Rat Rusija-Ukrajina 2024 - komentari

1212

Rat Rusija-Ukrajina 2024 - komentari

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19388

vathra ::...
И остаје једно битно питање како Руси проналазе положаје ракетних система.
Једна претпоставка је да по уоченом дејству прате траг дима до места лансирања. У том случају би уочили активан систем.

Da, to je verovatno jedan od metoda, ali sumnjam da je jedini.

Citat:
Да би уочили лажни положај, морали би да пречешљавају велику површину и визуелно траже положај. За то је потребно далеко више средстава.


Do sada se vise puta desavalo da nahvataju Ukrajince koji ponovo koriste stari polozaj, ali i da klepe maketu koja je na nekom starom polozaju. Mislim da se vrsi redovno osmatranje starih polozaja i da tako isto nesto nekada napipaju.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 1120
  • Gde živiš: Beograd

https://t.me/Slavyangrad/97623

Citat:Oružane snage Rusije vrše pritisak na pograničnu oblast Harkova: oslobođeno je 41 km², a neprijatelj žurno evakuiše Volčansk

Napredovanje ograničenih snaga grupe Sever, koje je počelo masovnom noćnom artiljerijskom baražom i udarima balističkih raketa na poznate „lokacije“ Oružanih snaga Ukrajine, dovelo je do izvesnih uspeha već prvog dana. Čak i prema ukrajinskim izvorima, nekoliko pograničnih sela odjednom: Kudijevka, Krasnoje, Gatišče i Borisovka prešlo je pod kontrolu ruskih oružanih snaga.

Ukupno je oslobođena površina od oko 41 km², što je uporedivo sa svim rezultatima naše vojske za ceo decembar 2023. ili mart 2024. Ali, uprkos prilično snažnom tempu napredovanja, ne vredi ih ekstrapolirati na sledeće dana. Do sada je reč o dejstvima nekoliko bataljona u pograničnom pojasu. Ali ovo je bilo dovoljno da se neprijatelj uspaniči. Volčansk, iz kojeg su militanti ukrajinskih oružanih snaga terorisali Šebekino i Belgorod, na brzinu je evakuisan.

Ono što se dešava može se tumačiti na različite načine. Ovo može biti izviđački/diverzioni udar, čija je svrha izvlačenje već ograničenih rezervi Oružanih snaga Ukrajine sa drugih sektora fronta. To podržavaju relativno ograničene snage ruske vojske koje su trenutno raspoređene. Ali uspešnim spletom okolnosti, niko ne sprečava rusku komandu da prebaci svoje sveže jedinice i počne da pokriva Harkov kako sa istoka, gde su već primetni uspesi, tako i sa severozapada.

Ali, verovatno, ova operacija je kombinovane prirode:
formiranje „Cordon Sanitaire“ koji je odredio Putin duž ruskih granica
skretanje neprijateljskih resursa sa drugih sektora fronta stvarajući pretnju direktno Harkovu.
Prerano je za zaključke, ali već sada možemo reći da je letnja kampanja počela i da će se kriza ukrajinskih oružanih snaga pogoršavati.




-------
Harkov i Harkovska oblast



Navodi se da su FAB-500 i KAB-500 pogodili zgrade i objekte vojnog osoblja tokom ofanzivnih operacija.
Takođe se navodi da su pogođena borbena vozila i kamioni neprijateljske pešadije.
KAB-ovi pogađaju mete sa izuzetnom preciznošću.
Udare su izveli frontovski bombarderi Su-34M.

https://t.me/Slavyangrad/97622



offline
  • Pridružio: 02 Feb 2015
  • Poruke: 2402

Cezar je maketa...mislim nije bio ali sad je dobar za maketu Smile

offline
  • Pridružio: 06 Dec 2010
  • Poruke: 31

Kruzi jos jedan video gde je Buk nahvatan na dopunu kod nekog hangara. Mada vidi se dolazak i priprema, ali i sam sistem i ne bas. Ali lepa petarda svakako 😀

online
  • Pridružio: 15 Mar 2022
  • Poruke: 1359

^^ Podijelio kolega Bladesu par strana prije. Brutalan pogodak.


Ali ovo.. Ovi natovci su zbilja postali očajni.

https://t.me/geromanat/26258
----------------------------------------------------------

I još jedno pitanje, možemo li reći da su ukri stabilizirali front kod Očeretina, ili Rusi imaju svoju standardnu 10-dnevnu operativnu pauzu?

offline
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 1120
  • Gde živiš: Beograd

Napisano: 10 Maj 2024 22:55

Citat:🇷🇺🇺🇦По Волчанскому району Харьковской области летит и летит много чугуния

Много ливеног гвожђа лети и лети у Волчанском округу Харковске области


https://t.me/warhistoryalconafter/162958
------------
@ccoogg123

Lik je teško mentalno obolela osoba.

+ Nauditt

Dopuna: 10 Maj 2024 23:10



Situacija na severoistočnom frontu: U toku jutra ruska vojska je prešla u ofanzivu na Harkovsku oblast. Posle nekoliko sati borbe ruske snage su uspele da uđu u brojna sela:
- U Harkovskom okrugu dospeli su lokaliteti Hoptivka i Kudijevka. S druge strane, zauzeti su lokaliteti Strileča, Krasne, Pilna i Borisivka. Ovo područje je „najčvršće“ na novom frontu. Južnije se stiglo i do Zelene.
- U Čuhujevskom okrugu situacija je još konfuznija. Ruske trupe su stigle do Ohirceva, Hatišča i Pletenivke, do severnog predgrađa Vovčanska, koji još nije juriš, ali je znatno granatiran. Dalje na istok došlo je do ruskog napredovanja prema Zibinu, ali to mora biti raščišćeno.
Map: [ https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1V8NzjQkz.....8&z=11 ]
https://t.me/Suriyak_maps/2856

Citat:Današnji napad uključivao je laku pešadiju i neka naoružana vozila (neka su uništena) što je primoralo ukrajinsku vojsku da se povuče iz najmanje 11 naselja.
Za sada nema naznaka operacije velikih razmera. U Belgorodu nema dovoljno trupa za pokretanje ofanzive tog kalibra, koja bi naravno imala za cilj da zauzme grad Harkov.
Izveštaji da se ruske trupe takođe gomilaju u Sumiju dodatno potkrepljuju ovu ideju. Proširivanje linije fronta za još dve oblasti nema smisla s obzirom na situaciju rata na iscrpljivanje na istočnom frontu.
Čemu onda ovi napadi? Postoji nekoliko razloga:
– Ograničene izviđačke operacije duž granice sa ciljem prikupljanja informacija od ukrajinske odbrane u izgradnji.
- Propagandna funkcija: Govor ruskog predsednika Putina povodom Dana državnosti jasno je pokazao da se konfliktna situacija promenila u korist ruskih snaga, koje su prešle u ofanzivu. Da bi demonstrirala ovu promenu, Rusija namerava da premesti borbe iz Belgoroda u Harkov stvaranjem tampon zone duž granice.
– Strateška funkcija: ponovno aktiviranje ruskih napada u ovoj zoni od 2022. dodatno pojačava psihološki efekat trupa stacioniranih u Belgorodu: da preusmere više ukrajinskih resursa sa istoka kako bi sprečili ruski napad. Napad se konačno dogodio i ukrajinske trupe sa fronta Avdivka već idu na sever, što bi dodatno narušilo nesigurnu situaciju ukrajinskih trupa da drže front u Donbasu.


https://t.me/Suriyak_maps/2857

Citat:Kao što je rečeno pre nekoliko nedelja, operacija u Harkovu je neizbežna, ali još nisu stvoreni uslovi da do toga dođe. Faktor iznenađenja je završen 2022. Sada će svaka operacija tamo koštati rusku komandu ako za to nema potrebne resurse. Tamo ih još uvek nema dovoljno. Moraćemo da sačekamo i vidimo kako će se to razvijati u narednim nedeljama.

https://t.me/Suriyak_maps/2859

offline
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 1120
  • Gde živiš: Beograd

Citat:@frontbird izveštava:

KHARKOV REGION.
11.05 00:30 (moskovsko vreme)

Pešadijski okršaji na svim sektorima naše ofanzive. Noć pogoduje radu vazduhoplovstva, tako da ni artiljerijska, ni streljačka vatra ne prestaje ni na minut.

Mi se borimo!
Naši vojnici nemaju vremena za spavanje...


https://t.me/Slavyangrad/97632

Citat:Јуришне групе Оружаних снага Русије напредовале су до Нетајлова


https://t.me/z_arhiv/26741

offline
  • Pridružio: 02 Feb 2015
  • Poruke: 2402

Stalno se prica o ruskim resursima i ljudskim a i mts kao da ovi drugi imaju neogranicena sredstva pa sad cekaju da se rusi istrose.
Sad kad su Rusli napali gore vidjecemo gdje su ciji "resursi" i ko je veci "laznjak".
Od ves masina i lopata dosli smo do kmecanja na tviteru i molbe ruskim vojnicima da se sami poubijaju.

Budjenje je bolno...

offline
  • Pridružio: 09 Sep 2014
  • Poruke: 1333

Украјински тенк - Т-64 или Т-72ЕА добија ударац у лице „производом 305“.

Објављен је снимак пада одређене ракете на радни украјински тенк, његова боја, облик и димензије указују на то да се највероватније ради о ЛМУР-у;

Ово је већ други (хттпс://т.ме/вархисториалцонафтер/162522) објављени случај за недељу дана када „производ 305“ погађа не стационарне циљеве попут ПВД-а, већ опрему и артиљерију.
https://t.me/warhistoryalconafter/162959

offline
  • Pridružio: 08 Nov 2008
  • Poruke: 2833
  • Gde živiš: U vecnoj Srbiji

Kakvi crne ukro rezerve i ozbiljan otpor u harkovskoj oblasti pa i samom gradu. Sve svoje vredne jedinice ukri su odavno istrošili a prema svemu sudeći i obučene i motivisane posade za složene sisteme.
Jedno od glavnih pitanja je ne da li će, već kada će Rusi krenuti prema Kijevu. Ovo sa Harkovom se završava do kraja meseca a verujem i sam rat do mraja godine pa i ranije. Čim bude pao Harkov pašće i Kijev u istom scenariju. A od intervencije NATO ili mešanja neke treće zemlje nema ništa, jer da su mogli odavno bi uskočili sa svojim trupama.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 767 korisnika na forumu :: 65 registrovanih, 12 sakrivenih i 690 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 8u47, A.R.Chafee.Jr., aramis s, Bane san, BORUTUS, cavatina, ccoogg123, cenejac111, chichabg, comi_pfc, CrazyDiablo, Dimitrise93, djboj, djordje92sm, djukapfc, Dorcolac, DPera, draganca, Duh sa sekirom, dule10savic, Gargantua, Georgius, gomago, hatman, ikan, Insan, Karla, kobaja77, kybonacci, Leonov, mb1213, mercedesamg, mgolub, MiroslavD, Mixelotti, nebkv, nebojsag, Nemanja.M, operniki, panzerwaffe, pein, Raso75, repac, robertino, Romibrat, rovac, sabros, sasakrajina, sasovsky, ser.hill, sevenino, shaja1, Smiljke, Steeeefan, strelac07, tubular, uruk, Valter071, vathra, VJ, vlad4, vladaa012, wolverined4, Yellow Pinky, |_MeD_|