Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

1460

Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

offline
  • Pridružio: 29 Mar 2010
  • Poruke: 157

Momci što gubite energiju na ovakvoj temi? Nikakve kupovine neće biti, bar dok je Nemci ne odobre. A ono što bi Nemci i NATO eventualno odobrili bilo bi par krševa da se narodu zamažu oči u slučaju da rejting ovog prevaranta na vlasti počne da pada, I da se proruskom delu našeg biračkog tela ulije uverenje kako ostajemo na liniji dve stolice.

offline
  • zixo  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 27 Sep 2006
  • Poruke: 23450
  • Gde živiš: Beograd

Лаки

у кафани смо, односно пардон, у кантини. Smile

offline
  • Pridružio: 14 Jul 2013
  • Poruke: 1097

lakiluciano ::Momci što gubite energiju na ovakvoj temi? Nikakve kupovine neće biti, bar dok je Nemci ne odobre. A ono što bi Nemci i NATO eventualno odobrili bilo bi par krševa da se narodu zamažu oči u slučaju da rejting ovog prevaranta na vlasti počne da pada, I da se proruskom delu našeg biračkog tela ulije uverenje kako ostajemo na liniji dve stolice.Rusi nece dati nista,kupiti i da moze nece dobiti. A.V mora da odabere jednu stolicu predugo sedi na dve! GUZ - Glavom U Zid

offline
  • Pridružio: 29 Mar 2010
  • Poruke: 157

Odabrao je on, samo još ne sme da digne dupe sa one druge stolice.

offline
  • Pridružio: 21 Jul 2008
  • Poruke: 10344

zixo ::

Citat: Zixo, a reci mi zasto je to preterivanje?

Треба наћи оптималан број тј. однос једноседа и двоседа. У СФРЈ је то било 14+2. У Бугарској 18+4 и да не набрајам даље. А ти причаш о 5+5.

Мислим да су три УБ сасвим довољна, чак можда и два. Што се тиче обуке ми прво млађим пилотима треба да обезбедимо већи налет на Г-4.

Не бих ја стављао УБ у пару, то нико не ради сем ко баш мора. Најбоље је имати у пари авион са радаром.


Da, 14+2 u zemlji u kojoj zavrsis VVA i odmah letis MiG-21. Pa tu peglas oko 80 sati godisnje, prodjes pravu obuku i postanes borbeno osposobljen. Onda od te gomile pilota izaberes najbolje, vecinu posaljes u Rusiju a onda oni poducavaju nove pilote na dvosedima. Znaci prvo si morao na MiG-21 pa tek onda na 29ku. Elita je isla na 29ku pa su dva dvoseda mogla da rade preobuku.
Sada kada je MiG-29 jedini lovacki avion a planiras da ga koristis ne vise od 8 godina od nabavke dodatnih, gledas da ove kapetane i porucnike obucis i pruzis im sto vise naleta. Da prodju sto vise elemenata obuke.
Za airpolice se mogu kombinovati dvosedi i jednosedi, sasvim uspesno. Za rat mogu se kombinovati samo u nekoj sumi, svi skupa sa maskirnom mrezom i molitvom da ih nece naci, ma kakav odnos jednosed:dvosed bio...

Raspravljamo ovde o jednosedima i dvosedima a oni i dalje Utvu lete, Lasta i dalje "samo sto nije" a za G4 se ne zna nista. Haoticno lutanje koje traje predugo.

offline
  • Pridružio: 14 Jul 2013
  • Poruke: 1097

lakiluciano ::Odabrao je on, samo još ne sme da digne dupe sa one druge stolice.Tacnije receno nesme da kaze narodu jer zna sta ga ceka! Wink

offline
  • zixo  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 27 Sep 2006
  • Poruke: 23450
  • Gde živiš: Beograd

Citat:Da, 14+2 u zemlji u kojoj zavrsis VVA i odmah letis MiG-21. Pa tu peglas oko 80 sati godisnje, prodjes pravu obuku i postanes borbeno osposobljen. Onda od te gomile pilota izaberes najbolje, vecinu posaljes u Rusiju a onda oni poducavaju nove pilote na dvosedima. Znaci prvo si morao na MiG-21 pa tek onda na 29ku. Elita je isla na 29ku pa su dva dvoseda mogla da rade preobuku.

U SFRJ si trebao imati oko 300 sati naleta na MiG-21 da bi prešao na MiG-29.

Nama sada treba što više naleta na G-4 ili dvosedom Orlu. Ili da se RV polako ponovo gradi tako što će se nabaviti njihova zamena. Idealno naravno Jak-130 ili L-15. Možda čak i JL-9.

Znači neće ti ništa značiti 5 MiG-29UB ako prethodno nemaš dobar nalet na školsko-borbenom avionu. Ili ukupan nalet do prelaska na MiG-29 uz to da što više lete mladi piloti koji naravno zadovoljavaju uslove da lete na supersoničnim avionima.

Idealno bi možda bilo da se dobija/nabavlja 12 MiG-29 od čega 4 dvoseda.

offline
  • Pridružio: 21 Jul 2008
  • Poruke: 10344

Pa ti upravo potvrdjujes moju tezu.
Ako je pilot u SFRJ na 29ku dolazio posle naleta koji je danasnjim pilotima misaona imenica i mozda ga ostvare za deset godina (?!?!?!) a danas ni MiG21 nemas u naoruzanju onda ti je jedini logican izbor za obuku pilota lovacke avijacije upravo skolski MiG29.

Svakako da je potrebno povecanje naleta na G4 ali pilot LA se ne gradi na SuperGalebu nego na lovcu.
U SFRJ si imao taj prelaz gde dobijes komplet obucenog pilota LA sa MiG-21 sa svim elementima obuke i onda ga doskolujes za 29ku.
To G4 moze da izvede do neke mere ali ne u potpunosti. Posebno ne kada je u pitanju borbena obuka, bliski vadzusni boj i opterecenja koja vaze za pilote LA. Letenje 29ke i letenje G4 u nekim segmentima se toliko razlikuju, da postoji citava kategorija zdravstvrnog stanja pilota koji moze da ide na 29ku a neki ostaje na G4 ili LBA.

Opet se vracam na to i postajem dosadan. Sadasnje stanje trenaze i starost pilota su kriticni. Pa oni tek sto zavrse preobuku, za koju godinu ce u penziju.

Da bi mogao da se gradi neki zdrav osnov za buduce RV, a posebno kada je u pitanju nadzvucna borbena komponenta, sada je trenutak da se obavi trenaz i uhvati korak. Ako novi avioni ikada stignu bar ce imati ko da ih leti i imace na cemu da rade i sta da usavrsavaju. A ne aj sve iz pocetka, posto smo avion gledali na dezurnoj pari.

P.S. da l bi bilo pet ili cetiri UB nije toliko bitno, poenta je na obuci, a ne u k*rcenju kao imamo, a moz se slikamo i da nadlecemo parade samo

offline
  • yrraf  Male
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 03 Jan 2012
  • Poruke: 2488
  • Gde živiš: Loznica Srbija

Dvosed koji čuči u dežurnoj pari nije dobar za taj zadatak a nije koristan ni za obuku jer, kao što rekosmo, dežura ili je neoperativan zbog održavanja između dežurstava. Odnos 3+7 je sasvim ok jer ćeš imati dovoljno jednoseda za dežurnu paru u svakom trenutku (od 7 biće najmanje tri-četiri operativna uvek) a od tri dvoseda dva će biti uvek spremna za obuku i nećeš njihove resurse arčiti na air-policing već na obuku za šta su i namenjeni. Nema to nikakve veze sa borbenom upotrebom.

offline
  • Pridružio: 21 Jul 2008
  • Poruke: 10344

Dvosed ne mora da cuci u dezurnoj pari. Ako se od svih raspolozivih jednoseda ne nadju dva za paru, ubaci se dvosed.
Dvosed je sasvim dovoljan za airpolice u pari sa jednosedom, za mirnodopske uslove. Naoruzan je IC vodjenim raketama i ima KOLS.
Sam dvosed nam treba zbog obuke koja je kriticna. Treba obezbediti odrzavanje trenaze starijima i obuku mladjima. Treba i ove starije provesti kroz sve elemente obuke. Sa tako malo aviona, dvosed tu dosta pomaze.

Ma dzabe da tupim tastaturu, ako oni uzmu ovaj sarenis verzija koji se pominje, bice nama ludo i veselo.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1225 korisnika na forumu :: 38 registrovanih, 10 sakrivenih i 1177 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: amaterSRB, amstel, Areal84, armor, babaroga, Brana01, BraneS, CheefCoach, Dannyboy, DPera, DragoslavS, elenemste, goxin, havoc995, ILGromovnik, jukeboxer, Karla, Luka Blažević, moldway, NoOneEver Dreams, Oscar, ozzy, pein, procesor, rasok, repac, sasa87, Skywhaler, sokars, sombrero, Tvrtko I, vathra, Vlad000, Vlada1389, Webb, zdrebac, žeks62, 223223