Teški mitraljez 7,62 mm "MAKSIM" M-1910

1

Teški mitraljez 7,62 mm "MAKSIM" M-1910

offline
  • Bili smo vojnici
  • Pridružio: 19 Maj 2009
  • Poruke: 4983
  • Gde živiš: Beograd - Srbija; Novi Grad - Republika Srpska



Kao mitraljez za podršku, Crvena armija je koristila verziju "maksima", koji je bio u naoružanju od 1905. godine, a u Drugom svetskom ratu koristi se model 1910 (M-1910). Zavodi su bili dobro opremljeni za njegovu proizvodnju, tako da je 1941. godine u zalihama bilo mnogo "maksima". Bilo je to dobro, jer je za proizvodnju tog mitraljeza potrebno mnogo vremena i stručne radne snage. Prednost "maksima" je u tome što je pouzdan i što može koristiti municiju s obodom, a da se ona ne zaglavi. Tu je istu prednost imao i britanski "vikers", ali ta su dva mitraljeza imala i iste nedostatke: glomaznost, hlađenje vodom, komplikovanu proizvodnju i težinu. U Drugom svetskom ratu model M-1910 bio je težak 23,8 kg, ali uz njega je išlo i postolje zvano "Sokolov" od 50 kg. Neki stariji modeli imali su mali čelični štit za zaštitu nišandžije, ali je taj dodatni deo od 25,5 kg odbačen.
Zimi je "sokolov" dobijao male skije. Teškoće s radom na "maksimu", naročito zimi, kad se nije smelo dozvoliti da se voda za hlađenje smrzne, mora da su bile neprijatne, ali je, kao i kod svih mitraljeza "maksimove" porodice, nagrada bila pouzdanost i dug vek. "Maksim" je preživeo rat i bez izmene sudelovao u Korejskom ratu, iako je 1946. godine izbačen iz sovjetskog naoružanja. Kina se držala svojih "maksima" skoro do 1962. godine. U upotrebi je još u nekim manjim zemljama.
Godine 1941. "maksim" je bio u naoružanju već gotovo četiri desetljeća i hitno se zahtevala njegova zamena. Uprkos njegovim vrlinama, zemlje nisu mogle izdržati napor koji se morao ulagati u njegovu proizvodnju, pa su konstruktori počeli grozničavo raditi na modernom mitraljezu.




Taktičko-tehnički podaci za teški mitraljez "MAKSIM" M-1910

Kalibar: 7,62 mm (7,62x54R mm).
Dužina: 1107 mm.
Masa praznog oružja: 23,8 kg.
Dužina cevi: 721 mm.
Hranjenje: platneni redenik sa 250 metaka.
Teoretska brzina gađanja: 550 metaka u minuti.
Početna brzina zrna: 863 m/s.
Tip metka: metak 7,62x54R mm sa zrnom M-1908.


Četiri mitraljeza M-1910, postavljena na kamion kao PA oruđa



Presek MAKSIMA



Sovjetski vojnici sa svojim "maksimom" M-1910



Mitraljez "maksim" M-1910 na ratnom brodu sovjetske RM tokom II svetskog rata



"Maksim" sa štitnikom za nišandžiju



Nemačka posluga sa svojim "Maksimom"


Maksim" je sa svim svojim dodacima dostizao masu od gotovo 80 kg (73,8 kg)



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • kljift 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 11 Okt 2009
  • Poruke: 7070

U ruskom filmu Brat 2 onaj ćelavi ruski glumac Suhorukov zajedno sa Badrovom uzimaju Maksima iz muzeja. I u jednoj uličnoj potjeri kroz Petrograd Suhorukov razbija zadnje staklo od Volva karavan protjeruje cijev, utvrđuje nišan!!! i puca po goniocima. Ukucajte na ju tjubu Brat 2 car chase i imate scenu sa sve muzikom!



online
  • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
  • Pridružio: 17 Maj 2006
  • Poruke: 25666
  • Gde živiš: I ja se pitam...

Ajd još malo lepog štiva za čitanje. Zahvaljujemo se autoru koji je potpisan na kraju teksta.



offline
  • Pridružio: 13 Okt 2008
  • Poruke: 30

Руси су почели самостално да праве Максиме, јер су се викерсови и немачки лоше понашали зими и нису погодовали руским војницима који не полажу много пажње на одржавање оружја. Зато су Руси (Својети) почели да раде свој Максим који је могао да трпи све живо и да ради како треба.
Током рата су Руси на челичну облогу стављали и велике отворе са поклопцима са трактора. Тако су могли да гурају снег у цев уместо воде.

Ако желиш, моћи ћеш да видиш М-1910 на изложби у Војном музеју у фебруару.

offline
  • sebab 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 19 Dec 2007
  • Poruke: 4234

mene licno kod ovih mitraljeza odusevljava "lafet" u obliku kolica sa tockovima. cudo jedno koliko je to korisno pri transportu tezih sredstava, borbenog kompleta, a moze da se primeni i na prenos svakojakih zaliha. na zalost, iako na svim stranam ima takvih ideja, u operativnoj upotrebi, bar koliko ja znam, toga nema. zasto bi vojnik morao da na svojim ledjima nosi onu rancinu sa svime i svacim, kad to moze lepo da stoji na tockovima i da se vuce.

offline
  • Pridružio: 21 Maj 2008
  • Poruke: 14792

sebab ::mene licno kod ovih mitraljeza odusevljava "lafet" u obliku kolica sa tockovima. cudo jedno koliko je to korisno pri transportu tezih sredstava, borbenog kompleta, a moze da se primeni i na prenos svakojakih zaliha. na zalost, iako na svim stranam ima takvih ideja, u operativnoj upotrebi, bar koliko ja znam, toga nema. zasto bi vojnik morao da na svojim ledjima nosi onu rancinu sa svime i svacim, kad to moze lepo da stoji na tockovima i da se vuce.
Ovakav lafet je korišćen i za DŠK mitraljez.
A za kolica, prilično je nepraktično - prvo što ima dodatnu težinu koju treba nositi, drugo što na dosta mesta mora da se nosi.

Za nošenja zaliha je zgodan bicikl ili sl. - preko 100kg može lako da se povuče.

offline
  • Pridružio: 07 Nov 2007
  • Poruke: 8384
  • Gde živiš: Ravni Banat

Фјодор Васиљевич Токарев, конструктор ТТ-33 и СВТ-40, је још 1925. године модификовао митраљез Максима и таj митраљез је те године усвојен у наоружање Црвене армије под ознаком МТ (Максим-Токарев).



Dopuna: 15 Jan 2010 12:15

Ко је рек'о М-1919!?

offline
  • sebab 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 19 Dec 2007
  • Poruke: 4234

vathra ::sebab ::mene licno kod ovih mitraljeza odusevljava "lafet" u obliku kolica sa tockovima. cudo jedno koliko je to korisno pri transportu tezih sredstava, borbenog kompleta, a moze da se primeni i na prenos svakojakih zaliha. na zalost, iako na svim stranam ima takvih ideja, u operativnoj upotrebi, bar koliko ja znam, toga nema. zasto bi vojnik morao da na svojim ledjima nosi onu rancinu sa svime i svacim, kad to moze lepo da stoji na tockovima i da se vuce.
Ovakav lafet je korišćen i za DŠK mitraljez.
A za kolica, prilično je nepraktično - prvo što ima dodatnu težinu koju treba nositi, drugo što na dosta mesta mora da se nosi.

Za nošenja zaliha je zgodan bicikl ili sl. - preko 100kg može lako da se povuče.


jeste, koristili su ih i za gorjunov. ako pricamo o prakticnosti u funkciji lafeta, to bi moglo da bude resenje za laksi transport teskih mitraljeza, cak i domaci kojot.

a inace, ne mogu bas da zamislim gde ne bi kolica bila upotrebljiva. mozda jedino u nekim planincugama... ne govorim medjutim ovde o tockovima ili lafetu koje vidimo na maximu, gorjunovu i dsk, vec laksim kolicima - zamisli nesto vece tockove recimo od poni-bicikla sa korpom izmedju - najjednostavnije. recimo, kako ces da transportujes municiju za kojota? ili dodatne borbene komplete, hranu, vodu za duzi boravak na bojistu za ostatak odeljenja?

offline
  • Pridružio: 21 Maj 2008
  • Poruke: 14792

sebab ::a inace, ne mogu bas da zamislim gde ne bi kolica bila upotrebljiva. mozda jedino u nekim planincugama... ne govorim medjutim ovde o tockovima ili lafetu koje vidimo na maximu, gorjunovu i dsk, vec laksim kolicima - zamisli nesto vece tockove recimo od poni-bicikla sa korpom izmedju - najjednostavnije. recimo, kako ces da transportujes municiju za kojota? ili dodatne borbene komplete, hranu, vodu za duzi boravak na bojistu za ostatak odeljenja?
Za ravno i put - sve je to OK.
Za teren - dovoljno je da se raskvasi od kiše i posle 100 metara si u problemu. Nizbrdica - treba ih vući, nimalo lako.

PS možeš da napraviš i prost eksperiment, sigurno imaš ona kineska kolica za kupovinu, pa probaš malo travnjakom da skratiš put...

offline
  • sebab 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 19 Dec 2007
  • Poruke: 4234

ne, gresis, kolica za kupovinu imaju male tockice - probao sa decjim kolicima ciji su tockovi priblizno toliki. takvi tockici su jako nezgodni za neravan teren - pogledaj ove male gradske autice - bubrezi otpadaju kad u marutiju uletis u neku rupu na putu.
ja govorim o vecim tockovima - spomenuo sam tockove od poni bicikla, a mzda bi se moglo ici i na sire gume zbog manjeg pritiska. dobio sam neki dan neku zezanciju preko neta, mada mozda i nije zezancija vec ozbiljna stvar. michelin je napravio gume bez naduvavanja:

http://www.toxel.com/tech/2009/07/05/innovative-airless-tires-by-michelin/

zamisli kolica sa ovakvim gumama, relativno sirokim i laganim, a oni koji vuku/guraju bi mogli da imaju i kocnice na rucicama.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1109 korisnika na forumu :: 38 registrovanih, 5 sakrivenih i 1066 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., babaroga, bojank, bojcistv, cavatina, cer, Denaya, draggan, flash12, ginjica, havoc995, kairos, Karla, krkalon, Kubovac, ladro, MB120mm, mercedesamg, Mercury, Mi lao shu, milenko crazy north, Milos ZA, Mixelotti, nemkea71, Panter, rovac, royst33, ruger357, Sale.S, savaskytec, Sirius, Snorks, Trpe Grozni, Vlada78, zdrebac, zillbg, zziko, šumar bk2