Rat u Siriji, 2011-2015. godina

2997

Rat u Siriji, 2011-2015. godina

offline
  • Pridružio: 07 Jun 2014
  • Poruke: 1275

TV Zvezda - udari po komandnim punktovima i kolonama cisterni :
https://youtu.be/mYWc3PAzhPQ



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32668

Российская авиация стирает в пыль командные пункты и караваны с нефтью ИГИЛ (ВИДЕО)
http://rusvesna.su/news/1449393367
ИГИЛ начинает готовить камикадзе
http://rusvesna.su/news/1449345376
Удар по ИГИЛ из СИЗО № 405 (ФОТО)
http://rusvesna.su/recent_opinions/1449337175
Позывной «Тимур»: турецкий спецназ переброшен для помощи террористам, «Ан-Нусра» готовится к наступлению, под Дамаском идет тоннельная война
http://rusvesna.su/news/1449352770



offline
  • Pridružio: 14 Jul 2014
  • Poruke: 837

http://de.sputniknews.com/militar/20151206/3062222.....rnado.html

Losa Situacija kod Bundeswehra. Sve u losem stanju i nedovoljno.
Prije par dana sam procitao na jednom vojnom Forumu da Njemci imaju samo 80 zrak-zrak raketa?

offline
  • Pridružio: 19 Sep 2013
  • Poruke: 3373

Немци открили топлу воду, а изгледа и лед.
"Nemačka: Turska igra dvostruku igru
Vojska Nemačke veruje da Turska "igra dvostruku igru“ u borbi protiv terorista i koristi podatke nemačkih obaveštajaca za svoje interese."
http://www.vesti-online.com/Vesti/Svet/537485/Nemacka-Turska-igra-dvostruku-igru

online
  • Čivi  Male
  • Zaslužni građanin
  • Pridružio: 02 Dec 2015
  • Poruke: 584

Izdajnik ::http://de.sputniknews.com/militar/20151206/306222262/deutschland-luftwaffe-tiefpunkt-tornado.html

Losa Situacija kod Bundeswehra. Sve u losem stanju i nedovoljno.
Prije par dana sam procitao na jednom vojnom Forumu da Njemci imaju samo 80 zrak-zrak raketa?


Citam komentare Nemaca ispod ovog teksta koji si podelio i koliko mi se cini izuzetno su kriticni prema Erdoganu, Merkelovoj i Amerima (deluju mi dosta svestni cime se ustvari zapad bavi).. Jel mi se cini ili su Nemci postali Rusofili?

offline
  • Pridružio: 19 Sep 2013
  • Poruke: 3373

"ZABRANJENI GRAD Dva mračna razloga zbog kojih islamisti ne daju NIKOM da napušta njihovu prestonicu
N. V. | 06. 12. 2015. - 09:37h | Foto: AP | Komentara: 6

Sirijci koji žice u Raki tvrde da im je zabranjeno da napuste ovaj grad koji Islamska država smatra svojom prestonicom. Razlog je što džihadisti žele da što više civila strada u vazdušnim udarima kako bi to koristili za propagandu, ali i zato što od tih ljudi uzimaju reket koji nazivaju porezom."
http://www.blic.rs/Vesti/Svet/611836/ZABRANJENI-GR.....prestonicu

offline
  • Pridružio: 26 Nov 2015
  • Poruke: 1002

babaroga ::Drug Platov ::Zamolio bih nekoga upucenog u temu,odnosno rat u Siriji,a po mogucnosti sa vojnim iskustvom ili skolom,da da konkretnu analizu stanja na terenu na citavoj teritoriji Sirije,bez upustanja u geopolitiku?? Upustanje u geopolitiku i odnos snage vojnih sredstava, kao sto se nacitah u prethodnim postovim nek iskoristi tek u mjeri potrebnoj za konkretnu analizu. Kad kazem konkretnu analizu pre svega mislim na mape, stanje pjesadije,logistike,podrske itd. kod svih strana u sukobu.
Unapred zahvalan.


Bez vojnog iskustva ili skole, ali sa nekoliko prezivljenih ratova, obrazovan i nacitan i sa zdravo seljackom logikom, da probam. Ne zamjeri ako pogresim.

SAA: Izmrcvarena gerilskim ratovanjem, sputana drzavnom ideologijom o Basaru kao bogu, i kao rezultat toga negativna selekcija kadra po podobnosti (i vjernosti vodji) umjesto po znanju i sposobnosti. Koliko gledam, nisam jos vidio ni jednu artiljerijsku bateriju da dejstvuje po PSu, cak se ne sjecam ni jedne baterije kompletne u dejstvu. Vjerovatno imaju samo formalni lanac komandovanja, odluke se donose na drugom nivou. Ne vidim nikakvu obucenost boraca, kao da su stali u vremenu, taktika im je jos ista ko 2012. Znaci, losa komanda. Imaju nesto malo mobilnih i obucenijih jedinica, koje se trose iz borbe u borbu. Ne znam kakvo je stanje sa lovom, cini mi se da jos imaju goriva, hrane i municije. Uostalom, ulaskom Rusa, problem snabdjevanja bi trebalo da je rijesen.
Moraju da srede komandovanje, i na taktickom i na visim nivoima, da na brzinu odmore, popune i doobuce udarne jedinice, naprave plan i da krenu sa koncentracijom snaga na pravcu udara, jakom vatrenom pripremom, brzim prodorima, opkoljavanjem i unistenjem glavnine neprijateljskih snaga. Ako imaju snage i volje za to. I ako im Rusi pomognu.

Asadove milicije: Malo znam o njima, mislim da je ispravno da se kaze da su nesto poput nase TO svojevremeno. Znaci, ""cuvaju liniju"" i gledaju da ne poginu ako je ikako moguce. Mi smo te jedinice u ratu zvali JOKS (jebo nas onaj ko nas sastavi)

Hezbolah: Da ne pricam o njima, ima sve na internetu pa se snadji. Poticu iz Libana, Sia muslimanska vojna (paravojna) ekipa, dosta dobro utrenirani i motivisani, saradjuju sa SAA, u zonama blize Libanu.

Kurdi: Mucenici kroz stoljeca, mozda najveci narod na svijetu bez svoje drzave. Pouceni stoljetnim iskustvom cuvaju svoju kozzu i drze sta mogu. Malo ih podrzavaju Amerikanci i Nijemci, ali samo malo, da ne naljute Erdogana. Trn u oku Turcima, i najveca nepoznanica Sirijske (i Iracke) buducnosti. Putin ih ubraja u borce proticv terorizma. Vojnicki organizovani, sposobni za akcije, ali slabo naoruzani (nedaju Turci) limitirani svojiim strahovima i nece da se kace gdje ne moraju. Zasad ratuju protiv ISIS, i malo protiv Kurte i Murte, ali samo malo. Imaju dvije odvojene teritorijalne cjeline koje kontrolisu na sjeveru, uz tursku granicu, i teze da se spoje. Problem je, ako se oni tu spoje (od Eufrata do Afrina), Turska ce da se mnogo naljuti, pa opet nece da valja.

Iran: Nejasna uloga, zvanicno su dio koalicije Sirija - Rusija - Iran, imaju nesto trupa na terenu, mada nista znacajno da se o tome prica. Mada, siguran sam da su dosta doprinjeli da se Basar odrzi dok ne stignu Rusi.

Al-Kurta i Al-Murta: Samo ime govori, lokalne ekipe dzeparosa, krimosa i vjerskih fanatika, koji su u ovom ratu pronasli uzviseni smisao svog postojanja na zemlji, a ima i love. Oslanjaju se na teritoriju koju drze, prave lokalne dilove, kontrolisu sverc i sve druge protoke novca i uticaja, kao sto se to radi u svakom gradjanskom ratu. Podrzani, naoruzani i finansirani od strane mnogih, Saudija, Katar, CIA, Turska, da ne nabrajam. Placaju ih svi oni kojima treba mjesto za pregovarackim stolom. Fanatici u borbi, sa vrlo malo vojnickog znanja, ali i ne treba im protiv ovakve SAA. U ove spadaju i Turkmenske grupe cije smo slike gledali kako razvlace nesretnog ruskog pilota. Amerika tvrdi da su oni umjerena opozicija.

Al Nusra: Navodno ogranak Al Kaide, ali sumnjam u to, Al Kaida je evoluirala, mozda im je ideologija slicna, ali su nezavisna i dosta jaka frakcija. Ne znam ko ih finansira, bilo bi zanimljivo saznati, ali dobro se drze. Na americkoj listi terorist. Inace, slicna logika i kvaliteti kao i Al Kurta i Al Murta, samo su malo bolje organizovani. Drze dosta teritorije, pogotovu na sjeveru i oko Alepa.

ISIS (ISIL, Da'ésh): Najorganizovaniji i najozbiljniji na strani obozavaoca koza, za razliku od ostalih ne bave se sitnim rabotama, igraju na veliko, nesto ko Kominterna svojevremeno. Svjetske pretenzije. Ideoloski veoma potkovani, sa dosta jasnom idejom koju uspjesno prodaju cak na globalnom nivou. Ne interesuje ih lokalni rat, njihov cilj je svjetski kalifat. Nastali su iz ocaja Suni plemena u Iraku nakon sto su im Amerikanci okrenuli ledja i priklonili se Irackim Siitima, a koji su (Siiti) onda divljacki ugusili Sunitske proteste za podjelu vlasti. Mrzi me da trazim, mislim da je to bilo 2009.
Na teritorijama koje kontrolisu organizovali su funkcionalnu vlast, ubiru poreze, imaju socijalni program, ulazu u propagandu i u trgovinu, ekstremni u metodama, dobro vojnicki organizovani, rade na obuci i planiranju. Ne ulaze u sukobe u koje ne moraju da ulaze, imaju i taktiku i strategiju, i zasad jedino imaju problema sa napadima iz vazduha. Glavni vodja, Kalif Abu Bakr Al Bagdadi, je bivsi Sadamov oficir, kao i dobar dio ostalog viseg vodjstva. Direktni su proizvod americke intervencije u Iraku. Pragmatican pokret, saradjuju sa svima od kojih mogu imati koristi.

CIA: Nosilac i koordintor organizacionih, logistickih, obavjestajnih, donekle komandnih i diplomatskih aktivnosti mnogih drzava Bliskog Istoka a u cilju finansiranja i odrzavanja u zivotu gornje ekipe kozoljubaca, a za potrebe vodjenja posrednickog (proxy) rata protiv Asada, Irana, Hezbolaha a sada i Rusa.

Rusi - ne treba da ti pricam, sve se zna.


Hvala babaroga.
Kakve su vase (mislim na sve ucesnike na temi) procjene o odnosu snaga na pocetku ruskog bombardovanja i sada?
Ja cu dati neko moje zapazanje kao laika,koji je samo sluzio vojsku,a vi se nadovezite. Ja imam osjecaj da boje na mapi mene licno zavaravaju u smislu procentualnog odnosa u posjedu teritorije i odnosa snaga,te tako imam utisak da SAA posjeduje malo teritorije i da slabo napreduje. Medjutim,kad se bolje udubim u mapu i kada pregledam izvjestaje o ruskom djelovanju,misljenja sam da je vrlo blizu trenutak da se i mapa vidno izmjeni u korist SAA,a razlozi su sledeci:
1. ISIL (DAIS) nema kompaktnost teritorije,teritorija vise lici na vene,koje kad presjeces,zna se sta bude,ostaje se bez komunikacije,povezanosti jedinica,nemogucnost ispomoci,doturanja logistike itd. FSA teritorija i ne izgleda nesto narocito u procentima.
2. Obzirom da sam 90.ih zivio na granici Srbije i Rep.Srpske,komunicirao sa vojnicima,te uzivo pratio bombardovanje i VRS i vojske tadasnje SRJ, mislim da je unistavanje logistike od strane Rusa u Siriji daleko daleko intenzivnije nego 90.ih od strane NATO-a po gore pomenutim. Znamo da je tada NATO postizao svoje ciljeve u roku od mjesec do dva nad srpskom vojskom i rukovodstvom koje niko ama bas niko nije pomagao. Obzirom da ISIL svi pomazu i u ljudstvu i u tehnici,a nafte im ne manjka,2 mjeseca bombardovanja tek ce u narednom periodu poceti davati rezultate vidno.
3. Pomoc Irana i vjerovatno Rusije u organizovanju SAA takve kakva je takodje tek pocinju davati rezultate i davace jos vise.

offline
  • Pridružio: 14 Jul 2014
  • Poruke: 837

Srbija majka Pirot otac ::Izdajnik ::http://de.sputniknews.com/militar/20151206/306222262/deutschland-luftwaffe-tiefpunkt-tornado.html

Losa Situacija kod Bundeswehra. Sve u losem stanju i nedovoljno.
Prije par dana sam procitao na jednom vojnom Forumu da Njemci imaju samo 80 zrak-zrak raketa?


Citam komentare Nemaca ispod ovog teksta koji si podelio i koliko mi se cini izuzetno su kriticni prema Erdoganu, Merkelovoj i Amerima (deluju mi dosta svestni cime se ustvari zapad bavi).. Jel mi se cini ili su Nemci postali Rusofili?


Kao i u svim zemljama narod se nepita. Ja neznam Njemca koji ima pozitivno misljenje od USA. Ali Merkelova ce do smrti sljepo sljedit Washington. Jos gora Situacija je u Francuskoj. Elita je ta koju Washington drzi za Jaja. Zato se boje Front Nationala u F i Lijevih i AFD u Njemackoj jer njih jos nisu uhvatili za jaja. Ali bojim se da u Evropi nitko nemoze doc na vlast bez saglasnosti USA.

http://www.pi-news.net/2014/03/deutsche-auf-seiten-putins-und-russlands/
To je jedna Anketa koju su Mediji odmah ukinuli kad su vidjeli rezultat.

http://info.kopp-verlag.de/hintergruende/deutschla.....ehlen.html
Ova je jos gora. Njemacka drzavna Televizija je napravila anonimnu Anketu koga cete birat. 60% ih je bilo za AFD. Anketa je takodjer ukinuta a na svim drzavnim Anketama vec godinama se nista nemjenja.

offline
  • Pridružio: 08 Avg 2012
  • Poruke: 597

Snimak iz Tall Dadina Alepo navodno , sidske milicije ima i Sulejmani na snimku

https://www.youtube.com/watch?v=3Ex6QUIxxQ0&feature=youtu.be&t=295

offline
  • Pridružio: 08 Avg 2012
  • Poruke: 597

Slika Ruskog i Sirijskog vojnika ispred Buka navodno


Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 836 korisnika na forumu :: 47 registrovanih, 6 sakrivenih i 783 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 8u47, A.R.Chafee.Jr., airsuba, amaterSRB, anbeast, babaroga, Bane san, bankulen, Brana01, dane007, Denaya, Dimitrise93, Dogma21, dragoljub11987, dulleo, esx66, goxin, ikan, Karla, Kubovac, KUZMAR, Lubica, marsovac 2, mercedesamg, Mi lao shu, milenko crazy north, milimoj, Misirac, mrav pesadinac, nebojsag, nemkea71, nikoladim, Nikolajevic, nuke92, Ripanjac, Rogonos, Romibrat, rovac, royst33, SlaKoj, Srle993, stegonosa, tubular, VP6919, zillbg, |_MeD_|, Čivi