Energija i energenti kao strateško oruđe odvraćanja

152

Energija i energenti kao strateško oruđe odvraćanja

offline
 • Pridružio: 30 Jun 2009
 • Poruke: 2933
 • Gde živiš: Karaburma

Opasni plan princa - u klinč s Rusima zbog..

Citat:Saudijska Arabija koja je konkurent Rusiji, Iraku i Iranu na naftnom tržištu Azije smanjila je cene na naftu kako bi sačuvala svoj udeo na ovom velikom tržištu.

offline
 • Pridružio: 02 Feb 2010
 • Poruke: 3656

САД предвиђа колапс украјинске економије због „Северног тока 2“
Специјални представник америчког Стејт департмента за енергетику Амос Хохштајн сматра да ће у случају реализације гасоводног пројекта „Северни ток 2“ украјинска економија пропасти.
Говорећи са новинаром листа „Еуроактив“, Хохштајн је истакао да ће Украјина изгубити приходе у износу од две милијарде долара, чим изгуби статус транзитне земље за руски гас.
„Повлачи се две милијарде долара прихода из нестабилне украјинске економије у тренутку када међународна заједница покушава економски да подржи Кијев. Како ћете се опоравити од тога? Одговор је једноставан — никако. Привреда ће пропасти“, нагласио је Хохштајн
Он је додао да не сматра да Русија покушава да науди Словачкој, али „Москва, можда, о томе и не размишља“. Хохштајн подсећа да Братислава сваке године добија милијарду долара од транзита руског природног гаса и буџет Словачке ће такође остати без тих прихода у случају раскида постојећег уговора.

Представник Стејт департмента је уверен да би било погрешно разматрати „Северни ток 2“ као мали, изоловани пројекат. Он сматра да ће пројекат имати велики утицај на целу Европу и да ће чак обновити линију која је делила Европу у времену Хладног рата, али не у војном, већ у економском погледу.

„Не мислим да је то у интересу Европе и Сједињених Америчких Држава“, закључио је Хохштајн.

Пројекат „Северни ток 2“ предвиђа изградњу две линије гасовода општег капацитета 55 милијарди кубика гаса годишње од обале Русије преко Балтичког мора до Немачке.

Почетком маја амерички државни секретар Џон Кери је изјавио да су САД забринуте због пројекта и да сматрају да ће тај гасовод имати негативан утицај на Источну Европу.

Раније је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио да је „Северни ток 2“ чисто комерцијални пројекат и да покушаји да се он блокира имају политички карактер, а да САД преко својих посебно блиских пријатеља покушавају да створе потешкоће.
http://rs.sputniknews.com/ekonomija/20160807/11076.....omija.html

Citat:„Не мислим да је то у интересу Европе и Сједињених Америчких Држава“, закључио је Хохштајн.
Ово све говори... Mr. Green
Чуј,није у интересу Европе да буде енергетски стабилна!!???
И какве везе има САД са Европом у овом случају...?

offline
 • Pridružio: 02 Feb 2010
 • Poruke: 3656

Bugarska: Moguće obnavljanje "Južnog toka"
- Bugarska i Rusija mogle bi da obnove ranije otkazane energetske projekte, uključujući i "Južni tok" - izjavio je bugarski premijer Bojko Borisov.

"Bugarska i Rusija su se dogovorile da formiraju radne grupe za obnavljanje ruskih energetskih projekata, uključujući i izgradnju gasovoda ’Južni tok‘“, navodi reči Borisova agencija "Blumberg".

Prošlog petka predsednik Rusije Vladimir Putin telefonom je razgovarao sa premijerom Bugarske. Tokom razgovora razmatrana su aktuelna pitanja bilateralne saradnje sa akcentom na realizaciju zajedničkih projekata u oblasti energetike.

Rusija je u decembru 2014. godine objavila saopštenje o prekidu "Južnog toka" koji je trebalo da pređe preko teritorije Bugarske, Srbije i Mađarske, u korist novog gasovoda prema Turskoj ("Turski tok"). Međutim i taj projekat je "zamrznut" zbog zahlađivanja političkih odnosa Moskve i Ankare.

Razlog za napuštanje projekta "Južni tok" bio je stav Evropske unije - prema trećem energetskom paketu, jednoj te istoj kompaniji je zabranjeno da kombinuje proizvodnju i transport gasa.
http://vesti-online.com/Vesti/Ekonomija/590894/Bug.....uznog-toka

offline
 • Cigi  Male
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 05 Jan 2011
 • Poruke: 1837
 • Gde živiš: Novo mesto

Kažu da;
su strane firme Engie, OMV, Wintershall, Shell i Uniper, izašli iz konzorcija Severni tok II, zbog Poljske, zbog limitiranja konkurencije.

offline
 • Pridružio: 02 Feb 2010
 • Poruke: 3656

Русија гради железницу у вечном леду

Поларна транссибирска железница дужине 707 км кључни је елемент транспортне инфраструктуре која се прави на руском делу Арктика. Циљ — повезивање Северног железничког пута са Јединственим транспортним системом Русије, са изласком на Северни морски пут преко луке Сабета. На карти западног Сибира, међу бескрајном тајгом, испресецаном рекама, једнa другоj у сусрет иду двe пруге — Северна железница и Свердловска — које треба да повежу индустријске области северног Урала са научним центрима јужног Сибира преко западносибирске равнице богате минералним ресурсима. Повезујући два пута, Русија смањује време за транспорт робе за 700 км и омогућава да се освоји територија величине Европе.

Изградња Поларне транссибирске железнице почела је још 1940. године, али су због Другог светског рата радови на њој стали, да би се наставили од 1947. до 1953. године. На њој су радили затвореници ГУЛАГ-а. Око 800-1.000 затвореника у просеку је ручно радило на једном километру пута. До пролећа 1953. године била је изграђена трећина магистрале када је пројекат замрзнут, што је умањило конкурентност Северног морског пута. Садашње руске власти су 2000-их година објавиле овај пројекат за државни приоритет.

Планирана је изградња железнице Обска 2 — Салехард — Надим — Пангоди — Нови Уренгој — Коротчајево дужине 707 км. Станица Коротчајево је већ повезана са Свердловском железницом, док „Гаспром“ у оквиру мегапројекта „Јамал“ гради железницу Обска—Бованенково—Карска—Харасавеј. Треба нагласити да је већ изграђен мост преко реке Надим, док су у току припреме за премошћавање река Об. Повезаће се станица Салехард са станицом Обска, која се налази на другом делу обале Оба и има везу са Северном железничком пругом. Остало је да се превали још 356 км вечног леда од Надима до Салехарда. Пројекат би требало да буде завршен до 2020. године.
Предвиђено је да се у будућности Поларна транссибирска железница продужи до луке Игарка на Јенисеју (око 400 км). У том случају, капацитет „Поларног транссиба“ може достићи 35 милиона тона годишње. Касније се планира продужење пруге до Норилска и оближње арктичке луке Дудинке.

Железничка магистрала ће бити дупликат Северног морског пута, али ће имати самосталну улогу. Овај пут је потребан и због геополитичке ситуације на Арктику. У граду и луци Сабети на североистоку Јамала у току је градња једног од највећих предузећа за прераду течног природног гаса на свету и терминала за његов извоз. То је један од разлога зашто је потребна ова железница и зашто, осим државе, на њој ради и компанија „Гаспром“ — она треба да отвори приступ арктичком појасу, омогући његово освајање, повеже главна нафтно-гасна поља са транспортним артеријама земље и обезбеди најкраћи транзит енергената и метала на светска тржишта.
Магистрала ће, према проценама експерата, омогућити да се за 25-40 одсто повећа БДП више од 10 субјеката Русије — оних кроз које ће ова линија пролазити и оних који се налазе у близини. Капацитет нове транссибирске железнице ће кроз пет година експлоатације бити минимум 11 милиона тона, а кроз десет 14-16 милиона тона. Такав резултат ће се постићи, пре свега, на основу експлоатације великих залиха нафте, гаса, гвожђа, маргана, фосфата, обојених метала (ванадија, кобалта, бакра), драгог и полудрагог камења, графита, као и великих залиха шумских и робних ресурса. Уз то, железничка пруга ће обезбедити транспортно-економске везе западног и источног Сибира и северног Урала најкраћим путем са северозападним, централним и далекоисточним регионима земље и, наравно, са Приарктичким регионом Русије, од Мурманска до Тајмира.

Поларна транссибирска железница може постати највећа железница на свету која ће повезати северни Урал са источним Сибиром. Она ће отворити Русији ризнице тундре и приполарне тајге. Пројекат ће коштати 200 милијарди рубаља (1,95 милијарде евра), због тешких природних услова. Овај пут називају и „путем живота“ нових јамалских нафтно-гасних поља. Како би се спојили континентални центар Русије и Северни морски пут још је остало да се изграде два крака: од Надима до Обска и од Бованенковског гасног поља до луке Сабете.

Даље: http://rs.sputniknews.com/komentari/20160828/11079.....rktik.html

offline
 • Pridružio: 02 Feb 2010
 • Poruke: 3656

Napisano: 21 Sep 2016 15:20

Русија поставила рекорд у производњи нафте

Русија је 8. септембра поставила рекорд у дневној производњи нафте — више од 11 милиона барела, изјавио је током говора на Тјуменском иновационом нафто-гасном форуму заменик министра енергетике Кирил Молодцов.

„Руска Федерација је 8. септембра постигла историјски максимум. Почели смо дневно да производимо више од 11 милиона барела нафте. Јуче је произведено 11,75 милиона барела“, рекао је заменик министра енергетике Русије Кирил Молодцов.

Прошле године Русија је произвела рекордна 534 милиона тона нафте, што је 1,4 одсто више него 2014. године. Председник Русије Владимир Путин је преко видео-конфренције прогласио почетак индустријске експлоатације Источног- Месојахског нафтног поља у Јамало-Ненецко аутономном округу — најсевернијој тачки, где је у току експлоатација нафте. Са реализацијом највећег арктичког пројекта председника су упознали председник борда директора „Гаспрома“ Алексеј Милер и непосредно са Источно-Месојахског нафтног поља главни извршни директор „Росњефта“ Игор Сечин.

Даље: https://rs.sputniknews.com/rusija/20160921/1108197875/Rusija-nafte.html

Dopuna: 21 Sep 2016 20:16

Rusija proizvodi naftu na Arktiku
Rusija je danas pokrenula proizvodnju nafte na Arktiku gde su zbog ekstremnih vremenskih uslova potrebne inovativne tehnologije bušenja tla do nafte, saopšteno je u Moskvi.

Naftno polje Vostočno-Mesojahskoe ima rezerve procenjene na oko 340 miliona tona nafte i 113 milijardi kubnih metara gasa.

Nalazi se na oluostrvu Gidanski oko 150 kilometara od prvog naselja. Rusija je izgradila savremeni naftovod s posebnom izolacijom dužine od 98 kilometara koji je povezan s postojećom mrežom.

"To je najsevernija naftna platforma Rusije koja se nalazi na zemljištu", izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na ceremoniji otvaranja i dodao da će nafta biti namenjene za unutrašnje i svetsko tržište i da bi trebalo da doprinese stabilnosti tržišta nafte na globalnom nivou.

Projekat je u vlasništu dva ruska naftna giganta - Rosnefa i Gasproma koji ima ulogu operatera.

http://www.novosti.rs/vesti/planeta.299.html:62625.....na-Arktiku

offline
 • ikan 
 • Super građanin
 • Pridružio: 03 Feb 2013
 • Poruke: 1168

И после кукају да је мала цена нафте.
И прошлогодишњи договори о смањењу производње са Ираном (који извози 10 пута мање од Руса, а 4. је по залихама у свету) и С. Арабијом су пропали због "поштеног" договора да они смање производњу.

offline
 • Pridružio: 02 Feb 2010
 • Poruke: 3656

ikan ::И после кукају да је мала цена нафте.
И прошлогодишњи договори о смањењу производње са Ираном (који извози 10 пута мање од Руса, а 4. је по залихама у свету) и С. Арабијом су пропали због "поштеног" договора да они смање производњу.


Колико се сећам,договор је био да све смање производњу,па нико није пристао,ни Иран ни Саудијци,који су,ако се не варам,пре две године и повећали производњу па помогли обарању цене нафте.Е онда су И Руси почели да повећавају производњу...

А ту су и САД са својом повећаном производњом....

offline
 • Pridružio: 02 Feb 2010
 • Poruke: 3656

„Гаспром“ открио ново гасно поље у Охотском мору
„Током извођења геолошко-истраживачких радова на Киренском делу пројекта ’Сахалин 3‘ у Охотском мору током бушења рупе на Јужној лунској структури добијен је значајни приток гаса и кондензатора, што говори о отварању новог налазишта“, навели су у „Гаспрому“.

Даље: https://rs.sputniknews.com/rusija/20160922/1108210928/gasprom-gas-Rusija.html

offline
 • Pridružio: 19 Feb 2006
 • Poruke: 9741
 • Gde živiš: Banja Luka

stalker ::ikan ::И после кукају да је мала цена нафте.
И прошлогодишњи договори о смањењу производње са Ираном (који извози 10 пута мање од Руса, а 4. је по залихама у свету) и С. Арабијом су пропали због "поштеног" договора да они смање производњу.


Колико се сећам,договор је био да све смање производњу,па нико није пристао,ни Иран ни Саудијци,који су,ако се не варам,пре две године и повећали производњу па помогли обарању цене нафте.Е онда су И Руси почели да повећавају производњу...

А ту су и САД са својом повећаном производњом....

Sad Rusi, preko cene nafte, mogu da pucaju u budzete drugih naftnih drzava, jer kod njih postoji tendencija promene strukture budzetskih prihoda.Da mene pitaju, savetovao bi ih da utrostruce proizvodnju i tako ih umlate njihovim oruzjem.
Nije narod bio glup kad je smislio onu....ko pod drugim jamu kopa, sam u nju upada.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 406 korisnika na forumu :: 21 registrovanih, 6 sakrivenih i 379 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 1540 - dana 15 Jul 2016 20:19

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 037, bato, BraneS, celeron, cikadeda, dane007, Georgius, GJ Flanker, goxin, instinkt, Ivan Gajic, Japidson, Krusarac, lazicdb, Leonardo, mikki jons, Srki94, T-72, VP3987, vranjanac29, WS2