Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

1171

Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

offline
  • Pridružio: 09 Jan 2006
  • Poruke: 1519
  • Gde živiš: Beograd

@versus:

Čisto da te obavestim, onako usput, nama je ekonomija umrla, ja juče bio na njenoj godišnjici. Tako da se više oko nje ne moraš da brineš, jedna manje briga na vratu naših genija gore. Ono što je ostalo je trange frange prabacivanje para koje se zove BDP. Sve po savetu i uz ogromnu pomoć "prijatelja" sa zapada koji će nam uvesti sve što navede na nepostojeću privredu.

Čisto informativno: ajd mi navedi jednu zemlju koja je prateći sadašnji kurs saveta MMFa i zapadnih mentora napradovala, postala bogatija, cenjenija, sa malim dugom ..... Ja nikako da je nađem, nešto mi bega iz vida. Jer ako nećemo to dočekati ( a nećemo) koja je korist od praćenja tog istog kursa koji imamo sada? Mislim, 15 godina kursa, svake dve tri godine se vraćamo na isti kurs, a za to vreme napredujemo nezadrživo ka statusu najsiromašnije zemlje na svetu. Dakle, čega se to bojimo? Da nećemo imati za život? Nemamo ni sada.

offline
  • flysky  Male
  • Zaslužni građanin
  • Nikola
  • Pridružio: 26 Dec 2012
  • Poruke: 513
  • Gde živiš: Srbija

Citat:Teško, ali ne i neostvarljivo, jer dok se ne budemo dobro pogledali u ogledalu, ne možemo mi nigde, pa ni u licencnu proizvodnju L-15. Kada bih video ozbiljan nastup države u formiranju nekog državnog konzorcijuma gde bi se oformio kvalitetan menadžment sa neprestanim pritiskom za rezultatima, zakleo bih se da se sve može..

Apsolutno poštujući svačije mišljenje svesno sam izvukao ovaj citat kolege @Kožedub koji praktično znači da napokon pogledamo ISTINU u oči .

Citat: Da ima pameti, ko' što nema, pod hitno bi trebalo krenuti u oživljavanje namenske po svim poljima, uložiti u Utvu, resetovati VTI, remontne i opitne kapacitete, namensku i fakultete staviti u funkciju bilo čega sličnog. Danas već ući u neku sličnu priču, tražiti podizvođačke ugovore za bilo šta u vazduhoplovstvu, samo da se radi bilo šta. Kasnije oformiti "pogon" za softver i hardver avionike, koji bi bio jezgro za transfer tehnologija i buduće projekte, ugledajući se i sledeći primer Turaka. Turci su danas izrasli u ozbiljne igrače, modernizuju dosta vazduhoplova, možda i njih ne bi trebalo odbaciti kao partnera. I lagano mic-po-mic izgrađivati nove kapacitete namenske industrije. Mora se početi od osnove, mi imamo "rupu u pamćenju" od jedno 30 godina po pitanju tehnologija.

Pogledajmo samo starosnu dob našeg letačkog kadra kao zemaljskih avio-tehničara, takođe starosnu dob i brojnojnst radnika MOME .
U ozbiljnoj uređenoj državi, koji misli dugoroćno, planski misli se blagovremeno na mladost, pri čemu primarno mislim na faktor znanje i neophodno blagovremeno školovanje i letačkog i zemaljskog kadra, jezgru daljeg razvoja - budućnosti, da bi se u uopšte ozbiljno moglo govoriti o nabavci novih višenamenskih aviona 4. te generacije . To su temelji !

Apsolutno se slažem sa jako bitnim delom koga iznosi kolega (izvinjavam se što ponavljam isti citat) : Citat:Kada bih video ozbiljan nastup države u formiranju nekog državnog konzorcijuma gde bi se oformio kvalitetan menadžment sa neprestanim pritiskom za rezultatima, zakleo bih se da se sve može.

Suštinski nemam ništa protiv od eventualnih nabavki polovnih MIG-29-ki na svetskom tržištu , ali i dalje stojim decidirano kod stava da se ovim potezom suštinski nereševa ništa i da bi nas kroz rezervne delove , troškovoe - servisiranje održavanja u stalnom "ringišipilu prologiranja rešavanja probleba" isto koštalo i skuplje . Bez novih kadrova,mladosti, znanja, pitam se da li je postojeći u mogućnosti (apsolutno uvažavajujući iskustvo, voljni momenat i predanost) da se izbori sa novim zahtevima modernog vazduhoplovstva?

Takođe porediti Kinu iz doba kako je rečeno Enverove Albanije i današnje koja galopira ubrzanim napretkom koracima od sedam milja je nebo i zemlja .

Kina danas ima najveće devizne rezerve na svetu sa kontinunualnom rastućum stopom BDP koja blago oscilira , primerom pokazuje šta je to planski - ekonomski održivi razvoj sa sijaset osvojenih polja napredne tehnologije koje integrišu i zapadnu i rusku pamet (generalno svetsku) pri tome integrišiću svoje znanje ( čitavu lepezu hiljada stručnjaka iz različitih sfera) a da kao zaleđinu ima moćan kapital. U ovome je prirodna uzročno-posledična radnja kvalitet a ne više apriori kvantitet.

Zato sam kao početnu instancu naveo nabavku određenih novih nadzvučnih dvoseda JL-9G primarno da bi mladi pilotski kadar osetio u realnosti čari nadzvučnog letenja a potom kamo sreće i licencne proizvodnje u UTVI i korak po korak integrisanja daljih novih tehnologija.

Svi znamo da plansko investiranje u namensku industriju, ne samo vazduhoplovnu suštinski znači dizanje ekonomiju zemlje i revitalizaciju sijaset praretić grana koja neminomno idu uz iistu, koja vremenom donosi profit.

Godine su prošle od preleta 6 G-4-ki (videli smo u kom stanju) iz Crne Gore na Batajnicu i šta je država uradila umeđevremenu sa istim ? Rekao bih ništa. Novac planiran za vazduhoplovstvo koji tretira period 2015-2017. jedva garantuje siguran remont postojećih a da ne govorim o nadzvučnoj avijaciji. Da je država htela i posle promene režima već bi videli makar prve naznake digitalizacije kokpita G-4 i kamo sreće ugradnje nešto jače pogonske grupe Viper-680.
Mišljenja sam da ćemo preostale G-4-e gledati u postojećem obliku sve do isteka svih mogućih resursa, posle decenejskog prolongiranja , "ima se vremena" a nikada planskog i blagovremenog.
Da ne pomnjem 4. decenije verne službe Orla i svega da NJ-22 koga viđamo da lete.

Rezervnih delova nema a pod velikim je znakom i pitanje dalje kanibalizacije.

Neminovno dolazimo do faktora bezbednosti i suštinskog značenja neutralnosti te nužnog, tačnije bih rekao urgentnom obraćanju ino-strateškom partneru (shodno aktuelnim geostraškim dešavanjima to je po meni Kina = AVIC ).

Veliki sam protivnik svega što ima i prefiks "taljiganja", mazanja očiju ...!

Prezadužena Grčka (članica NATO , bez i prizvuka bilo kakve netralnosti) je stavila bezbednost zemlje u 1. plan i kupila od Rusije nove PVO rakete za sistem Tunguska ...;

Na nama je da principajno branimo svoju neutralnost delom . Dokle više poginjanja glave pred EU (čitajte SAD) , potom diplamtskog balasiranja sa Rusijom, ozbiljnim govorima o vojnoj saradnji a suštinskog tapkanja u mestu , nikakkvih promena koje vode u propast.

A šta je Srbija nego ekonomski siromašna zemlja u stalnoj jurnjavi za novim ino kapitalom, po meni bez ikakvih suštinskih nagoveštaja planskog investiranja u primarnu proizvodnju ?

Na nedavnom uručivanju ključeva fabrike mesa MITROS austrijskom kapitilisti (neutralne države) jasno smo čuli da im je primarni interes izlazak za ogromno rusko tržište.

Ukoliko jednoj EU (rekoh direktno SAD) smeta eventualni dolazak kineske aviondustrije AVIC u Srbiju a država i dalje sagne podanički glavu , nebraneći svoju neutralnost kao principijalan stav sa u nedogled politikom nezameranja o kakvim suštinskim atributima državnosti jedne zemlje možemo govoriti ?

offline
  • Pridružio: 23 Dec 2006
  • Poruke: 12560

@flysky

Grcka nije dobar primer jer ko zna kakva ce njihova armija biti za koju godinu. Sa dugom koji imaju i ekonomijom koju nemaju nema sanse da ostanu na sadasnjem nivou sto se tice vojne sile, a koliko vidim Siriza u programu ima ozbiljno kresanje vojnih izdataka.

Sto se tice nabavke novih aviona, jedini ozbiljni razgovori su vodjeni sa Rusima. Zasto? Pa ne zato sto se sadasnja vlast mnogo lozi na Ruse vec zato sto su Rusi bili spremni na robni kredit. Dakle daju nam kredu za avione a mi onda to platimo delimicno u robi kako se vec dogovorimo. Takav aranzman sa Kinom deluju malo verovatno jer mi nemamo sta da im ponudimo.

offline
  • flysky  Male
  • Zaslužni građanin
  • Nikola
  • Pridružio: 26 Dec 2012
  • Poruke: 513
  • Gde živiš: Srbija

@mean_machine
Citat: Sto se tice nabavke novih aviona, jedini ozbiljni razgovori su vodjeni sa Rusima. Zasto? Pa ne zato sto se sadasnja vlast mnogo lozi na Ruse vec zato sto su Rusi bili spremni na robni kredit. Dakle daju nam kredu za avione a mi onda to platimo delimicno u robi kako se vec dogovorimo. Takav aranzman sa Kinom deluju malo verovatno jer mi nemamo sta da im ponudimo.

Iskreno se nadam da je kredit za nabavku aviona iz Rusije i dalje aktivan a ne "duboko zamrznut" ; (siguran sam da postoji zajednički prihvatljiv modus otplate kredita) ... iz jednostvnog razloga što nam faktor vreme vezano za modernizaciju vazduhoplovstva ubrzano curi. Nada umire poslednja. Moja ma koliko utopistički zvučala želja je postepeno dizanje namenske vazduhoplovne industrije i shodno aktuelnim geopolitičkim zbivanjima, odnosom cena/kvalitet pominjem Kinu (JL-9G). Sve je bolje od sedenja skrštenih ruku i rezona "ima se vremena".

offline
  • Pridružio: 02 Nov 2010
  • Poruke: 1285

Napisano: 02 Feb 2015 5:58

vasiljevic ::@versus:

Čisto da te obavestim, onako usput, nama je ekonomija umrla, ja juče bio na njenoj godišnjici.


Ne fantaziraj, molim te. Kolika je bila plata osobi koja te je izdržavala 94te a kolika sada? 94 je realna vrednost plate bila 10-15 maraka, danas je bar 250e. Možemo pričati o inflaciji, ali je činjenica da ljudi danas pored svog deficita u budžetu i loše ekonomske situacije ne stoje u redovima za hleb i ne kradu benzin kao 90ih.

Al dobro, možda tada još nisi bio rođen pa ti se da oprostiti što misliš da nema gore od onoga što nisi doživeo...

Dopuna: 02 Feb 2015 6:24

flysky ::
Takođe porediti Kinu iz doba kako je rečeno Enverove Albanije i današnje koja galopira ubrzanim napretkom koracima od sedam milja je nebo i zemlja .


Naravno da je Kina danas ekonomski pa i vojno mnogo jača nego u Enverovo doba onda ali nemoj zaboraviti da se ta snaga BAZIRA NA SARADNJI SA ZAPADNIM DRŽAVAMA KOJE SU JOJ DOZVOLILE PRISTUP SVOJIM TRŽIŠTIMA.

Njima je to tržište daleko, ali vade troškove transporta na jeftinu radnu snagu i MASOVNU proizvodnju. Nama je to isto tržište praktično u komšiluku, ali nemamo masovnost. Mi nemamo šta da prodajemo na Kineskom tržištu jer ne možemo da postignemo tako niske cene a oni kod nas imaju svašta.

Ovo pišem sa bliskog istoka, radim ovde ima već pola godine i da znate - kineska roba je ovde JOŠ JEFTINIJA nego u Srbiji! A ima i indijske robe koja je isto dž. Na koji način Srbija da prodre na Kinesko tržište kada ništa ne može da proizvede jeftinije od Kineza? Maline? A gde ćemo bolje da profitiramo prodajući ih? U Evropi do koje imaju da se voze 600km ili u Kini do koje imaju da se voze 16.000 km? Bilo bi međutim dobro da ih ne izvozimo kao sirovinu već kao kvalitetan proizvod.

Nasuprot tome, ako se orijentišemo na ograničen broj proizvoda koje možemo kvalitetno da proizvedemo u velikim količinama možemo ih prodavati na obližnjem tržištu EU, naročito ako uđemo u istu pa nam skinu namete, a imamo šta i da kupimo od njih. U tom slučaju nabavke u Kini sa strane takođe možemo da radimo jer ćemo imati primanja, ali glavni ekonomski partner će nam naravno biti EU (kao što je uostalom i sada već slučaj). Sad će neki genije da kaže "evo EU nam je najveći trgovinski partner, a vidiš kako nam je loše, u Kini/Rusiji je spas" ali to je isto kao kada bi neko klincu koji ne može da popravi keca iz matematike jer ne vežba dovoljno rekao - "promeni školu", (sadašnja mu ispred kuće a do te druge ima da putuje 2h, pa nek stigne da vežba uz tolko izgubljenog vremena)

Citat:Ukoliko jednoj EU (rekoh direktno SAD) smeta eventualni dolazak kineske aviondustrije AVIC u Srbiju a država i dalje sagne podanički glavu , nebraneći svoju neutralnost kao principijalan stav sa u nedogled politikom nezameranja o kakvim suštinskim atributima državnosti jedne zemlje možemo govoriti ?

O istim koje imaju slabije članice EU. Ili možda misliš da je Srbija toliko posebna i moćna da može sebi da izbori neki bolji, povlašćeniji i nezavisniji status od onog koji imaju komšije slične veličine i BDPa? Probao je Sloba 90ih pa vidimo kako se završilo. Dok se ne raspadne EU i NATO ili bar dok ruske marionete ne dođu na vlast u Rumuniji ili Bugarskoj Srbija NEMA MANEVARSKI PROSTOR da igra bilo kako drugačije nego kako EU kaže.

Bre čak i Šešelj u svojim svežim intervjuima priča o "nepovoljnoj spoljnopolitičkoj situaciji" naravno iz svoje perspektive ruskog čoveka (iako je i dalje insistirao na "saradnji sa Rusijom" mada vrlo dobro zna da bi to povuklo sa sobom okretanje leđa EU što bio povratak u 90te, ali kada je čovek ispranog mozga njegovo poimanje realnosti je iskrivljeno. A i mora da radi za gazde u Moskvi, lova je u pitanju. Svi su političari govna (da i Toma i Tadić i Vučić...), al neka bar plivaju nizvodno a neka se zaglave pa ti usmrde kuću).

offline
  • Pridružio: 20 Dec 2010
  • Poruke: 424

Par stvari iz 90 tih...
Plata je bila mizerna ali nisi morao da placas racune ,avionska karta se mogla kupiti za 15 DM Tivat Beograd,danas zakasnis jedan dan seku struju ,gase grejanje hapse po autobusima itd! Ali zapamti da zapad to jest Vatikan rade sistematski i dugo na unistavanju pravoslavlja na ovim prostoru! Moj savet je da procitas nesto od Sime Matavulja ..Pilipenda .....Od EU ni orah iz ruke a ne pretplacene EF

offline
  • Pridružio: 02 Nov 2010
  • Poruke: 1285

shmele ::Par stvari iz 90 tih...
Plata je bila mizerna ali nisi morao da placas racune ,avionska karta se mogla kupiti za 15 DM Tivat Beograd,danas za kasnis jedan dan seku struju ,gase grejanje hapse po autobusima itd!


U radnji koja gori sve je džabe. Ostatak poruke ne vredi ni komentarisati.

offline
  • Pridružio: 20 Dec 2010
  • Poruke: 424

С’ ВЕРОМ У БОГА ЗА КРАЉА И ОТАЏБИНУ

offline
  • alchemy
  • Pridružio: 06 Jul 2009
  • Poruke: 4922
  • Gde živiš: Novi Sad

Јел то онај краљ који још није научио српски? Моја девојка је за 2 године научила да говори боље него он за својих 70 година. Ту се завршава сва прича са краљем кога заболе за Србију већ оће да живи на грбачи нас свих и слави предака.

п.с. последњи краљ кога признајем је краљ Петар

offline
  • Pridružio: 09 Jan 2006
  • Poruke: 1519
  • Gde živiš: Beograd

@versus:

Te 94te sam sam zarađivao, nije me tata izdržavao. Za razliku od nekih, ja sam ceo život uvek nešto radio, tako sam vaspitan i istreniran. I ako pominjemo tu famoznu 94tu, to je jedna godina. Ako bi sada pogledao ostatak priče, ja sam 96te, na primer, sa jednim poslom koji sam radio bez ikakvih problema živeo i imao za izlazak u grad da ne osetim previše. Danas, sa dva posla, izlazak u grad je krenuo u pravcu misaone imenice. Dakle, ne fantaziram. Ja to jesam preživeo. Preživeću i ovo. Ništa novo ni staro.

I opet onako informativno: napredak nam je izuzetan, od početka godine smo "napredovali" i smešteni u istu grupu sa Ruandom, Republikom Kongo, Mozambikom, Kenijom, Mongolijom ... Sve evropske zemlje sa ogromnim potencijalom za napredak i razvoj. Mada, bilo bi lepo da se dobije ime zemlje koja je uspela da na bazi preporuka zapadnih "prijatelja" i MMFa izvuče iz krize, smanji spoljašnji dug, poveća zaposlenost, BDP ..... Jer sve, ali ponavljam sve, zemlje koje ja znam su uvek radile drugo od preporučenog. Osim nas. Šampiona na Balkanu po rečima naših političara. Jest ne piše u čemu ali ajd sad. Ili ajd da pojednostavim ovako: koliko treba biti glup i kreten pa prodavati uspešna preduzeća koj adonose proofit i pare u budžet, a ne naći rešenje za one manje uspešne i neuspešne, i to proglašavati najvećim uspehom u zemlji? Pokaži mi jednu uspešnu zemlju koja to radi i jednog uspešnog biznismena koji to radi? Ja ih ne znam. Možda ti znaš ja ne.

I sad se vraćamo na ono što bi neko ko govori o ekonomiji morao da nauči na prvom času. Nije pitanje koliko ti imaš para u džépu u nekim famoznim dolarima, evrima ili dinarima, pitanje je šta ti možeš da kupiš za te pare. Danas, za pomenutih 250 evra ne možeš da žibiš ni 5 dana kad platiš komunalije i ostalo. I to ti je fakat.

Poenta priče koju ti stalno mašiš ovde je u drugom delu. Ako želimo da idemo negde mora da se nešto proizvodi. Politika koju nama nameće MMF i zapad "sa kojim moramo da imamo ... jer ako kažemo ne nećemo ...." kaže no no da država pokrene i interveniše jer to smeta njihovim firmama. A da bi uspeli mo baš to moramo da uradimo jer da se razumemo, stranog investicionog kapitala nema i neće ga biti, to smo naučili i videli u zadnjih 15 godina, i moramo sami. I to ne na bazi malih preduzeća, jer malo i srednje preduzeće traži veliki sistem gore. Inače, opet onako usput rečeno, i za vreme sankcija, mnogo, mnogo ondašnjijh giganata je radilo za zapadne firme, i izvozilo i tim radom obezbedilo preživljavanje. Tekstilna industrija je prvi primer toga, kad smo izvršili tranziciju, to je sve otišllo bogu na ispovest. Dakle, ako zapad ima razloga da sa nama radi, jer mu je jeftinije, on će raditi pa ne znam šta da je okolo. Dokazana činjenica u praksi, ne teoretsko naklapanje. I opet onako usput, kako mi povećavamo broj zaposlenih: gradonačelik Novog sada, zaposlio u gradskoj upravi 1281 čoveka, Medveđé njih 887, Sombora njih 415 (inače, kažu opština koje je i pre imala nenormalan broj zaposlenih u administraciji, malo im je pa ajmo još), Rume jih 228 ..... To je način rešenja problema nezaposlenih? Ukupno u lokalnim upavama zaposleno sitnih 141.000 ljudi. Po zakonu, ponavljam, po zakonu, i još jednom ponavljam po zakonu, na 1000 žitelja može da se ima najvišé 4 zaposlena u lokalnoj upravi. Ili vam na naših 7 miliona, to dože maksimalan broj od njih 28.000. Zakonski, za prekobrojnih 0.1 posto zapslenih smamnjenje transfera para iz budžeta Srbije ka opštinama treba da bude 1% (jelte, kazneni poeni). Po ovome, nijedna, ponavljam nijedna opština ne bi smela da dobije ni dinara iz države. Neko bi rekao i da duguju. Inače, ovo nam se najvećim delom nakupilo u zadnjih 15 godina. Pre nije bilo tako, bilo ih je mnogo, mnogo manje, i to govorimo opet o famoznim 90im. Opet recept sa zapada da bi imali poslušnu vlast. Mi imamo mnogo problema a moramo da počnemo da krešemo što nećemo ako slušamo one na zapadu. Moramo da ulažemo, i to onaj ko ima para, i mogućnost da dođe do, para ne malih, a to je država, a to nećemo dok slušamo zapad. Ne, mi nismo Kina, ni Rusija, ali mi smo sad vrlo blizu da smo saterani u ugao gde imamo dva izbora: umri ili se bori. To još mnogi nisu shvatili. Kad shvate biće ono što sam video na ratištima: oni koji su pre bili najveć podbornici mira postaju bezobzirni do kraja. Tad ću ja, po običaju, opet biti crna ovca. Što je pet OK i tako treba. Danas, nama treba keš da se prave proizvodni sistemi gde će pare da ostaju u zemlji ne da idu napolje. Te pare neće nam dati ni MMF ni zapad, njega možémo dobiti samo u Kini i u Rusiji. Ne žto nas vole već što mogu naći svog političkog i strateškog interesa. Prosto. A da bi dobili, moramo prestati sa sintagmom da EU i zapad nemaju alternative. Lakše je sa Kinom jer njoj ne smeju da uvedu sankcije ni pod razno. Nešto nam je teže sa Rusijom. Dakle, to je to, pa birajte.

Apropo plivanja: plivaš nizvodno .... U potoku još se i izvučeš. To ui u nekoj rečici. Kad dođe reka, e tu je već veći problem, treba mnogo posla. A onda dolazi more. Tu sam nemaš šanse. A ti političari koji plove nizvodno, vuku sve nas tamo. I tu se postavlja racionalno pitanje: da li će da me izvuče odatle onaj ko me je poslao na to putovanje i sve radio da dođem gde sam došáo ( a to je ovde na kraju priče zapad) ili ćé pomoći neko drugi koji me nije tu gurnuo, ili moram da se sam vadim? Racionalno razišljanje kaže ovo: moram da računam na to da se vadim sam, ako naiđé neko drugi prihvati poomoć i hvala mu, a onaj ko me je poslao do ovde je sve osim prijatelja i više ga ne slušaj. Sve ostalo, to je ludilo i buncanje. I vodi u smrt. A ja baš ne bi još da umrem, imam neka posla ako smem da primetim, pa bi da ih završim.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1066 korisnika na forumu :: 37 registrovanih, 6 sakrivenih i 1023 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., babaroga, bojcistv, cavatina, Denaya, draggan, DragoslavS, flash12, ginjica, havoc995, Karla, krkalon, Kubovac, ladro, Lucije Kvint, MB120mm, mercedesamg, Mercury, Mi lao shu, milenko crazy north, Milos ZA, Mixelotti, nemkea71, Panter, rovac, royst33, ruger357, Sale.S, Sir Budimir, Sirius, slonic_tonic, Trpe Grozni, Vlada78, zdrebac, zillbg, zziko, šumar bk2