Rat u Siriji, 2017. godina

104

Rat u Siriji, 2017. godina

offline
 • Pridružio: 03 Jun 2016
 • Poruke: 1492

slonic_tonic ::"FSA" je ovih dana izašla na cestu kojom je SAA napredovala prema Al-Babu i zauzela komadić od 1-2 km.

Ako mene pitate, napravili su to samo zato da SAA ne može prekinuti komunikaciju između Al-Baba i Arana, dva poslijednja uporišta ISILA u sjevernom Aleppu, nego da moraju umjesto toga ići na Al-Bab s juga, preko dobro utvrđenog Arana.

SAA je na to već dala komentar Reutersu:
"Mi smo naumili u Al-Bab i spremni smo na sukob s FSA i Turcima, ako je potrebno."

"Syrian Military told Reuters: SAA aimed to reach al-Bab and was ready to clash with the FSA fighting alongside the Turkish army if necessary"


Moje mišljenje je, da to znači, da če Al bab ipak uzeti turci, i da je dil oko toga več postignut. I da če SAA nastupati u drugom pravcu.

U prilog tome ide i dešavanje na terenu, kde turci obkoljavaju Al bab i za istočne strane. Operacija u toku.

Glavni pravac nastupanja SAA u tom momentu koji ima velik strategijski potencial, je nastupanje pravac Palmira i onda se ide na Dez.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 11 Dec 2016
 • Poruke: 2673
 • Gde živiš: Beograd

Nerealno je da iz ovakve pozicije SAA zauzme toliki grad kao sto je Al-Bab...Imaju prilaz sa jedne strane, takav napad na ID grad jos nije vidjen (Faludza, Tikrit, Mosul, Manbiz, uvek su bili okruzeni i to poprilicno odvojeni od ostataka ID teritorije i tek onda resavani). Postojao dogovor ili ne, Turci ce u jednom trenutku morati da napadnu, osim ako se nekim 'cudom' ID ne povuce. Ako se ne povuku i pruze otpor kao u Mosulu, Tikritu, Faludzi, ima da izgine turaka i zelenih more bozije. Jedino u tom nekom malo verovatnom scenariju SAA mozda moze da uleti, nakon sto se obe strane totalno istrose.

offline
 • Gama  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 14 Jun 2004
 • Poruke: 4389

bojank ::flash12 ::...Isti su, kao sekularci i levicari...

Jako je tesko te arapske partije strpati pod podelu levica/desnica.
Koliko im je uzor bio Staljin toliko im je bio i izvesni kaplar austrijskog porekla.


Da, tu si u pravu.
Kod Arapa se ne zna, bitno je samo da ideologija opravdava njihove ciljeve.
Ovde većina, Gadafija kuje u zvezde sa njegovim "arapskim-zelenim" socijalizmom u kojem je moto države bio "Alahu Akber", ono što danas ovde vezujemo za najgoru škvadru u Siriji - ISIS. Pored toga, Gadafijeva himna je Alahu Akber. Koliko je libijski socijalizam bio socijalizam, toliko je ova sirijska BAS partija socijalistička. Govore o sekularnosti, a politički slogani Sirije su "Jedino Bog, Sirija i Bašar" (arap. Allah, Sourya, Bashar u bes).
Zna se šta sekularnost podrazumeva, ali neki ovde nikako da shvate.

jazbar ::Ne pali više kontradiktorna podela komunista na leve i nacista na desne. Svi su oni zajedno sa fašistima ekstremna levica. NSDAP - Nationalsozialistische Deutsche Arbeitrpartei je bila levičarska partija a takođe fašisti Partito Fascista Rivoluzionario - PFR isto kao i komunisti. Što je i logično jer najviše naroda koje nagovaraju populisti su radnici koje žive po gradovima i po defaultu pripadaju više levici nego desnici koja ima više pobornika u manjim gradovima i u ruralnim područjima.

Ne mogu da verujem da si ovo napisao GUZ - Glavom U Zid

Idvoji iz naziva ono što ti odgovara. A ovo: National i Deutsche?
Ja znam da na Zapadu postoji tendencija da se SSSR i Treći Rajh, a samim tim i njihove ideologije, izjednače ne bi li se na taj način stvorila slika da je SAD i zapadni svet jedini ispravan i da doprinos SSSR-a u Drugom svetskom ratu bude ravan nuli. To ovde, neće proći.
Fašisti bili levičari? Musolini jeste da je bio socijalista, ali ova tvoja opaska "Rivoluzionario" da je karakteristika levice nema veze. Šta to treba da znači? Da je Iran levičarska država jer i kod njih se dogodila revolucija, još imaju i čuvare revolucije? Postoje različite revolucije? Socijalistička, nacionalna, industrijska, informatička, plava, crvena, crna, zelena, žuta, narandžasta itd...
Jel bila proslava 1. maja u Hitlerovoj Nemačkoj? Bilo, malo sutra. Toliko o tome da su levičari.

U pogledu populista:
Populista mobiliše masu - bilo da je ona levičarska ili desničarska. Populista propagira program koji većina želi da čuje.

Primer Kraljevine Jugoslavije i Severnog Vijetnama gde je industrija bila vrlo slabo razvijena demantuje tvrdnje da su populisti naklonjeniji radnicima koji su u gradovima i koji su po defaultu više levičari.

Kratke crte o tome kako razlikovati levicu i desnicu:
-Levica teži ka anacionalnoj državi, socijalnoj jednakosti, ostvarivanju utopije, internacionalizmu, planskoj ekonomiji (socijalizam i komunizam), društvena svojina, eliminacijom stranog kapitala i ograničavanje bankarskog sektora
-Desnica teži ka jakoj nacionalnoj državi (fašizam), jakoj naciji (nacizam), tržišnoj ekonomiji, značajnijem uplivu privatne svojine, pokretanje ekonomije pomoću krupnog kapitala (domaćeg, a najčešće stranog - i jedne SAD traže kapital u Kini, Saudijskoj Arabiji, Kataru, Kuvajtu itd.) i slobodni razvoj bankarskog sektora (videli smo dokle je to dovelo).

Kako bi se pomirili i levica i desnica danas se zagovara tzv. socijal-demokratija ili građanska demokratija koja će objedinjavati elemente i levice (najčešće socijalna pravda) i desnice (najčešće slobodno tržište). Naravno tu postoje varijante od zemlje do zemlje te nam se zbog toga čini da između levice i desnice nema razlike ili da neke zemlje više naginju levici, a neke desnici.
Od 1952. do 1992. mi smo bili u nekom čudnom vakuumu tzv. tržišnom socijalizmu koji je dozvoljavao strani kapital, ali je zadržavao socijalnu pravdu, prava radnika itd...

Kraj off-a.

offline
 • jazbar 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 28 Dec 2009
 • Poruke: 16084
 • Gde živiš: Lublana

^ Evo današnje SPD - Sozialdemokratische Partei Deutschlands, KPJ - Komunistička partija Jugoslavije... a što nebi imali ime vlastite države u imenu partije?

Što se tiče Irana, slično uređenje kao što je bila Gadafijeva Libija. Iako strogo klerikalna država unosi u društvo ljevičarske socialne ideje koje su modernije od islamskih. Ljevica jest "sekularna" samo što su veru zamenili ideologijom Laughing

Citat:Kratke crte o tome kako razlikovati levicu i desnicu:
-Levica teži ka anacionalnoj državi, socijalnoj jednakosti, ostvarivanju utopije, internacionalizmu, planskoj ekonomiji (socijalizam i komunizam), društvena svojina, eliminacijom stranog kapitala i ograničavanje bankarskog sektora

Nebi mogao bolje opisati nacističku i fašističku ekonomiju. Kao SSSR socialističku i nacistička nemačka je proglasila nacizam kao svetsku ideologiju, i nacisti su eliminisali stranu ekonomiju posebice vlasništvo židova.
Jedina razlika između fašizma, nacizma i komunizma je nacionalizam ali to samo potvrđuje levi ekstrem i neke razlike u biti istog temelja ideologija. Što se tiče svojine ona je bila u SSSR, i u ideji nacizma te fašizma državna. Preskok na "društvenu" svojinu smo deklarativno napravili samo u SFRJ.

offline
 • Pridružio: 03 Jun 2016
 • Poruke: 1492

https://www.almasdarnews.com/article/isis-sets-abl.....positions/

ISIS sets ablaze Syria’s largest source of gas as Syrian Army closes on their position

Zlotvori uništavaju plinska nalazišta prije povlačenja.

Povlače se i znaju da gube rat. Da se neče nikada više vratiti.

offline
 • Pridružio: 21 Avg 2013
 • Poruke: 200

flash12 ::Kosa ::Pitao sam jednog sirijca zašto većina ih ima brkove (ovdje na zapadu), kaže kod njih se broji da je čovjek - muškarac (muškarčina) kad ima brkove. To je bilo njegovo objašnjenje, a inače ih ne nosi Smile. Asimilirali su se ili kamuflirali. Nemaju sad ni brade ni brkova (nakon dvije godine boravka ovdje.

Brkovi su bili baasisticki fazon, koji su uveli prvo Naser, zatim Hafez, Sadam i ostatak manje poznate ekipe. Valjda kao pomirenje izmedju svojih anti-tradicionalnih stavova i tradicije svog naroda - moraju se brijati da bi bili slicni zapadnoj kulturi, ali neka dlaka ipak mora ostati da bi i dalje bili muskarci. Isti su, kao sekularci i levicari, insistirali na brijanju ostatka brade bas zbog povezivanja brade sa patrijarhalnim i islamistickim idejama. Tako da malo cudi sve cesce pojavljivanje brada u vojsci jednog, barem po imenu, baasistickog predsednika. Ne ove 'ratne' brade od nedelju dana, te se srecu u svakom ratu, nego ove gajene velike brade. Osim ako arapi nisu toliko dlakavi da 5 dana nebrijanja znaci pretvaranje u Gandalfa Very Happy


OFF:
Brkovi su i u nasim krajevima do pred 2 s.r. bili znak muskosti.
Pogledaj slike pre tog perioda, brci su bili veoma in.

Zamolio bi admine da malo saseku ova nasa iskakanja sa teme.
O svemu se pise samo o Siriji ne.
Pozz

online
 • RJ 
 • SuperModerator
 • Gavrilo Milentijević
 • Komandir stanice milicije Gornje Polje
 • Pridružio: 12 Feb 2005
 • Poruke: 35791
 • Gde živiš: ovalni kabinet

The Week In Review - Issue 1, Volume 3Arrow https://drive.google.com/file/d/0BzdGQubygdCbaUFkYllnc1BvRzA/view

offline
 • Pridružio: 20 Avg 2005
 • Poruke: 545

Социјализам не мора нужно бити везан за левицу. Хитлер није био ни лево ни десно на пример. И дан данас та подела на левицу десницу не значи ама баш ништа.

offline
 • Pridružio: 17 Feb 2016
 • Poruke: 1443

Gama ::
Da, tu si u pravu.
Kod Arapa se ne zna, bitno je samo da ideologija opravdava njihove ciljeve.
Ovde većina, Gadafija kuje u zvezde sa njegovim "arapskim-zelenim" socijalizmom u kojem je moto države bio "Alahu Akber", ono što danas ovde vezujemo za najgoru škvadru u Siriji - ISIS. Pored toga, Gadafijeva himna je Alahu Akber. Koliko je libijski socijalizam bio socijalizam, toliko je ova sirijska BAS partija socijalistička. Govore o sekularnosti, a politički slogani Sirije su "Jedino Bog, Sirija i Bašar" (arap. Allah, Sourya, Bashar u bes).
Zna se šta sekularnost podrazumeva, ali neki ovde nikako da shvate.

Slažem se da ni Libija, a ni Sirija nisu bile sekularne zemlje, samo ovo ti i nisu neki argumenti. "Alahu Akber" nema veze sa Islamskom Državom, a bilo je snamaka i gde ga koriste hrišćani. Što se himne tiče pa kakve su himne Srbije i UK, ne može se sekularnost posmatrati kroz himnu. U Latinskoj Americi je veoma velik uticaj religije i u zemljama na kojoj su vlast bili socijalisti/levičari, pa čak i na Kubi, takav je slučaj i u arapskim zemljama, samo još ekstremniji, a te socijalističke zemlje su bile mnogo sekularnije od S.Arabije, Kuvajta, Katara i sličnih.
Sirija je inače najsekularnija država od svih arapskih.

Gama ::
Kratke crte o tome kako razlikovati levicu i desnicu:
-Levica teži ka anacionalnoj državi, socijalnoj jednakosti, ostvarivanju utopije, internacionalizmu, planskoj ekonomiji (socijalizam i komunizam), društvena svojina, eliminacijom stranog kapitala i ograničavanje bankarskog sektora
-Desnica teži ka jakoj nacionalnoj državi (fašizam), jakoj naciji (nacizam), tržišnoj ekonomiji, značajnijem uplivu privatne svojine, pokretanje ekonomije pomoću krupnog kapitala (domaćeg, a najčešće stranog - i jedne SAD traže kapital u Kini, Saudijskoj Arabiji, Kataru, Kuvajtu itd.) i slobodni razvoj bankarskog sektora (videli smo dokle je to dovelo.

Levica ne teži anacionalnoj državi, setiti se samo pravo naroda na samopredeljenje, pa i ono o konstitutivnim narodima kod nas, s druge strane države desnice (Francuska i Amerika) su anacionalne.

Ne mogu se posmatrati ideje desnice, o državi, kroz fašizam i nacizam. Desnicu čine i liberali i čitav niz umerenijih od fašizma i nacizma.

offline
 • Pridružio: 01 Jun 2013
 • Poruke: 2467

jazbar ::Nije šija nego vrat... Nacizam i fašizam oba režima su imala strogo državno planiranje ekonomije, isto kao komunizam, doduše pripremali su se za rat pa nije bilo moguče mirnodopsko uspoređivanje. I kod desnice postoje nijanse glede više protekcionističkog i više liberalnog kapitalizma a zašto nebi kod levice postojale nijanse. Modus operandi je isti kot fašista i komunista: populizam, revolucija, diktatura i teror.

Pa liberalni kapitalizam je skolski primer za strogo planiranje i kontrolisanje ekonomije i do kraja populizam zameni elitizmom a revoluciju duznisckim robstvom i sve stoji sto si napisao.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 678 korisnika na forumu :: 46 registrovanih, 5 sakrivenih i 627 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, AleksSE, anbeast, babaroga, bobomicek, bojcistv, CrazyDiablo, darkangel, Dorcolac, DPera, Excalibur13, Georgius, goxin, hologram, Ivica1102, KUZMAR, ljuba, maiden6657, mean_machine, mercedesamg, Metanoja, mgolub, milenko crazy north, Milometer, moldway, muaddib, oldtimer, operniki, pein, Prašinar, RJ, royst33, sevenino, Shinobi, Srle993, Struna, Tvrtko I, uruk, vathra, virked, vladaa012, vladas87, Yugol33, zdrebac, |_MeD_|, šumar bk2