Dešavanja u Evropi

237

Dešavanja u Evropi

offline
 • Pridružio: 29 Jun 2009
 • Poruke: 3523

Могу ти кажем биће чупаво...е сад зависи кој део фамилије питам...оне који су нижег или вишег статуса...буквално ко одвојени светови...требо сам баш идем летос да купим половњака...све ми нашли, ал јбг одустах...криза...
Мада не разумем твоје питање баш...свако иде трбухом за крухом шта је ту спорно...мада знаш могу ти кажем како је африканцима због те западне акумулације...малим делом из прве руке и већим делом из друге...

У за.ебо сам се ово на погрешној теми објавих. Mr. Green

https://www.rt.com/business/565443-eurozone-highest-interest-rates/

Eurozone sees highest interest rates in decade
The European Central Bank has introduced another 75 basis-point hike to curb inflation, despite recession fears


Надам се да неће довести до ланчане реације ко у УК и врзиног кола...плашим се да неће моћи да се изборе са инфлацијом...

offline
 • Sim.a 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 29 Avg 2009
 • Poruke: 2953
 • Gde živiš: Zemlja čuda

Od kako pratim tzv. spoljnu (bila mnogo interesantnija od unutrašnje bar javne) ima onih koji najavljuju propast "zapada" a to mu dođe negde pa 35 godina. Italija sa smenama vlada i terorizmom, Nemački problemi sa istim, protesti protiv nuklearki, vojnih baza, Peršing 2 raketa i sl. Britanija sa S. Irskom, štrajkovi, rudari, rat itd, itd. Dotle na istoku sve super, mirno, samo rade i paradiraju. Štucnulo malo ali nije to ništa posebno jer čekanje se nastavlja a "zapad" samo što nije pao.
Nekad se kleli u TASS dok su najavljivali a sad u RT.
Biće.
Najsmešnije što jednu najavu da će SSSR da se strovali niste mogli čuti.
Nijednu.

offline
 • Pridružio: 29 Jun 2009
 • Poruke: 3523

А сад те контам...ти се заправо сваки пут разочараш па зато тако реагујеш на сваки помен запада Laughing Razz Zagrljaj
Ма опусти се Симо сад ће још мало само што није Mr. Green
Како нису најављивали...ма имаш најаве распада свих од сваких нон-стоп од памтивека...беше и за Кину најавили типа пре месец да се распада за дваес дана Mr. Green ,а камоли у последњих триес година...
Ал како није било знакова за СССР-повлачење из Афганистана, инфлација, празни рафови, запуштена инфраструтура, политички неспособњаковићи...хм одакле ми то познато Idea Wink
Само погледај америку од пре 20 година и сада и исто тако свет...та једна зла империја једноставно мора пасти и то сви мисле и никад нису били толко сложнији у томе...
И ја не гледам то РТ, цнн ил шта год...ако имају неки инфо који делује интересантно ок провериш и то је то...опустите се друштво и уживајте... Ziveli

Но ето ЕУ деиндустријализација...
https://finance.yahoo.com/news/energy-crisis-poses.....00526.html

Energy Crisis Poses Existential Threat To Europe’s Industry

https://www.wsj.com/articles/energy-crisis-europe-fashion-industry-11666103793
https://www.just-style.com/news/europe-energy-cris.....-capacity/

https://www.bnnbloomberg.ca/basf-michelin-warnings.....-1.1837538

BASF, Michelin Warnings Lay Bare Crippling Energy Woes

https://www.reuters.com/markets/germanys-basf-star.....022-09-06/

Citat:The company expects to invest up to 10 billion euros ($9.95 billion) in the site, which will be its third-largest globally when complete in 2030.

Ни не чуди ме једнима гас 1500 другима 150 Wink

offline
 • Pridružio: 29 Jun 2009
 • Poruke: 3523

Иначе и огромне су трзавице у ЕУ...и то је извор Француска државна тв...не РТ Wink то је у принципу директна порука...

https://www.france24.com/en/tv-shows/the-debate/20.....u-partners

This Wednesday saw a working lunch between Emmanuel Macron and Olaf Scholz – a meeting stripped of fanfare and followed up with no press conference, simply a laconic tweet from the German side. Just how badly is Europe's Franco-German motor misfiring? Germany has decided to go solo on energy security and favour US military hardware over European in its landmark military overhaul. The EU's united front in the face of Russia's war in Ukraine may be showing some (zabranjeno)s. Which way for Germany and for Europe?

offline
 • yrraf  Male
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 03 Jan 2012
 • Poruke: 2463
 • Gde živiš: Loznica Srbija

Što je sistem kontrole stanovništva bolji, to na površini izgleda slobodniji. Mnogo je krhkiji sistem koji otvoreno pritiska ljude, nego onaj gde tupava masa misli da nešto odlučuje a de facto aminuje ono što im se poturi. Ne treba ići dalje od američkog političkog sistema. Prosečan Amerikanac ima uticaja na politiku te zemlje koliko i ja a ubeđen je da živi u bastionu demokratije. Da, može da *ere naokolo šta god hoće, ali mase mogu da ga čuju samo ako ima pristup medijima/mrežama. Ko kontroliše iste? Narod ili par desetina bogataša čiji najveći ugovori, porezi i politička zaštita od strane konkurencije zavise direktno od države i administracije?
Ko bira predsednika? Narod ili par hiljada "delegata" iz dve interesne grupe (partije nisu ni po jednom osnovu). "Sloboda izbora" koja se svede na "hoćeš Miku il' Lazu" od nas 350 miliona koji imaju "pravo" i "slobodu" da budu kandidati je slobodna samo ako si potpuno operisan od logike.
To je savršenstvo autoritarnog sistema. Kad te sistem potpuno kontroliše a ti kao debil veruješ kako se nešto pitaš. Ja sam ubeđen da bi i Putinova Rusija i današnja Kina sutra uspostavile isti sistem samo da su dovoljno jaki. Jednostavno oni nemaju, s ni SSSR nije imao, dovoljno jake kontraobaveštajne strukture i institucionalne kapacitete da bi sproveli tako opsežnu i inteligentnu kontrolu kompletnog političkog sistema svoje države i medijskog prostora. Jednostavno su isuviše šuplji, i vrlo lako bi im ubacili Trojanca. Zato idu na rigidniji, siroviji i manje stabilan sistem.
Što se udruženja građana i NVO tiče, taj status bi mogle imati samo grupe koje se finansiraju iz sopstvenog članstva i to ne preko 10-20 evra po čoveku. Sve ostalo su samo i isključivo lobi grupe i tako bi se morale registrovati i raditi. Ne treba ih braniti ili ograničavati, samo moraju jasno i transparentno da svaki put navedu šta rade i za koga rade. Priče o "projektnom finansiranju", konkursima i sl. su nebuloze za mentalno ograničene ljude. Ako si na platnom spisku strane vlade ili institucije, ti si posredno ili neposredno pod kontrolom iste i lobiraš za interese iste. To je legitimno, ali se onda tako moraš i registrovati i predstavljati svaki put. Ne boriš se za "slobodu", "demokratiju", "reke" i sl. Da se boriš za to, izvukao bi lovu iz sopstvenog džepa pa tu borbu finansirao.

offline
 • Sim.a 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 29 Avg 2009
 • Poruke: 2953
 • Gde živiš: Zemlja čuda

Projektno finansiranje se radi i sa svojom državom ili lokalnom vlašću.
NVO postavljaju izveštaje kako se finansiraju.
Tom logikom da samo svojim parama radiš samo bogati bi imali šansu u svemu i za uvek.
Život je mnogo komplikovaniji i ozbiljniji od prostih rešenja koje saspeš u par rečenica.

offline
 • yrraf  Male
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 03 Jan 2012
 • Poruke: 2463
 • Gde živiš: Loznica Srbija

I sa svojom državom nećeš dobiti finansiranje ako ne radiš ono što je u skladu sa politikom iste. Ja opet ponavljam, nije to loše niti bih ga zabranio, samo to nije NVO čim na posredan ili neposredan način zavisi od finansija neke vlade. Transparentno finansiranje i registracija i nema problema. Možeš da pričaš i radiš šta god želiš samo ne možeš da prodaješ priču kako si nezavistan i radiš za opšte društveno dobro, jer de facto radiš tako da ne bi izgubio finansiranje. U prevodu, nikada se neće desiti da NVO koju finansira npr. USAID objektivno kritikuje vladu SAD ili ima društveni angažman koji nije u skladu sa politikom SAD, jer bi izgubili finansiranje. Isto važi i za one finansirane iz Kine i Rusije, da ne bude zabune. Prema tome, to nisu nezavisna udruženja građana, već lobi grupe, koje sprovode agendu svog finansijera na ovaj ili onaj način. Projektuju meku moć neke države i opet ponavljam, to je legitimno, ali nije ok da se predstavljaju i klasifikuju kao društvo filatelista.

offline
 • Sim.a 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 29 Avg 2009
 • Poruke: 2953
 • Gde živiš: Zemlja čuda

Kao što rekoh, pošto imamo situaciju kao npr. u jednom studiju kad je bilo
Vi ne kažete kako ste finansirani od xx organizacije iz SAD itd, itd
Kako ne kažemo kad je postavljeno na našem sajtu, kad navodimo u izveštajima i vi se sad pozivate na to što smo mi objavili?
Vi krijete izvore vi radite protiv države.
Kako krijemo kad ste od nas saznali ovo što sad pričate?
itd, itd
Kritika nije rad protiv države a u državama i sistemima gde zbog objave na fejsu ili tw možeš ostati bez posla, žena neće dobiti produženje ugovora koji joj se već npr. pet ili više godina produžava a čak i dete može da ti ostane bez mesta u vrtiću, ti očekuješ da se ljudi slobodno založe za nešto imenom i brojem računa?
Nije savršeno ali jeste najbolje što se može izvući pored ovakvih vlasti i ljudi.
Ne moraju oni da kritikuju SAD jer oni se bave domaćim (našim) problemima. SAD će kritikovati oni koji su bliži Kini ili Rusiji a to i rade vrlo glasno što se kod nas baš lepo vidi.

offline
 • yrraf  Male
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 03 Jan 2012
 • Poruke: 2463
 • Gde živiš: Loznica Srbija

Sve u redu, samo moraju da se registruju odvojeno od NVO ili nezavisnog udruženja građana. Probaj u SAD da se prijaviš kao civilna organizacija koju finansira kineska ili ruska vlada pa makar se bavio zaštitom ljubičica. I da, ko se bavi istinskim građanskim aktivizmom, mora sam da se finansira, sve ostalo je jednostavno podložno manipulacijama i kredibilitet takve organizacije je upitan. I opet, bez obzira na državu koja iste finansira. Uopšte ne gajim iluzije da su jedni bolji od drugih a tek domaće ili lokalne vlasti. Kao što kad imaš ozbiljan sadržaj na TV ili YT pa kad lepo napišu ovaj sadržaj je sponzorisan od strane toga i toga. U prevodu u pitanju je promotivni sadržaj a ne nezavisna analiza. Ozbiljna društva to moraju da zakonski urede.

offline
 • Sim.a 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 29 Avg 2009
 • Poruke: 2953
 • Gde živiš: Zemlja čuda

Ali koliko njih finansira neka vlada?
Koliko ja znam to su organizacije ili udruženja koja mi povezujemo uprošćeno sa vladama ali oni nisu ni tamo tako zavedeni. Npr pominjani Soroš, Rokfeler itd nisu vlade.
Kredibilitet je uvek upitan. I tvoj i moj kada govorimo o ovome ali činjenice su ipak jedno a tumačenje je majka zajeba i savršen prostor za zloupotrebe.
Ako država (ona uređuje zakonima) jedina ima pravo da da analizu koja je "tačna" i neupitna onda se vraćamo na Komentar u Dnevniku u 19.30 iz "sretnih" vremena.
Prošlo vreme koje se nadam se nikad neće vratiti.
Jedini oni nemaju izvor finansiranja po našim ljudim. Što dosta govori o njima i stepenu razumevanja i razvoja.
Kukati u nedemokratskim ili delimično slobodnim društvima na to a bez truda da se sam potrudiš i razdvojiš šta tri treba je luksuz koji mi nemamo i medveđa usluga našoj budućnosti.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 831 korisnika na forumu :: 48 registrovanih, 5 sakrivenih i 778 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, airsuba, anta, blackjack, bojcistv, Bubimir, ccoogg123, cenejac111, CikaKURE, coaaco, comi_pfc, dankisha, darios, darkangel, Dimitrise93, dragon986, GenZee, hyla, Još malo pa deda, Karla, kihot, kybonacci, laurusri, Lazarus, Lieutenant, Marko Marković, mercedesamg, milos.cbr, MiroslavD, Mitraljeta, Outis, powSrb, procesor, proka89, S2M, Sirius, Steeeefan, stokssone, suton, Toper, Trpe Grozni, VladaKG1980, vladetije, vlahale, W123, wizzardone, x9, zixmix