NKVD

1

NKVD

offline
 • Pridružio: 04 Okt 2013
 • Poruke: 360
 • Gde živiš: Smederevska Palanka

Народни Комесаријат Унутрашњих Послова(руски: Народный комиссариат внутренних дел) или НКВД је била главна обавештајна служба Совјетског Савеза од 1934. па до 1954.(тј. до Стаљинове смрти) од које ће касније настати чувени Комесаријат Државне Безбедности(КГБ). Под директном контролом партије и Стаљина, НКВД је у свом саставу имао агенте у цивилу али и специјалне полицијске јединице које су често извршавале егзекуције политичких противника и генерално "непожељних" лица(а касније и ратних заробљеника). У саставу НКВД су се налазиле чак и елитне војне јединице(величине батаљона) које су обављале и теже задатке као што су специјалне операције у садејству са раним верзијама руског "Спецназа". Међутим, главни задатак НКВД је до краја остао државна безбедност која је спровођена крајње брутално и без поговора. Један од истакнутих директора ове службе је Лаврентиј Берија, који је и заслужан за атентат на Стаљиновог бившег сарадника, Лава Троцког. Репресија и редовна стрељања су обележиле и НКВД-овог претходника, службу Чека чији су комесари(такозвани "Чекисти") извршили "црвени терор" над руским становништвом који су оптужени као симпатизери цара и његових белогардејаца. Након Стаљинове сумњиве смрти, НКВД је убрзо угашен а на његовом месту се формира КГБ(руски: Комите́т госуда́рственной безопа́сности) који ће водити Хладни рат против америчке ЦИА-е до 6. новембра 1991. године када ће он званично престати да постоји али његов незванични наследник је Федерална Служба Безбедности

Званични грб НКВД-а


Наређење о убијању преко 15.000 пољских ратних заробљеника, потписао лично Стаљин


Масакр политичких заробљеника од стране НКВД-а у Лвову, крајем јуна 1941. годинеRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 10 Nov 2012
 • Poruke: 676

Mislim da si nešto pomešao.
-NKVD je bio nešto kao ministarstvo unutrašnjih poslova i državna bezbednost je u određenim periodima bila u njegovoj nadležnosti, a u drugima nije, već su postojale drugi organi zaduženi za državnu bezbednost VČK-GPU-OGPU-NKGB-MGB-KGB.
-NKVD je posle samo preimenovan u MVD. Sa raspadom SSSR savezno MVD je nestalo, a republička su ostala do danas.
-Čeka VČK je preimenovana u GPU i nema veze sa NKVD.
-U sastavu NKVD su se nalazile unutrašnja vojska i pogranična vojska.offline
 • Pridružio: 04 Okt 2013
 • Poruke: 360
 • Gde živiš: Smederevska Palanka

puškomitraljezac ::Mislim da si nešto pomešao.
-NKVD je bio nešto kao ministarstvo unutrašnjih poslova i državna bezbednost je u određenim periodima bila u njegovoj nadležnosti, a u drugima nije, već su postojale drugi organi zaduženi za državnu bezbednost VČK-GPU-OGPU-NKGB-MGB-KGB.
-NKVD je posle samo preimenovan u MVD. Sa raspadom SSSR savezno MVD je nestalo, a republička su ostala do danas.
-Čeka VČK je preimenovana u GPU i nema veze sa NKVD.
-U sastavu NKVD su se nalazile unutrašnja vojska i pogranična vojska.

Нисам ја ништа помешао, НКВД није била само државна агенција већ безбедносна служба која је, као што сам већ рекао, имала цивилну, полицијску а и војну структуру. Постојали су и други органи безбедности али НКВД је био главни, најјачи и без поговора извршавао наређења партије тј. Стаљина. Чека ВЧК је званично "реорганизована" али њен духовни наследник(партијски џелат) је постао НКДВ, где су свој "рад" и наставили одређен број чекиста. У саставу НКВД су се налазиле само одређене полицијске и војне јединице. НКВД јесте имао надлежност над пограничном војском али у том смислу да је надгледао границе, јер је ипак у питању служба за државну безбедност али ја сам напоменуо да је НКВД имао и сопствене, елитне јединице које су имале далеко боље оружје и обуку од регуларне војске а чак су и полицијске јединице НКВД-а имале већа овлашћења од војске Smile

offline
 • Pridružio: 10 Nov 2012
 • Poruke: 676

Što se tiče sovjetski službi bezbetnosti, nekada su bile u sastavu NKVD (GPU 1922-23., GUGB 1934-41., 1941-43. i 1953-54.), a u ostalim periodima bila je direktno podčinjena vladi (SNK-SM).

online
 • Proučavanje međuvremena
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 22782
 • Gde živiš: I ja se pitam...

О личности са линка већ сам у некој прилици писао, па не би било лоше да се подсетимо. Овај човек је утемељитељ руске дипломатске и обавештајно-контраобавештајне службе. У филму ''Три Ивана'' (Иван Грозни, Иван Висковатов и Иван Трећи) говори се о њиховој судбини.

http://ru.wikipedia.org/wiki/Вис.....80;ч

offline
 • Pridružio: 04 Okt 2013
 • Poruke: 360
 • Gde živiš: Smederevska Palanka

Стандардна војна униформа НКВД-аСпецијална НКВД јединица граничараНКВД-овци на паради 1936. године, носе слику Феликса ДзержинскогЛубјанка, Москва. Бивши главни штаб НКВД-а, данас седиште руске граничарске службе и једног одељења ФСБ-а

offline
 • Pridružio: 09 Jul 2012
 • Poruke: 60

Drug Berija u svom dnevniku 10. aprila 1941...

Citat: ...
Я всегда шел за Кобой и буду идти за Кобой. Мы все в Политбюро толковые ребята, а Коба гений. Сколько людей сгорело на том, что думали, что они сами умные, а Коба дурак и не туда ведет. Отсюда шли оппозиции, группы, заговоры и вся та петрушка, что проявилась у Тухачевского, у Зиновьева, Рыкова, Бухарина и всей сволочи. Нет, у всех кишка тонка, только Коба всегда был прав. А когда ошибется, сам же поправится.
Против Кобы нельзя. Народ ему верит, понял, что товарищ Сталин всегда делает правильно. А если мы не понимаем и бурчим, то нам же хуже. Время прошло, видно что товарищ Сталин прав. Так было и так будет.
Не хотели индустриализации, не хотели коллективизации, сколько крови пролито, сколько было сопротивления. А сколько выли: «Коба ведет к гибели. Коба — посредственность. Коба уперся, а надо гибко».
А чем кончилось! За десять лет другая Страна. И Экономика другая, и люди. Кадры решают все. Но кадры надо было создать. Создали, воспитали. А Коба вел и будет вести.
...Citat: ...
Ja sam uvek sledio Kobu, i uvek ću slediti Kobu. Svi mi iz Politbiroa smo pametni ljudi, ali Koba je genije. Koliko ljudi je izgorelo na tome sto su mislili da su mnogo pametni, a Koba ludak, i ne vodi nas tamo gde treba. Tu su se pojavljivale opozicije, zagovori, grupe, frakcije i sva ta boranija oko Tuhačevskog, Zinovjeva, Rikova, Buharina i svog ostalog šljama. Na kraju je Koba uvek bio u pravu. I kada nešto pogreši on to sam i ispravi.
Protiv Kobe se ne može. Narod njemu veruje, i zna da tovariš Staljin sve radi pravilno. A to što mi ne razumemo i bučemo, to gore po nas. Kad vreme prođe, svi vidimo da je Koba bio u pravu. Tako je to uvek bilo, i tako će i biti.
Nismo hteli industrijalizaciju, nismo hteli kolektivizaciju, koliko krvi je proliveno, koliko je bilo protivljenja. A koliko smo jaukali: "Koba nas vodi u smrt! Koba tvrdoglav!"
A kako se sve završilo! Za deset godina imamo sasvim drugačiju državu. I drugačiju ekonomiju i ljude. Kadrovi rešavaju sve. Ali te kadrove je trebalo stvoriti. Stvorili smo, vaspitali. A Koba je vodio i dalje ce voditi.
...

offline
 • Pridružio: 04 Okt 2013
 • Poruke: 360
 • Gde živiš: Smederevska Palanka

Тројица начелника службе НКВД Arrow

Генрих Григоријевич Јагода, директор НКВД-а од 1934. до 1936. године. Стрељан 15. марта 1938. године од стране свог наследника на челу НКВД-а.Николај Иванович Јежов, совјетски политичар, обавештајац и директор НКВД-а од 1936. до 1938. године. На сличан начин оптужен и осуђен као његов претходник, стрељан је у Москви 4. фебруара 1940. године.Лаврентиј Павлович Берија, Грузијац по националности и близак пријатељ и сарадник Стаљина(такође Грузијца), а дужност шефа НКВД-а је обављао од 1938. до 1945. године. Најмоћнији и најпознатији Стаљинов егзекутор за време чистки је доживео сличан третман од Стаљинових наследника. Као званичан датум смрти се наводи 23. децембар 1953. али многи други извори, укључујући Беријиног сина, говоре нешто потпуно другачије. Наиме, 26. јуна 1953. године, специјална војна јединица је извршила напад на Беријину кућу са посебном наредбом која је до речи извршена. Лаврентиј Берија је убијен на месту а жена и син су завршили у Гулагу али су касније пуштени.

offline
 • Pridružio: 10 Nov 2012
 • Poruke: 676

Napisano: 29 Okt 2013 10:10

_Hoplit_ ::Стандардна војна униформа НКВД-а
Uniforma starijeg političkog rukovodioca unutrašnje vojske NKVD između 1937. i 1943.godine.

Zanimljivo da od preobrazovanja RSFSR (1922.) u SSSR pa do 1934. nije bilo saveznog NKVD-a. NKVD RSFSR je postao republički, a po osnivanju drugih saveznih republika obrazovani su u njihovi NKVD. Savezni NKVD je obrazovan tek 1934. godine.
Prva boljševička služba bezbednosti VČK je formirana 1917. i bila je potčinjena SNK. 1922. je preobrazovana u GPU pri NKVD RSFSR. Pri preobrazovanju RSFSR u SSSR nestalo je saveznog NKVD, a pri republičkim NKVD su bili republički GPU, ali je na saveznom nivou osnovaa savezna služba bezbednosti OGPU. Pri osnivanju saveznog NKVD, OGPU je ušao u njegov sastav i preimenovan u GUGB. GUGB je jedno kratko vreme 1941. godine bio izdvojen iz NKVD i od njega je osnovan nezavisan NKGB. 1943. je definitivno izdvojen, a 1946. preimenovan u MGB (kao što su i ostali narodni komesarijati preimenovani u ministarstva). Jedno kratko vreme, od Staljinove smrti do pada Berije, Berija je objedinio MVD i MGB. Kasnije su ponovo razdvojeni, formiran je KGB, a MVD je imao više transformacija.

Dopuna: 08 Apr 2014 10:18

U knjizi "Пулеметы России Шквальный огонь" Naiđoh na zanimljiv podatak. NKVD je u maju 1944. godine pri iseljenju krimskih tatara zaplenio 622 mitraljeza (verovatno tu svrstava i puškomitraljeze)!!!

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 22296

Lepa tema ali malo zamrla pa da je oživim ako nekoga interesuje ima odličan tekst na Vkontaktu u grupi
https://vk.com/neizvestnayrus
https://vk.com/neizvestnayrus?w=wall-100384220_20425

Preneću par isečaka u izvornom obliku da bi se shvatila vrednost teksta.

ВОЙСКА НКВД В ВЕЛИКОЙ ОТЕЧЕСТВЕННОЙ ВОЙНЕ
"Гордиться историей НКВД позорно и стыдно, это все равно что прославлять гестапо" — примерно такой рефрен регулярно слышим с конца 1980х годов и по сей день. НКВД для подобной публики — сплошь лагеря, репрессии, расстрелы, заградотряды и депортации народов. И не важно, что в состав работы НКВД входила диверсионная работа, организация партизанского движения, разведка, контрразведка, милиция, пожарные, пограничники. Целый шквал желчи, ненависти и троллинга ..

Да нет же! Позорно — это как раз совершенно не знать (а ещё хуже намеренно перевирать) истории и стыдиться её, вместо того чтобы гордиться.
Основная часть населения получает информацию только через «попкультуру», художественные произведения и в первую очередь через кино. В особой чести у кинематографистов - это сказка о «кровавых» чекистах (особистах, энкавэдэшниках, смершевцах). Мало какой фильм «о войне» обходится без образа выбивающего зубы у честных офицеров, трусливого и жестокого особиста-чекиста.


Всего во время войны погибло около 100 тыс. бойцов НКВД. Но мало кто знает, что только снайперы НКВД, по некоторым данным, во время войны уничтожили до 200 тыс. солдат и офицеров противника. Например только в одной докладной записке сообщается - «О боевой деятельности снайперов войск НКВД СССР по охране важных предприятий промышленности за период с 1 октября 1942 г. по 31 декабря 1943 г.» говорится: «…Части войск за истекший период прошли практику в боевых порядках действующей Красной Армии, причем некоторые из них по 2–3 раза. В результате боевой работы снайперами войск уничтожено 39 745 вражеских солдат и офицеров. Кроме того, сбит самолет противника и уничтожено 10 стереотруб и перископов. Потери наших снайперов: убито 68 человек, ранено 112 человек».
Отдельная мотострелковая бригада особого назначения (ОМСБОН) Наркомата внутренних дел (их формировали из сотрудников НКВД, иностранцев-антифашистов и добровольцев-спортсменов). Эти соединения провели 1084 боевые операции, ликвидировали примерно 137 тыс. гитлеровцев, уничтожили 87 руководителей немецкой оккупационной администрации и 2045 немецких агентов.
Внутренние войска Наркомата за период Великой Отечественной войны провели 9 292 операции по борьбе с бандитскими группировками, в результате них было ликвидировано 47 451 и захвачено 99 732 бандита, а всего обезврежено 147 183 преступников.

Многие из них приняли бой в первые же часы войны. («Прощай, Родина. Я умираю, но не сдаюсь» — эта знаменитая надпись из Брестской крепости была выцарапана именно в казарме 132-го батальона конвойных войск НКВД.)

Солдаты и офицеры войск НКВД вместе с красноармейцами и краснофлотцами обороняли Могилев, Одессу, Ростов, Харьков, Севастополь, Прибалтику, Крым. Когда в сентябре 1941-го армия оставляла Киев, последними из города уходили бойцы 4-й дивизии войск НКВД по охране дорог; им еще надо было успеть взорвать за собой мосты через Днепр.

КНИГИ "Войска НКВД в Великой Отечественной войне. Военно-исторический труд" в 3-ёх томах.

В первом томе военно-исторического труда на основе анализа исторической литературы и архивных источников раскрываются вопросы организационного строительства и служебно-боевой деятельности войск НКВД СССР в 1939–1941 гг. Показаны изменения органов управления, организационной структуры войск, рассмотрены вопросы выполнения служебно-боевых задач в предвоенный.

Во втором томе военно-исторического труда на основе анализа исторической литературы и архивных источников раскрываются вопросы организационного строительства и служебно-боевой деятельности войск НКВД СССР в 1941–1943 гг.. Особое внимание обращено на участие войск НКВД СССР в боевых действиях в первый и второй периоды Великой Отечественной войны. Показаны примеры мужества и героизма военнослужащих войск при защите Отечества.

В третьем томе военно-исторического труда на основе анализа исторической литературы и архивных источников раскрываются вопросы организационного строительства и служебно-боевой деятельности войск НКВД СССР в 1944–1945 гг. Особое внимание обращено на организацию охраны тыла действующей Красной армии и участие в борьбе с националистическими формированиями. Рассмотрено участие войск НКВД в разгроме милитаристской Японии. Показаны примеры мужества и героизма военнослужащих войск при защите Отечества.

Группа «НЕИЗВЕСТНАЯ РУСЬ» http://vk.com/neizvestnayrus

Uz tekst gore je i ova slikaKo želi da se više informiše na izvornom Ruskom ..

Войска НКВД в Великой Отечественной войне. Том 1.pdf

https://vk.com/doc36892465_522570918?hash=03a512ed.....634979e8da

Войска НКВД в Великой Отечественной войне. Том 2.pdf

https://vk.com/doc36892465_522570925?hash=265360f8.....4726bd73e4

Войска НКВД в Великой Отечественной войне. Том 3.pdf

https://vk.com/doc36892465_522570929?hash=793bfe88.....6cc2ced04f

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 834 korisnika na forumu :: 36 registrovanih, 3 sakrivenih i 795 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 5.56, _commandos_, A.R.Chafee.Jr., aramis s, babaroga, bojank, damirZR, eighty-one, frenki1986, Georgius, Jimmy4, Joja, kybonacci, Marko Marković, MB120mm, Mercury, Mirage 2000N, misaru, Miskohd, nebojsag, nenad81, nikolapetkovic, pavlest1906, RJ, rodoljub, rovac, Sirius, Snorks, suton, vlasor, vlvl, White Knight, zexoni, zlatkovuka, znaisha, 2001