Rat u Siriji, 2011-2015. godina

1012

Rat u Siriji, 2011-2015. godina

offline
  • Pridružio: 19 Jan 2012
  • Poruke: 1994

Nislim da su sve opcije moguće osim ove Citat: . . .(status quo ante bellum).

. . .

Nakon ovolikog krvoprolića i razaranja teško je zamisliti da će Sirija biti ista kao pre rata.Za početak,Kurdi su se već navikli da sami vladaju svojim delom Sirije,sektaška podela je prevelika i još mnogo toga.Meni je najrealnija podela Sirije,de facto,ako ne i de jure.Neka se lepo razdvoje kad već ne mogu zajedno.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 10 Okt 2010
  • Poruke: 152

victoria ::Nislim da su sve opcije moguće osim ove Citat: . . .(status quo ante bellum).

. . .

Nakon ovolikog krvoprolića i razaranja teško je zamisliti da će Sirija biti ista kao pre rata.Za početak,Kurdi su se već navikli da sami vladaju svojim delom Sirije,sektaška podela je prevelika i još mnogo toga.Meni je najrealnija podela Sirije,de facto,ako ne i de jure.Neka se lepo razdvoje kad već ne mogu zajedno.


Mislim da su oni tamo jako izmešani, to je problem kao i u Bosni, ne ide podela bez potpunog etničkog čišćenja na svim stranama.

Sa druge strane, čak i da SAA skrši pobunu, sigurno je da bi Sirija ostala izuzetno nestabilna, gomila terorističkih napada... Kurdi koje si pomenuo itd...



offline
  • Pridružio: 20 Feb 2011
  • Poruke: 483

ma se*u ameri...nije asad gadafi da svoju vojsku zapostavlja po 10 i jače godina...nek udari nato i tu će biti kraj a mi ćemo komotno moći da gledamo nove nebeske pejzaže...

offline
  • Pridružio: 19 Jan 2012
  • Poruke: 1994

Citat: . . ne ide podela bez potpunog etničkog čišćenja na svim stranama.
. . ..

Koliko vidim,to se već uveliko radi.

offline
  • Pridružio: 01 Jun 2013
  • Poruke: 12

Pa Amerika moze da vrsi bombardovanja iz Jordana,Turske i Kipra tamo V.Britanija ima vazdusnu bazu,sumnjam da bi iz Izraela jer to bi bilo kontra produktivno,Sirijska pvo je pokazala jednu ne efiksnost i to 3 puta prilikom akcija Izraela,da li bi se to moglo sve promeniti prilikom masovnijih vazdusnih napada?

offline
  • Pridružio: 10 Feb 2010
  • Poruke: 3863

Staljin1 ::Pa Amerika moze da vrsi bombardovanja iz Jordana,Turske i Kipra tamo V.Britanija ima vazdusnu bazu,sumnjam da bi iz Izraela jer to bi bilo kontra produktivno,Sirijska pvo je pokazala jednu ne efiksnost i to 3 puta prilikom akcija Izraela,da li bi se to moglo sve promeniti prilikom masovnijih vazdusnih napada?

Али је показала ефикасност обарањем турског Ф-4.

Једна ствар ми није јасна око тог фамозног С-300. Зар не могу Руси да паркирају неколико бродова опремљених бродским С-300 па да тако, за прву руку, бране и територију Сирије колико могу да дохвате??

offline
  • Pridružio: 10 Okt 2010
  • Poruke: 152

MarKhan ::Staljin1 ::Pa Amerika moze da vrsi bombardovanja iz Jordana,Turske i Kipra tamo V.Britanija ima vazdusnu bazu,sumnjam da bi iz Izraela jer to bi bilo kontra produktivno,Sirijska pvo je pokazala jednu ne efiksnost i to 3 puta prilikom akcija Izraela,da li bi se to moglo sve promeniti prilikom masovnijih vazdusnih napada?

Али је показала ефикасност обарањем турског Ф-4.

Једна ствар ми није јасна око тог фамозног С-300. Зар не могу Руси да паркирају неколико бродова опремљених бродским С-300 па да тако, за прву руку, бране и територију Сирије колико могу да дохвате??


To bi značilo da Rusija direktno napada NATO. A to se neće desiti ni u filmu.

Suviše su potrebni jedni drugima.

offline
  • Pridružio: 10 Feb 2010
  • Poruke: 3863

Па ако НАТО изврши агресију на Сирију, руководство Сирије позове Русију у помоћ за одбрану од стране агресије и онда ови кажу-ок, од данас ми бранимо међународно признату државу Сирију и њен народ, оборићемо све што уђе итд... И шта ће ови онда пуцати на руске бродове??

Ако НАТО удари на Сирију а Русија не уради ништа, е онда стварно нек зачепе уста једном за свагда. Све неке параде, ракете, космички бродови; а видећемо их на делу.

offline
  • Pridružio: 10 Okt 2010
  • Poruke: 152

MarKhan ::Па ако НАТО изврши агресију на Сирију, руководство Сирије позове Русију у помоћ за одбрану од стране агресије и онда ови кажу-ок, од данас ми бранимо међународно признату државу Сирију и њен народ, оборићемо све што уђе итд... И шта ће ови онда пуцати на руске бродове??

Ne znam u kojoj bajci.

offline
  • Pridružio: 29 Dec 2011
  • Poruke: 833

Citat:Sirija poziva UN da osudi masakr u naselju Hatlah

Sirijsko ministarstvo vanjskih poslova ističe kako su teroristi iz skupine Jabhat al-Nusra 12.6.2013. počinili masakr u naselju Hatlah u istočnoj sirijskoj provinciji Deir Ezzor protiv lokalnog stanovništva. Također se navodi kako su mnoge žrtve žene i djeca.

Podsjetimo, prema pisanju Press TV-a najmanje 60 stanovnika sirijskog naselja Hatlah je ubijeno od strane militanata. Ističe se kako su stanovnici bili Šijiti te kako je nad njima počinjen masakr. Informacije također govore kako je ubijeno desetak militanata jer su lokalni stanovnici oružjem branili svoje selo.

Opozicioni izvori (SOHR) potvrđuju informaciju, no u njihovom izvještaju se ističe kako se radilo o sunitskom naselju te kako su "naoružani šijitski seljaci napali postaju pobunjenika i ubili dvije osobe". Navodi se kako su zatim pobunjenici uzvratili i ubili 60 Šijita u selu Hatlah, za koje se ističe da su "većinom bili borci". Izvještaj opozicionog izvora prenosi AFP.

Sirijsko ministarstvo ističe kako je na masakr pozvao utjecajni kuvajtski salafistički šeik. "Teroristi su također opljačkali i zapalili kuće stanovnika, napali su i mjesta molitve... na internetu su se pojavile snimke koje dokumentiraju masakr koji je provela Jabhat al-Nusra. Na masakr je pozvao salafistički šeik iz Kuvajta, Shafi al-Ajami, koji je također upleten u slanje novca i oružja džihadistima u Siriji", ističe se u dva identična pisma koje je sirijsko ministarstvo vanjskih poslova poslalo na UN generalnom tajniku i predsjednik UN Vijeća Sigurnosti.

http://www.liveleak.com/view?i=87e_1371027252

Također se navodi kako je Sirija već u ranijim pismima UN-u upozorila na opasnosti od terorizma i ekstremizma, kao i na dokumentirane slučajeve zločina počinjenih od strane naoružanih skupina.

"Sirija napominje kako je određen broj zemalja odbio osuditi ove zločine, što ohrabruje terorističke skupine da nastave sa svojim zločinima protiv nevinih civila", navodi se u pismu ministarstva.

Ističe se kako pojedine zemlje u regiji, na čelu s Katarom, Saudijskom Arabijom i Turskom, daju javnu i direktnu potporu naoružanim skupinama u Siriji kroz financiranje, slanje oružja i davanje zaklona. U pismu se također navodi kako je EU odluka o ukidanju embarga na dostavu oružja militantima kršenje rezolucija UN Vijeća Sigurnosti kao što je protu-teroristička rezolucija 1373 UNVS-a iz 2001.

"EU odluka da kupuje sirijsku naftu, koja je ukradena od strane naoružanih terorističkih skupina, prodaje oružje i vojnu opremu, još je jedno kršenje od strane EU zemalja. Ovo ne samo da će ojačati terorizam, već otkriva i skrivene namjere tih država koje nastoje potkopati postizanje političkog rješenje među Sirijcima. Imajući te činjenice pred sobom, Sirija poziva UN Vijeće Sigurnosti da obavi svoju ulogu po pitanju borbe protiv terorizma - da osudi masakr u naselju Hatlah te da pozove države koje su upletene u podupiranje terorista da prestanu s takvom praksom koja predstavlja opasnost za sigurnost i stabilnost Sirije i cijele regije", ističe se u pismu sirijskog ministarstva vanjskih poslova UN-u.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 978 korisnika na forumu :: 66 registrovanih, 7 sakrivenih i 905 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, _Petar, _Sale, A.R.Chafee.Jr., amaterSRB, amonsrb, ArmyBoss, Asparagus, babaroga, bojank, Boris90, bufanje, cemix, cenejac111, cer, CrazyDiablo, Denaya, Dimitrije Paunovic, Djokislav, Dogma21, Dorcolac, draganca, Duh sa sekirom, FileFinder, havoc995, HogarStrashni, HrcAk47, ILGromovnik, Insan, ksyyaj, Kubovac, kybonacci, Marex, marsovac 2, mikrimaus, milenko crazy north, MilosKop, MiroslavD, Misirac, mnn2, nemkea71, nenooo, nobutado, nuke92, oldtimer, opt1, Panter, raketaš, RJ, rodoljub, Romibrat, ser.hill, Shinobi, SR-3m, tubular, Tvrtko I, vathra, Vlad000, Vlajman1957, wolverined4, zastavnik, zeo, |_MeD_|, Čivi, 125, 223223