Rat u Siriji, 2018. godina

1249

Rat u Siriji, 2018. godina

offline
  • Pridružio: 21 Okt 2018
  • Poruke: 809

radicr ::Sta je sa Manbidzem, status kvo? Ni Turci jos ne napadose iako su bili spremni svaki minut vec nekoliko sedmica.

SAA drži zapadni/južni Manbij (region), do sad je više puta trebala ući u sam grad i ostatak regiona ali Ameri uporno usporavaju svoje povlačenje, Rusi su tu negde sa Sirijcima i SDF-om (ima ona slika Ruskog vojnika sa obeležjem MMC), Turci dovlače i dovlače a njihovi jihadisti besne i histerično očekuju početak napada, zanimljivo je pitanje da li mogu Turci njih do kraja iskontrolisati jer su oni (pre svega Ahrar al-Sharqiyah) na svoju ruku otpočinjali napad pa zaustavljali.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32325

Turci dovlače tehniku u Siriju


Navodno USAF-ovi helići lete iznad SAA
video Arrow https://www.almasdarnews.com/article/us-choppers-f.....bij-video/

Navodno je naređeno SAA da drže položaje i da se ne povlače pred turcima
https://www.almasdarnews.com/article/syrian-army-o.....ij-report/



offline
  • Pridružio: 28 Mar 2015
  • Poruke: 1096

Ja o ovome razmisljam otkad su Amerikanci najavili povlacenje: da li moze doci do sukoba Rusije i Turske sto bi povuklo akciju Amerike
https://www.justsecurity.org/62034/u-s-withdrawal-syria-lead-war-russia-turkey/

online
  • Stručljak-Penal
  • Pridružio: 27 Avg 2018
  • Poruke: 10852

Citat:Ne vidim (bar se ne sjecam) da je Iran u ovoj intervenciji u Siriji vodio siitsku panislamsku borbu niti je nastupao sa pozicija vjerske iskljucivosti. Vrlo low key operacija, ideoloski jasna: Podrska postojecoj vlasti, ocuvanje drzave i sistema, legitimitet Asadu. Ako grijesim molim vas da me demantujete.

To naravno ne znaci da Iranska politika nije zasnovana na siitskoj vjerskoj ideologiji. Ali, i ovdje, a i u Iraku, to nije u prvom planu. Meni se cini da je njihova interventna podrska usmjerena na jacanje siitskih elemenata bez raspirivanja sektaskih sukoba. Uostalom, tako se generalno i Hezbolah ponasa u Libanu.


Baš nikada, ali nikada, vode oni računa o tome. Problem je što će ih drugi tako percipirati,jer je to zvanična politika.

Problem je sa tim jačanjem jednog elementa u sektaškom nasilju,što će svi drugi da skoče da jačaju. Poremeti se neki tradicionalni balans. To se desilo u Libanu,pa sada imaš situaciju postoji paralena država,koja je tu. Ima vojsku,međunarodne odnose, vodi svoju politiku,utiče na vlast kada im treba.

Takođe je veliko pitanje koliko bi to trajalo, a da ne eskalirau nasilje. U Siriji teško mogu da jačaju Šite, da se razumem Alaviti su na granici šitskog sveta. Samo prisustvo Irana je dovoljno da raznim muslimanskim frakcijama ne da mira, pa da oni ne daju mir Siriji.
Meni ovo nekako deluje kao dobar dan. Verovatno iz života tamo.

offline
  • Pridružio: 29 Jun 2009
  • Poruke: 3523

A.R.Chafee.Jr. ::
Citat:Ali na temu: Kome je Iran u Siriji pretnja? Pretnja je Izraelu i Saudijskoj Arabiji. Ne vjerujem da je pretnja Sirijskim sunitima? Ber ne onima koji ne nose vehabijsku zastavu.


Odogovrio si na svoje pitanje. Ako Iran počne da koristi Siriju kao bazu za dejstva protiv Izraela, magarac iz Rijada i Turske (Osmanlije su vodile teže ratove protiv Persije, no protiv Evropljana), represalije će snositi Sirija,kojoj to ne treba za narednih bar 50 godina.


Питање је шта је горе по Сирију...запад тј амери иду филозофијом завади па завладај...пре или касније свакога би они унутрашњим превирањима пробали да развале никад је они не би оставили на миру...само сви растурени и дестабилисани им одговарају...
...погледај Либију...да сад почну да се стабилизују не би успели до краја следеће деценије...а квалитет живота...па само је потребно видети осталу африку ни после века не успева да се састави...а и ми...

offline
  • Pridružio: 21 Okt 2018
  • Poruke: 809

Izbili su sukobi izmedju SAA i FSA kod linije Rashideen na frontu Zapadni Alepo

https://mobile.twitter.com/Ibra_Joudeh/status/1078961138233151488

Citat:Heavy clashes erupted between SAA and FSA on the front lines in Rashideen, and research center - west Aleppo countryside

FSA napada Alepo

https://mobile.twitter.com/Ibra_Joudeh/status/1078967770308464640

Citat:The Turkish-backed rebels took advantage of the Manbij situation in northeast Aleppo this afternoon to launch a powerful attack against the Syrian Arab Army (SAA) at the western axis of the provincial capital.

Led by the Free Syrian Army (FSA), the Turkish-backed rebels opened fire on the Syrian Arab Army troops that were positioned near the Aleppo Research Center and Rashiddeen axis.


Sukob i dalje traje za sada prema prvim informacijama po pet mrtvih na obe strane

online
  • Stručljak-Penal
  • Pridružio: 27 Avg 2018
  • Poruke: 10852

Da se odmah razumemo, ne mislim ja da bi Zapad uve instan med i mleko. Tj nemislim da bi ikada uveo med i mleko,čak ni veštački med i mleko u prahu,koje se onako plavi od vode.

Idealn,a samim tim i nemoguće za Siriju je da joj se daju pare, bezpovratno i da je niko ne čačka decenijama. Ne samo za Siriju.

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8376
  • Gde živiš: pecina stroga

A.R.Chafee.Jr. ::
Idealn,a samim tim i nemoguće za Siriju je da joj se daju pare, bezpovratno i da je niko ne čačka decenijama. Ne samo za Siriju.


Pazi ovu kombinaciju (hipoteticku).

Zavrsi se rat, Asad odtane na vlasti, svi se drve i ne priznaju ga. I kaze Asad Izraelu: dok se ja pitam u Siriji, nece biti Irana tamo. A vi da me priznate i podrzite, pedeset milijardi US na astal, i da vratite Golan, i da se potpise mir?

Iransko vojno prisustvo u Siriji je kljucni adut Asadov u buducim pregovora. Ja da se pitam dao bi im pet baza po Siriji, kad se zavrsi rat, pa da vidimo onda.

Poenta je, da bi mogao da trgujes, moras da imas nesto da prodas

offline
  • Pridružio: 21 Okt 2018
  • Poruke: 809

Liwa al-Quds šalje dodatne trupe u prostor izmedju Mayadina i AbuKamala gde trebaju formirati Eufratske snage (sa SDF-om ?)

https://mobile.twitter.com/Bosni94/status/1078984067322990592

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32325

YPG je još u Manbidžu čekaju dolazak SAA


A tu je i zastava SAD još se viori


The Syrian Arab Army (SAA) unleashed a powerful assault in the northern countryside of the Latakia Governorate after suffering heavy casualties at the hands of the jihadist rebels in the area.

According to a military source in the area, the Syrian Arab Army’s Republican Guard fired several surface-to-surface missiles and artillery shells towards the jihadist trenches in the Turkmen Mountains (var. Jabal Turkmen), scoring a number of direct hits.
https://www.almasdarnews.com/article/syrian-army-u.....asualties/

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1371 korisnika na forumu :: 37 registrovanih, 7 sakrivenih i 1327 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Ageofloneliness, Boris BM, Brana01, CikaKURE, darkangel, doom83, draganca, Dukelander, dzoni19, Excalibur13, Georgius, gmlale, hyla, Kibice, kolle.the.kid, ladro, Lošmi, Marko Marković, marsovac 2, Mcdado, Metanoja, Milometer, Misirac, Mixelotti, nikoli_ca, raptorsi, Smajser, Srle993, Stanlio, stegonosa, Toper, vladulns, voja64, yrraf, zbazin, zlaya011