Rat Rusija-Ukrajina 2024 - komentari

627

Rat Rusija-Ukrajina 2024 - komentari

offline
 • Neimar i savremeni farmer.
 • Pridružio: 24 Nov 2010
 • Poruke: 11683
 • Gde živiš: U sremu voljenome...

dragon986 ::

A jes istoija UKR je počela 2004. Janukovič je vodio samostalnu politiku i sve je to OK. Kao da nije došao na vlast sa ciitram "strateški put Ukr je EU". On je odbacio EU zbog svoje samostalne politike.
Da se ne vraćam na ceo istorijat od osnivanja UKR pa sve do kobne 2014.
Nego to nije sada ni vreme ni mesto za ovakve rasprave,da ne bi bilo da ja opet skrećem temu na istoriju i prav. Ima trenutno mnogo bitnijih stvari na frontu. Kada se završi rat možemo o ovome ponovo.


фантастична ти је паралела, само си изоставио најбитније, а то је зашто је јанукович заокренуо од ЕУ? То махом сви ви европејсци и про западњаци, мада кажете да то нисте, онако фино заборавите да кажете. Давала је мало, а тражила је много за тај улазак. Сваки нормалан човек би се дистанцирао од било какве понуде што је и он урадио, за добро своје дражве и народа...И шта се онда десило, па ЕУ мајдан...последица тога је овај рат, који упорно наметан од стране ЕУ-САД Русији не обрнуто.

Добро знаш да је Русима доста рата, јербо су нација која је избугила на десетине милиона својих грађана у два светска рата...Тако да мани ме тог писања, као не би се они прдражвали угороа и слично већ би напали украјину за пар година...

ВИдимо како важе уговори што смо потписали са НАТО те 1999. године...Расарчали нам дражву, предали смо председника њима, кога су убили тамо у Хагу, предали смо све генерале који су бранили то КиМ и разбили војску на парам парчиће..Значи све су урадили шта су зацртали иако су потписали документа, да то неће радити, бар што се тиче КиМ...Тако да веровати западу на потписан документ је смехотерсно после вега што нам се десило...А то би се десило и то се дешавало народу донбаса..сваки дан гранатирања од стране украјинаца иако су бил ипотписани миснки спорауми и Русија се прджавала истих добрано...


Дако да...Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 02 Jun 2013
 • Poruke: 3803

Citat:фантастична ти је паралела, само си изоставио најбитније, а то је зашто је јанукович заокренуо од ЕУ? То махом сви ви европејсци и про западњаци, мада кажете да то нисте, онако фино заборавите да кажете. Давала је мало, а тражила је много за тај улазак. Сваки нормалан човек би се дистанцирао од било какве понуде што је и он урадио, за добро своје дражве и народа...И шта се онда десило, па ЕУ мајдан...последица тога је овај рат, који упорно наметан од стране ЕУ-САД Русији не обрнуто.

Ko kaže da nisam prozapadno orjentisan? Kada sam ja to krio? To što je meni bliže i gajim iste ideje o državi i politici i nekim drugim stvarima koje smatram ispravnim ne znači da podržavam američki ili zapadni imperijalizam. Vi tj konkretno ti imate očigledno problem da razgraničite sebe od identifikacije sa državom koju podržavate. Ta polarizacija koju ste nametnuli da svako različito mišljenje od većine automatski znači da si na strani vašeg neprijatelja je problem do vas odn tebe.

A glede napisanog. To šta je nudila ili nije nudila nije bilo plod tajnosti već je svako na početku znao šta EU nudi a šta traži. Tako da je i pored toga put strateški bio tamo.
A on se distancirao posle odlaska u Rusiju i prijema u onu vojnu bazu, kada su mu već uveli i najavili sankcije i gubitak podrška itd itd. Znamo i kako je došao na vlast i šta je sve radio i jedina razlika je u tome što vam se kontrola i nesamostalnost vlasti od strane Rusije dopada a od strane zapada ne. U biti nije vama do Ukrajine već da ona ne pređe ne zapad, pošto je vi i nesmatrate državom već ruskom oblašću i još mnogo toga da ne navodim sve deklarisane razloge. Pošto da je strah od NATO i AB štita i svega što se navodilo kao razlog Finska bi momentalno morala biti napadnuta.

Da li je ispravno postupio i da li mu je nuđeno to što jeste apsolutno tačno, ja sam opet davno rekao da bih i ja na njegovom mestu isto uradio, sa jednom razlikom ja bih o tom strateškom zapkretu i napuštanju svoje politike ili raspisao referendum ili makar nove izbore pa da se prebrojimo.

Citat:Добро знаш да је Русима доста рата, јербо су нација која је избугила на десетине милиона својих грађана у два светска рата...Тако да мани ме тог писања, као не би се они прдражвали угороа и слично већ би напали украјину за пар година...

A kao poznati su oni i sve sile da se pridržavaju potpisanih ugovora. Mani me Sremac. I o tome možemo naširoko od istorije pa do danas, za sve zemlje.

Citat:ВИдимо како важе уговори што смо потписали са НАТО те 1999. године...Расарчали нам дражву, предали смо председника њима, кога су убили тамо у Хагу, предали смо све генерале који су бранили то КиМ и разбили војску на парам парчиће..Значи све су урадили шта су зацртали иако су потписали документа, да то неће радити, бар што се тиче КиМ...Тако да веровати западу на потписан документ је смехотерсно после вега што нам се десило...А то би се десило и то се дешавало народу донбаса..сваки дан гранатирања од стране украјинаца иако су бил ипотписани миснки спорауми и Русија се прджавала истих добрано...

Kakve veze sada ima sa mojom tvrdnjom i kakve veze ima to sa državom koja je potpisala Kumanovski sporazumu i bila u rat? Ništa od toga gore nije uradio SM već vlast posle njega.
Ja lično sam bio za Rambuje kao sporazum koji je bio bolji nego Kumanovski ali kada se već rat poveo onda se ide do kraja nema rata na pola.
A o tom granatiranju i svemu šta je prethodilo pogledaj samo onaj Prigožinov snimak i vidi šta je rekao i šta je iscenirano i šta se sve dešavalo. Ja sam to pričao pre njega mnogo, i ko je kršio i šta su svi kršili opet je istina siva, jedina je razlika što tvoje oči tu sivu stranu ne vide od identifikacije sa Rusijom, mislim to je ok tvoje pravo ali nemoj mene svstati da sam na strani imperijalizma samo zato što nemam iste ideje kao ti.offline
 • Pridružio: 23 Dec 2006
 • Poruke: 12565

Dragon dakle političar slaže i onda je okej da ga ruše majdanom? Pa valjda postoje izbori?

Elem Janukovič je stavio EU na led zbog kredita o tome lepo pričaju Ameri u procurelom razgovoru. Rusija nudi 15 milijardi i jeftin gas EU nudi 3 milijarde i x uslova.

I da dogovor je bio da se majdan reši izborima vanrednim što je Janukovič prihvatio a onda Ameri podrže naci rušenje vlasti jer su procenili da će Janukovič opet izbore da dobije.

offline
 • Pridružio: 02 Jun 2013
 • Poruke: 3803

Mean

A gde sam ja napisao da je kako kažeš OK da se organizuje Majdan? Jel neko čita napisano ili vi svi čitate šta želite? Ja pišem dosta precizno ili ne?

A glede toga da budemo apsolutno precizni. Sporazum jeste bio da se reši vanrednim izborima ali kada pročitaš sporazum jasno piše u roku od 48 sato od potpisivanja sporazuma neophodno je bilo da se donese specijalni zakon kojim se vraća na snagu ustav iz 2004 sa svim amandmanima kojim se ograničava dosta tih presedničkih ovlašćenja koja su donešena od tada. Zakon je donesen dostavljen na potpisivanje.
Janukovič je odbio da potpiše i par sati posle toga napustio je zemlju.

offline
 • Pridružio: 03 Jan 2012
 • Poruke: 1078
 • Gde živiš: Beograd

Cinično je reći da je Janukovič došao na vlast obećavajući: "strateški put Ukr je EU". Valjda su političke snage koje je Janukovič oborio izborima bile upravo proevropske. Pobeda Janukoviča na predsedničkim izborima, kao i pobeda Partije regiona naparlamentarnim izborima, je bila pobeda proruske politike nad proevropskom. To što je Janukovič rakao da je "strateški put Ukr je EU" za njegove birače je nebitno, kome je EU bitna glasao je tada za druge partije. Inače, takvim tumačenjima (kada njihovi puleni izgube izbore) sklon je i zapad i prozapadne snage šitom sveta: oni nikad ne gube izbore, a ako ih formalno izgube, to je zbog izbornih uslova. A druga linija odbrane je da je deo protivnikovih birača zapravo za njihove političke ideje, ali ih eto politički protivnik prevari. A šta je Zeljo obećavao, a šta je dao Ukrajini i proruskom stanovništvu, ne treba trošiti reči...

offline
 • Pridružio: 17 Mar 2023
 • Poruke: 166

Stojković ::Ja kao pripadnik naroda koji je stradao nebrojeno puta, a pogotovo u PSR, jer nije želeo da se preda bez borbe, niti da prihvati nekakve ponižavajuće ultimatume, mogu da kažem da razumem odluku Ukrajine da odbaci ponuđene uslove. Pogotovo što i dalje ne bi imali nikakve garancije da godinu dana kasnije opet ne bi bili napadnuti.

Kažem da razumem, ne da podržavam. Iz ove perspektive možda bi bilo bolje i da je Kraljevina Srbija kapitulirala što ranije u PSR, i time sačuvala živote milion i više ljudi. Ali lako je biti general posle bitke.


Pa bolje da smo 1915. kapitulirali, jer smo pretrpeli neverovatne demografske gubitke. Spasilo nas je sto smo imali veliki broj mladih 1-15 godina i Srbi iz regiona. Ukrajina nema takvu demografiju, a niti donosioci odluka misle o ,,ukrajinskom'' interesu. Za Zapad to je par desetina miliona ljudi koji ce kroz koju deceniju biti Rusi opet, tako da verovatno gledaju da ih ostane sto manje.

offline
 • Pridružio: 22 Jan 2012
 • Poruke: 1553

Zimbabwe ::Denaya, Srle, Bobrok... da li ste možda negde naleteli na info koje su Ukro jedinice angažovane da stabilizuju front ili udare kontru oko Orlovke? Da li su to snage koje su branile Avdejevku ili su od nekud povučene rezerve?

Mislim da je kolega Nobunaga najkompetentniji da da odgovor na ovo pitanje. Upravo su njegova pisanja na ovu temu, skrenula pažnju i produbila interesovanje za ovaj segmant sukoba.

Po Militarylandu kod Semenovke su rasporedjeni elementi 61. Ombr. To je nova jedinica u tom sektoru. Jedna od nosilaca Hersonske ofanzive. Posle toga, dugo vremena bila van vidokruga šire javnosti.

Levo krilo ka Berdići i Očeretinu joj drže 47. i 116. Ombr. sa spojem na 23.Ombr. Dosta jaka kombinacija jedinica.

Desno krilo po Military dosta slabije bar po jedinicama. Pored 53.Ombr. tu su još bataljon 127.brTO. (ranije sam pogrešio i pisao 125.) kao i razni dobrovoljački bataljoni.

Po UaControlu 61.Ombr. se još uvek nalazi na severu Kupjanska. Medjutim po njima, nova jedinica čije dejstvovanje je zabeleženo u Lastočkinu i Orlovci je 3.bat 25.VDV brigade. Jednica sa Limanskog sektora. Ostali raspored se više manje poklapa.

Ono što je zanimljivo, oba izvora se slažu da su neki elementi 3."azov" brigade prisutni u Krasnogorovci. Da li to znači da je brigada rascekana ili potpuno izvučena iz sektora zapadno od Avdejevke, videćemo uskoro

offline
 • Pridružio: 20 Dec 2018
 • Poruke: 1173

Citat:🇺🇦 Сирски окривио команданте бригада за неуспехе украјинских трупа на источном правцу

„У појединим бригадама где постоје проблеми са обуком штаба, због тога сам послао групе специјалиста у поједине бригаде где постоје проблеми у припреми штаба за преношење искуства и пружање помоћи. У неким случајевима, када командант не контролише ситуацију, а радње и команде директно угрожавају живот и здравље подређених, принуђен сам да доносим кадровске одлуке“, написао је главнокомандујући Оружаних снага Украјине Александар Сирски на свом Телеграм каналу.
https://t.me/rtbalkan/35214

offline
 • Pridružio: 20 Jun 2014
 • Poruke: 8009
 • Gde živiš: Zagreb

Srle993 ::Sa druge teme, jedan A-50U vraćen u službu Smile

https://t.me/fighter_bomber/15866

A50U nije mogao biti vraćen, jer nikad nisu ni penzionirani.
mogao je biti vraćen A50, ili je mogao biti moderniziran na A50U.

pošto nema nikakvog teksta nije jasno o čemu se radi.
I stari A50 može valjda poslužiti, ako je nužda.

koliko sam iz ovih par riječi shvatio, on tvrdi da je to "novi" A50U.
to opet nije moguće, jer je tek jučer najavljeno da bi se mogli proizvoditi, a ti novi, to će potrajati dosta.


btw. da li se može na Telegramu nekako uključiti prijevod na engleski, bar pojedinačnog posta, ako već ne može cijele stranice?

offline
 • Pridružio: 22 Jan 2012
 • Poruke: 1553

Srle993 ::Šta još drži Ukrajince u Klisejevci nije mi jasno? Ako Rusi drže visine i sve, ne kapiram kako su ovi opstali? Je l zbog onih rovova iznad sela koji su izgleda podeljeni 50/50?

O tom sistemu rovova smo ranije dosta pisali. Posle uzimanja istog od strane Vagnera bila je i reportaža koja je veoma lepo prikazala pogled na selo sa njega.

Znači selo je pod potpunom vatrenom kontrolom iz istog. Tako da izražavam sumnju da je kontrola 50/50, već 100% Ukrajinska. Rusi da drže samo deo rovova bliže gradu, Ukrajinsko prisustvo u selu bi bilo skoro pa nemoguće. Osim u južnom delu ka kanalu.

Ono što mene zanima, kako se Ukri snabdevaju u selu i tom sistemu rovova.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 797 korisnika na forumu :: 35 registrovanih, 5 sakrivenih i 757 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., aleksandarbl, Apok, babaroga, cenejac111, cifra, darkangel, debeli, Dimitrise93, djuradj, ElJugoLoco, Faki-Valjevo, Futurama, goxin, HrcAk47, indja, Karla, kokodakalo, Krvava Devetka, loon123, mercedesamg, mile09, MiroslavD, mushroom, nenad81, NoOneEver Dreams, novator, oganj123, operniki, sombrero, Tvrtko I, virked, Vlada1389, wolf431, 125