Dešavanja u Evropi

56

Dešavanja u Evropi

offline
 • Pridružio: 02 Feb 2010
 • Poruke: 3642

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz upozorio je jučer da je opasnost od propasti Europske unije realna. »Ako propadne Europska unija, neće propasti samo institucija, nego i ideja koja je omogućila izgradnju EU-a«, upozorio je Schulz i dodao da bi propast EU-a bio »historijski neuspjeh« za koji bi buduće generacije platile visoku cijenu.

U svom dramatičnom izlaganju na seminaru o budućnosti EU-a, koji je jučer završen u Europskom parlamentu u Bruxellesu, Schulz je upozorio da je ideja Europe na udaru populističkih političara i ideja o »neliberalnom društvu«, ukazujući na dramatične posljedice odlaska Velike Britanije, politički i gospodarski iznimno važne zemlje, iz EU-a. »Brexit će oslabiti EU, ali i Veliku Britaniju«, priznao je Schulz.

Kako bi dočarao dosadašnje uspjehe u izgradnji EU-a, Schulz je posegnuo za osobnim primjerom, usporedivši vlastiti život sa životom svojih roditelja, koji je bio pun odricanja, dok je on u svom životu imao više izbora, više novca i više blagostanja. »Sada je sve to dovedeno u pitanje«, upozorio je, pozivajući na obranu EU-a i borbu za spas europske ideje.

http://www.glasistre.hr/vijesti/svijet/ako-propadn.....ope-534995

offline
 • Oluj2 
 • Ugledni građanin
 • Pridružio: 29 Feb 2016
 • Poruke: 312

Čime je zapravo EU dovedena u pitanje ?

offline
 • Pridružio: 05 Apr 2009
 • Poruke: 3660
 • Gde živiš: JAGODINA

Velikom razlikom u ekonomskoj razvijenosti članica, sebičnošću i ličnim interesom razvijenih zemalja, ne solidarnošću prilikom raspodele migranata....

Sve se to mnogo bolje vidi i više boli kada je recesija. A EU je manje-više u finansijskoj krizi već 8 godina.

offline
 • Pridružio: 02 Feb 2010
 • Poruke: 3642

Last-ditch efforts to salvage Canada's trade deal with the European Union appear to have collapsed Friday, as International Trade Minister Chrystia Freeland walked out of talks with the regional government of Wallonia.
http://www.cbc.ca/news/politics/canada-eu-ceta-brussels-friday-1.3815332

Канадска министарка трговине саопштила је да су преговори о трговинском споразуму између Канаде И ЕУ пропали.

offline
 • Cigi  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 05 Jan 2011
 • Poruke: 2772
 • Gde živiš: Novo mesto

Oluj2 ::Čime je zapravo EU dovedena u pitanje ?
Velika stopa nezaposlenosti je naterala glasaće u pojedinim zemaljama da zaborave na stare stranke. U Berlinu na poslednjim izborima su ekstremna desnica i levica zajedno dobili 30% glasova. A večina novih stranaka je protiv Brisela. Šulz se na kratko bori za svoju stolicu i kontrolu Berlina nad Briselom.

offline
 • Pridružio: 19 Feb 2006
 • Poruke: 11157
 • Gde živiš: Banja Luka

Oluj2 ::Čime je zapravo EU dovedena u pitanje ?
Evo sta kaze Martin Sulc:
+ Sulc
http://balkanbreakingnews.com/2016/10/21/sulc-pono.....ti-raspad/

offline
 • pein 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 09 Jan 2012
 • Poruke: 28879

Demokracija na djelu Dojče sajl.
Brutalni napad u vozu: Nekoliko Nijemaca do besvijesti tuklo izbjeglice
http://www.avaz.ba/clanak/259771/brutalni-napad-u-.....izbjeglice

offline
 • Pridružio: 02 Feb 2010
 • Poruke: 3642

TAJNI SNIMCI Komesar EU nazvao Kineze "kosookim" i "prevarantima"
Evropski komesar Gunter Etinger pravdao se ovog vikenda zbog toga što je kineski narod nazvao "kosookima", nakon što je u petak objavljen procureli snimak njegovog obraćanja liderima poslovne zajednice s komentarima koji su mnoge razgnevili, javlja danas AFP.

Citat:Etinger, komesar za digitalnu ekonomiju koji tek što je imenovan na moćniju funkciju komesara za budžet, u komentarima koje je izneo na skupu u Hamburgu ranije ovog meseca ismejao je delegaciju kineskih ministara, opisavši ih kao "ljude sa kosom začešljanom imalinom s leva na desno".

- Devet muškaraca, jedna partija. Nema demokratije, nema ženskih kvota, i nema žena - što je logičan sled - rekao je on tada, govoreći o delegaciji koja je nedavno posetila Komisiju.

Njegovi komentari su tada tajno snimljeni, tokom govora o odnosima EU sa Kinom, a anonimni korisnik Ju Tjuba "Sebas Travelling", koji je objavio video-snimak u petak, kaže da je Etinger koristio reči "kosooki" i "prevaranti" govoreći o Kinezima.

http://www.blic.rs/vesti/svet/tajni-snimci-komesar.....ma/8q49c0t

offline
 • Pridružio: 02 Feb 2010
 • Poruke: 3642

Evropskoj uniji je zapretilo novo pucanje po šavovima pošto su nezadovoljni holandski građani prikupili dve trećine potrebnih potpisa za organizovanje referenduma o za njih spornom sporazumu između EU i Kanade

Holanđani su se, takođe, u aprilu na referendumu izjasnili i protiv sporazuma o pridruživanju Ukrajine s EU, što je veliki problema za vladu u Hagu, imajući u vidu skore parlamentarne izbore.

Ako holandska vlada ne bi uspela da dobije većinu za ratifikaciju sporazuma s Ukrajinom, to bi, ocenio je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, bila "nova politička katastrofa i opasnost kontinentalnih razmera".

Aprilsko odbacivanje sporazuma s Ukrajinom ubedljivom većinom već je nazvano "holandski mali Bregzit", po skraćenici za odluku Britanaca da se otcepe od EU, a sad se već govori i da bi mogao da se dogodi i pravi "Negzit (Netherlands exit)", dakle i pokušaj da se sazove referendum o opstanku Holandije u EU, za šta se već zalaže krajnja desnica koja traži i napuštanje evra i vraćanje na holandsku valutu gulden.

Holandski premijer Mark Rute je izjavio da dosad u Holandiji nije postojala istinska volja za referendum o Negzitu, za to bi bila potrebna zasad nedostižna dvotrećinska većina glasova u parlamentu, ali mediji primećuju da su nedavna ispitivanja javnosti pokazala da bi ipak 47 odsto Holanđana bilo spremno na proveru "demokratske volje naroda" s tim u vezi.

Ako organizatori skupe, a sve govori da je moguće, potrebnih 300.000 potpisa za referendum kojim žele da obore sporazum EU-Kanada, ne samo holandski premijer Mark Rute, već i cela EU će se "peći na dve vatre" zato što holandska vlada već mesecima pokušava da izvrda ishod aprilskog referenduma kojim su Holanđani odbacili sporazum s Ukrajinom jer smatraju da se njime na mala vrata Kijevu otvaraju vrata članstva u EU.

Rušenje sporazuma s Kanadom i Ukrajinom bi, opšte je mišljenje u EU, ozbiljno uzdrmalo i izazvalo nove raskole unutar Unije, već opterećene izlaskom Velike Britanije, kao i teškim razmimoilaženjima oko izbegličke krize, terorizma, i dalje nedovoljnog ekonomsko-socijalnog oporavka.

Odluka Velike Britanije da izađe iz Unije je izazvala veliko uzbuđenje u više članica EU, gde su se javile političke snage i stranke koje žele da i njihove zemlje razmotre budućnost izvan EU, a među njima je i sve jača holandska stranka krajnje desnice PVV, čiji je vođa Gert Vilders takođe veliki protivnik evropske politike imigracije i, kako on to vidi, "islamizacije Holandije i Evrope".

Holandski ekonomski list Het finansiele dagblad upozorava da "Rute nema ništa u rukama" jer ne može da obezbedi većinu u parlamentu da progura sporazum s Ukrajinom, a uskoro kreće i kampanja za holandske izbore u martu 2017. godine na kojima bi uspeh mogao da napravi upravo žestoki protivnik EU Vilders.

Za sporazume s Kanadom i Ukrajinom je potrebno da ih sve članice ratifikuju u parlamentima, a Ruteova vlada tu većinu nema, naročito u gornjem domu Senatu.

U EU nije zaboravljeno da su Holanđani i Francuzi 2005. na referendumima odbacili predlog ustava Evropske unije, pa je holandski premijer Rute svojim sugrađanima "uputio krik iz duše", kako je to opisao francuski list Mond, i pozvao stranke u parlamentu da ipak podrže sporazum s Ukrajinom.

Rute je potegao psihološku tešku artiljeriju naglasivši da EU "mora da se pokaže jedinstvenom u odnosu na Rusiju, a čija spoljna politika izaziva nestabilnost na granicama Evrope, na Krimu i u Siriji, gde su nedužni građani uhvaćeni u klopku".

Potpredsednik Evropske komisije, Holanđanin Frans Timermans, takođe je potegao strašilo "ruske opasnosti" i holandsku opoziciju upozorio da se ne sme "ponuditi poklon Putinu".

Rute je glasanje u parlamentu ponovo odložio, sad do decembra, a Het finansiele dagblad ocenjuje da je on "na ivici beznađa", jer ostale velike stranke oklevaju da dovedu u pitanje demokratsku volju 62 odsto holandskih građana koji su na referendumu odbacili ugovor s Ukrajinom.

Holandski premijer očekuje da situaciju preokrene tako što će od EU dobiti garantije da sporazum s Ukrajinom neće značiti ulazak u članstvo te zemlje "na mala vrata" u EU, niti automatsko pravo za Ukrajince da bez viza dolaze i dobiju posao u EU, niti da će članice Unije biti obavezne da Kijevu daju izdašnu finansijsku pomoć.
http://www.novosti.rs/vesti/planeta.299.html:63383.....askol-u-EU

offline
 • Pridružio: 02 Feb 2010
 • Poruke: 3642

Proruski kandidati pobedili u Bugarskoj i Moldaviji
Tokom vikenda u Moldaviji i Bugraskoj održani su predsednički izbori na kojima su pobede odneli kandidati naklonjeni Rusiji. Novi predsednik Bugraske je proruski orijentisan general Rumen Radev, dok na čelo Moldavije dolazi socijalista Igor Dodon koji takođe važi za kandidata bliskog Moskvi.

Bugarska - Bivši general okreće zemlju ka Putinu

Rumen Radev pobedio je u drugom krugu Cecku Čačevu, kandidatkinju aktuelnog premijera Boris Bojkova. Radev (53) koji je na izborima učestvovao kao nezavisan kandidat uz podršku Socijalističke partije Bugarske, pobedu je odneo sa 58 odsto glasova.

Bivši komandant bugarskih vazduhoplovnih snaga naklonjen je Rusiji i javno se zalaže za ukidanje sankcija koje je EU uvela Rusiji nakon sukoba u Ukrajini 2014. godine. Takođe, Radev lično priznaje aneksiju Krima, iako Bugrska, kao i druge članice EU smatraju da je Rusija izvršila agresiju na Krim.

Njegov prethodnik, Rosen Plevnelijev otvoreno je kritikovao Moskvu, posebno ruskog predsednika, pa je jasno da će dolaskom Radeva na mesto predsednika odnosi Moskve i Sofije značajno približiti.

Citat:BORISOV PODNOSI OSTAVKU "Sportista sam i znam kako da pobeđujem i gubim
Bugarski premijer Bojko Borisov izjavio je da podnosi ostavku pošto je kandidatkinja njegove vladajuće partije Gerb pretrpela poraz u drugom krugu predsedničkih izbora.Moldavija: Prekid pregovora sa EU posle sedam godina?


U Moldaviji pobedu je odneo socijalista Igor Dodon koji je u drugom krugu predsedničkih izbora pobedio proevrposku kandidtkinju Maju Sandu sa 54 odsto osvojenih glasova.


U svom prvom obraćanju, ali i tokom kampanje, Dodon je obećao obnavljanje odnosa sa Rusijom koji su zahladneli nakon što je ova bivša sovjetska republika potpisala trgovinski sporazum sa EU. Moskva je to kaznila sankcijama na uvoz voća, povrća i vina.

Dodon, nekadašnji ministar privrede u vladi komunista obećao je i poništavanje ekonomskog paketa iz sporazuma o pridruživanju EU. To bi moglo da znači da će Moldavija verovatno prekinuti sedmogodišnji proces približavanja EU, iako je sam Dodon rekao da se ne protivi Uniji, pa čak i da su neke reforme na kojim insistira Brisel u interesu Moldavije.

U regionu Gaguzija, gde žive etnički Rusi, stanovnici su vatrometom u ranim jutarnjim časovima proslavili pobedu novog predsednika. Dodon je više puta izjavljivao da je Krim deo ruske teritorije, zbog čega je bio na udaru kritika Kijeva.

Agencija AP, koja Dodona predstavlja kao "promoskovsku figuru", ocenjuje da je novi predsednik Moldavije iskoristio bes stanovništva zbog korupcije viđene pod proevropskom vladom koja je došla na vlast 2009. pogotovo zbog oko milijardu dolara koliko je nestalo iz moldavskih banaka uoči parlamentarnih izbora održanih pre dve godine.
http://www.blic.rs/vesti/svet/putin-slavi-eu-brine.....ji/q9dn3t3

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 600 korisnika na forumu :: 9 registrovanih, 2 sakrivenih i 589 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: comi_pfc, esx66, Istman, raykan, synergia, uruk, zexoni, zlaya011, zziko