Teški Mehanizovani Most 6 generacije TMM-6

1

Teški Mehanizovani Most 6 generacije TMM-6

online
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 25073

Daljim usavršavanjem porodice TMM(teški mehanizovani mostova) a negde i poznatih kao TLM došlo se usavršavanjem u toku 1990.g do izgradnje ovog jedinstvenog rešenja na bazi nekih prethodnih rešenja ali sa mnogo većim mogućnostima premoštavanja prepreke i manjim vremenom potrebnim za premoštavanje većigh prepreka evo i TT podataka iz njegove literature:

http://ruskarec.ru/science/2014/01/28/5_neobicnih_.....27905.html

50 минута – у складу са максималним стандардом, управо је толико времена потребно да се развије тешки механизовани мост (ТММ), по коме без нарочитих тешкоћа треба да прође тешка оклопно-механизована техника. Један комплет ТММ-6 је планиран за 102 метра ако је дужина једног распона (отвора моста) 17 метара, тако да се од њега могу саставити прелази преко водене препреке, и то шест прелаза од 17 метара, три од 34 метра или један од 100 метара.
Овакво возило се може кретати друмом до 1100 километара без додавања горива, његова максимална брзина при томе износи 70 km/h.Nosivost je kao i kod svih Sovjetskih TMM do 60t.
Još malo slika sa nedavnog prezentovanja na fabričkom poligonu..


Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 25073

Pre pr dana su Rusi u svojoj maskirovki demonstrativno vozikali kamiona sa kompletima pontonskog mosta PMP kao i najnovije skele a onda bum osvanu ovaj video sa premoštenim glavnim tokom Eufrata sa elementima koji po dimenzijama najviše odgovaraju baš kopletu TMM-6
https://www.youtube.com/watch?time_continue=162&v=0_EpT9c0kZE
Na snimku sam komandant mosnog mesta prelaska daje sve podake o reci i njenom toku iz kojeg se lepo čuje da je brzina vode oko 2m/s a za to most od kompleta PMP nije podesan i samo se skelama mogu služiti a što se i vidi na snimku desno od mosta.
Nije isključeno ni da su mosni blokovi od nešto kraćeg TMM-3M2 ali su oni nezahvalni za ovako duge prepreke i znaju se kod većih dužina iznad 40m izvijati a što bi ovde sigurno bio problem.
Mada se i ovaj most nemere baš pohvaliti idealnom linijom ravnanja što se svakako sa ovakvim sredstvima i ne mora baš u milimetar isterati i važnije je od svega da stope pravilno naležu na podlogu dna reke.online
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 14362

Како се код овог чуда подешавају стопе по висини?
Видим да је трака моста равна, мора да су стопе подесиве.

online
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 25073

Stope su podesive po visini i pre nego li se most potpuno spusti u donju tačku ravnanja se na oba mosna bloka popenje po jedan vojnik da bi otkočili stope mosta da se opuste.
Potom se vrši prvo raskačivanje zadnjeg dela do nosača mosnog bloka na osovinu za oslonac mosnog bloka iz prethodnog lansiranja ili na obalu ako je u pitanju prvi mosni blok.
Potom se zakoče stope da se ne uvlače i još 30-50cm se prvo pušta da sam mosni blok nalegne na stope.
U trećoj se fazi sa dva zavrtnja na svakoj strani izvodi prvo grubo nivelisanje a posle se na drugom finijem pužastom zavrtnju slično kao na auto dizalici vrhi nivelacija za svaku stranu posebno.
PS.
Po prolazu prvog probnog vozila se kao i nakon sledećih nekoliko prelaza vrši provera ravnanja i po potrebi se most ponovo niveliše po visini.

offline
 • Doca  Male
 • Počasni građanin
 • Pridružio: 24 Mar 2016
 • Poruke: 783
 • Gde živiš: Pomoravlje

Koja je razlika izmedju svih ovih generacija,tj verzija mostova 6/3/3M?

online
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 25073

Serija 6 je sa znantno dužim mosnim blokom od 17m a svi iz serije 3 su sa blokovima od 10,5metara a sve ostale razlike su u kamionu nosaču i tu ima poprilično modela..
TMM je skraćenica od teški mehanizovani most dok je broj po sovjetskoj nomenklaturi od rednog broja u razvoju pa bi oni sa br.3 bili treća ili ovi sa 6 iz šeste generacije TMMova.
Naravno sa porastom dužine raste i masivnost elemenata pa tako TMM-6 ima i veću sopstvenu masu ali im je nosivost u klasi do 60t prelaza preko njih svima ostala ista. Ziveli .

online
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 25073

Pišući poslednji odgovor zazvonilo mi je u glavi da sam još u startu kod predstavljanja ovog kolosa propustio da dodam jednu od par naj značajnijih novina koju je uz dužinu mosnog bloka uneo ovaj sistem šeste generacije.
Radi se baš o onome što je VATRA pitao...
STOPE su duže od ranije familije u seriji 3 kod koje se prepreka bez obzira dali je suva ili vodena savlađuje do 3m a na ovom kolosu su stope malko duže i omogućuju savlađivanje prepreke do dubine ili visinskog raspona od 5m bez obzira dali se most sklapa za moto ili saobraćaj pešadije.
Kompletan rad i postupci se svode na aktiviranje hidrocilindara a deo za otvaranje i zatvaranje -prelamanje mosnog bloka se postiže sa zateznom sajlom preko sistema čekrka.
U svakom kompletu se na svim mosnim blokovima sem na jednom nalaze okačene STOPE i iste se po potrebe kod demontaže sa onostrane obale obrnuto kupe pa se svaka stopa prekačiva na narednom mosnom bloku jer sve svugde pašu.
Isti je sistem primenjn i na manju TMM-3 familiju lansirnih mostova.
Na samom mosnom bloku postoje tačno pozicionirana mesta gde staju točkovi za proces lansiranja ili sakupljanja i to se sa odgovarajućim podmetačima zaustavi i ograniči dalje kretanje pa nema šanse za grešku.
Pored montaže na MZKT-7930 8x8 mosni blok se postavlja i kao zamena za starije iz familije tenkova nosača mosta i na MTU-90Miz UralVagonZavoda.

PS.
Jedino još nisam iskopao dali i za sajle zatezače mosnog bloka na TMM-6 kao i za one na TMM-3 važi da se posle svakih 100 lansiranja menjaju.Ako sam još šta propustio IZVINTE a i ako ima još šta da se pojasni TU sam..

online
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 25073

https://www.youtube.com/watch?v=DZc0yn9yyV4
Odličan snimak sa testiranja MTU90M sa koga se odlično vidi rad sklopa mosnog bloka koji je indentičan kao i onaj na TMM-6.

online
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 14362

voja64 ::
Кад смо код ових стопа, да ли постоји ограничење за чврстину речног дна?
Видим да су ове две стопе око 1м2, а на њих треба да се наслони тежина једног сегмента плус терета од 60т. Ако је муљевито тло питање је да ли може да поднесе терет?

online
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 25073

Vatra ODLIČNO pitanje.
U kompletu Svakog Sovjetskog i sada Ruskog lansirnog mosta za te namene postoji ceo set opreme za izviđanje prepreke na kojoj se lansira most.
Kada se radi preko suvih prepreka sve je znatno lakše jer se uz vizuelni pregled sa pedometrom izmeri zbijenost tla i po potrebi se vrši dodatno ojačavanje podložnim pločama sa kojima se povećava površina naleganja potpornim stopama.
Kada je vodena prepreka u pitanju skoro sve radnje su iste uz korištenje izviđačkog čamca od neoprena,obavezno je tu i set ronilačkog odela za lake ronioce kao i profilograf sa kojim se izvrše snimanja poprečnog profila dna da bi se tačno utvrdile dubine-visinska razlika od dna do vodenog ogledala.
Ronilac po potrebi vrši rasčišćavanje muljevitog nanosa na nepripremljenom mestu gde će se osloniti potporne stope a potom sve potrebne radnje koje se inače rade i na suvom izvodi u vodi.
Zbog svega pobrojanog se deo starešina i vojnika u inžinjerijama sveta koje imaju i ovakvu opremu(i nekad u JNA sam i sam prošao kroz taj trenaž)pripremaju za izvođenje svih pobrojanih radnji u vodi.
Aj da dodam još malo sinoć prikupljenih slika od onog MTU90-M

Sa slike se vidi da je ceo sklop direktni naslednik starog dobrog MT-55A kakvog smo i mi imali i za koji sam ja davno prošao obuku i imao i muku da se u ratu sa njim družim i TMM-3 sistema od koga su nasledili deo sa modularnim teleskopskim potpornim stopama u kompletu mosnog bloka a koji ranije nije postojao.
Ovim se postigla mogućnost da se ovakvim sistemima izrađuju i višerasponi mostovi umesto do tada jednorasponog kao na MT-55A.
Takođe bi još dodao i par TT podataka o propusnoj moći za sve mostove izrađene na bazi ove konstrukcije TMM-6.
Maksimalni prolazak do 400 vozila točkaša na čas i do 300 guseničnih.Na svim sitemima bilo da su na kamionu točkašu ili na tenkonoscu poslugu za lansiranje čine dva člana i vozač.
Kada se koristi komplet na kamionu onda se ceo vozni park nalazi na dva tipa vozila dok sam mostopolagač već predstavio pa i da ga opet prikažem s Pr slika od fb prijatelja Vitalija Kuzmina čiju sam saglasnost dobio .Ovakva dva kamiona sa namenom prevoza i lansiranja su uvek u kompletu od kojih se Uvek na jednom nalazi obavezno mosni blok sa potporama a može i na oba ako se očekuje izrada višerasponih mostova dužih od dva članka.U protivnom se na jednom postavlja onaj bez potpora a koji se zadnji lansira ili prvi podiže kod demontaže.
Uz ta dva kamiona u kompletu se na još dva vučna vozila Ural i poluprikolice prevozi i dodatna četiri mosna bloka.

U kompletu dakle uz dva vozila za vuču i lansiranje MZTK su i 4.Urala na slici zajedno.

Za kraj još i da dodam da se u sklopu parka nalazi i jedan kamion sa dizalicom kranom koga sam samo našao u tekstu a na čijoj se platformi prevoze i čelične ploče za ojačavanje podloge sa početka priče.
Ovaj mi deo sa pločama deluje da je isto pokupljen iz sistema pontonskog parka PMP gde se takođe nalaze takve ploče i sa njima se načini kolotrag za pristup od obale do pontona kod izrade mostova ili skela od tog parka a ni njih nema nigde na slikama sem u literaturi.
Izvinte na dužini ali moralo se sve navesti radi potpunosti u predstavljanju i za kraj:
Kod uređenog-pripremljenog mesta se norma za postavljanje svih 6 elemenata izvodi u rasponu 90-110 minuta za punu dužinu od 102m ili 100m korisne dužine.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1154 korisnika na forumu :: 50 registrovanih, 8 sakrivenih i 1096 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., airsuba, Apok, babaroga, Bahuss, Battlehammer, bestguarder, bojank, bojankrstc, Boris90, comi_pfc, Dimitrise93, djolew, Dorcolac, dule10savic, goxin, havoc995, HogarStrashni, ikan, ivan979, Karla, kybonacci, laki_bb, maiden6657, mikki jons, Milan A. Nikolic, mileJNA, nebkv, nemkea71, pacika, raketaš, ruma, Sančo, shaja1, Shinobi, Sirius, Snorks, srbijaiznadsvega, ss10, StefanopuloZ, stegonosa, Stojković, Tamo neko, tubular, Username1000, vathra, velja69, vladas87, voja64, Vojvoda86