Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

1170

Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

offline
  • Pridružio: 08 Sep 2005
  • Poruke: 5746

Ljudi, nas ne ucenjuje nikod a mrzimo Ruse, u vezi aviona.
Oni nama treba da daju kredite da ne crknemo od gladi a sa druge strane mi uzimamo avione. Realno, niko ti ne bi dao kredit a ti da trošiš milijardu na avione. Ne daju oni da kupimo ni Američke avione.
Poslovna logika je surova - ako tražiš pare na zajam za leba ne možeš da kupuješ nova kola.

Oni nama ne brane da mi damo našu robu koju proizvedemo ili novac koji napravimo za MiG, Suhoj ili šta bilo. Oni su jednostavno protiv da mi uzimamo kredit za leba od MMF a sa druge strane uzimamo kredit od nekog za oružje.

A sa treće strane i braća Rusi bi mogli da malo daju vojnu pomoć u vidu poklona, ali ne daju.

offline
  • Pridružio: 09 Jan 2006
  • Poruke: 1519
  • Gde živiš: Beograd

Pitanje:

Da li bi ti dao nekom oružje ako on kao svoj interes koji je jedini izbor navede odlazak u tabor tvog neprijatelja? Pomažeš psu da te ujede.

offline
  • Pridružio: 03 Jul 2014
  • Poruke: 1052

Upravo o tome i pisem,u situaciji kada su Rusija i Amerika u klincu i gde se svaka nabavka oruzija od jedne od strana tumaci kao svrstavanje uz nju ,ako zelimo da ostanemo neutralni nabavka aviona od Kine je jedina mogucnost,valjda je ovo svakom razumnom jasno....

Neutralnost znaci i jaku vojsku,mnogo jacu nego da si u nekom savezu.
Na primeru Svajcarske i Austrije i njihovog vazduhoplovstva se vidi sta znaci biti neutralan,u prevodu niko ti nece pomoci kad zagusti,mada to pre vazi za nas.

Posto mi pare za avione nemamo kao gore pomenute dve drzave,jedino resenje su Kineski krediti i kupovanje njihove tehnike i to vece cifre 48 aviona i kompletan PVO kisobran ,kopije s300 i radari ,to je kredit od preko 3 milijarde a oni samo i imaju ler da ti ga daju i briga ih sto kupujes oruzije i ne ucenjuju politicki...
da neduzim dalje........
Ako nemas pare za oruzije onda izaberi savez pa udji u njega nebi li te branio ali proceni dobro koji savez...
Ovako smo na penalu i molimo boga da veliki brat zadrzi kontrolu nad situacijom u juznoj nam pokrajni ,albaniji,bosforu i bliskom istoku...

offline
  • Pridružio: 02 Nov 2010
  • Poruke: 1286

Napisano: 31 Jan 2015 18:14

Khaless ::Ljudi, nas ne ucenjuje nikod a mrzimo Ruse, u vezi aviona.
Oni nama treba da daju kredite da ne crknemo od gladi a sa druge strane mi uzimamo avione. Realno, niko ti ne bi dao kredit a ti da trošiš milijardu na avione. Ne daju oni da kupimo ni Američke avione.
Poslovna logika je surova - ako tražiš pare na zajam za leba ne možeš da kupuješ nova kola.

Oni nama ne brane da mi damo našu robu koju proizvedemo ili novac koji napravimo za MiG, Suhoj ili šta bilo. Oni su jednostavno protiv da mi uzimamo kredit za leba od MMF a sa druge strane uzimamo kredit od nekog za oružje.

A sa treće strane i braća Rusi bi mogli da malo daju vojnu pomoć u vidu poklona, ali ne daju.


ONI ne mogu da zabrane da uzmemo avione iz Rusije ma kako se skrpili da platimo, ali takva strateška kupovina je i jasna deklaracija planiranog spoljnopolitičkog kursa u naredne tri decenije zbog koga nas neće pustiti u EU pa ti roba nikada neće postati konkurentna na njihovom tržištu, neće ti davati dalje kredite, lupiće ti tranzitne namete na robu za druga tržišta. Pošto ekonomija krene da opada eksponencijalnim umesto dosadašnjim linearnim tempom aktiviraće se sandžaklije a možda i neke snage u Vojvodini koje neće dalje sa ludacima koji ne znaju ni azbuku spoljne politike, kriza, EU sankcije na trgovinu oružjem, ništa od remonta kupljenih aviona jer su EU i drugari svuda oko nas, Bugarska i Rumunska policija nikako da nađu NN počinioce koji pljačkaju i potapaju srpske i ruske brodove po Dunavu... Za to vreme Rusima pune ruke posla u Ukrajini, Siriji i drugim kriznim mestima na kojima mogu da intervenišu lično i brane svoje interese. Dakle repriza devedesetih.

Dopuna: 31 Jan 2015 18:21

Najrealnije za Srbiju je nabaviti nekoliko polovnih 29ki od ex varšavskopaktovskih država koje su sada prozapadne da sa našim 29kama formiraju 1 eskadrilu za air police, a kad se izrabe za 15ak g nešto daj bože novo (realnije polovno) u skladu sa tadašnjom spoljnopolitičkom situacijom (najverovatnije zapadno)

offline
  • Pridružio: 31 Jan 2014
  • Poruke: 1597
  • Gde živiš: na zalasku sunca

Ma nemojte se plasiti ko ce sta misliti, reci i uraditi. Necemo mi kupiti nista niodkoga. Sad

offline
  • flysky  Male
  • Zaslužni građanin
  • Nikola
  • Pridružio: 26 Dec 2012
  • Poruke: 513
  • Gde živiš: Srbija

Citat:Pitanje:

Da li bi ti dao nekom oružje ako on kao svoj interes koji je jedini izbor navede odlazak u tabor tvog neprijatelja? Pomažeš psu da te ujede.


Mislim da se u ovoj rečenici nalazi krucijalni odgovor. U osnovi svega je poverenje i principijalnost. Kako opisati našu "neutralnost" nego jezivu politiku nezameranja ni SAD i Rusiji, po meni nevešto balansirajući na klackalici ni zapad ni istok a vojnici nam odlaze na zajedničke vežbe sa pripadnicima NATO.

2012. na proslavi 100 godina vazduhoplovstva Srbije prolamalo se ( pbribližan citat ali tog kontesta) : "Ubuduće će svako ko i pomisli da ugroži srpsko nebo morati 10 puta da razmisli" !

2013. godine ruski stručnjaci obilaze prizemljene Laste na Batajnici a demo let vrši prototip. Iste godine serijski proizvedena Lasta odlazi na aerosalon MAKS-2013 forsirana od SDPR svo vreme na statičkom delu, bez i jednog letnog-demo pristupa.

Kako da očekujemo ovom blago rečeno neozbiljnošću da nas iko ozbiljno shvati ?

Ne zanam koliko sam puta napisao : POŠTUJMO SEBE DA BI NAS IKO IKADA SUŠTINSKI POŠTOVAO . Našu deklarisanu politiku netralnosti vidim kao "čardak ni na nebu ni na zemlji". U tom vakumu neodlučnsti, nedgovornosti, nikakvivih i u najavi nagoveštaja planskog, dugoročnog dizanja vazduhoplostva više ne iz tapkanja u mestu nego koliko god crno zvučalo gledajući istinu u oči nestajanja, guranjem glave u pesak, medijskim šarenim lažama gubi se u "never ending story" najbitniji početak i opstanak svega a to je POVERENJE.

Ukoliko želimo da se držimo karakterno, principjano neutralnosti na nama je da napokon prelomimo pogaču! Drago mi je da se vraća stari naziv Ratno vazduhoplovstvo i PVO ali gledajući suštinski u realnom vremenu isto gledajući bilo kavu funkciolnu primenu ne donosi ni pedalj a kamoli iskorak dalje.

Shodno trenutnim geoplotičkim dešavanjima moje je decidirano mišljenje, a siguran sam da ova decenijska agonija "ni levo ni desno" gašenja vazduhoplovstva, da se nepreduzima apsolutno ništa neće lako proči.

Po meni bi svaka eventualna odluka za dokup izraubovanih SAD ili EU vazduhoplova (stojim iza svog stava da je inperativ SAD gašenje vazduhoplostva Srbije) ... ili pak dokup polovnih MIG-29-ki koji suštinski znači unedogled ne put nego kaldrmu preživllavnja (novi začarani krug problematike rezervnih delova, čekanja, uslovljavanja) ... koja ne samo da nigde nevodi nego je i skuplja od nabaki novih letelica . Naš narod bi rekao : "seci .... krpi gaće" ! DOKLE ?

Po mom mišljenju jedino rešenje koje ima realnu osnovu je da se napokon preseče suštinski pogača i okretanje KINI, njihovoj moćnoj razvojnoj aviondustriji (AVIC) .

Kamo sreće neka to bude za početak JL-9G ( mudrom diplomatijom i licence proizvoizvodnje kod nas , napokon suštinskog ulaganja u namensku avio industriju, ulaganjem u nove tehnologije , postepeno ali sigurno serijska prozvodnja u UTVI- Pančevo , koja će vremenom sigurno doneti ne samo dizanje tehnološki razine zemlje već i sigurne temelje za iskorak više ) .

Već smo čitali da Kina 2015 kreće u serijsku proizvodnju JL-9G. Neka početna instanca bude kupovina manjeg broja istih da bi napokon mladji pilotski kadar osetio čari nazdvučnog letenja, odvojili ih od svavako bitnog zemaljskog trenažera i dali im šansu da u relnom vremnenu i prostoru imaju što veći broj sati naleta i time sticaju neophodno iskukustvo za let u budučnost a ne moderne PC igraonice ( apsolutno nephodne, ali iste nečine odvajanje od zemlje i sve čari modernog letenja).

Kolikoko god delovalo utopistički gotovo sam siguran (naravno moj stav), gotovo sam siguran da bi od momenta donošenja odluke o strateškoj saradnji sa AVIC - Kinom u periodu ne dužim do 3 godine fabrika avona UTVA osvanula preporođena ).

Ovim rezonom : Šta će reći EU ( čitajte SAD) ili braća Rusi uz svo poštovanje terminu "braća" (u vremenu gde dominira samo i jedino interes ili "ko pre devojci njemu devojka" ), jezivom politikom nezamarenja i "ima se vremena" , nećemo nikada suštinski uraditi išta, gledajući planski , odgovorno i dugoročno.

AVIC jedini nudi lincnu proizvodnju aviona L-15 van granica svoje zemlje i pri tome ne determiniše decidno zapad ili istok , okrečući se dugoročnom osvajanju tržišta. Neverujem , mada je u mudroj diplomatiji i razvojnoj ekonomiji gledajući dugoročno sve moguće da licenca proizvodnja L-15 realnost , ali sam siguran da se mogu naći strateške razvojne tačke, upravo za početak sa JL-9G.

Ko nam nego Kina suštinski napokon diže infrastukturu zemlje? Krajnje je logočan potez obraćanje Kini (AVIC).

Koliko god neko mislio, poštujujući svačiji stav da se ovde govori o "second hand" tehnologiji, moje je mišljenje suprotno . Ovde je budućnost ne samo opstanka nego razvoja srpske avioindustrije.

offline
  • Pridružio: 06 Maj 2013
  • Poruke: 748

flysky,
Licencna proizvodnja L-15 je ozbiljan zalogaj za domaće prilike. Pošto je legitimno u kantini pustiti mašti na volju, ideja nije loša, sviđa mi se, ma koliko "vlažno" delovala, naročito umesto već dovoljno nesrećnog lutanja sa modernizacijom G-4. malo nas gazi vreme, ali kad već dajemo sebi oduška, razmotrio bih dogovor sa Kinezima oko L-15, ali "ogoljene varijante", uz uključivanje Izraelaca oko avionike i naoružanja, jer bi se time ispeglala varijanta do savršenstva. Praviti dvosedi avion za obuku i zamenu za Orla u jednosedoj varijanti. Možda bi mogli i da prodamo neki primerak. Drugačije nam se ne bi ni isplatilo. Tako bi zadovoljili i apetite nezaobilaznog državnog behemota za promet naoružanja koji se za sve pita i u ime države i u ime vojske. Ali može da zavali proizvod čak i unapred, na konto stare slave još uvek, mada sve manje. Ubili bi jednim udarcem dve muve.
Kina i Izrael su nam trenutno najotvorenije i najpoželjnije zemlje za saradnju, bez politički krupnih prepreka za sad. Međutim sa sadašnjim stanjem stvari, bez nekog početnog impulsa u obliku finansijske injekcije od strane države i novog menadžmenta, čak i L-15 bi bio prevelik zalogaj, sa neizvesnom budućnošću. Hajde da pretpostavimo da se sve nekako i desi, uz Božju pomoć, kada bi napravili L-15, ne bi bilo teško rešiti problem kupovine višenamenskog aviona, jer bi po istom principu i J-10 mogli da rešimo, ali ne verujem da bi nam Kinezi dali licencu, već da nam isporuče "golu varijantu". Cenim da sa Izraelcima ne bi bilo nekih problema, imaju mnogo toga da ponude, a potrudili bi se da Ameri tu mnogo ne mrse kada su njihove pare u pitanju. Za Kinu je druga priča, pomno ih prate i istiskuju ih i SAD i EU i Rusi gde stignu, po pitanju bilo kakvog uticaja, mada licenca za školski avion nije toliko ozbiljna stvar. Moglo bi tu da se napravi pregršt kombinacija. Kinezi se nisu nešto "lepili" za nas, mada istini za volju, predstavili su nam u Kini šta imaju u ponudi. Možda smo im neinteresantni, čak i "sitni" za njih, mi smo sa druge strane do sada bili više nego nezainteresovani, ko bi ga znao, ali licenca je verovatno izvodljiva. Mislim da je to lakši deo, ali... Smile

Što se nas tiče, sve ovo je krajnje diskutabilno, jer u zemlji nema neke želje za bilo čim, potpuno sivilo. Da ima pameti, ko' što nema, pod hitno bi trebalo krenuti u oživljavanje namenske po svim poljima, uložiti u Utvu, resetovati VTI, remontne i opitne kapacitete, namensku i fakultete staviti u funkciju bilo čega sličnog. Danas već ući u neku sličnu priču, tražiti podizvođačke ugovore za bilo šta u vazduhoplovstvu, samo da se radi bilo šta. Kasnije oformiti "pogon" za softver i hardver avionike, koji bi bio jezgro za transfer tehnologija i buduće projekte, ugledajući se i sledeći primer Turaka. Turci su danas izrasli u ozbiljne igrače, modernizuju dosta vazduhoplova, možda i njih ne bi trebalo odbaciti kao partnera. I lagano mic-po-mic izgrađivati nove kapacitete namenske industrije. Mora se početi od osnove, mi imamo "rupu u pamćenju" od jedno 30 godina po pitanju tehnologija.
Na taj način, ne čekajući da se završi mačevanje zapada i istoka, eventualno da uhvatimo neki korak sa stvarnošću. Ovako autistično, bez dodira sa stvarnošću, rokamo neke projekte iz vremena samrtnog ropca SFRJ i po neku "sitninu" u obliku municije i streljačkog naoružanja. Svima je jasno da sa takvim odnosom u budućnosti nema 'leba.
Tako bi se zemlja možda i industrijalizovala, umesto ovih sumanutih subvencija namenjenih aždajama sa tri glave i stranih ulaganja koja za posledicu imaju po 100-200 radnih mesta gde radnici pocrkaše za 20 k. Šta taj radnik ima da potroši u ovoj zemlji? Čime da se pokrene rast BDP-a, ako nema ni potrošnje? Sve pare isisava stranac, a "boranija" samo što ne krepa. Još smo imali ove ekonomske genijalce što su im nudili po 10 k evra za radno mesto, koje će stranac da potroši na bedne plate za radnike u propisanom roku, a posle isisavanja tih 10 hiljada po radnom mestu, na koje se država obavezala, može i da ode, bez blama, što će se verovatno i desiti.
Namenska je zlatna koka bila i biće, ali haos u državnom rukovođenju, nemar i ovo podređivanje poslovanja dotičnoj firmi za promet naoružanjem i vojnom opremom, koja je u poziciji "Capo di tutti capi" je katastrofalno loše i ključni problem. Nema tu nekih ozbiljnijih izgleda da država hoće i može nešto ozbiljnije. Što je najgore, agoniju produžava to što nekih para tu uvek ima. Ministar maše sa nekih 70 miliona koji suviše sladunjavo deluju, možda je još jedno u nizu beskrajnih obećanja, a možda čak nešto i bude, videćemo, ali objektivno, ne verujem ni da će 30 da stigne do njih.
Uvek je do nas...
Sa "našim" L-15 bi se mogla napraviti dostojna zamena za G-4, punokrvni avion za obuku pilota i prelazak na višenamenski avion. Višenamenski bi morao da bude nekako uvezan projekat zbog familijarizacije kabine i naoružanja. Jednoseda jurišna varijanta tog licencnog L-15 sa motorima sa komorom za dodatno sagorevanje bi mogla da zameni Orla. Logistički je takođe opravdano, jer bi se zbog održavnja i rezervnih delova "smanjio" broj različitih tipova vazduhoplova u naoružanju. Da bi sve bilo "pod konac" lista želja se proširuje na nezavisnost po pitanju motora gde bi u većoj meri morao i VZ "Orao" da ima neku vrstu sertifikata ili licence za motore, ali bojim se da mašta već uzima danak... Laughing
Teško, ali ne i neostvarljivo, jer dok se ne budemo dobro pogledali u ogledalu, ne možemo mi nigde, pa ni u licencnu proizvodnju L-15. Kada bih video ozbiljan nastup države u formiranju nekog državnog konzorcijuma gde bi se oformio kvalitetan menadžment sa neprestanim pritiskom za rezultatima, zakleo bih se da se sve može...
Ziveli

offline
  • Pridružio: 02 Nov 2010
  • Poruke: 1286

Ljudi, ni jedan novi G-4, (dakle mlazni trenažer čiju je tehnologiju tadašnja, mnogo veća država u potpunosti osvojila) nije proizveden od raspada SFRJ a vi maštate da Srbija ima sredstava i industrijskih kapaciteta da spali nekoliko milijardi evra na organizovanje proizvodnje nekoliko desetina značajno složenijih lovačkih aviona potpuno novog tipa? To bi TEORETSKI moglo samo u žestokoj kooperaciji sa nekoliko država u stilu F-35 ili Eurofajter programa, ali sa značajno jednostavnijim krajnji proizvodom (dakle mi da pravimo samo neke delove) ali u PRAKSI ne postoji program kome bismo mogli da se prišljamčimo. Kinu boli uvo za te akcije jer im se ne isplati da deli proizvodnju celog programa sa pola sveta udaljenim pikinezerom poput Srbije a nama se ne isplati da uvezemo sve alate od njih pa proizvodi ceo avion.

Kupi iz Kine ili ostavi. Orijentisanje na Kinu bi bio ekonomski zdrav potez, ali spoljnopolitički nemoguć jer bi EU i SAD počeli da nas šikaniraju. Setimo se kako je "lepo" Enverova Albanija, koja je bar imala izlaz na međunarodno more, ekonomski sarađivala sa nesvestanim i NATO komšijama oslanjajući se na daleku Kinu.

offline
  • Pridružio: 10 Feb 2010
  • Poruke: 3863

Ако ћемо се освртати на оно што запад каже онда боље да укинемо државу.

offline
  • Pridružio: 16 Jun 2010
  • Poruke: 3152
  • Gde živiš: bela crkva banat

versus ::Napisano: 31 Jan 2015 18:14

Khaless ::Ljudi, nas ne ucenjuje nikod a mrzimo Ruse, u vezi aviona.
Oni nama treba da daju kredite da ne crknemo od gladi a sa druge strane mi uzimamo avione. Realno, niko ti ne bi dao kredit a ti da trošiš milijardu na avione. Ne daju oni da kupimo ni Američke avione.
Poslovna logika je surova - ako tražiš pare na zajam za leba ne možeš da kupuješ nova kola.

Oni nama ne brane da mi damo našu robu koju proizvedemo ili novac koji napravimo za MiG, Suhoj ili šta bilo. Oni su jednostavno protiv da mi uzimamo kredit za leba od MMF a sa druge strane uzimamo kredit od nekog za oružje.

A sa treće strane i braća Rusi bi mogli da malo daju vojnu pomoć u vidu poklona, ali ne daju.


ONI ne mogu da zabrane da uzmemo avione iz Rusije ma kako se skrpili da platimo, ali takva strateška kupovina je i jasna deklaracija planiranog spoljnopolitičkog kursa u naredne tri decenije zbog koga nas neće pustiti u EU pa ti roba nikada neće postati konkurentna na njihovom tržištu, neće ti davati dalje kredite, lupiće ti tranzitne namete na robu za druga tržišta. Pošto ekonomija krene da opada eksponencijalnim umesto dosadašnjim linearnim tempom aktiviraće se sandžaklije a možda i neke snage u Vojvodini koje neće dalje sa ludacima koji ne znaju ni azbuku spoljne politike, kriza, EU sankcije na trgovinu oružjem, ništa od remonta kupljenih aviona jer su EU i drugari svuda oko nas, Bugarska i Rumunska policija nikako da nađu NN počinioce koji pljačkaju i potapaju srpske i ruske brodove po Dunavu... Za to vreme Rusima pune ruke posla u Ukrajini, Siriji i drugim kriznim mestima na kojima mogu da intervenišu lično i brane svoje interese. Dakle repriza devedesetih.

Dopuna: 31 Jan 2015 18:21

Najrealnije za Srbiju je nabaviti nekoliko polovnih 29ki od ex varšavskopaktovskih država koje su sada prozapadne da sa našim 29kama formiraju 1 eskadrilu za air police, a kad se izrabe za 15ak g nešto daj bože novo (realnije polovno) u skladu sa tadašnjom spoljnopolitičkom situacijom (najverovatnije zapadno)


са вим првим делом се не слажем, јер сад ипак нису '90те, али са овим другим делом се слажем апсолутно. по не знам који пут, и много већа, богатија и у бољој позицији сфрј се није гадила да купи половне авионе, па чак и да "од капута прави лопту" (сејбр носоња), а ова наша јадна србијица се ту нешто кочопери па неће половне авионе. ако узмемо да имамо 2+1 29ки (101 не рачунамо јер не лети уопште) набавка још 3+1, а још боље 6+3 авиона било би најлогичније решење. руси се не би бунили сигурно, вероватно ни амери (нема ту неке опасности, а ослобађају се нато земље непожељних авиона), а ми имамо већ (како-тако) обучено људство за њих. и тако таљигати док се може. 21це намерно не помињем јер је свако даље улагање у њих будалаштина.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1029 korisnika na forumu :: 27 registrovanih, 6 sakrivenih i 996 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: babaroga, Boris BM, BORUTUS, CikaKURE, comi_pfc, Dimitrije Paunovic, draganca, Georgius, Hexe, hyla, Ivan001, jaeger, Još malo pa deda, Kubovac, ladro, mik7, Milometer, Mixelotti, nenad81, nesa1962, ostoja, raptorsi, S2M, skvara, stegonosa, suton, Vlada1389