Rat u Siriji 2016 - Komentari, diskusije i analize članova

1952

Rat u Siriji 2016 - Komentari, diskusije i analize članova

offline
  • Pridružio: 19 Jul 2012
  • Poruke: 1097
  • Gde živiš: Banja Luka

Ima li kakvih desavanja danas u Alepu ?



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 23 Avg 2014
  • Poruke: 183

Topol-M ::Markoni29 ::

Ево рецимо пример Солунског фронта.Две године тапкање у месту а онда за месец дана 500 км.Да ли је ту у питању договор?Број војника је био приближан.У егалу.Али однос снага није само број војника.Већ много других фактора.
Битка за Алепо траје четри године.Стекли су се услови за победу Сиријских снага.Акција је детаљно припремана и управо гледамо њено успешно извођење.
Помињеш Џобар.Када дође време и Џобар ће пасти за кратко време.


Porediti svetski rat i lokalni sukob, nema smisla.
Niti je Solunski front odmah probijen, niti ga je probila samo Srpska vojska. Jeste da se najvise istakla, ali to je normalno, jer su se vracali na svoja ognjista.
Glavnokomandujuci operacije je bio Francuz, uz ucesce Francuskih i Engleskih vojnika.


Kazes da su se stekli uslovi za pobedu Sirijskih snaga u Alepu..
Evo ja te pitam kako su se stekli i kada ? Sta je bio okidac da se krene (vrlo komotno) u sam grad ?
Dzobar sam naveo kao primer urbane sredine, gde cetiri godine nikako razne formacije da probiju jednu obicnu gradsku cetvrt.


.

Samo što se boldovanog dela tiče, ostalo smatram prilično uverljivim izvođenjem zaključaka.
Dakle, proboj Solunskog fronta je izvršila srpska vojska uz asistenciju Francuskih snaga i engleza.
Od toga, uz želju da se odustane od proboja (englezi) i podrške (Francuzi), samo su snage srpske vojske izvodile ofanzivna dejstva, pa tako su i njihove zasluge za slom solunskog fronta najveće.
Priča ide dotle da je gk hteo da obustavi akciju ali da je Kralj insistirao da se nastavi (Aleksandar - valjda ne grešim) po cenu da sama srpska vojska krene u juriš/proboj/ofantzivu.
Tako da svi ti saveznici su gledali neki svoj politički račun (o prodaji naoružanja i municije različitog kalibra da i ne govorimo...) Odoh baš u off.



offline
  • Pridružio: 02 Feb 2010
  • Poruke: 3635

@Wrangler...
Citat:Ima li kakvih desavanja danas u Alepu ?


^^^^^^^^^^

Спрема Асад ватромет за Нову годину....припреме су у току изгледа... Wink

offline
  • Pridružio: 21 Nov 2012
  • Poruke: 166

[quote="Njemac"]Da li mi umije ko objasniti, zbog čega snage SAA nisu već nekoliko dana izvršile napad na ovaj dio koji sam na mapi obilježio?


Ovo je trebalo davno odraditi, sporo se radi...ali bolje ikad nego nikad... samo napred.

offline
  • delrey 
  • Zaslužni građanin
  • Pridružio: 16 Feb 2012
  • Poruke: 674

[quote="Njemac"]Njemac ::Da li mi umije ko objasniti, zbog čega snage SAA nisu već nekoliko dana izvršile napad na ovaj dio koji sam na mapi obilježio?


Ovo je trebalo davno odraditi, sporo se radi...ali bolje ikad nego nikad... samo napred.

Sve ti je to zauzeto


offline
  • Pridružio: 03 Jun 2016
  • Poruke: 1492

delrey ::

Sve ti je to zauzeto




Polako se čisti ova vučja jazbina, linije su zlotvorima davno razpale. Polako se zauzima Bustan al Qasr.

The 'Nimr' Tiger ‏@Souria4Syrians 1h1 hour ago

The 'Nimr' Tiger Retweeted اخبار منقولة عن حلب

Reports Syrian Army advancing in Bustan Al Qasr, East Aleppo.

offline
  • Pridružio: 26 Nov 2015
  • Poruke: 1002

Koliko god ljudima da izgleda da Alep nije pao, on je pao, zavrsen je gotov je! Taj dzep nije nista veci od bilo kog drugog, on je manji od mnogih, samo sto je njegovo ime zvucno. Iz tog razloga SAA i saveznici ne zure, nema potrebe da se gine na kraju dobro obavljenog posla. Ja verujem da je vec uveliko mnogo snaga i mts na odmoru za sledecu bitku negde....Idlib, Palmira, Al Bab, negde....odatle ovi napadi ISIL-a, svi se nadaju da su sledeci, neko od njih jeste. U prethodnim mojim postovima sam govorio da je sledeci pravac Idlib. Mozda nece sam grad zauzimati, ali veliki deo provincije hoce. Nova desavanja u Palmiri su samo diktat sa zapada da se odgodi kretanje SAA na Idlib.
Moje misljenje, ne morate se sloziti, ne moram ni biti u pravu.

Vezano za prethodnu raspravu o uzrocima pada Alepa, greska je u bilo kom sukobu posmatrati odvojeno geopolitiku, regionalnu i lokalnu politiku, ekonomski interes, odnos vojnih snaga na terenu, opremljenost, brojcanost itd. To je sve sistem vezanih posuda. Geopolitika bez jake vojske je suplja prica. Alep je pao zato sto je jedna strana, u ovom slucaju Rusija, zajedno sa SAA, Hezbolahom i dr nagomilala vojne snage i tehniku u jednoj tacki na planeti (Sirija, Alep), ekonomske ucene usmerila u drugu tacku (u prvom redu Turska), i plus druge faktore angazovala kako bi odnela pobedu. Sama vojska ne moze nista bez uticaja Lavrova, Putina, ekonomije, a oni ne mogu nista bez vojske. Elem da ne duljim, pobeda u Alepu sah na sahovskoj tabli (figure su svi ovi pobrojani faktori i mnogi drugi, vidljivi i nevidljivi), da li ce biti i sahmat.....ne znam. Ja se nadam da hoce.

offline
  • Pridružio: 02 Okt 2016
  • Poruke: 17
  • Gde živiš: Florida

Turski Leopard 2 u akciji 1:21:

offline
  • Pridružio: 03 Jun 2016
  • Poruke: 1492

Drug Platov ::Koliko god ljudima da izgleda da Alep nije pao, on je pao, zavrsen je gotov je! Taj dzep nije nista veci od bilo kog drugog, on je manji od mnogih, samo sto je njegovo ime zvucno. Iz tog razloga SAA i saveznici ne zure, nema potrebe da se gine na kraju dobro obavljenog posla. Ja verujem da je vec uveliko mnogo snaga i mts na odmoru za sledecu bitku negde....Idlib, Palmira, Al Bab, negde....odatle ovi napadi ISIL-a, svi se nadaju da su sledeci, neko od njih jeste. U prethodnim mojim postovima sam govorio da je sledeci pravac Idlib. Mozda nece sam grad zauzimati, ali veliki deo provincije hoce. Nova desavanja u Palmiri su samo diktat sa zapada da se odgodi kretanje SAA na Idlib.
Moje misljenje, ne morate se sloziti, ne moram ni biti u pravu.


Potpuno se slažem, da je ovaj napad na Palmiru namešten, da bi se spriječilo nastupanje SAA u pokrajinu Idlib.

Več sam napomenuo, da če po mom mišljenju iči na Morek i Marat al numan, onda prema sjeveru zapadu, do Alepa, a sam grad Idlib će ostavit za pregovore ili sam kraj rata.

Kao se naslučivalo, turci nastoje da osvoje Al bab, oni su svoje obečanje izpunili, izpraznili Alep svojih pulena, koji su ionako bili u izgubljenom položaju.

Kad turci Al bab zauzmu pomom mišljenju če stat, jer njima je bitno samo, da se kurdi na ovom podrućju ne spoje.

Isis nastoji da odseče Palmiru, vjerovatno če tjekom noči to da realizuje, ali nemaju snage, da se to održi.

offline
  • delrey 
  • Zaslužni građanin
  • Pridružio: 16 Feb 2012
  • Poruke: 674

Što bi gubili vreme i ljudstvo na Morek i Marat al numan, kad mogu direktno na Idlib?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 778 korisnika na forumu :: 33 registrovanih, 3 sakrivenih i 742 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., ajo baba, Apok, Atomski čoban, Boris BM, Boris90, dane007, darkangel, Djokislav, DPera, drimer, Duh sa sekirom, Excalibur13, FOX, Georgius, HrcAk47, Ilija Cvorovic, Karla, Lieutenant, mercedesamg, milos.cbr, nesa1962, Prašinar, Srle993, Stone, strelac07, vathra, Vatreni Zmaj, wexy, wolverined4, x9, zivojin32, 125