Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

1238

Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

offline
  • flysky  Male
  • Zaslužni građanin
  • Nikola
  • Pridružio: 26 Dec 2012
  • Poruke: 513
  • Gde živiš: Srbija

Citat:* Najavljena su i značajna ulaganja u lovačku avijaciju...
- Mimo remonta "migova 29", poslednjih 12 godina gotovo ništa nije ulagano u Ratno vazduhoplovstvo. Namera je bila da se do 2018. ugasi i lovačka avijacija, a da zaštitu neba preuzme neka od susednih zemalja iz NATO. To više nije cilj. Piloti su dobili nove kacige, kombinezone i drugu opremu, a koristiće i Dom za odmor i rehabilitaciju na Kopaoniku. U planu za 2016. je i početak remonta devet "migova 21", vrednog više od 600 miliona dinara. Do 2025. imaćemo jednu eskadrilu lovačke avijacije za respekt.
* Da li to znači da je država definitivno odustala od kupovine novih borbenih aviona?
- Zasad smo odustali. Politika vlade je da se zemlja što manje zadužuje i da vraćamo stare dugove. U obzir dolazi kupovina samo onoga što je neophodno, pod najpovoljnijim uslovima i bez podizanja novih kredita.
* U kojoj su fazi razgovori sa "Erbasom" oko nabavke druga dva helikoptera?
- Kompanija "Erbas" želi širu saradnju. Ova kompanija je zainteresovana za modernizaciju "supergaleba G4", tako što bi prvi bio modernizovan u Nemačkoj, a ostalih osam u zavodu "Moma Stanojlović". Želimo da isposlujemo da "Moma" postane preduzeće koje bi proizvodilo delove za helikoptere "gazela", kojih je puno po svetu. Drugi segment kupovine "Erbasovih" helikoptera jeste osnivanje regionalnog centra u "Momi" za remont letelica "kuguar" i "superpuma", koje koriste mnoge evropske vojske.


Meni kompletan interviju ministra Gašića liči na predizobrnu priču sa unapred spremnim odgovorima sa zna se čijom direktivom. Nigde se ni slovom ne pominje dizanje domaće namenske industrije i proizvodnja vazduhplova. Čini mi se da je kopmletna priča o remontu 9 MIG-21-ca sa cenom od šestomiliona dolara svesno, manipulativno skretanje javnog mnenja na sporedni kolosek. Bogu plakati ! O kakvom se vajnom "respektu" ovde može govoriti ? Shocked

Modernizaciju (digitalizaciju) G-4-ke u jednom primerku vrše nam Nemci (EADS) a prestalih 8 remontni zavod MOMA koji bi pukim "copy-paste" bez kadrova, znanja, tehnologija koji su davnoprošlo vreme uradio isto !? Shocked Ovde suštinski govorimo o 9 modernizovanih vazduhlopova koji bi bili nosioci napredne trenaže pilota do 2035.godine. Kako remontni zavod u koga decenijama nije ništa investirano bez dovođenja novih, obučenih kadrova i nužnog transfera tehnologije (dodajem i stručnu superviziju) može isto da izvede sve i da se radi o ugradnji glaskokpita, poštujući modernu ergonomiju - dizajn !? Svo vreme fabrika aviona UTVA ni u kom kontekstu izlaganja nepostoji a znamo kome su puna usta nicanja domaće namenske industrije i Srbije kao regionalne sile.

Možda grešim ali čisto sumnjam da ćemo od Rusije dobiti nove MI 17 V5 sa najmodernijom avionikom, već osetno osiromašenom. Mesecima ...uporno se forsira Erbas ( Airbus Defence and Space ). Čini mi se da nam političari, još samo da ne podvuku, najavljuju okretanje vazduhoplne industrije i našeg vazduhoplovstva zapadu na EU putu "koji nema alternativu" i da je dogovor nažalost po rezonu "ko pita struku i pilote" već odavno pao a ovo što slušamo je obično medijsko šminkanje smućkaj pa prospi.

Izraz > respect , više ćete ćuti u svakodnevnoj konvervazaciji u Nemačkoj nego Engleskoj. Dugo druženje je učinilo svoje.

Da bi MOMA uopšte postala regionalni centar za remont Gazela, Kuguara, Pume ... nužan je stratetški transfer novih tehnologija i priliv novih obrazovnih kadrova koji se nemože desiti preko noći. Uopšte me nebi čudilo da za bagatelnu cenu u konzorcijum "Airbus Defence and Space" uđe i UTVA. Ono što me brine je da li neko bitan u vrhu države gleda na naše vazduhoplovstvo jedino kao remontni zavod i puki servis - pružanje usluga ?

Setimo se 2013 i pokušaja udomljavanja italijanskih Eurofightera tranche 1 u Bugarskoj. Pitam se da li ćemo na našem nepokolebljivom EU putu 2016 (izbornoj godini) dobiti tako "veličanstvenu ponudu" koju medijskom šminkom nećemo moći odbiti, sve i da gro respektabilne eskadrile služi uglavnom za slikanje . 4 MIG-29-e plus 8 ispoliranih Eurofightera tranche 1 (2) je de fakto respektabilna eskadrila, jezivo skupe logistike i pilota vrhunskih znanja i trenaže.

- Da li za političare EU put u svakom kontekstu reči "nema cenu" videćemo brzo . Wink

Arrow http://theaviationist.com/2013/11/01/italian-typhoon-bulgaria/

Arrow http://www.fast-air.co.uk/typhoon-block-tranche-summary/

- Eurofighter Typhoon is Europe’s largest military collaborative programme strengthening the European aerospace and defence.

Arrow https://www.eurofighter.com/

offline
  • Pridružio: 03 Okt 2013
  • Poruke: 63

Toni ::Citat:Početna cena za dve letelice, sa svom dodatnom opremom, bila je 52 miliona evra jer su naši tadašnji zahtevi bili strogi

mycity-military.com/Ostalo-3/Kupovina-n.....l#p1730451

26 miliona, 26.7 miliona po komadu platili Filipini FA-50 Razz

А МиГ-35 за тридесетак милиона долара? Mr. Green


*MiG-35 za Srbiju po fabričkoj ceni*

*Ukoliko se Srbija odluči za nabavku, Rusija bi bila spremna da proda najnoviji avion Mig-35 po istoj ceni po kojoj će ga nabaviti i ruska avijacija, rekao je generalni direktor koncerna MiG Sergej Korotkov.*

*"Da, kako za Rusiju tako i za Srbiju", rekao je Korotkov*

rts.rs/page/stories/sr/story/125/Dru%C5.....+ceni.html

offline
  • BSD 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 05 Okt 2009
  • Poruke: 3189
  • Gde živiš: Kraljevo

Mercury ::Mozda im Svabenzi zavale neki EF Smile Mada bi im to bio kraj LA, verovatno su i sami svesni toga Smile

Mada je kod njih bilo i zvanicnih izjava da se razgovaralo o FA50, ako se ne varam?

Kod nas jednom dodjose braca Koreanci u posetu al slabo je to bilo propraceno pa ne znam jel sta nudjeno

Koreanci su dolazili u VTI i to dva puta u zadnjih sedam ili osam godina, a zadnji put pre par godina. Njihov avion je gotovo identican avionu NA i mi sad govorimo o njemu kao cudu nekom. Bolje da se zapitamo zasto nismo pristali na Yak-130 2008.godine. Sankcija Rusiji nije bilo ni na vidiku, mogli smo da dobijemo i nadzvucnu jurisnu verziju i sad bi se smejali od radosti, ali u to vreme kako Putin ili Medvedev odlete za Moskvu u Beogradu je pocinjala zurka, gde je na celu vozica bio ovde za neke ne prezaljeni ministar Sutko, krasan gospodin. Uzmite onu knjizicu Vikiliks pa pogledajte, mala je knjizica cak i oni koji najvise mrze da citaju mogu da je srede u jednom dahu.

Da, zaboravio sam dodati, sa ovom cenom helikoptera Rusi su ubacili ovim bilmezima takvu kosku da ce oni tesko da se izvuku iz ovog ludila i nase RV. Jednostavno, moraju da kupe i ako nisu planirali, a uslovili su ih izgleda da moraju za tu cenu kupiti jos dva. Sta raditi posle sa cetiri ruska i nabavkom od Nemaca tesko je predvideti, posebno ovi cesti odlasci ambasadora u MO govori o tome da kako okrenu nekom ce da ide koza na siljak.

offline
  • Pridružio: 21 Jul 2008
  • Poruke: 10346

FA50 je ipak potentniji avion od JAK130 (i skuplji)

Ali princip je isti. Nemam info dal je nudjen i kako je nudjen JAK nasem RV ali seti se da su te 2008.neki generali mastali o EF i Su30.

Niko nije umeo da sagleda siru sliku i skapira da posle 20 godina prezivljvanja moramo da smanjimo dozivljaje.

Inace, niko ne govori o FA50 kao o cudu nego kao realnom resenju za male zemlje sa slabim finansijama.

offline
  • Nebojša
  • prodavac magle u penziji
  • Pridružio: 23 Maj 2012
  • Poruke: 2847
  • Gde živiš: Niš bre

flysky
Gde nadje podatak da remont 9 MiG-21 košta 600 milki dolara? Ili greška u kucanju?
mercury
Slažem se s tobom da je FA-50 dobro rešenje za golotinju kao što smo mi, koji nemamo pare za gume, patrone i akumulatore, a ovamo sanjamo o nekim aždajama koja svaka gola ko pištolj košta 100+ milki dolara/evra. Nisu mi jasni pojedinci koji omalovažaju taj avion. Kolko pare, tolko muzika.

offline
  • Pridružio: 01 Dec 2009
  • Poruke: 1850
  • Gde živiš: Borca Sebes gde obicno .......

Nije resenje kupovina aviona koji manje kosta, zato sto nece gume biti jeftinije duplo, niti piropatroni niti odrzavanje niti rezervni delovi.
Rusi su dolazili na batajnicu i pregledali Mig-21 bis, rekli ove letelice su relativno dobre sa malim naletom, e sad, problem jeste sto bi trebalo da se vidi imamo li mi rezervne delove za narednih 5 ili 10 godina eksploatacije, i ako nemamo imamo li od koga da kupimo, a ne da bude posle odredjenog vremena avijacija bi letela ali nema nigde da se nabave delovi, odnosno ima li su papreno skupi.
A ministrova izjava o stednji je tako katastrofalna da ja nemam reci.
Hocemo dastedimo a kupujemo dva tipa helikoptera za istu namenu, prvo nam je jedan skup, a niko ne kaze sta smo sve trazili (posto jelte to kosta i niko nije glup), pa nam je onda jeftin, a niko ne kaze sta smo dobili s tom jeftinocom.
I sve se to svodi na manje od prstiju jedne noge, a ovamo razgovaramo o regionalnim centrima za remont, sto da ne dace nam oni tehnologiju, mi ce mo to papreno platiti, a onda ce opet remont letelica da se radi negde drugde, posto mi imamo visoku cenu

offline
  • Pridružio: 22 Okt 2008
  • Poruke: 606

Ne razumem kojom matematikom su se vodili ako su odlucili da se kecevi i G-4 remontuju i modernizuju u MOST....voleo bih da vidim tu dinamiku radova sa ovim kapacitetima, jer pricamo o ukupno 17 masina...
Pri tome to nisu jedine letilice koje pristizu na remont i odrzavanje u narednih 3-4 godine...
Svi trazimo neku logiku i tracak zdravog razuma u svemu ovome ali meni je jedino logicno da ce Orao za par godina biti pusten niz vodu i da zato keceve vracaju u resurs....verovatnoce mozda i dokupiti nekoliko a remontovati postojece devetke u neko naredno vreme i to ti je to za narednih deset godina....
Moje skromno misljenje...

POZDRAV

offline
  • Mile
  • Pridružio: 12 Okt 2010
  • Poruke: 50
  • Gde živiš: Šabac

600 miliona dinara je u pitanju. 5 miliona evra. Smesno...

offline
  • flysky  Male
  • Zaslužni građanin
  • Nikola
  • Pridružio: 26 Dec 2012
  • Poruke: 513
  • Gde živiš: Srbija

Citat: flysky
Gde nadje podatak da remont 9 MiG-21 košta 600 milki dolara? Ili greška u kucanju?
mercury


Izvinjavam se. Moja očigledna greška u kucanju. U samom izdvojenom citatu ministra Gašića jasno piše šestotina miliona dinara.

I dalje sam mišljenja da je pominjanje bilo kakvog remonta svesno, manipulativno skretanje javnog mnenja na sporedni kolosek. Nažalost političari odlučuju o sudbini našeg vazduhoplovstva sa "čuvenom" krilaticom EU nema alternativu !?

Suštinski restart, mišljenje o održivoj budućnosti bila bi modernizacija 9 G-4-ki , koja ni u kom kontekstu nemože da bude površna (tretira samo ugradnju glaskokpita), već i nužne - temeljne radove na zmaju jer G-4-MD kako je više puta naglašeno treba da plovi našim nebom do 2035. Moralo se blagovremeno misliti o kupovini minimum 8-10 JAK-130 čime bi se sprečila po meni uvažavajući i helikokptersku, transportnu komponentu ... rak ranu a to je već ozbiljan problem = nestajanje LB komponente. Što se tiče nadzvučne komponente dokup polovnih MIG-29-ki bila bi najlogičnija odluka, koja bi značila kontinuiet, nužno stasavanje mladog pilotskog kadra i zemaljskog osobolja koji je spreman izazovima modernog vremena.

Bez obzira što premijer Vučić uskoro putuje u zvaničnu posetu Rusiji, skorašnjeg ličnog poziva premijera Kine , tolika fascinacija Erbasom ( Airbus Defence and Space ) i stavljanja u centar modernizacije remontni zavod MOMA u koga nije ulagano decenijama u totalnoj zameni teza REMONT i PROZVODNJA, unapred najavljujući MOMU kao regionalni centar za remont Gazela, Kugura, Pume ... ostavlja opor ukus da naš put u EU zaista nema cenu.

Lično mišljenje: Moguće da nas premijer Vučić nakon posete Rusiji, da bi donekle opravdao obećanu renesansu 2012 kao vojni ministar obraduje nekim skromnim dokupom MIG-29-ki , čisto hipotetički najavom nabavke logičnog naslednika KUB Pvo sistema BUK ... (balansirajući na zacrtanoj politici ni zapad ni istok).

Van svake logike je da nam u jednom primerku Nemci modernizuju G-4 a da se preostalih 8 modernizuju u remontnom zavodu. Bez transfera tehnologija, novog obučenog kadra nemoguće je pukim "Copy-paste" dovesti svih 9 G-4-ki na identičan izgled i kvalitet koji garantuje naprednu obuku do 2035. Ovde negovorimo o modernizaciji koja tretira 2-3 godine već ozbiljan izlet u budućnost. Po meni ukoliko se modernizacija G-4-ke svodi jedino na integraciju glaskopita, bez ikakvih intervencija na zmaju (olakšanju istog kompozitima), sa postojećom slabašnom pogonskom grupom (17,8 Kn), sve i da se integriše iole moderan napadno-navigicajski sistem, koliko god da mi je G-4-ka u srcu isto je bez suštinske-dubinske modernizacije bacanje para. G-4-ka čija modernizacija tretira jedino ugradnju glaskopita je za par godina tešnološki prevaziđeno davnoprošlo vreme. A šta reći za 2035 ... (20.godina u plusu)? Kao da poredite Alenia Aermachi M-345 i suštinski naprednog trenažera budućnosti M-346 MASTER. Čisto sumjam da će Nemci (EADS - Airbus Defence and Space ) od G-4-ke sa G-4MD učiniti modernizacijom tehnološki iskorak u budućnost na šta će MOMA odgovoriti uz svo poštovanje znanjem i umećem.

Setimo se početka teme , gostovanju G-4-ke na aerosalonu ILA-2010 kada je prvi put objavljeno zvanično interesovanje Nemaca (EADS - Airbus Defence and Space ) za modernizaciju. Da li se od 2010 promenio stav Srbije da EU nema alternativu ? Nije. Šta više ta politička doslednost u drugoj formi je još jača.

U političkim igrarijama je sve moguće. Od MOME kao regioalnog centra za remont i održavanje Migova ...do regionalnog centra za remont Gazela, Kuguara, Pume !?

Možda grešim, ali gledajući sadašnjost sve ukazuje da se vazduhoplovstvo Srbije okreće zapadu (kako EU =veliki brat kažu), gde su MOMA i u paketu UTVA kako je jedan kolega figurativno rekao "udavače".

Bliže se izbori ; Da li će piloti i javnost Srbije imati izbor pred "spasonosnom" vešću u svim medijskim formama našminkano da po do sada "neviđeno povoljnim uslovima" Airbus Defence and Space dolaze u Srbiju sve na sva usta nahvaljenim Eurofighterom Tranche 1, lakih i transportnih helikoptera, ... "ponudom koja se na EU putu jednostavno nemože odbiti" !?

Naravno ovo je moje razmišljanje a nevidim u bliskom vremenu bilo kakvu ozbiljnu političku kontru (nažalost sve je u domenu politke) da EU kaldrma nema alternativu.

U političkim igrama i interesnim sferama sve je moguće.

offline
  • Pridružio: 17 Maj 2009
  • Poruke: 349

EF je daleko daleko tehnoloski veliiiiki iskorak ispred aviona MiG 29 , ali je preskup za letenje !!!
Poljaci sa jacom privredom nikako da "skliznu" sa svojih devetki na EF-a , hoce piloti da im lete ... a sto se nas tice u Srbiji , bez jakih emocija molim , nista se nece od borbene komponente u avijaciji nabavljati .
NOV avion za Srpsko vazduhoplovstvo za ovu godinu LASTA .
U buducnosti da se zamene Utve 75 sa NOVIM avionom SOVA , u naredne 4 godine pred izbore.
Za koga dosta je .
PS: Jes, da kupimo 10 MiG 29 pa tako naoruzani odma u rat protiv NATO-a ,eee to li ocete , a?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 674 korisnika na forumu :: 22 registrovanih, 4 sakrivenih i 648 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: anbeast, bojank, Djokislav, djordje92sm, DonRumataEstorski, dragoljub11987, Georgius, hyla, Kenanjoz, Koridor, krkalon, Kubovac, kybonacci, milenko crazy north, Mixelotti, Panonsky, pein, Romibrat, rovac, vlad4, wolverined4, yrraf