PP i PT mine domaće proizvodnje

40

PP i PT mine domaće proizvodnje

offline
 • EOD 
 • Legendarni građanin
 • UES
 • Pridružio: 03 Okt 2011
 • Poruke: 3580
 • Gde živiš: Tanhauser Gate

Glatka PMR-3 sa navojem za upaljač M10x1Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 25505

Ta glatka PMR-3 nije bila usvojena od strane JNA ako ne grešim.offline
 • EOD 
 • Legendarni građanin
 • UES
 • Pridružio: 03 Okt 2011
 • Poruke: 3580
 • Gde živiš: Tanhauser Gate

Ne znam je li, ali ova je nađena na nekadašnjem ratištu u okolini Konjca prije 15ak dana.

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 25505

PMR-3 je rađena samo u standardnoj verziji sa onim orebranim prstenovima i jedna je od mina koje su pravljene za izvoz u pustinjske arapske zemlje pa je bilo slučajeva bojenja u pesak nijansi.
Jedna poveća šarža koja iz nekog razloga nije prošla ispitivanja naručioca je vađenjem eksploziva konvertovana u Vežbovnu sa dodavanjem onog središnjeg stalka za postavljanje unutrašnjeg dimnog uloška.
Inače su sve Vežbovne rasprskavajuće mine imale originalne dimne uloške koi su boili crveni dim.Dok su nagazne PP mine imale dimne uloške sa sivim dimom a dimni ulošci za Vežbovne PT mine kao i za obuku u rušenju sa trotilskim mecima TM-200 su bojili dim u žuto.Mada je bilo slučajeva da su se pojedini dimni ulošci po dimenzijama mogli postavljati i u druga sredstva ali je ovo bilo u načelu ovako odrađeno da se bojom dima zna šta je aktivirano...
O ovoj mini zabeleška iz stranih izvora da ista nijeiz JNA.


http://worldweapon.ru/mines/yugoapm.php

Stara PMR-3 sa njenim položajima kačenja..Vežbovna iz stranog izvora..

offline
 • Pridružio: 13 Feb 2011
 • Poruke: 2819
 • Gde živiš: tamo daleko...

Hm, ja sam u magacinu MES-a u bivsem inz. puku imao upravo ove glatke PMR-3 i to sa normalnim UPMR-3 upaljacima. A ova sto ju je EOD postovao je pravljena u Ivangradu (Berane) '91. Svasta je moguce...

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 25505

Ta sa glatkim telom je svugde naznačena da je imala navojnu genu od M10x1 i to je bio onaj čuveni iz serijala specijalnih upaljača UMNP-1 a ona od UPMR-3 je bila nisam baš sasvim siguran ali negde oko M14x1,25mm korakom mada sve je sad moguće.
Čak se i kod vežbovnih upaljača moralo voditi računa jer je razlika bila za onaj od UPROM-1 i ovaj od UPMR-3.
Ovako stoji i na sasjtu od gore"
PMR-3 (NEW MODEL)

Description

The new PMR-3 is an Anti-Personnel (AP) fragmentation stake mine, refined from the original PMR-3 shown in the previous entry. Recognising that pressure operaton is inappropriate for a fragmentation stake mine, the new PMR-3 is designed solely for tripwire initiation. The main recognition features are the new steel body, which has no grooves around it, and a far smaller fuze. The fuze is fitted into a threaded plastic well in the centre of the steel plate which seals the mine body; this plate unscrews to reveal the main charge of plastic explosive. Two lugs on the side of the mine fit into keyhole slots in the metal stake, which allows the mine to be mounted either way up. When the mine is fixed onto the stake upside down, the tripwire is closer to the ground and easier to conceal. The fuze has exactly the same mechanism as the UMNP-1 booby trap switch (see separate entry), with a spring-loaded striker retained by three small ball-bearings. It has a central spigot and ring for tripwire initiation, but no prongs. The ring is free to rotate and can be used with multiple tripwires. A special safety collar is used to secure the spigot during transit. The new PMR-3 is olive green with markings stencilled in black; the fuze and steel closure plate are unpainted metal.

Operation

The aluminium stake is pushed into the ground up to the yellow mark. Once the fuze has been screwed into the fuze well, the mine can be mounted onto the stake either way up. One or more anchored tripwires are clipped onto the fuze ring before the safety collar is removed to arm the mine. This is done pulling the wire loop on the fuze body into a horizontal position, which cams the ends of the wire apart to release it from the spigot. Sufficient pull on a tripwire tilts the spigot, which cams an internal piston down into the tubular fuze body. The movement is transferred to a central actuating rod which pushes a small plug forward; this allows space for the retaining balls to move in, releasing the striker onto the stab-sensitive detonator assembly. The plastic explosive charge detonates, shattering the steel body and projecting fragments in all directions. This is a powerful mine with an effective range in excess of 20 m.

Neutralisation

The fuze is neutralised by replacing the safety collar around the fuze spigot and pushing the wire loop down against the fuze body.

Disarming

To disarm the mine, the fuze is unscrewed from the central well. The detonator is sealed into the fuze body and cannot be removed.


Weight 2 kg
Explosive weight 410 g
Explosive type Plastic
Diameter 77 mm
Operating pull 2-7 kg
Height 128 mm (unfuzed)
General information

Bosnia, Croatia
Emplacement Manual
Detectability Easily detectable
Anti-handling None
Blast resistance Unaffected by overpressure
Cross reference An older variant, also designated PMR-3, is covered in the previous entry
Notes The new fuze has the same designation (UPMR-3) as the old one, which may lead to some confusion. Other than the spigot and the safety collar, this fuze is identical to the UMNP-1 in every respect.
Evo ga sa njim su naoružavali Tu novu GLATKU PMR-3

offline
 • Pridružio: 27 Dec 2013
 • Poruke: 774

Мене збуњује то да је ЈНА усвојила четири сличне антимагнетне ПТ мине, ТМА-1, ТМА-2, ТМА-3 и ТМА-4. Не мислим на изглед, већ на намјену и количину експлозива. Истина ТМА-3 је имала око 1кг експлозива више од осталих.
ТМА-5 је конструисана да би се искористила експлозивна пуњења из ТМД, па ми је њено усвајање у наоружање логично. Али за ове горе поменуте ми није логично, чему четири различита модела кад може један?

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 25505

Kod ovog niza u nastanku se malo lutalo u dva pravca i to u jednom se pravcu zahtevalo da se dobije što jeftinija i jednostavnija izrada mine a kod drugog pristupa je za cilj bilo da se poveća verovatnoća nagaza na minu i za rad toga se dodavalo još malo upaljača .
Da pođem redom i po starini sve mine nastajale su ovim redosledom kako su im imena poređana.
Paralelno sa usvajanjem prve TMA-1 je postojao i rad na preadaptaciji Sovjetskog vučnog minopolagača PMR-3 za korištenje kod naše TMM ova mina je nastala kopijom nemačke Teler mine sad dal beše 42 a upaljač od Teler mine43 il obratno tu se nebi kladio...
Na minopolagaču je urađen niz izmena i inovacija a potom se došlo do mogućnosti da se sa isto podešenim pozicijama za ukopavanje-sejanje TMM može izvesti rad i sa drugom minom pa se za rad toga a zbog sprečavanja otkrivanja mine detektorom za metal telo mine izradilo sa PVC.Tako modifikovan je usvojen u JNA pod našom oznakom PMR-3B
PMA1 je i sama mina izrađena od livenog trotila a u sredini je pojačnik od presovanog trotila.Ukupna masa eksplozivnog punjenja je 5,5kg.Tako je nastala TMA-1 a negde ima i dodatak A pa se sreće i oznaka TMA-1A.Potom se neko dosetio da je veća učinkovitost sa minom koja ima dva upaljača i pri tom je još i pravougaonog oblika a i dimenziej jedne strane su joj indentične dijametru od ove prethodne pa je tako nastala TMA-2 i uzgred ima dav istovetna upaljača kao i TMA-1 UANU-1.Čak su joj i delovi koi se kidaju u vidu onih famoznih klipića istovetni a i sila aktiviranja je na obe 200 i više kg ali da nebud zabune to je sila sa kojom se polome klipići i dolazi do potiskivanja poklopca na gornji deo UANU-1 i aktivira ga .Sila aktiviranja samog upaljača je manja i kreće se oko 80kg(ps ovo samo ako se skine transportni osigurač jer sam naletao na tuđe postavljene mine gde su majstori zaboravili da skinu osigurače).Takođe je zajedničko da obe mine TMA-1 i 2 imaju sa donje strane po jedan pojačnik od presovanog trotila u koji se preko navojne gene M10x1mm može postaviti dopunski upaljač za aktiviranje mine kod pokušaja uklanjanja od strane agresora..
Potom se eksperimetisalo da se u liveni trotil dodavanjem piljevine i sargije izbegne izrada tela mine i da je sam eksploziv i telo .U tako nastalo telo su upresovana tri pojačnika od presovanog trotila za lakše aktiviranje ( liveni trotil je malo inertan i teško ga pali osnovna detonatorska kapisla pa se pribeglo ovom stepenovanju u postupku pripale i lanca detonacije sa detonatorske kapisle u upaljaču na presovani trotil koi pali liveno kućište).Za ovu su minu izradili novi tip upaljača UTMAH-3 .U izliveno telo je utrošeno ukupno 6,5kg trotila.Upaljači su joj znatno osetljiviji i svaki se pojedinačno aktivira na silu od 100 i više kg.
Zbog manjkavosti koje su se ubrzo pojavile kod skladištenja i transporta (pokazalo se da ovako upresovan liveni trotil sa piljevinom baš i nije kompaktan i lako se oštećuje) je nastala slična mina istih gabarita i težine samo je dobila oblogu oko punjenja od PVCa a i upaljači su joj malko redizajnirani UTMAH-4(prethodni UTMAH-3 su malo bili isuviše štrkljasti pa se ubrzo uvidelo da se na nekim minama pre lomio vrat između nagazne pečurke i tela nego li je dolazilo do aktiviranja)to je redizajniranje podrazumevalo da je na delu vrata između nagazne pečurke i tela došlo do značajnijeg povećavanja promera i samim tim onemogućavanja bočnog loma pre ne dođe do detonacije.I ova mina kao i starija sestra joj je i sa istom težinom i neznatnim odstupanjima u dijametru a i sila aktiviranja na jednom upaljaču je istovetna i iznosi 100kg.Za TMA-5 si i sam napisao da je ona nastala konverzijom starije sestre TMD i stavljanjem njenog eksplozivnog punjenja u novo kućište a pritom su za nju iskoristili već stvoreni antimagnetični upaljač UTMAH-1 i još su na samom telu dodali ležište u kome se može odvojeno čuvati i upaljač u toku transporta.
Možda sve ovo i nebi ovoiko dužio al aj da sve malko i elaboriramo iz ugla minopolagača.
On se podešavao kod postavljanja kako na dimenzije mina u vodećem kanalu prema dimenziji ili prečniku mina za okrugle pa je tako dobijeno dase na njemu podešava vođica samo u tri različite pozicije od čega je prva pozicija za :TMA-1,TMA-2 i TMA-5 a druga pozicija za TMA-3 i TMA-4 i posebno se podešava za TMPR-6.Elem bio sam prisutan i na ispitivanjima kada su iz Kumodraškog instituta dolazili i pripremali za usvajanje najnoviju generaciju TMPR-7 ali je ona na žalost zbog početka rata izostala izserijske proizvodnje i na netu joj je nedonošče u vidu TMPR-6B.I za ovu minu kao i za neostvareni san naših VTI mahera je trebalo isto podešavanje na minopolagaču PMR-3B a i za onaj famozni MOS o čemu sam i ja pisao ali ni on nije osim dva primerka doživeo dalju proizvodnju...
Nadam se da je dovoljno

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 25505

Ova mi kandar poznata i slikana od strane teta NATE otoič kad su ušli na mala vrata po povlačenju VJ..
Reon je karaule na Paštriku a očito joj je ovlažio inicijalni deo pa je zataila i sa oštećenjem upaljača se skoro pa isčupala iz zemlje a da nije aktivirala..
O ovoj slabosti upaljača za PMR 2A i 2AS je pisano a evo i slike kao dokaza...

Inače samo da dodam da je ovaj čitav prostor zaprečen u kasnu jesen 1998.g.
Iz toga proizilazi da je mina prezimila i nakon 7-8 meseci od postavljanja je slikana..
PS.
Mora da je zapeo neki magarac koih je tuda u ilegalnom prelasku noću bilo koliko se jedva i da zamisliti..
Jedne ih noći u koloni prazne prevedu sa KiM u Aljbaniju dabi se već koliko sledeće noći natovareni sami vrćali nazad u svoju polaznu štalu gde su ih čekali ostali članovi magareće familije...
I ja da ovo nisam gledao i lično doživeo tamo i u naznačeno vreme ovo ne bi sigurno napisao...

offline
 • Pridružio: 17 Feb 2012
 • Poruke: 465

Jeli tmrp-6 orginal jugin proizvod ili je necija kopija/licenca.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 668 korisnika na forumu :: 39 registrovanih, 9 sakrivenih i 620 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, _Rade, Apok, babaroga, bojank, Centauro, cifra, CikaKURE, delrey, djuradj, Dogma21, drimer, goxin, Hans Gajger, HrcAk47, janbo, Kubovac, kybonacci, laurusri, mackenzie, Mi lao shu, milenko crazy north, Milometer, milos.cbr, MiroslavD, moldway, nemkea71, nick79, Petar35, proka89, RILE-NS, skvara, Smajser, Srle993, Steeeefan, Stoilkovic, Trpe Grozni, Webb, Zoca