Hrvatske bespilotne letjelice

1

Hrvatske bespilotne letjelice

online
 • povjesničar, pedagog
 • Pridružio: 04 Sep 2012
 • Poruke: 2276
 • Gde živiš: Rijeka

Pošto kažu oni na Bug-u da je ovo hrvatski proizvod otvaram novu temu


Citat:Na radionici i sajmu "DENI – Rogue Drone Training" održanima 13. i 14. lipnja u zagrebačkom hotelu Antunović predstavljen je najsuvremeniji hrvatski besposadni zrakoplovni sustav velikog dometa, eRIS-III. Ovaj sustav osmišljen je i integriran u Hrvatskoj, u razvojnim prostorima tvrtke Planet IX iz Zagreba.

"eRIS sustav je dizajniran od strane naših ljudi, od konceptualne zamisli, preko provedenih testiranja do izvedbenog rješenja", rekao je Dragan Stojanović, član letačkog tima Planeta IX. "S razvojem koncepta besposadne letjelice velikog operativnog dometa započeli smo prije nepune dvije godine i u ovom kratkom razdoblju uspješno smo napravili operativan besposadni sustav".

Predstavljeni sustav eRIS-III odlikuje se visokom letnom autonomijom od minimalno 15 sati pri čemu, ovisno o vrsti tehničke opreme koju nosi, može preletjeti udaljenost i do 1.250 kilometara uz brzinu krstarenja od 85 kilometara na sat. Visoki stupanj otpornosti na vjetar i padaline daje mu mogućnost leta i u složenim meteorološkim uvjetima.

...
Citat:Osnovu eRis-III besposadnog zrakoplovnog sustava čini letjelica s fiksnim krilima raspona 3,3 metra. Autonomnim letom upravlja sistem višestrukih autopilota čiji je rad programiran od strane posebno obučenih operatera. Operateri provode i nadzor rada letjelice tijekom samog leta putem mobilne zemaljske nadzorne stanice. Ona je pak opremljena s dva integrirana ekrana osjetljiva na dodir i zaštićena antirefleksnim slojem za rad pri jakom vanjskom svjetlu, te omogućava daljnji prijenos HD video signala i termovizijskog signala primljenog s letjelice do željenog kontrolnog centra.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Stone 
 • Novi MyCity građanin
 • Pridružio: 30 Maj 2021
 • Poruke: 9

Napisano: 01 Jun 2021 17:42

Višenamjenski besposadni zrakoplovni sustav VX II

Radi se o hrvatskom dronu međutim nema puno javnih informacija o istom, navodno se na njima provode brojne obuke i uvježbavanja. Pojavio se nedavno na Taktičkom-tehničkom zboru HV-a i može se vidjeti u donjem videu (od 0:50):Dopuna: 01 Jun 2021 17:47

Vector VX 3

Još jedan novi projekt:Aerotehnička udruga Split povezala je znanje i iskustvo više generacija studenata, a rezultat je Vector VX-3.

Ono što Rimac automobili rade, i tek će raditi, u naprednoj tehnologiji električnih vozila, to bi po pitanju bespilotnih letjelica mogla postati splitska tvrtka Alpha Sagittarius.

Niz godina profesor Branko Klarin okuplja na splitskom Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB), studente zaljubljenike u aeronautiku kojima je na raspolaganje za istraživanje i “igru” stavio i svoj laboratorij. No, kako je koja generacija odlazila s fakulteta, gubilo se i stečeno znanje o aeronautici te su novi studenti kretali iz početka.

Zbog toga je prije koju godinu osnovana Udruga na FESB-u, Aerotehnička udruga Split (AUS), koja je uspjela povezati znanje i iskustvo više generacija studenata, što je pak rezultiralo projektom bespilotne letjelice Vector VX-3. Splitski studenti su sa svojim projektom drona pobrali niz nagrada u Hrvatskoj i Europi, a nedavno su se vratili i iz SAD-a gdje su na uglednom aeronautičkom studentskom natjecanju AUVSI SUAS, koje se tradicionalno održava u mornaričkoj bazi u Marylandu, iza sebe ostavili konkurenciju poput Harvarda, Penn Statea ili Berkeleya, a bili su najuspješnije sveučilište iz Europe te se plasirali ispred rimskog i minhenskog sveučilište koja prednjače u ovim tehnologijama.

Kako pojašnjava Đani Vrsalović, jedan od bivših studenata FESB-a i jedan od inicijatora osnivanja AUS-a, interes potencijalnih partnera i investitora je nakon nastupa u SAD-u bio toliki da je njihov rad prerastao mogućnosti udruge te su se morali registrirati kao komercijalna tvrtka.

Kako je već sam Vrsalović imao registriranu tvrtku Alpha Sagittarius, koja se primarno bavila brodarstvom i turizmom, početkom 2019. odlučeno je da ona postane temelj razvoja projekta razvoja komercijalnog drona u kojem je Vrsalović većinski vlasnik, a ostali sudionici partneri. Očekuju da bi bespilotna letjelica, težine oko 5,5 kg, trebala biti na tržištu početkom 2021., a iako je prerano govoriti o cijeni, procjene su da bi se ona trebala kretati od 60 tisuća eura naviše.

Iako se kod spominjanja drona najčešće misli na multirotor koji se diže i upravlja sa svoje četiri elise, poput helikoptera, ovdje se radi o dizanju koji podrazumijeva fiksni trup te krila. To je jedan inovativni modularni dizajn, a što su nam priznali i u SAD-u, koji omogućuje da se dron prilagođava potrebama korisnika.

U konačnici će mu se moći instalirati i elise na fiksni trup pa da ima karakteristike i multirotor”, ističe Vrsalović. Radi se, dodaje, o vrlo ozbiljnom alatu koji će tijekom godine dobiti još kvalitetnije karakteristike i softver koji će imati elemente umjetne inteligencije.

“Očekujemo da bi njegova primarna funkcija trebala biti u akcijama potrage i spašavanja na moru i u planinama. Bit će optimiziran za energetski nadzor dalekovoda, cjevovoda ili pak vjetroelektrana i sl. Sa softverom, kojeg sami razvijamo, imat će mogućnost da i bez upravljanja operatera sam izvršava operacije te uočava probleme prema unaprijed zadanim postavkama. Autonomija od maksimalnih tri sata će biti dovoljna da i izvrši hitnu dostavnu, npr. krvne plazme ili lijekova, iz Splita na Vis i vrati se – imat će mogućnost nošenja tereta do cca 1,5 kg”, pojašnjava Vrsalović.

Zasad je u tvrtki zaposleno četvero ljudi, uz još njih tri koji rade povremeno, a imaju i niz partnerskih tvrtki. “Ovo je gotovo u potpunosti hrvatski projekt – naravno da moramo vani kupiti računalo i kamere jer to u Hrvatskoj ne možemo proizvesti. No, sve ostalo, od kompozitnih materijala, sustava komunikacije, softvera i ostaloga razvijamo ovdje. Dok smo projekt razvijali u sklopu udruge, kompozitne materijale nam je radio Rimac.

No, kada smo i mi i oni postali ozbiljniji igrači, više nema kapaciteta za to pa smo pronašli novog partnera u kaštelanskoj tvrtki Brzoglas, a komunikacijsku opremu nam razvija zagrebački Stratowave – Connect”, kaže. Zasad je u projekt uloženo 1,5 milijuna kuna gotovog novca, od čega nešto više od milijuna dolazi iz EU fondova. Iako još ne planiraju ići u vojne namjene svoje letjelice, Vrsalović stidljivo najavljuje da im je to drugi korak o kojem još ne želi detaljnije govoriti te će to ostaviti po strani dok ne usavrše dron u prvom koraku i njegovim komercijalnim namjenama.

“Vojska ima posebne NATO standarde koji podrazumijevaju puno zahtjevniju, i višestruko skuplju opremu. To uvelike podiže cijenu razvoja, a i konačnu cijenu takve letjelice. Razmišljamo o tome, ali zasad neka to ostane samo na tome”, kaže. Smatra da Alpha Sagittarius ima velike prilike za razvoj jer je tehnologija bespilotnih letjelica u Europi dosta zaostaje za SAD-om i nekim drugim zemljama te da oni sa svojim idejama i znanjem mogu puno napraviti u segmentnu komercijalnih, a nakon toga i vojnih bespilotnih letjelica.

Prijelomna točka da se iz udruge krene u osnivanje komercijalne tvrtke je bila situacija s natjecanja AUVSI SUAS-a u SAD-u, gdje su nastupali članovi udruge, i gdje je za njihov projekt Vector VX-3, možda i najviše interesa na čitavom sajmu, pokazao glavni probni “pilot” Američkog ratnog zrakoplovstva (U.S. Air Force) za besposadne letjelice te je čak bio navaljivao da mu splitska ekipa proda svoj projekt kojeg bi onda on s partnerima dalje razvijao i komercijalizirao.

Tada su shvatili da su postali “ozbiljni igrači” te da su to stvari koje se ne mogu više razvijati kroz udrugu nego na komercijalnoj bazi kroz tvrtku. Kako iz udruge nisu ništa mogli prebaciti u tvrtku, naravno osim know howa ljudi, s projektom izrade prototipa se krenulo iz početka, a Vrsalović ističe da se ovdje radilo o puno ozbiljnijem poslu i pristupu jer se više nije radilo o amaterima i hobiju nego o poslu s vrhunskom tehnologijom.
Izvor:poslovni.hroffline
 • Pridružio: 08 Avg 2019
 • Poruke: 5696Citat:Specifikacije
MTOW 23,5 kg
Empty weight 19,3 kg
Raspon krila 3,3 m
Dužina 2,3 m
Maksimalni domet 80 km
Maksimalna istrajnost leta 15 h
Plafon leta 2500 m AMSL
Brzina krstarenja 25 m/s
Maksimalna brzina 32 m/s
Pogon 2,5 hp
Polijetanje Katapult / Progresivno s kotača
Slijetanje Progresivno na kotače / Padobran
Citat:Opis
eRIS III sustav velikog dometa čini bespilotni zrakoplov eRIS III, antena za praćenje i zemaljska upravljačka jedinica, a sustav je moguće koristiti od strane dvočlane posade.

Pouzdan bespilotni zrakoplov za let iznad kopna i mora, nadzor objekata danju i noću, nadzor velikih površina u dugim vremenskim periodima te let u složenim meteo uvjetima.

eRIS III pogoni motor s elektronskim ubrizgavanjem goriva zbog čega je potrošnja goriva iznimno niska što omogućuje odrađivanje letačkih operacija u trajanju do 15 sati.

eRIS III tvornički dolazi s ugrađenim ISR senzorom, ali ima mogućnost ugradnje raznih senzorskih paketa (ISR Gimbal, digitalna kamera visoke rezolucije, multispektralne kamere, LIDAR…) za što nas slobodno kontaktirate.

eRIS III opcionalno može biti upravljan trostruko redundantnim autopilotom kojeg kontrolira arbiterska jedinica.

Citat:Motor s elektronskim ubrizgavanjem goriva
Niska razina buke
Mala potrošnja (do 350g goriva po satu)
Gorivo 98 Okt , 2% ulja
Pouzdan rad

Citat:ISR Gimbal
HFOV 2,3° – 63,7° (EO) | 5,5°(IR)
Slew rate 360°/s
Stabilizacija dvoosna
Elevacija ± 180°
Senzor 2,8 Exmor (EO) | Boson 640, 73 mm (IR)
Veličina slike 1920×1080 – 60 FPS (EO) | 640×5112 – 9 Hz (IR)
IC spektar 7,5 – 13,5 µm
Termalna osjetljivost NEdT < 40 mK
Uvećanje 30x optičko (EO) | 10x digitalno (IR)
Slika | Video .jpg (2,13 MP) | .mp4 (1080p)
Žarišna duljina 4,3 – 129 mm (EO) | 14 mm (IR)
Sučelje CAN Bus upravljanje | IP video
Napredne funkcije Praćenje objekata, Geo-označavanje, Geo-lociranje, Fly-By-Cam
Izvor snage 24 VDC | 24 – 72 W

Citat:Antena
Usmjeravajuća antena za upravljanje i prijenos video signala
Signal zaštićen enkripcijom
Nema pohranjivanja snimaka na letjelici
Prijenos HD video signala u realnom vremenu 100 km
Izravno upravljanje s letjelicom 100 km
Samostalno letenje 1800 km

online
 • VJ 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 16 Apr 2014
 • Poruke: 18194

offline
 • Pridružio: 08 Avg 2019
 • Poruke: 5696

Hrvatska se naoružava: Testirali dronove kamikaze: https://www.nezavisne.com/novosti/ex-yu/Hrvatska-s.....aze/763102

offline
 • jazbar 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 28 Dec 2009
 • Poruke: 16084
 • Gde živiš: Lublana

^ Dronovi kamikaze su jeftiniji su od Spike raketa upola cene pa ima smisao razmišljati o nabavi.

offline
 • Pridružio: 27 Dec 2007
 • Poruke: 781

jazbar ::^ Dronovi kamikaze su jeftiniji su od Spike raketa upola cene pa ima smisao razmišljati o nabavi.

Spike raketa se samonavodi ili je navodiš pomoču kabela, pa je raketu teško ometati. Dron se navodi radiskim putem i kada se prekine radio link, dron neče pogoditi cilj osim ako je preprogramiran prema nekom inercijskom sistemu navođenja. A to nije toliko precizno

offline
 • jazbar 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 28 Dec 2009
 • Poruke: 16084
 • Gde živiš: Lublana

^ Ne zamišljam si skropucalo koje se navodi na cilj radiotalasno sa običnom kamerom za izviđanje, ko dronovi za civile za 35.000 - 45.000 €. Valjda se navodi na metu optronikom slično kao Spike NLOS - zaključaš krtstić na cilj ili barem držiš krstić na cilj do kraja. To je teže ometati jer zaključaš metu na večoj udaljenosti pa iako se počinje sa ometanjem linka dron ide do kraja samostalno.

offline
 • Stone 
 • Novi MyCity građanin
 • Pridružio: 30 Maj 2021
 • Poruke: 9

Već dugo se priča o hrvatskim bespilotnim (kamikaza) dronovima u Ukrajini, navodno su poslane tisuće primjeraka te su dodatno usavršavane na temelju informacija koje su došle iz Ukrajine, evo sad i službene potvrde jedne vrste:

FPV MRM-2 Interceptor

aalan.hr/uav-fpv-mrm-2-interceptor-271/271

offline
 • jazbar 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 28 Dec 2009
 • Poruke: 16084
 • Gde živiš: Lublana

^ Donacija vlade CRO!? Inaće masovno se te stvari kupuju od kineza za delić cene koliko koštaju ovi ili slični iz namenske industrije.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 672 korisnika na forumu :: 37 registrovanih, 4 sakrivenih i 631 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 8u47, A.R.Chafee.Jr., anbeast, Atomski čoban, babaroga, Bane san, bobomicek, cenejac111, comi_pfc, deimos25, Denaya, Dorcolac, DPera, eighty-one, FileFinder, goxin, kikisp, kunktator, kybonacci, Marko Marković, Mi lao shu, mikrimaus, MILO-VAN, mnn2, repac, RJ, robertino, royst33, suponik, Trpe Grozni, vathra, Vatreni Zmaj, VJ, VP6919, zdrebac, Zimbabwe, 125