Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

1327

Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

offline
  • Nebojša
  • prodavac magle u penziji
  • Pridružio: 23 Maj 2012
  • Poruke: 2846
  • Gde živiš: Niš bre

A posle možemo da predjemo na Rafala, Gripena, F-16, F-18... kome se šta svidja . Al samo u vitrini. Smile

offline
  • ja nesum radijo, ja sam neki veliki dr.mr.
  • Pridružio: 29 Jul 2014
  • Poruke: 4506

monomah ::ma kakav raspali mig,samo TAJFUN,zamislite samo pomen imena SRPSKI TAJFUNI.
Mr. Green Mr. Green Mr. Green

offline
  • Pridružio: 19 Mar 2010
  • Poruke: 15

Ja sam negde pročitao da USA daje mogućnost dela plaćanja za avione u robi. Ako je to istina onda je to šansa za nas da nabavimo novih 12-15 F18 Super Hornet odličnih lovaca. Znam , znam...izrekao sam jeres i sad će da se na mene obruši nebo i biti bačeno večno prokletstvo zato što sam predložio kupovinu USA aviona za naše RV. Ali mislim da je to šansa za našu armiju da konačno dobije avione koji mogu da se upotrebljavaju a ne samo da stoje na pisti. Da naš pilot konačno sedne u neki avion koji na to i liči a ne u leteća korita kao do sada.
Sa druge strane to je šansa za našu privredu da značajnije prodremo na tržište USA, zašto da ne?
Inače lično smatram da bi ovi avioni dugo služili kod nas u službi.

offline
  • Pridružio: 03 Nov 2006
  • Poruke: 781
  • Gde živiš: Adelaide, Australia

banacanin ::Ja sam negde pročitao da USA daje mogućnost dela plaćanja za avione u robi. Ako je to istina onda je to šansa za nas da nabavimo novih 12-15 F18 Super Hornet odličnih lovaca..
Super Hornet je odlican avion ali ga Amerika Srbiji ne bi prodala sve i da imamo pare.
Srbiji su jedino nudjeni polovni F16 iz USA.
A sve kad bi i mogli da ga kupimo time bi USA dali jos jednu slavinu koju mogu da zavrnu kad god im se prohte (odnosno kad god Srbija pomisli da ucini nesto sto ne odgovara USA interesima)
A USA interesima nikad nece da odgovara jaka,stabilna Srbija koja je iole znacajan faktor u regionu.
Srbiji je d USA namenjeno da bude slepo crevo Balkana i vezivanjem za njih mi bi jednostavno prihvatili tu ulogu.
A mozda ti to gledas po onoj Konfucijevoj "ako ih ne mozes spreciti da te siluju onda lezi i uzivaj"

offline
  • Pridružio: 19 Mar 2010
  • Poruke: 15

Ne, ja to gledam kako to radi Japan. Učimo od najboljih a to je Japan, da nemaš možda neku drugu pametniju zemlju kao uzor? Japan i njegove odbrambene snage su rezultat rada jednog pametnog pristupa politici. O uvozu aviona iz USA možeš pitati i neke ljude iz vazduhoplovnog muzeja u našoj ne tako davnoj prošlosti i Sejbrovima o kojima je zabranjeno da se priča u našem RV i PVO uopšte. U celoj armiji je zabranjeno pričati o toj temi.
Da li to pouzdano znaš da nam ameri nebi prodali nove avione ili si to pročitao u nekom patriotskom časopisu? To što je nama za vreme vlade Vojislava Koštunice nudjeno je bila proba po sistemu ako prodje prodje al na sreću nije prošlo. Zašto se još uvek misli da USA Srbiji nebi prodala moderno naoružanje kada ih niko iz Srbije nije ni pitao? Ako je neko uopšte čuo američkog senatora Džona Mekejna kao i senatora Boba Korkera da im odgovara stabilna Srbija i još nekoliko veoma pažljivo izgovorenih rečenica koje su imale veoma jasnu poruku o namerama zbog kojih su ustvari i došli u Srbiju. Nije djabe poslat novi ambasador USA u Srbiju niti je ovde bezveze dolazio komandant NATO pakta, no no no takve stvari nikako ne idu zajedno a da su slučajnost.
Od uvoza kvalitetne vojne tehnike iz Rusije na žalost nema ništa niti će ikada biti, to je izgleda završena priča. Ostaje nam samo USA, EU i Izrael. Od to troje zna se ko je gazda i njega treba pitati.

offline
  • Pridružio: 03 Nov 2006
  • Poruke: 781
  • Gde živiš: Adelaide, Australia

Znaci ipak je Konfucijanizam u pitanju.
Japan je glavni saveznik i oslonac USA na dalekom istoku.
Srbija niti je niti to ikada moze biti na Balkanu Jer ovde je "underbos" Turska a ispod nje Albanija i mi tu nemamo sta da se guramo jer ce za USA njihovi interesi uvek biti ispred nasih (seti se Tursko Grckog) spora na Kipru obe su NATO clanice i USA saveznici ali se zna ciju stranu ce drzati i ko je vazniji.Pa i makedonskih problema sa Albancima u ne tako davnoj proslosti.
Džon Mekejn i Bob Korker ma da to su primeri postenja i istinoljubivosti.Kud Bajdena zaboravi mogao si i njega da citiras.
Pa sta si ocekivao da dodju i kazu vi ste stoka i ima da cutite i trpite sta god vam uradimo (kao sto u stvarnosti misle)
E hebiga ako i takve stvari treba objasnjavati onda smo daleko dogurali.
A da Sejbrovi,mozda to i nije tako davna proslost ali pozicija tadasnje Jugoslavije i pozicija sadasnje Srbije su udaljene svetlosnim godinama.
Jugoslavija je bila ozbiljna drzava i teritorijalno i po populaciji i politicki pa i po vojnoj moci koja se "odmetnula" od tadasnjeg socijalistickog bloka koji je bio glavni protivinik za tadasnju USA.Naravno da je mogla da dobije sta je htela.S obzirom na poziciju mislim da je to moglo biti i bolje iskoristeno nego sto je bilo (Ali to je neka druga prica)
Gde ti vidis Srbiju da za USA moze imati takav znacaj.Drzava bez izlaza na more opkoljena NATO clanicama i drzavama koje zele da udju u NATO, koja ima relativno malu teritoriju malobrojno stanovnistvo obogaljene oruzane snage (dobrim delom obogaljene upravo po USA diktatu)
Ponekad se osecam kao slikar koji slika predivne pejzaze za dom slepih. GUZ - Glavom U Zid

offline
  • Pridružio: 19 Mar 2010
  • Poruke: 15

Naša PVO i RV treba da imaju savremena borbena sredstva. Pilot mora imati dobar avion, ne može on nas odbraniti od neke jače sile recimo SAD, Francuske, Rusije. To je suludo očekivati od 15-20 aviona pa makar oni bili i Raptori ali ipak je realno očekivati od naše RV i PVO da raspolažu takvim raketnim sistemima i avionima da nam obezbede odvraćanje od agresije iz vazduha od strane okolnih zemalja.
Ako imaš Gripen, F16, Mig 29 ti si samo za Air police, konkretno niko i ništa. Ali zato ako imaš dve eskadrile Eurofajtera, F18, Rafal ili neki od familije SU27 onda si regionalni igrač. Mi treba da budemo neutralna zemlja ali ipak moramo biti regionalna sila pa i u vazduhu da bi tu svoju neutralnost mogli da odbranimo odnosno odvratimo lokalnog neprijatelja od zle namere.
Konkretno nas će za 15-20 godina a možda i pre napasti jedna ili dve susedne zemlje, to je više nego jasno. Ako budemo imali RV kao je reginalni igrač i možemo da ih lupimo po labrnji veoma brzo i snažno, nas niko neće napasti, vojska je ispunila svoj cilj bez rata. Zato je moja ideja bila da se kupovina aviona spoji sa političkim aranžmanom a sve to pretoči u dobru eknomsku priču.
Ta priča o zlim USA i dobrim Rusima kod mene više ne pije vodu, ta priča je završena. Svaka od sila ima svoje interese i normalno je da teži da ih sprovede upravo i kod nas. Ako je tako kao što tvrdiš da USA nije stalo da udjemo u NATO i da Rusija nema nikave interese u Srbiji zašto se onda Rusija onako uvredila na naš potpis za prolaz trupa NATO kroz Srbiju? A zašto su se SAD toliko dugo trudile da taj sporazum ozvaniče? Zašto nas je Rusija prevarila i uzela NIS a znali su da nikada neće ni graditi južni tok? Znači da tvoja teza o beznačajnosti Srbije pada u vodu. Srbija nije igrač na globalnom nivou ali na regionalnom može biti a za to joj treba upravo jaka avijacija da joj tu poziciju obezbedi. Znaju dobro SAD dokle traje ljubav Hrvatske i Albanije prema SAD zato im i prodaju oružije sa otpada, ta ljubav traje dok ne doge neko jači od SAD. Isti slučaj je i sa Turskom, malo su kasno skapirali ali su na kraju uvideli.
Da li stvarno veruješ da su nas USA napale zato što nas mrze? Ne , napali su nas samo zato što smo mi sebi dozvolili da svojim životima branimo nečije tudje interese a da taj nije ni prstom mrdnuo da nas zaštiti. Isto kao i pred drugi svetski rat, mi skočili Hitleru u oči za račun Britanije a oni to otvoreno podsterkivali a kad nas je Nemačka zverski napala oni su mirno pomatrali, izem ti ja takvog prijatelja. To je istorija i to je tačno, zato sebi tako nešto više nikada ne smemo da dozvolimo. Nikad više ne treba da se bijemo i zameramo sa bilo kim za tudje interese.
Još očekuju da raspisujemo referendum po tom pitanju. A zašto pitanje nebi bilo da li ste za vojni savez sa Rusijom? E to pitanje njima baš i nebi odgovaralo zato jer znaju odgovor a posl tog odgovora nema više nazad. A to Rusija ne želi da sprovede u delo, bar do sada se nisu pokazali na delu.
Ja još nisam video primere neke konkretne saradnje izmedju Rusije i Srbije osim na štetu Srbije, tu uključujem i vojnu saradnju, nema aviona, nema tenkova, nema helikoptera. Hteli su da nam prodaju ali sve polovno i raubovano, ne hvala to djubre nek prodaju svojim prijateljima u Hrvatskoj.
Naši su bili da ih mole za oružije jer smo imali ozbiljnu pretnju da bi u dogledno vreme mogli biti napadnuti a koji je njihov odgovor bio? Njet. Naši su dobili hladan tuš.
Baš zato mislim da kada bi se obratili USA naišli bi na razumevanje za našu poziciju i za te količine koje nama trebaju uveren sam da bi dobili zeleno svetlo. Da se razumemo za USA 2 eskadrile F18 SH ili F 16 su glupost koju bez problema kreditiraju a po potrebi i poskidaju sa neba bez po muke. Ali to ima svoju cenu onda ne može naš predsednik i ministar spoljnih poslova da ide po svoje mišljenje u Moskvu, sa tim je onda završeno a ja kao gredjanin očekujem da po svoje mišljenje ne ide ni u Vašington. E zato ja mislim da naši neće oružije iz USA, Izraela i EU. Po meni to je glavni razlog.

offline
  • Pridružio: 18 Feb 2013
  • Poruke: 6178

Колегу банаћанина сам грешком лајковао,молим да ми опрости.

offline
  • Pridružio: 03 Nov 2006
  • Poruke: 781
  • Gde živiš: Adelaide, Australia

Hajde da ti odgovorim mada vidim da je besmisleno (predivan pejzaz u domu slepih)
Citat:Ako imaš Gripen, F16, Mig 29 ti si samo za Air police, konkretno niko i ništa. Ali zato ako imaš dve eskadrile Eurofajtera, F18, Rafal ili neki od familije SU27 onda si regionalni igrač.
Skoro da je potpuno svejedno za drzavu velicine i pozicije Srbije imao Gripen,F16,Mig 29,Eurofighter,Rafal ili Su 27-30 .Naravno govorim pod uslovom da su sve to moderne verzije tih aviona.
Tu je daleko bitnije kako koristis to sto imas nego sta imas.
Ako su ti svi avioni ispravni,svi sistemi na njima funkcionisu,imas moderno naoruzanje za svoj avion,piloti ti imaju dobar broj sati naleta na tom avionu svi oni ce odraditi ono za sta su predvidjeni.
A u nasem slucaju to je Air policing u miru i odbrana neba u nekom ratu protiv nekog lokalnog neprijatelja.
Protiv svih lokalnih vazduhoplovstava (osim Grcke i Turske)mi ne bi imali problem da se odbranimo sa bilo kojim od tih aviona.
Problem nastaje kad imas neispravne avione,zastarelo naoruzanje,neutrenirane pilote.
Ima to na forumima prelistaj pa pogledaj koliko kosta sat na 29tki a koliko na Eurofighteru ili Su familiji pa sracunaj sta bi Srbija mogla izfinansirati a sta ne (nemoj da ti bas sve ja moram servirati)
Citat:Ta priča o zlim USA i dobrim Rusima kod mene više ne pije vodu, ta priča je završena. Svaka od sila ima svoje interese i normalno je da teži da ih sprovede upravo i kod nas. Ako je tako kao što tvrdiš da USA nije stalo da udjemo u NATO i da Rusija nema nikave interese u Srbiji zašto se onda Rusija onako uvredila na naš potpis za prolaz trupa NATO kroz Srbiju? A zašto su se SAD toliko dugo trudile da taj sporazum ozvaniče? Zašto nas je Rusija prevarila i uzela NIS a znali su da nikada neće ni graditi južni tok? Znači da tvoja teza o beznačajnosti Srbije pada u vodu.
Naravno da svaka od sila ima interese.Gde sam ja to rekao da Rusija nema nikakve interese u Srbiji?
Verovatno bi mogli uci u NATO (pu pu ..daleko bilo) ali time nista ne bi postigli jer bi USA u svakom konfliktu protiv BILO KOGA (Hrvatske,Albanije tzv Kosova) uvek drzale njihovu stranu jer su im oni vazniji saveznici.Na stranu sto bi u slucaju ulaska morali slati vojnike u NATO misije (Avganistan,Sirija,Ukrajina kad dodje vreme)
Ja sam bar na 5 mesta rekao mi treba da saradjujemo sa Rusijom jer se nasi interesi uglavnom poklapaju sa njihovim interesima a uglavnom su nasi interesi suprotstavljeni interesima USA i to je sva filozofija.
Citat:Znaju dobro SAD dokle traje ljubav Hrvatske i Albanije prema SAD zato im i prodaju oružije sa otpada, ta ljubav traje dok ne doge neko jači od SAD. Isti slučaj je i sa Turskom, malo su kasno skapirali ali su na kraju uvideli.
Zaboravi na ljubav u politici u politici jedino postoje interesi.
Citat:Da li stvarno veruješ da su nas USA napale zato što nas mrze? Ne , napali su nas samo zato što smo mi sebi dozvolili da svojim životima branimo nečije tudje interese a da taj nije ni prstom mrdnuo da nas zaštiti.
Opet on o ljubavi i mrznji medju drzavama,aman covece to ne postoji.USA su nas napali jer su imali interes da drze stranu Albancima,da instaliraju Bondstil itd
Mi smo svojim zivotima branili svoju otadzbinu uz pomoc jednog broja Ruskih dobrovoljaca koji su kao pojedinci dosli da nam pomognui uz ljubavi prema bratskom narodu (ali to je ljubav pojedinaca,ljudi a ne drzava) isto kao sto ja kao pojedinac imam ljubav Za bratski ruski narod.
Citat: Hteli su da nam prodaju ali sve polovno i raubovano, ne hvala to djubre nek prodaju svojim prijateljima u Hrvatskoj.
Naši su bili da ih mole za oružije jer smo imali ozbiljnu pretnju da bi u dogledno vreme mogli biti napadnuti a koji je njihov odgovor bio? Njet. Naši su dobili hladan tuš.

A znaci ti si bio onaj visoki sa brkovima iza usiju kad je Toma pao na kolena pred VVP om da ga moli.
De covece ne lupetaj
Ko je prvi pritekao u pomoc kad su bili pozari,ko kad su bile poplave,ko je blokirao rezoluciju o Srebrenici,ko blokira prijem tzv Kosova u UN
Citat:Baš zato mislim da kada bi se obratili USA naišli bi na razumevanje za našu poziciju i za te količine koje nama trebaju uveren sam da bi dobili zeleno svetlo. Da se razumemo za USA 2 eskadrile F18 SH ili F 16 su glupost koju bez problema kreditiraju a po potrebi i poskidaju sa neba bez po muke. Ali to ima svoju cenu onda ne može naš predsednik i ministar spoljnih poslova da ide po svoje mišljenje u Moskvu, sa tim je onda završeno a ja kao gredjanin očekujem da po svoje mišljenje ne ide ni u Vašington. E zato ja mislim da naši neće oružije iz USA, Izraela i EU. Po meni to je glavni razlog.
Ja koliko vidim ti si misljenje iz Vasingtona vec dobio.
Ma razumem ja tebe Banacanine,kod vas kako koja vojska naidje dizete ruke a zene noge.
Hebiga ja sam vise Dinarski tip kod nas to nekako drugacije ide Ziveli

offline
  • zixo  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 27 Sep 2006
  • Poruke: 23450
  • Gde živiš: Beograd

Банаћанин је вероватно један млад, леп и неискусан младић.... Smile

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1074 korisnika na forumu :: 44 registrovanih, 8 sakrivenih i 1022 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Apok, atmel, babaroga, BORUTUS, Dimitrise93, DonRumataEstorski, FileFinder, FOX, Georgius, gomago, Insan, Karla, kihot, Kubovac, kunktator, ladro, Lubica, Marko Marković, MiG-29M2, milenko crazy north, milutin134, Mixelotti, Neutral-M, Nikolaa11, opt1, Panter, panzerwaffe, RJ, robertino, Rogan33, sasa87, sevenino, Srki94, stalja, Steeeefan, Stoilkovic, TheBeastOfMG, theNedjeljko, vaso1, wizzardone, YU-UKI, YugoSlav, Zimbabwe, žeks62