Brzohodni rovokopač BTM-3

1

Brzohodni rovokopač BTM-3

offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 25285
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Napisano: 02 Mar 2022 19:56

Нисам успео да пронађем да ли ово средство има засебну тему, али свакако је заслужује. Ако се нешто у овом тексту и понови, не замерите. Текст посвећујем мом добром Воји64 инжињерцу, од кога сам много тога научио.

БРЗОХОДНИ РОВОКОПАЧ БТМ-3
Универзални радник

''Кртице му аплаудирају стојећи''
(руска досетка)Још једно од оних изума које су у сенци њихових атрактивних колега с бојишта - тенкова, артиљерије, авиона, вишецевних ракетних бацача. Брзоходни ровокопач. На њему нема ништа атрактивно, груб је, кабаст и неугледан, као и посао који ради - копање ровова и канала свих врста. Прљаво, заморно, досадно...и незамењиво. Колико би хиљада радних сати на ископавање ровова потрошли војници, под условом да за то имају времена и снаге? Овако, на сцену ступа машина која припрема не само прву линију фронта, већ и оне, такође драгоцене ископе - другу и трећу линију, резервне положаје, траншеје које их спајају, итд. Инжињерац у правом смислу те речи.Руси БТМ зову брзоходна рововска машина (Быстроходная траншейная машина БТМ-3). Монтирана је на основи тешког артиљеријског тегљача АТ-Т (артиљеријски тегљач - тешки). Он, као универзално транспортно средство, заслужује да у другом делу текста и њему посветимо пажњу. БТМ-3 је предвиђен за копање ровова свих врста у различитим врстама земље. Штавише, Совјети су, вођени устаљеном праксом, и ово средство конструисали да може служити у грађанске сврхе. Тако ровокопач може да служи у мелиоризацији приликом уређивања обала или ископавања дренажних канала, рибњака, базена, скидања јаловине, пошумљавања, али и за просецање канала за разне цевоводе (гас, нафта, канализациона и водоводна мрежа) и постављање каблова свих врста. С обзиром на то да је у СССР тренд био да се сви каблови полажу у земљу (а посебно они у пограничним подручјима), јасно је колико је конструкторски биро промишљено и маштовито приступио пројектовању овакве машине. Њу могу послуживати високо специјализована лица, професионаци, али и војници после краће обуке, трактористи, итд. При том су креатори освојили још једну, готово пресудну перформансу: захваљујући широким гусеницама и релативно малом притиску на тле, овај ровокопач може сопственим погоном стићи до меког тла, али и до најнепроходнијих места, одмах ступајући у рад.

Ровокопач је сврстан у класу машина за обраду земље. Може да ископава основни профил ровова до дубине од 1,1 метра, али и до пуног профила дубине од једног и по метра. Ради без застоја на земљишту класе од један до четири, односно - може ископавати песак, али и потпуно замрзнуту земљу. Једино ограничење му је камени терен. При раду бочни нагиб може бити до 12 степени, а стрмина у оба смера по правцу може бити до 20 степени. Ширина рова на врху је 90 центиметара за ровове дубине до 1,1 метра, или 110 центиметра за дубину пуног профила од 150 цм. У оба случаја, дно рова је широко 60 центиметара, што омогућује да зидови рова буду благо нагнути, ради лакшег постављања мердевина или укопавања подгрудобранских заклона. Земља коју извади разбацује се на предњи и задњи грудобран у висини око 50 центиметара, тако да са дубином рова то чини јединствену и довољну меру заштите. Ровови могу бити праволинијски, затим у цик-цак поретку, али и лучни, са радијусом савијања од 25 метара. Норма зависи од задате дубине и стања земље и креће се од 270 до 810 метара дужних на сат рада. При прокопу смањене дубине (40-50 цм), продуктивност машине досеже од 1.200 до 1.400 метара на сат. Чему тако плитки ровови? Тој врсти копања приступа се у два случаја: када је потребно створити лажну слику о распореду положаја и када нема довољно времена за пун профил. У том случају, војници у рововима још увек, са избаченом земљом, имају заштиту од око 120 цм, али и могућност да сами продубе ров ручно.Основни радни агрегат је челични точак с кофама. На боковима точка налазе се панели који правилно разбацују ископану земљу, тако да она одмах ствара и грудобран. Кабина је веома конфорна, што се не би на први поглед могло рећи. Херметизована је и поседује вентилационо-филтерски систем, па ровокопач може радити и на контаминираној површини, при чему два члана посаде могу радити из кабине без средстава заштите. Може да прими до пет људи, укључујући возача. Резерва горива омогућује ровокопачу рад од 10-12 сати. Време за припрему је готово невероватно - пет до седам минута! Толико је потребно да посада спусти ротор у радни положај и крене с копањем. Предвиђено је место за смештај радиостанице Р-113 (тенковска), уколико за њом има потребе. Совјети су мислили на све, па се у кабини налазе рентгенометар и комплет ПНВ-67Т (ПНВ Фантом 3х50) за ноћни рад при ИЦ условима. За посаду рад је изузетно конфоран; у летњим месецима посади је на располагању климатизациони уређај који служи и за ПНХБО вентилацију, а зими се греје директно од снажног мотора који се налази испод саме кабине. Једини његов недостатак је, уосталом као и код свих машина, у томе што не може да делује свуда где прође пешадија, већ само тамо где он сам може да се довезе.

ТТ подаци:
- Година увођења у наоружање: Основни модел 1970, модернизовани (за грађанску употребу) 1983. године.
- Основа ровокопача: АТ-Т (артиљеријски тегљач - тешки).
- Тип: ротор.
- Мотор: В-401.
- Снага: 415 кс.
- Дужина:7,6 м.
- Ширина: 3,164 м.
- Висина: 4,32 м.
Димензије у радном положају:
- Дужина: 11,2 м.
- Ширина: 3,164 м.
- Висина: 2, 885 м.
- Маса: 27.700 кг.
- Путна брзина: 35 км/х.
- Резерва горива без допуне: 500 км.
- Капацитет ''кашике'': 1,28 кубика.
- Просечан специфични притисак на тле: 0,71 (килограм силе на квадратни центиметар).
- Максимални успон: до 20 степени.
- Максимални газ у савладавању водених препрека: 1 м.

Овај рококопач налазио се (и налази) у опреми свих некадашњих чланица ВУ, затим у ЈНА , па у Војсци Србије, као и многим другим земљама било за војну, било за грађанску употребу.


Посветимо и дужну пажњу подвозном делу оваквих инжињеријских машина у СССР, а то је тешки артиљеријски тегљач АТ-Т ( артиллерийский тягач-тяжёлый-артиљеријски тегљач тешки). Он је конструисан као копнено средство ради буксирања (тегљења) приколица на точковима, гусеницама или санкама. Масовно се користи ради освајања тешко приступачних предела Русије и Антарктика. Конструисан је тако што су коришћени бројни делови шасије средњег тенка Т-54 који се показао као изванредна платформа за многа радна и борбена возила. Серијска производња почела је већ 1950. године, само пет година по завршетку рата. Елементи кабине склопљени су од кабине тешких камиона ЗИС-150 и ЗИЛ-164 коју су само проширили ради смештаја више послужилаца и опреме.Појава овог средства била је нужна јер је у СССР нагло почео развој тешких артиљеријских и ракетних система, па је било потребно возило које ће их вући, али и носити бојеви коплет. ГАБТУ (Главное автобронетанковое управление МО - Главна управа транспортно оклопних средстава Министарства одбране) поставило је следеће захтеве: тегљење артиљеријских и ракетних система и приколица масе до 25 тона (хаубица 203мм Б-4, ПАТ КС-30, оруђа велике моћи, као и ракетних комплекса 8К63). Тражена брзина била је до 35 километара на сат у свим могућим климатским условима СССР. При том носивост није смела да буде мања од пет тона, снага витла таква да може да повуче терет не мањи од 25 тона; ходни део (првобитно су постојале варијанте с точковима и гусеницама) морао је да буде замењив у свим теренским условима у свим родовима, са унификованим и приступачним алатима, чиме би се обезбедило најбрже могуће враћање у строј и избегло излагање на путу. Као финални захтев, што се показало касније веома далековидо, овај тегљач је требало предвидети и за коришћење у грађанским условима, али без додатне војне опреме.

Већ крајем 1947. године у харковском Заводу за машиноградњу били су припремљени опитни примерци под ознаком ''изделие 401'' (објекат 401). Испитивање је обухватило марш на релацији Харков-Москва (Кубинка) и тестирање на полигону. У време превоза транспортер се показао изванредно: моћан, издржљив, жилав, окретан, с одличним теглећим својствима, веома удобан у експлоатацији, а лак у ремонту. То је за све било изненађење, поготово за оне који су стајали крај тог џина који није изгледао нимало налик ономе што су му приписали. У Кубинки је настављено и завршено тестирање, а његови конструктори били су 1948. године награђени Стаљинском премијером.

Да се овом средству посрећило да буде направљено тако да траје, доказано је 1958. године када су достављени четвртој совјетској антарктичкој експедицији. Караван је кренуо 10. јануара 1959. године, пошавши из базе Мирни, а 26. децембра стигао је на Северни пол. У каравану су биле две ''Харковчанке'' (антарктичко свепроходно возило, фабричког назива ''Објекат 404 с'', произведено годину дана раније) и два АТ-Т. Стигли су без икаквих проблема до станице Амундсен - Скот.Dopuna: 06 Mar 2022 12:11

Ево једне стрвине у грађанској употреби. Неуништива.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 25073

Десно доле моја дозвола за руковање овим нежним џином.
Обучио сам више генерација војника за вожњу и руковање а са њим и мало рада у ратним условима сам закачио.

305.инж.бригада их је имала 2+2 у РРу .
2 активна су била у чети за утврђивање где сам пред рат 9оих преузео дужност четног старешине а пре тога сам био командир оделења ровокопача.
Још 2 су из резерве извучена по промени формације и акривирања батаљона за утврђивање као јединственог те врсте у ЈНА.
Већина ровокопача у ЈНА је била у самосталним инж.батаљонима при оклопним или механизованим бригадама или у самосталним инж.четама у пешадијским вригадама на појединим правцима.
Велика захвалност Драгом таваришу Сириусу што ово ја данас на стари дан инжињењрије угледа..offline
 • boksi  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Jun 2008
 • Poruke: 7813

Napisano: 07 Mar 2022 21:36

Što ga izbaciše iz VS a onolike TAMiće još voze?

Dopuna: 07 Mar 2022 21:46

offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 25285
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Направљен да траје и да служи свима...

online
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 25073

Ovo bi trebalo da je kopanje deonice za polaganje cevi vodovoda do Omoljice.

offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 25285
 • Gde živiš: I ja se pitam...

voja64 ::Ovo bi trebalo da je kopanje deonice za polaganje cevi vodovoda do Omoljice.

Јесу ли они то купили од војске?
Војче, пошто знаш да мнооого волим камионе, реци ми - је ли стварно тако конфорна кабина, како је Руси описују (или је то њихово схватање конфора)? Он ради на ''ричаге'', као тенк? Дакле, треба мало више снаге претпостављам. Ајд дај неки детаљ, знаш да су ми твоја искуства мелем.
ПС
А нађе се ту и нека анегдотица, сигуран сам... Ziveli

offline
 • boksi  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Jun 2008
 • Poruke: 7813

Koliko ovo cudo trosi nafte na 1 km 100 litara Smile

offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 25285
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Napisano: 09 Mar 2022 18:53

boksi ::Koliko ovo cudo trosi nafte na 1 km 100 litara Smile

Погледај у тексту да се не враћам. Пише код аутономије рада. Иначе, да га имам у дворишту, ја бих цео дан седео у њему. А можда и спавао. Very Happy

Dopuna: 09 Mar 2022 18:56

Слагао сам те. Написао сам колики му је досег с пуним резервоаром. Био сам убеђен да сам написао и тај податак колико троши на километар-час, али то ће Војче боље да објасни. Сигурно као камила, али опет мање него батаљон или пук војске док ово ископа...

online
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 25073

https://youtu.be/Zbj1doJmong
Dobar video.
Na temi o inžinjerijskim mašinama sam povadio slike unutrašnjosti kabine i označio svaku ponaosob i dole sam pojasnio razliku u grubo kod upotrebe.
No sad ću da pokušam da nafatam te slike pa da obnovim ovde.


Rovokopač kog sam ja kao četni starešina dugovao a levo je moj prvi komšija Budimir Š tada SVIK.Redovni vojnik vozač desno sećam se još imena Zvonko.
Slika u voznom parku a beše neki TTZbor ispod panoa su papuče za sneg a na slici dole se lepo vidi da ih nema.

Prazni su nosači a isti ke sistem i za kačenje papuča leve gusenice.
Obično su ili đalo ili nikako korištene a sa njima se dodatno gusenica ukopava kod rada u dubokom i povećava vuča.
https://images.app.goo.gl/159mUhTA7huSARnNA

Ova slika je isto naš rovokopač u radu ma deonici od G.Milanobca do Rudnika.
https://images.app.goo.gl/34AWtZWZriyWNjV57
Jedan od načina obeležavanja trade je velikim kočićima sa zadtavicom.
https://images.app.goo.gl/7mYYGfmvSqaxsGsr6
Vozač prati zadtavice od jedne do druge u pravcu a kada se izvodi skretanje sa manjim radijusom zakretanja se po poravnjanju sa poslednjom zadtavicom isključuje bočno kvačilo na strani gde se vrši skretanje.
Za manji ili oštriji ugao zakretanja vozač mora povremeno da prikoči bočne kočnice na strani gde se zakreće a potom se prvo otpušta kočnica i potom i komanda bočnog kvačila kada se mašina uvede u pravac.
Moja lična iskustva su pokazala da ke bolje kada se obeleži isprekidanim linijama osa na pravcu kretanja krečom i delovi luka kružnice .
Pri čemu sam sa unutrašnjeg temena pomoću štapa i kanapa ladno izvodio kružnicu imitirajući šestar..

offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 25285
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Војче, ти си суво злато... Ziveli

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1136 korisnika na forumu :: 59 registrovanih, 9 sakrivenih i 1068 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 39mm, airsuba, amstel, Apok, aramis s, babaroga, Bahuss, Battlehammer, bigfoot, Bobrock1, bolenbgd, Boris90, cemix, cole77, djboj, Dogma21, doktor1964, draganca, draganl, flash12, goxin, Istman, ivan979, JimmyNapoli, Karla, Klecaviks, krkalon, Krusarac, Kubovac, laki_bb, loon123, Mad Serb, maiden6657, Marko Marković, mean_machine, nemkea71, nenad81, pacika, Panter, raptorsi, robertino, rovac, S-lash, ser.hill, sevenino, solic, stegonosa, Stoilkovic, Tamo neko, theNedjeljko, vathra, virked, VJ, Vlad000, vladaa012, voja64, Vojvoda86, vsn, |_MeD_|