Vojno građevinarstvo

Vojno građevinarstvo

online
  • voja64  Male
  • Stručni saradnik foruma
  • Pridružio: 10 Okt 2012
  • Poruke: 23779

Polazeći od uočene potrebe da se počesto brkaju pojmovi iz domena u organizaciji i ustrojstvu Inžinjerijskih jedinica i delokruga koji pokriva Građevinska služba da malo pokušam da osvetlim i pojasnim neke od termina iz vojnog građevinarstva..
Vojni leksikon str.152 navodi:
Građevinarstvo Vojno:
Posebna disciplina(ogranak) građevinarstva,koja se bavi studijom,projektovanjem,izgradnjom,upravljanjem i održavanjem vojnih objekata.
Karakterišu ga izuzetni zahtevi u projektovanju,izgradnji,upravljanju,održavanju i eksploataciji vojnih objekata.
Način ratovanja ,razvoj naoružanja i drugih borbenih,transportnih sredstava neprekidno pred Građevinarstvo stavljaju sve složenije i obimnije zadatke.
Ovo dovodi do bitnih promena u primeni novih materijala,tehnologija građenja i izgradnju zaštitnih objekata raznovrsnih funkcionalnih zahteva.
Radi toga se u vojnom građevinarstvu organizuje naučnoistraživački rad,propisuju normativi,standardi i druga tehnička regulativa za projektovanje,izgradnju,upravljanje i održavanje vojnih objekata.

Zadaci i delokrug vojnog građevinarstva se planiraju i sprovode u sklopu Vojno Građevinske Uprave u periodu od postanka SFRJ i pre toga u FNRJ i DFNJ se zvala samo Građevinska Uprava.

Vojno Građevinska Uprava je uvek bila direktno podčinjena Saveznom Sekretarijatu za Narodnu Odbranu-SSNO.
Građevinska Uprava je jedna od službi u okviru SSNO/JNA te je imala svoje predstavnike u formacijskom sastavu komandi, jedinica i ustanova JNA.

U okviru Građevinske uprava SSNO postojale su direkcije:
- Direkcija za izgradnju i održavanje stambenog fonda JNA
- Direkcija za uređenje teritorije


Direkcija za uređenje teritorije - DUT SSNO a u okviru koje su poslovali:

1. Sedam Vojno-Građevinskih Ustanova VGU - dohodovne ustanove sa lokacijama: Beograd, Zagreb, Split, Kumbor, Beli potok, Kraljevo i Hadžići. Mislim da je jedna bila nekada i u Kranju - Slovenija ali je posle rasformirana.
Naziv ustanova je glasio na primer: VGU Split.
2. Vojno projektni biro
3. Vojni Inženjering

VGP je po mojim ranijim saznanjima označavala organizacijski nivo Puk a po tumačenjima od uvođenja samoupravljanja je izmenjeno u Vojno-Građevinsko Preduzeće.
Od VGP su recimo čuveni bili VGP Ratko Mitrović i VGP Planum.

VGP su osnivana od strane GU SSNO i njenih VGU.

VGU su sa VGP su u okviru Građevinske službe imali zadatke da sprovode radove a prema planovima VGD i SSNO dirkecije za stanove i direkcije za uređenje teritorije razne zadatke i radove u planiranju i izgradnji razlicitih stalnih objekata zašta su po potrebi angažovana razna VGP ali i neka druga preduzeća koja nisu bila vojna.

Ređe ili retko su se u izgradnji stalnih objekata koristili inženjerski pukovi A ili B klasifikacije koji su formacijski pred kraj JNA uglavno bili u korpusima za čije potrebe su bili angazovani kao sastavne jedinice korpusa - za neke pripremne radove ili saobraćajnice, dovođenje vodovoda do objekta izgradnje nekih segmenata vojne infrastrukture manjeg obima

i sl.

Vojno Građevinske Direkcije - VGD bilo ih je više a teriitorijalno raspoređene su bile okvirno po jedna u okviru vojne oblasti i one su imale nadležnost projektovanja, kontrole i prijema objekata na teriroriji vojnih oblasti.

Postojala su i posebna građevinska odeljenja sastavljenja od pripadnika građevinske sluzbe u okviru štabova nekadasnjih Vojnih oblasti a koja su se bavila planiranjem izgradnje objekata za potrebe vojnih oblasti i armija - na primer komandni objekti armija, čvorišta veza armija, kasarne, luke, bolnice i sl. a koje su bili u sastavu armija odnosno oblasti.

Planiranje Željave tačnije Vazduhoplovne baze Bihać je bilo u okviru nadleznosti Građevinske uprave i njene direkcije za uređenje teritorije u okviru SSNO a za potrebe građeviskog obezbeđenja odbrane zemlje a teritorijalno se izvodilo na području 5. vojne oblasti JNA. Planiranje i građenje je vršeno prema naređenju SSNO a na zahtev Komande RV i PVO .

VGP Planum iz Zemuna je bio izvođač radova u izgradnji Vazduhoplovne baze Bihać.

Razni pripadnici Građevinske uprave za potrebe projektovanja i izgradnje raznih objekata su prema naredbama Savezne vlade - SIV - u dogovoru sa SSNO slati širom sveta a tamo su imali u odnosu na plate oficira u SFRJ i bolja primanja u stranoj valuti - uglavnom dolari - što je interesatna osobenost tadašnjeg života imajući u vidu socijalističko-komunistički poredak u SFRJ.

JNA je pred kraj imala ukupno oko 25 inženjeriskih pukova raznih klasifikacija, kasnije su neki trebali da postanu bataljoni a od nekih da se formiraju brigade...Imala je i razne putno-mosne i pontonirske sastave, čete uglavnom. Inženjerski pukovi nisu radili na izgradnji stalnih objekata za potreba SSNO, armija i oblasti - to im nije bila osnovna namena.

SSNO je ima direktno potčinjen jedan inženjerski puk(305.) odnosno brigadu u kojoj sam skrckao skoro 11 godina službe na poslovima koji se pominju gore.

Postojala je i posebna škola za građevinske oficire u Zemunu a iz koje su po završetku isti proizvođeni u sklopu Građevinske Službe a za potrebe već spominjanih jedinica i komandi u okviru sistema SSNO.

Da sve ne bi bilo brez pokrića evo u prilogu i:
Šta je sve VGP Planum gradio u neka davna vremena
- prakticno sve aerodrome u SFRJ ali i van SFRJ se gradilo...

https://www.planum.rs/sr/index.php/services/airports

U pripremi i pisanju ove teme od velike mi je pomoći pored stručne literature u vidu vojnog leksikona.

Knjige 45 godina razvoja oružanih snaga bio i član Zagrljaj PERUNI Ziveli kome se posebno zahvaljujem.

Za kraj da dodam da sam ispustio još niz termina koji gravitiraju iz ovog pojma Vojnog Građevinarstva poput :
Građevinskih jedinica(odelenja,vodove,čete ,bataljone kao niže organizacijske jedinice koje su figurisale u prvo osnovanim VG Pukovima a kasnije preduzećima),vrsti i tipova vojnih građevinskih objekata sa podelom po nameni,mestu i tipu izgradnje ,građevinske odseke i organe.
Nisam dofatio ni Građevinsko obezbeđenje .
A tek u sklopu sistema ONO gde su se u sklopu Civilne zaštite organizovale i Građevinsko tehničke jedinice nivoa Građevinsko Tehničkih odelenja,vodova i četa. i....
Kažu valja nešto ostaviti i za kasnije... ZiveliRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
  • voja64  Male
  • Stručni saradnik foruma
  • Pridružio: 10 Okt 2012
  • Poruke: 23779

Par slika sa izrade nove trase puta metodom miniranja stene kako smo to i mi radili gde se nije moglo probiti dozerom ili drugom mašinom.

Pravilnim izborom alata za bušenje minskih bušotina,vrste eksploziva,punjenja,uglom bušenja i...
Dobijao se materijal pogodan za kasnije nasipanje deonica u depresiji i sl uz minimum razletanja ,
Sad na poslu virnem kako to rade neke mlađe snage pa se priseti da smo imali rekord u tonaži jednovremenog miniranja deonice duže od 200 m i lepe količine Amo ala propuštene kroz ruke u SVG bušotine na deonici koja danas povezuje Leviće i Blaževo.Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 683 korisnika na forumu :: 31 registrovanih, 6 sakrivenih i 646 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: -[CoA]-, 357magnum, _commandos_, _Sale, AF-1, Cufo, darkangel, djordje92sm, ikan, Jovan Nenad, Ljuba011, mercedesamg, pein, royst33, sams6245, Sirius, SlaKoj, Snorks, sokars, suton, Toni, vathra, VJ, vlvl, voja64, Wiesel092, yrraf, zdrebac, zljubomir, Čivi, 223223