Rat u Siriji, 2017. godina

1179

Rat u Siriji, 2017. godina

offline
  • Pridružio: 28 Mar 2015
  • Poruke: 1097

vathra ::
Укратко, колеге форумаши са ове теме, мораћете ускоро, после пет година, да нађете неки нови хоби Laughing

Spremaju nama ovi olosi novu temu za pracenje (Liban pa mozda Iran?)

https://twitter.com/IntheNow_tweet/status/928737179437862917

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 19 Jun 2014
  • Poruke: 1402

Malo je offtopic ali svetu preti da izbije mir!

Rat u Siriji se polako privodi kraju a sa njim i najveci rat koji se trenutno vodi na planeti.

Pored Sirije, velika zarista su Jemen, Irak i Afganistan u kojima je trenutno americka vojska, ali intenzitet sukoba je daleko manji. Tu su jos i Filipini, Somalija, Libija.

Sukob u Ukrajini je taman tolikog intenziteta da se kaze OECD-u da ne postoji mir koji bi omogucio Ukrajini da udje u NATO.

Tako da ako se ovaj trend nastavi, najveci rat ce biti rat narko kartela u Meksiku, ni manje ni vise!


https://en.wikipedia.org/wiki/File:Ongoing_conflicts_around_the_world.svg
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_ongoing_armed_conflicts

offline
  • Pridružio: 21 Maj 2008
  • Poruke: 14802

Dostanic09 ::ltcolonel ::Dostaniću kao prvo i prvo Ameri uopšte nisu uzeli pod kontrolu iračku naftu. To je upravo i razlog što je kolaps američke vojne moći i počeo od Iraka. Ispostavilo se da su iračka nalazišta nafte već bila rasprodata Evropljanima a dobrim delom i Rusima i Kinezima.

BP kontrolise Rumaila, Kirkuk, dva najveca nalazista nafte u Iraku, sta reci vise.

Можда рећи да је Б у БП од Бритиш?

offline
  • Gama  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 14 Jun 2004
  • Poruke: 4389

vathra ::
Вранглер је поставио право питање о чему сам хтео да пишем пре неки дан.
Све чешћи су дани са оскудицом битнијих вести из Сирије. Сукоб се полако ближи крају, ИСИСу као главном и најнезгоднијем противнику се броје последње недеље.

Ко је редовно пратио вести, рат у Сирији је досад био као Лига шампиона, и то сваки дан. Сви остали сукоби су као нека друга лига у поређењу са овим ратом, и то која игра једном месечно.

Укратко, колеге форумаши са ове теме, мораћете ускоро, после пет година, да нађете неки нови хоби Laughing


Malo sam skeptičan da će sa porazom ISIS-a rat biti okončan. Tek dolazi baraž. U Idlibu ima još ekstremista koji neće odstupiti sve dok ne vide leđa Asadu, a toga neće biti skoro.

Ima još više desetina frontova gde će se tek šibati (Istočna Guta, Golan, Rastan, Dumajir, Jabrud, Dara).

Kad odu crni, ostaće "umereni" i Kurdi.
Tu su još Turci da zapale, Izrael da zaprži, ali i Liban (u kome se već postavljaju figure za novu partiju šaha) da dolije ulje na vatru. Sve ovo će se dogoditi za 3 godine, kada će na američki presto zasesti neki lik koji je još gori od Trampa, pa će tek biti pucnjave.

Na ISIS gledam kao na stvar koja je odložila sukoba koji je srž ovog rata: sukob SAA i zelenih (koje podržavaju Zapad, Turska i SAD). Sada kada ISIS nestane (mada sam nekako skeptičan da se ne stvori neki novi Karjatajn), tek kreće pucnjava.

Snage SAA koje su bile angažovane u borbi sa ISIS-om, biće oslobođene i prebačene na druge frontove što će poremetiti balans i već dogovoreno između sukobljenih strana. Onaj ko je jači, naravno da neće pregovarati i cenjkati se za hektar-dva u Idlibu već će ići na otkidanje većeg komada protivničke teritorije.

offline
  • Pridružio: 19 Jul 2012
  • Poruke: 1097
  • Gde živiš: Banja Luka

_Petar ::Wrangler ::Samo da mi ne budemo pratili sami sebe...tj sukob na Balkanu. Sad

http://informer.rs/vesti/drustvo/159546/VEHABIJE-O.....prestonice

Sa ove strane Drine je mnogo gora situacija po pitanju tih bradonja ali ne plasim se ja njih vec se plasim ne reagovanja medjunarodne zajednice koja je veoma dobro upoznata sa tim a brine me i to sto uzivaju podrsku odredjenog broja stanovnistva BiH.
Sve mi se cini da ih MZ namjerno ostavlja na miru da bi ih ako zatreba iskoristila za destabilizaciju regiona.

offline
  • Nebojša Đokić
  • vojni istoričar
  • Pridružio: 03 Jun 2010
  • Poruke: 4066
  • Gde živiš: Novi Beograd

Pa lepo pročitaj bar sve a ne fragmenrtarno. Rumailu ne drži samo BP, nego sa njim i Kinezi i Iračani. A da ne pričamo da je BP British Petrolem - britanska firma a ne američka. Šta više jedine američke kompanije sa spiska koji si ti dao su ExxonMobile i Shell. ExxonMobile je zbog ugovora sa Kurdima od maja 2012. godine isključen iz svih ugovora sa iračkom vladom a Shell ima samo jedno značejnije nalazište Majnoon koje je počelo sa radom 2013-14. godine.
Da ne dužim, upravo spisak koji si TI postavio pokazuje da sam ja potpuno u pravu i da, recimo Kinezi, imaju daleko veći uticaj u eksploataciji iračke nafte od Amera.

offline
  • Pridružio: 21 Maj 2008
  • Poruke: 14802

Гама,
Акције ИСИС попут Карајтајна или улета у Идлиб нису могуће без јаких база. Они су формирали ударну групу са све џиповима и кроз пустињу се прошетали до слабо брањеног противничког положаја. То није изводљиво кад немају своју базу, односно делују герилси.
Можда ће моћи да, уз помоћ склоњене опреме и скривене мреже, направе покоју ауто-бомбу, или групу са неколико ингимасија, али тешко да могу да изведу веће акције.

За могуће фронтове сам већ писао. Све и да је најгора могућа опција за владине снаге, сви џепови око Дамаска могу да буду почишћени за неколико месеци, а да се преостали исламисти попакују за Идлиб.

offline
  • powSrb 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 08 Mar 2015
  • Poruke: 9416

Дамаск је убедљиво најкравиви фронт по САА ове године.

Citat:E. Damascus: updated map of Regime gains as Jobar Offensive kicked off 22 weeks ago (longer than Raqqa Battle).




САА је имала око 1000 мртвих. Само у 3-4 последња напада тунел бомбама су имали по 30-50 мртвих. тако да ко зна колико их је овако гинуло сваки дан у јуришима. За то време су Курди очистили Раку и имали 400 мртвих. Чисто да се упореди какав је то фронт око Дамаска.

Код овога има скоро сваки дан сукоба. Од јуна до данас је испратио сваки дан онфазиве са стране зелених који се бране. Треба имати у виду да у одбрани учествује само једна група из Гуте Faylaq Al-Rahman. Нусра је ту са њом али у неком танком сукобу. Док је Џејш Ал Ислам потпуно ван сукоба и још се и сукобљавају са овима из Рахмана.

Про-зелени али је све испратио од старта офанзиве.
https://twitter.com/QalaatAlMudiq/status/875718672035323904

Гомиле тенкова, гомиле заседа, десетине тунел бомби... Доста се прича и да је команда САА тотално корумпирана на том фронту и да продаје људе. То је већ очигледно кад су ови почели да користе ТОВ у току ове офанзиве САА, а раније га нисмо виђали...

offline
  • Pridružio: 24 Feb 2015
  • Poruke: 75
  • Gde živiš: Gornji Pakao

ltcolonel ::Pa lepo pročitaj bar sve a ne fragmenrtarno. Rumailu ne drži samo BP, nego sa njim i Kinezi i Iračani. A da ne pričamo da je BP British Petrolem - britanska firma a ne američka. Šta više jedine američke kompanije sa spiska koji si ti dao su ExxonMobile i Shell. ExxonMobile je zbog ugovora sa Kurdima od maja 2012. godine isključen iz svih ugovora sa iračkom vladom a Shell ima samo jedno značejnije nalazište Majnoon koje je počelo sa radom 2013-14. godine.
Da ne dužim, upravo spisak koji si TI postavio pokazuje da sam ja potpuno u pravu i da, recimo Kinezi, imaju daleko veći uticaj u eksploataciji iračke nafte od Amera.


zaboravio si prije par dana nam odgovoriti na pitanje, pa da te podsjetim. koja ono sela u bosni si/ste sasuli sa vbr-om i gdje ste to vbr-om napali Britance u Bosni? Zagrljaj

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 7982
  • Gde živiš: Zagreb

ltcolonel ::A da ne pričamo da je BP British Petrolem - britanska firma a ne američka.
Ne znamo mi šta i kako oni dogovaraju ispod stola i ko koga plaća i kako dijele plijen. Za mene su Englezi i Amerikanci jedno te isto.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1181 korisnika na forumu :: 41 registrovanih, 8 sakrivenih i 1132 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Atomski čoban, bojankrstc, bolenbgd, Boris90, ccoogg123, cenejac111, dushan, Excalibur13, FileFinder, Goran 0000, ivan1973, Joco Skljoco, Krvava Devetka, laurusri, Leonov, Lieutenant, Lošmi, Mi lao shu, milutin134, nesa1962, nextyamb, ninareflex, NoOneEver Dreams, operniki, Oscar, procesor, raptorsi, Romibrat, sasa87, Simon simonović, Srle993, StepskiVuk, Stoilkovic, tomigun, Tores, Trpe Grozni, Valter071, šumar bk2, žeks62, 125