KANISTER 20 litara od ideje do realizacije.

1

KANISTER 20 litara od ideje do realizacije.

online
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 25072

Двадесетлитарски стандард.

Године 1936., Немачка војска је објавила конкурс за стварање нове посуде за чување и транспорт горива.
Резултат је универзална посуда, ремек дело индустријског дизајна, са којом су освојили војну кампању у овом производу без кога неможе ни једна армија а богами и цивилне структуре.

Претходни канистер је паралелопипед са равним зидовима заварен на угловима, или из једног савијеног лима са заваренимз данцима и на једном бочном шаву.

Те да их назовем конзерве су непријатне да се носе јер јако жуљају руке, тешко им је сачувати исправне углове и поред тога немилосрдно су били склони деформацијама и цурењу услед оштећења.


Главни инжењер фирме "Муллер" из Швелм-а, Северна-Вестфалија је понудио невероватно пажљиво обрађено технолошко решење и пројекат новог канистера.

Вехрмахт канистер смешта тачно 20 литара и тежак је 4 килограма.
Канистер има затупаст облик и заварен једним шавом две индентичне половине са заобљеним угловима.
Бочне половине са стране не само да су повећавале крутост већ су такође служиле и као нека врста хладњака и смањили ризик од прегревања садржаја.
У почетку је се израђивао са једноставним утиснутим ојачанјем крстастог облика,

Kасније је ovaj standardni kanister malo измењен и усвојен је на ову стандардну форму.


Проширенје на задњем џепу са ваздухом служи и за позитивну пловност.
Високи врат елиминише потребу за левак а поклопац може да се отвори једном руком, без потребе за специјалним алатом.
Кроз три ручке на врху војник је могао да носи четири празна канистера у исто време,

Два пуна или једноставно пренети их у ланац додаванјем из руке у руку.

У принципу, нови канистер је брзо стекао популарност, и постао 1939. стандардни канистер Вермахта.
У Вермахту се користи за превоз не само гориво, већ и воде, уље и других течности.
Да би се олакшала идентификација садржаја канистере су бојили у различитим бојама.

У 1940.г, Сједињене Државе и Велика Британија су добиле прве узорке Немачких канистера.

Британци су запленили неколико примерака у Француској и брзо су покренули израду своје репликe.

Американци су до сvог канистера дошли дугом причом.

Године 1939, Амерички инжењер Павле Плеисс завршавао је свој уговоро о раду у Немачкој.
Очигледно у журби да се врати иако то није било потребно он је планирано да убеди свог Немачког колегу да му се придружи за ауто пребег од Немачке до Индије.
За тај пут је купио ауто прилагођен за дуго путовање. Но у последњем тренутку путници сматрају да немају контејнере за хитне залихе воде, и Немачки инжењер узима три канистера са полице. Када се пут ближио крају колега Немац је морао да се врати кући, Плеисс се одвезао сам до Калкуте где је, остављајући ауто, отишао у Филаделфију.
Очигледно је на њега немачки канистер оставио одличан утисак инжењер, је код кућеј покушао да заинтересује своје званичнике.
Али вербални описи и цртежи никога нису импресионирали и Плеисс је био приморан да организује превоз свог аута ког је оставио у Индији до Америке са све немачким оригиналним канистерима.
У 1940., канистер је коначно на америчком тлу.

Војна контрола је прегледала канистере и одлучила да је бољи од америчког 40.литарског паковања.

Касније, међутим, Американци су прерадили изворни немачки производ.

Уместо два дела Амерички канистер је направљен од екструдираног лима са завареним дном и врхом.

Врат је шири и захтева левак за пуњење. Флип маска је замењена матицом која захтева посебан алат. Овај канистер је лакше опрати, он се брзо празни и пуни.

Али због великог броја угиба и оштећенја као резултат тога није распрострањен у америчкој војсци.
Значај високог квалитета контејнер за гориво савезничких снага реализован је током борби у Северној Африци.
Гориво је постао један од најважнијих фактора који одређују успех војних операција.

Инспекцијама и провером логистичке организације војске од стране генерала Монтгомерија да је губитак горива због несавршености старог 40л. контејнера до 40%.
Гориво се транспортује од обале до војне базе железницом у 200 литарским бурадима, а затим је вршен претовар у старе 40 литарске канте које су се прегрејавале шириле услед надуваванја и по складишту је гориво текла кроз отворе на шавовима.
Ово је био поражавајући закључак и узбуна да се нешто морало под хитно предузети

Енглески бригадни генерал и историчар Дезмонд Јанг је написао: "Онај ко није служио у пустињи, не може да схвати како је разлика између пуног и делимичног успеха зависила од најмањег- и најгорег - дела наше опреме."
Није изненађујуће, један од највреднијих ратних трофеја за Британце је био немачки канистер - они су њих посебно ловили.

До 1943. године, британци су покренули масовну производњу, а почетком године у Северној Африци је одмах испоручено два милиона ових нових лименки. До краја рата је произведено 21 милиона немачких Енглисх "канистера".

Као резултат тога, немачки канистер је од 1943.г у скоро свим државама чланицама ДСР и производи се до сада.
То је можда најчешћи контејнер за гориво на свету а промене су у мање детаље и као такав је задржао свој сад већ класични и опште препознатљиви дизајн.

Фотографије производња лименки у фабрици "Муллер" крајем педесетих година прошлог века.Као закључак да иако Немачка није освојила свет њихови канистери су то успешно извели..
ПС.
Захваљујем се колези РЈ на идеји за ову тему и помоћи код избора литературе...Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Toni  Male
 • SuperModerator
 • Pridružio: 18 Jun 2008
 • Poruke: 29611

Jerrycan Smileonline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 25072

Da Toni kanta i to ne bilo kakva a po narodnoj" kad švabo nešto napravi to mora da je svetski".

offline
 • RJ 
 • SuperModerator
 • Gavrilo Milentijević
 • Komandir stanice milicije Gornje Polje
 • Pridružio: 12 Feb 2005
 • Poruke: 35040
 • Gde živiš: ovalni kabinet

Bravo majstore za temu Wink
Zna li se ko je za JNA pravio kanistere u masovnom broju ?

online
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 25072

Ja sam po tom pitanju zaista neobavešten i nebih nagađao ali zato znam pouzdan podatak da se do početka 50ih u JNA koristio kao Nemački tako i Engleski-Američki kanister pristigao sa vojnom tehnikom i iz ratnih reparacija.
Tada je isprva počela domaća proizvodnja čeličnog kanistera i to je najverovatnije bilo više proizvođača da bi negde sredinom 80ih u JNA usvojena nova aluminijumska kanta.
Ova promena je bila uočljiva u sklopu nekih pratećih pribora od kompleta za pretakanje do nove serije istakača za ulivanje goriva u nepristupačna mesta.
Imam negde u svojoj kolekciji starina a poreklom su sa vojnog otpada nekoliko kanistera i jedan istakač za njih pa ću ga čim pre slikati i prikazati..
Takođe se u to vreme (sredina 80ih )u JNA usvojilo i nekoliko novih sredstava u čiji je komplet ulazio i taj novi aluminijumski kanister.
Jedan od njih je i PDV ili Pribor za dekontaminaciju vozila ali o njemu i opisu kako se koristi kanister sa njim zajedno prvom prilikom ću spremiti islikati i prikazati kako se koristi i neka mala anegdota iz ratnih uslova gde smo se sa njom svi kupali u poljskim uslovima...

rip
 • Vuco  Male
 • Nezaboravni član
 • Pridružio: 26 Sep 2012
 • Poruke: 392
 • Gde živiš: Kragujevac

Imam ja u selu kanister iz JNA,ali nesto se ne secam da sa spolajsnje strane ima bilo sta utisnuto što bi odavalo proizvodjaca.

Deda dok bio mladji koristi kao rezervu na traktoru,ali dobro se secam da ima odusak u vidu dve cevcice,pa nema one standardne boljke da mlaz secka i da prska,vec tece jednoliko,ne znam kako drugacije da objasnim svako ko je sipao nekad nesto iz balona ili kanistera verovatno zna o cemu pricam Mr. Green

online
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 25072

Tačno Vuco
Oba bubrega kako smo ih u žargonu zvali su na sebi imala po cevčicu koja je povezana sa onim vazdušnim džepom i zbog toga se sa njim lako sipalo i nije bilo podlivanja .

E sad malo egzotike..

Umal da zaboravim u JNA je važilo pravilo da se za sva motorna vozila(M/V) uz njih osim punog rezervoara morao nalaziti i po najmanje 1/2 punjenja istog .
Tako je recimo tipično vojni kamion poput Fapa 13 ili 2026 imao i onaj dopunski sanduk u kome su se smeštali metalni tipski kanisteri od 20 L.
Na ovoj sam slici označio taj sanduk u koi se smeštalo 4 kanistera po 20L.

A slično je i na ostalim za JNA razvijanim sredstvima.
U JNA je na nivou samostalnih jedinica postojalo još nekoliko pratećih kompleta za snabdevanje gorivom ali ih ja ovde osim nabrajanja dalje nebi pominjao.
Elem se gorivo najčešće skladištilo i kod nas u onim standardnim pocinkovanim burićima sa čeličnim prstenovima od po 200 L.

U nedostatku istih je bilo i čuvanja i transporta goriva u ovoj nestandardnoj ambalaži u vidu čeličnih bačvi od takođe 200 L ali bez onih ojačanja u vidu prstenova.

Za njihovo skladištenje je izrađena i ova skela pomoćnica koja je na obe slike i čuvala je burad od oštećenja usled trenja kod ekspanzije ili ti širenja i skupljanja naravno usled temperaturnih oscilacija.

Pored njih su u modernija vremena od strane kompanije Miloje Zakić iz Kruševca otpočeli proizvodnju i kompletiranja po jedinicama tipskih mešina od 20-2000 L.
O ovim gumenim ja ovde ne bi puno razglabao mada sam ih odlično upoznao u svom radnom angažmanu na raznim mestima gde su i ona korištena.

Za potrebe pretakanja iz čeličnih burića se koristio komplet za pretakanje iz Buradi u kante ili u sredstvo koje se popunjavalo direktno..
Izgled celog kompleta za pretakanje goriva.


Način korištenja kompleta je na ovoj slici dovoljno jasno prikazan.

Za večeras ovoliko a sutra se nastavljamo ako koga još interesuje tema imam još slika i egzotika .
Pošto sam ja u radnom odnosu i jutros sam radio do šest popodne i potom na neke druge aktivnosti moram malo i druge teme da isčitam a ujutro se opet radi i zato molim za razumevanje.

offline
 • Pridružio: 26 Avg 2012
 • Poruke: 1219
 • Gde živiš: Srbija

Svaka cast Vojo, odlicne fotke. Nekad se mislilo na svaki detalj, koliko je samo rezervnih diht gumica u kompletu.

online
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 25072

Napisano: 22 Jun 2015 23:30

Imam ih i ja kući a i ceo ovaj sam komplet uz još malo lepih igrački za Dž kupio u Temerinu negde 2001. poput ovog nastavka za istakanje kante..

Ovaj se nastavak takođe dužio na četnim stanicama za pogonska sredstva i po potrebi se izdavao za ulivanje goriva i maziva pa čak i vode na manje pristupačna mesta a kako se i sa slike vidi i on ima onaj famozni repić za priliv povratnog vazduha u kantu i samim tim ravnomerno istakanje bez vrtloženja i stvaranja vakuma u kanti.
Sa unutrašnje strane pored diht gumice se odlično vidi i drugi otvor za istakanje uz ovu vazdušnu cevčicu .

Sistem za spajanje sa kantom je indentičan kao i na čepu zatvaraču ali je sa suprotne strane prihvat i po istom sistemu lučnog zahvatanja oko ušica na ustima kanistera.

I za kraj evo i izgleda sa prednje čeone strane...

U gornjem se delu lepo vidi onaj tanki otvor od cevčice za konverziju gasova pri istakanju se iz rezervoara umesto ulivene tečnosti istiskuje vazduh a preko tog se otvora on usmerava-ušmrkava u kanister da popuni mesto onog istaanog sredstva-tečnosti i samim time je istakanje ujednačeno i stabilno.

Dopuna: 23 Jun 2015 16:57

Kopajući po netu naleteo sam i na ovu priču o kanisteru.
http://www.oldtajmeri.rs/arhiva/vesti/prica_o_kanisteru.html
Očito je da smo kosristili slične izvore a ima i novih sličica...
SS kanister
[img]http:
//www.mycity-military.com/thumbs4/192952_tmb_49485312_ss-kanister.jpg[/img]

Još jedna od Nemačkih polaznih verzija u trouglastom obliku.

Marinski korpus one američke kanistere na šaraf nije baš dobro prihvatio pa su oni usvojili svoj model sa grlićem na sredini dok se kod Nemačkog i većine kopija grlić nalazi pod levu stranu.


Kod nas je ovaj USMC kanister stigao sa GMC kamionima.
Britanski kanister..Britanski kanister je bio gotovo identična kopija nemačkog dizajna, samo sa drugačijim oznakama. Britanci su prvi kanister nazvali Jerry can, u prevodu švapska kanta.

Sovjeti su takođe uvideli prednosti kanistera, tako da ubrzo počinju da prave svoje primerke, gotovo identične nemačkim. Kanister je korišćen na svim frontovima tokom rata.

Rusi su samo skinuli oznake i tako golog bez oznaka su bojili prema nameni za koje se tečnosti predviđalo korištenje .
Po svemu sudeći kod nas je osim domaće proizvodnje preovladavao i Sovjetski kanister jer su istovetni i on i ovi iz JNA...

Pojavom ovog tipa kanistera masovno se javljaju i inovacije tipa kaiševa ili vezova za pričvršćivanje..

Kao i pojava raznih postolja za iste...

Švabo..

Ili ovaj što buši misu..

GMC postolje za brzu ugradnju...

Pretakanja su se na istočnem frontu i vako obavljala..

A za šlag amerikenjke u proizvodnji prve verzije na šaraf..

offline
 • Pridružio: 27 Maj 2012
 • Poruke: 1134

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1206 korisnika na forumu :: 58 registrovanih, 7 sakrivenih i 1141 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., babaroga, bbelic, Brana01, cavatina, celik, cemix, cole77, comi_pfc, CrazyDiablo, dankisha, Dannyboy, darkangel, Dimitrise93, Dorcolac, draganl, dragoljub11987, goranperović66, havoc995, HogarStrashni, ikan, jasu, jukeboxer, kalens021, Krvava Devetka, Litostroton, ljuba, mane123, mean_machine, mercedesamg, MikeHammer, Milan A. Nikolic, nebkv, nenad81, Outis, Petarvu, proka89, raptorsi, ruma, sevenino, Srki94, StefanNBG90, stegonosa, Stojković, topalovicdj, trajkoni018, vasa.93, vathra, velja69, vlad the impaler, vladulns, voja64, Vojvoda86, vsn, wexy, wulfy, zeo, |_MeD_|