Ukrajina kao novo globalno odmeravanje snaga, 2014, 2015, 2016. godina

1761

Ukrajina kao novo globalno odmeravanje snaga, 2014, 2015, 2016. godina

offline
  • Pridružio: 06 Nov 2010
  • Poruke: 11646
  • Gde živiš: Vranje

lijenština ::Ovo sam video na jednom Ruskom sajtu. I stvarno Gugl prevodilac to tako radi.

Govori Srpski da te ceo svet razume. Laughing


Slažem se sa gugl prevodiocem. Zna znanje.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 06 Nov 2010
  • Poruke: 11646
  • Gde živiš: Vranje

Pre izvesnog broja sati, napisao sam kako se u listi pobedjenih jedinica "teletabisa broj dva" nalazi i klingonska laka pešadija...Naravno, šalio sam se. Ponavljam, šalio sam se, za one koji slabo kapiraju ili ne žele da ukapiraju.
Ali, ovde
http://warfiles.ru/show-72858-v-doneck-voshla-ogro.....olcev.html
se ne šale. Javljaju da je u Donjeck ušla velika kolona tehnike i ljudi. Istovremeno, svedoci smo da se više ne broje slučajevi narušavanja primirja. Podnose se borbeni izveštaji.
Bojim se, da je drugo poluvreme na pragu.

Treba li da se bojimo? Naravno ne, jer nema ni jednog razloga da budemo skloniji jednoj strani... ili možda ima.. Ako je ukrofašistička vlast nove ukroruine odabrala da bude baš to, fašistička,onda, valjda, imamo i mi pravo da odaberemo da budemo antifašisti. Kaso što su to odabrali mnogobrojni stanovnici ruine u njenom istočnom delu.

Bilo kako bilo, obe strane su na svoju liniju fronta prikupljale ono što imaju. Vlast ukroruine se zahebavala predizbornom kampanjom, pa izborima, pa sad postizbornom podelom vlasti (ipak smo mi i oni bliski narodi, jer očigledno je da i oni poznaju onu staru izreku "kašika vlasti jednako kanta masti", pa im nešto nije išlo mobilizovanje, obuka pa grupisanje vojske za neki novi susret. A i sta teškom opremom su nešto slabiji nego na početku cele hebanijade.
Izgleda da su vlasti narodnih republika, uprkos sukobima koji uvek prate države u nastajanju, ipak uspele da, uz pomoć velikog brata Vlade, bolje opreme i pripreme svoje resurse, i svoju vojsku.

Kako to vidi kolega bloger jura iz Sumija, u, nešto slobodnijem, prevodu
http://yurasumy.livejournal.com/243505.html

Rat je započeti lako, teško je pobediti

Trenutni gradjanski rat u Ukrajini traje već pola godine. Mogu da se svode iskustva.

Tehnika
1. Oklop
Tenk je potvrdio svoju glavnu ulogu na bojištu. Bilo je slučaja da je tenk "Bulat" bio uništen jednim jedinim pogodkom iz RPG, ali bilo je slučajeva da su tenkovi izdržali i više pogodaka (letos je tenk izašao iz borbe posle 28 pogodaka iz raznih PO oružja). Generalno gledano, tenk je na bojištu o kojem govorimo najstrašnije oružje. Istina je, doduše, da se "Fagoti" nisu primenjivali ni sa jedne strane.
Nažalost, to se ne može reći za ostala oklopna borbena sredstva. Bilo je više nego dovoljno najjednostavnijih protivoklopnih sredstava za potpuno izbacivanje tog vida tehnike sa bojišta. Nedovoljno je čak i oklopnih transportera iz rezervi koje su ostale od SSSR. Obavezni deo opremanja svakog oklopnog transporetra je postalo vešanje svakojake opreme na njega. Često je to značilo da će iz borbe transporter izaći upravo kao što mu ime kaže - transportno sredstvo. Ili to, ili ga poslati na remont. A mesečno se remontovalo preko hiljadu transportera. Naravno, u ovaj broj ulaze i oni koji su skidani sa dugoročnog čuvanja.
Ukrajinska vojska nije u prvim mesecima rata razvijala kapacitete za dekonzervaciju tehnike iz ratnih i ostalih rezervi, što je, pored gubitaka, prouzrokovalo gubitak prednosti koju je vojska imala na početku sukoba. Uostalom, treba pogledati kolone obe snage koje se spremaju za sukob. Kvalitet je, očigledno, na strani narodne vojske.

2.- Avijacija
Početkom leta, avijacija vladinih snaga je imala apsolutni prevlast. To je spalo na nulu. Čak su i najprostija sredstva PVO kao što su "Igla" i ZSU-23 bila dovoljna da očiste nebo. Novac potrošen na "asove" nije vraćen. Na avijaciju ne treba računati.

3.- Artiljerija.
Bog rata. Kako je to bila, tako je to i ostala. Sa obe strane, to je glavna udarna sila. Ali, ona ne može sve. Iskustvo Slavjanska i Hruščevate pokazali su da dobro ukopanu pešadiju mogu savladati samo i jedino direktni pogoci i apsolutno sravnjivanje sa zemljom svega naokolo. Što je, pre svega, pitanje vremena i raspoložive municije.
Sa druge strane, na maršu su protiv artiljerije svi nemoćni. Čak i tenkovi. Što je pokazalo uništenje tenkova kod Amvrosijevke.
Kod ukrajinske vojske artiljerija je jedino što drži front i sprečava da se front raspadne.

4.-Logistika
Apsolutno najveći neuspeh u ratu kod ukrajinske vojske je, svakako, pozadinsko obezbedjenje. Ova komponenta, tačnije njeno potpuno odsustvovanje, neće moći da prevladaju ni dobrovoljci, ni sponzori, ni pomoć iz inostranstva. Laž je da zapad nije pokušao da stvari popravi, kao što je laž da zapad može da popravi stvari. Ukrajinski zastavnik je slomio ledja i američkoj logistici. Čak i suve obroke koji su došli do prvih rovova, tovarili su na kamione i odvozili negde. Naravno, nisu odvozili sve, ali su ih mnogo odvezli. Možete ih dobiti putem e-bay-a. Čak su i amerikanci priznali da se ne mogu izboriti sa korupcijom u ukrajinskoj armiji.
I u narodnoj vojsci je isti problem. Samo što je znatno manje izražen. Problem sa snabdevanjem je, zato, znatno manje prisutan.

Ljudi
1.- Kadrovi.
Kadrovi zaista rešavaju sve. Banalna rečenica je još jednom potvrdjena u praksi. Pokazalo se da je u ukrajini sve što je vredelo već napustilo zemlju. Negativna selekcija kadrova nije zaobišla ni vojsku. I dok je taj problem kod nižeg komandnog kadra još i manje izražen, to se ukrajinski generalitet pokazao u svoj svojoj lepoti. Nije pitanje ko je budala, a ko je neprijatelj. Pitanje je ko jeste, a ko nije sposoban da radi posao koji radi.

2.- Borbeni duh.
Ako vojnik veruje u ono što radi, njegov automat ima efikasnost haubice. Ukoliko nije tako, i najbolja vojska će izgubiti rat od narodne. To su osetili i amerikanci u Vijetnamu. Još je u maju ove godine bilo jasno da je ukrajinska vojska dobila svoj Vijetnam. Izgubila je onog momenta kada nije uspela da na svoju teritoriju privuče rusku armiju i tako "ATO" pretvori u opštenarodni odbrambeni rat. Dezerterstvo, drugi i treći talas mobilizacije to samo potvrdjuju.

3.- Podrška stanovništva
Zašavši na, za sebe, neprijateljsku teritoriju, ukrajinska vojska nije uspela da uništi partizanski pokret.
Čak i zauzevši neku teritoriju, od nje nije uspela da napravi svoju operativnu osnovicu. Stanovništvo, koje je nije podržavalo u aprilu, ne podržava je ni danas. Izbori 26.okltobra su to i pokazali.
Čak i na svojim "matičnim" teritorijama, vlast gubi podršku. Nije više pitanje kada će vlast pasti, nego hoće li pasti zbog unutrašnjih ili "spoljašnjih" razloga.

Vlast, ili rat dva sistema

1.- Informacioni rat
Svaki gradjanski rat je, pre svega, rat dva sistema. Pobediće onaj, koji je sposobniji da se prilagodi i preživi. Na ovo nikakva spoljašnja pomoć ne utiče. Onaj, ko osvoji umove obični ukrajinaca, dobiće rat. Hunta je imala svu vlast. Svu vlast i vlasništvo nad sredstvima informisanja. Pamtimo prolećnu psihozu, zbunjenost celog leta, razočarenje i nemoć ujesen. Rusija, ili istok, nadigrali su zapad upravo na tom polju.

2.- Strategijsko planiranje
Kao elemenat vlasti, strategijsko planiranje je izuzetno važno. Ukrajinske vlasti ne da nisu pokazali sposobnost planiranja, nego su potpuno promašili. Pokazali su nesposobnost, vezane ruke
Dok je hunta svoje neprijatelje slala u prve redove da budu uništene, to je vlast narodnih republika lagano formirala svoje snage. Unapred planirajući dugotrajni rat, narodne republike su u avgustu poslale u borbu snage formirane u maju, a gde će i kada će poslati snage formirane u avgustu, videćemo.
Da li je bilo planirano uništavanje gradova? Ne, naravno da nije, ali nije ni isključeno iz mogućnosti.

3.- Ekonomika.
Rat znači novac. Mnogo novca. Zapad, koji je obećao podršku ukrajini, to nije uradio (zasluga ruske diplomatije) osudivši tako državu ukrajinu i njen narod na puko preživljavanje.
Istovremeno, narodne republike su u Rusiji dobili snažnu pozadinu. Pozadinu koja rešava sve, od elektroenergije, snabdevanja gasom, do opremanja oružjem i municijom u dovoljnim količinama.
Ukrajina takvu pozadinu nema, jer nema nikoga ko bi mogao golom sabljom naterati sve da rade za zajednički cilj.
Rezultate ćemo, svakako, videti na proleće.

Umesto zaključka
Rat nije trčanje sa automatom i vožnja na tenku. To je složeni proces kod kojeg se, ukoliko se ne udubimo u detalje, može izgubiti čak i ako smo na početku jači i bolje stojimo.



offline
  • Pridružio: 14 Jul 2014
  • Poruke: 837

Izgleda da je 93. Brigada sa desnim Sektorom zauzela Oplytne sjeverno od Donjezka? Blogeri javili sinoć. Zna li NETKO nešto o tome?

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32323

cottus gobio ::Prvi izveštaj o ukro-avijaciji posle skoro 3 meseca:
Citat:23:11 Около 22:50 (по мск) украинский самолет Су-25 прошел над Будёновским в сторону Еленовки.

Znači li to da će biti posla za bukove koje opolčenci imaju a imaju ih svega 4 i svi su u operativnom stanju

offline
  • WS2 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 01 Okt 2012
  • Poruke: 4076

Izdajnik ::Izgleda da je 93. Brigada sa desnim Sektorom zauzela Oplytne sjeverno od Donjezka? Blogeri javili sinoć. Zna li NETKO nešto o tome?
nema veze.desni sector ne osvaja nista . oni su specijalizovani za cvilenje posle predaje i brzopotezno bezanje.

offline
  • Pridružio: 14 Jul 2014
  • Poruke: 837

Za sve koji imaju vremena.
Izašla je nova studija o Frackingu od David Hughes.
Čitav ovaj san o USA kao najvećem proizvođaču nafte bi se za 2-3 godine mogao pretvoriti u razočarenje. Od 7 najvećih Fracking Polj su već 4 pri kraju (Haynesville Shalle,Fayetteville Shalle, Woodford Shell i Bernett Shell). Za sadašnju produkciju zadržat moraju sve dublje da buše, ali sto dublje idu dobijaju sve manje nafte.
Ako se uzme u obzir da su sa Saudijcima dogovorili spustit cijenu nafte ispod 70 Dollara po Baleru i Rusi i Iranci da bi zakrpali rupe u Budgetu preplavili su svjetsko tržište Naftom, za ocekivat je da mnoge Fracking Firme propadnu. Fracking Nafta je skuplja za vadit i isplativa je tek kod odredjene cijene Nafte.
Sad je pitanje tko ce duže izdržat Rusi ili Amerikanci?

offline
  • Pridružio: 01 Jun 2013
  • Poruke: 2467

Izdajnik ::Izgleda da je 93. Brigada sa desnim Sektorom zauzela Oplytne sjeverno od Donjezka? Blogeri javili sinoć. Zna li NETKO nešto o tome?

Jel spominju mozda dal je naci garda usla u Slavljansk ?
Selo je u rukama nazi garde od Jula . Pogledaj jos jednom datum tog bloga koji citiras.

Linija u zoni aerodroma ide Peski - pista + novi terminal - jedan deo Spartaka ( u drugom je opolocenje ) i zavrsava se u Adijevki. Selo Opitne je 4km u pozadini ukra i iza linije Peski-pista-Spartak I da su to kojim slucajem opolocenci drzali to bi znacilo kraj za tu liniju na kojoj su Ukri.

Evo ti otprilike fronta zadnjih 2 mes a obrati paznju gde je selo ( 4 km vise piste ) i to im je zila kucavica koja povezuje Adijevku i Peske

http://old.wikimapia.org/#lat=48.1041933&lon=3.....675;616829

offline
  • WS2 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 01 Okt 2012
  • Poruke: 4076

Izdajnik ::Za sve koji imaju vremena.
Izašla je nova studija o Frackingu od David Hughes.
Čitav ovaj san o USA kao najvećem proizvođaču nafte bi se za 2-3 godine mogao pretvoriti u razočarenje. Od 7 najvećih Fracking Polj su već 4 pri kraju (Haynesville Shalle,Fayetteville Shalle, Woodford Shell i Bernett Shell). Za sadašnju produkciju zadržat moraju sve dublje da buše, ali sto dublje idu dobijaju sve manje nafte.
Ako se uzme u obzir da su sa Saudijcima dogovorili spustit cijenu nafte ispod 70 Dollara po Baleru i Rusi i Iranci da bi zakrpali rupe u Budgetu preplavili su svjetsko tržište Naftom, za ocekivat je da mnoge Fracking Firme propadnu. Fracking Nafta je skuplja za vadit i isplativa je tek kod odredjene cijene Nafte.
Sad je pitanje tko ce duže izdržat Rusi ili Amerikanci?

mucim se da nadjem vezu sa naslov teme.. Bebee Dol
iranci, saudijci, bareli I rupe..

online
  • Pridružio: 31 Jan 2014
  • Poruke: 1597
  • Gde živiš: na zalasku sunca

Neverovatna vest: NA ISTOKU UKRAJINE IMA TENKOVA!
Iz pouzdanih izvora sa cuo da ima i artiljerije, samo pssst, da necuje neko Wink

ОЕБС приметио тенкове на истоку Украјине


Организација за безбедност и сарадњу у Европи (ОЕБС) саопштила је ноћас да је "веома забринута" због присуства тенкова у источној Украјини која је под контролом про-руских сепаратиста.

По саопштењу, посматрачи ОЕБС су "приметили конвоје тенкова и тешко наоружање" у побуњеничком упоришту Доњецку и у граду Макијивка.

Власти Украјине су у петак пријавиле улазак неколико десетина тенкова, војника и војне опреме из Русије, али то потом нису потврдиле ни САД, ни НАТО.

У суботу увече, новинари АФП су у центру Доњецка чули јаке детонације, и јавили да побуњеници копају ровове код железничке станице у зони аеродрома, око којег се две стране боре месецима.

Становници тог града су рекли за АФП да су видели како из оближњег града Макејевка у Доњецк стиже четрдесетак војних камиона КАМАЗ без регистарских таблица са двадесетак топова.

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/2/С&.....1077;.html

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32323

eto sad su ih i oni videli
ОЕБС приметио тенкове на истоку Украјине
http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/2/С&.....1077;.html

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1341 korisnika na forumu :: 55 registrovanih, 6 sakrivenih i 1280 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Acivi, amaterSRB, aramis s, babaroga, Bobrock1, bojankrstc, Botovac, Brana01, Bubimir, cifra, comi_pfc, danilopu, dankisha, darcaud, DENIRO, Dimitrise93, Djokkinen, Doca, dule10savic, Georgius, HogarStrashni, hyla, Ivan001, kalens021, kjkszpj, krkalon, kunktator, kybonacci, laurusri, Luka Blažević, milanovic, milutin134, Miroljub1979, Mixelotti, mrvica78, nenooo, opt1, Panonsky, panzerwaffe, pristinski korpus, proka89, raptorsi, sap, sickmouse, slonic_tonic, Smajser, Smd, Sumadija34, suton, taz1cl, uruk, vathra, Vladko, vukovi