице побуне или бар гунђају, (нарочито ако негде претрпе велике губитке) па да се због тога делови раздвајају. Али то би ипак било превише.

Какогод, заиста је све то мало необично, сигурно не помаже командовању, комуникацији и координацији и компликује и управљање и логистику. Не знам како се с тим носе. Имају неки систем ваљда?


Na ovom primjeru sta ga je spomenuo @Krvava Devetka, Market Gardenu, to iako su bila napadna djelovanja, ubiti su bila u svrhu obrane, znaci u Market Gardenu, oni su se ubiti branili, zajednicko im je da su osnivane s nekim specificnim ciljem i te borbene skupine su mogle biti sklapane od vec stradalih jedinica ili cijelih netaknutih.Kad kazem od netaknutih jedinica, mislio sam to neznaci da se uvijek morala uzeti cijela netaknuta jedinica, vec po potrebi,cak i uzimanje samo djelova jedinica koje im trebaju. U svakom slucaju sta sam htio reci to je ubiti taj koncept sklapanja jedinica, koji je danas jos malo moderniziran i unapređen.

offline
 • Pridružio: 06 Feb 2010
 • Poruke: 818
 • Gde živiš: RS/BiH

Ja sam nakon iscrpnih analiza kolega blizu zakljucka da Ukri sklapaju borbene grupe od dijelova vise brigada zbog gubitaka jer na ovaj nacin brigade i dalje postoje iako im bude ceta ili bataljon izbacen iz stroja.Vjerovatno ne zele da dozvole da im brigade budu izbacene iz stroja jer onda o tome javnost prica a to nije dobro za moral. Niko me ne moze ubjedito da je lakse ratovati sa tek sklopljenom grupom gdje je komandiri i komandanti upoznaju na bojistu i tu je uvijek neko zargonski receno donji.

offline
 • Pridružio: 04 Sep 2022
 • Poruke: 152

Укри објавили неки снимак наводно представља неуспешан руски напад.

t.me/pilotblog/7273

02 Jan 2024 01:06 Georgius Zaključavanje topica Razlog: Kraj godine.  
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 770 korisnika na forumu :: 38 registrovanih, 7 sakrivenih i 725 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Petar, Apok, Areal84, bestguarder, CikaKURE, Dimitrije Paunovic, Dimitrise93, DPera, FileFinder, FOX, Georgius, Grah0, hyla, ikan, janbo, Kaplar2, Kubovac, laurusri, Marko Marković, mercedesamg, Mi lao shu, Mihajlo, milutin134, NoOneEver Dreams, operniki, rovac, Sančo, sasa87, SlaKoj, Trpe Grozni, uruk, vathra, VJ, Vladko, VP6919, zastavnik, zlaya011, Žoržo