Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

1652

Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

offline
  • Bili smo vojnici
  • Pridružio: 19 Maj 2009
  • Poruke: 4983
  • Gde živiš: Beograd - Srbija; Novi Grad - Republika Srpska

Sredinom decembra prošle godine, na sva zvona je obelodanjeno da će Rusija, "kao podršku Srbiji", donirati šest borbenih aviona MiG 29 Srbiji, a da će se u tom „paketu“ naći još i 30 tenkova, isto toliko borbenih vozila, a pričalo se čak i o sistemu S300.

Međutim, ni pola godine kasnije, aviona nema, niti je jasno gde je zapelo, pa se sve više spekuliše da Rusi poklon „migova“ uslovljavaju daljom sudbinom svog Humanitarnog centra u Nišu. Nekadašnji pomoćnik ministra odbrane, Bojan Dimitrijević, veruje da je upravo u tome ključ problema.

– Na osnovu onoga što se može čuje u javnosti jako je teško ustanoviti zbog čega avioni još ne stižu, odnosno da li u ugovoru o donaciji postoje još neki detalji sa kojima javnost nije upoznata. Da li je reč o ustupcima koji Rusi traže za Humanitarni centar, insistiraju na remontu i zaštiti svoje tehnologije ili je nešto treće po sredi. Ruska baza u političkom smislu i služi kao balast Srbije prema istoku i zapadu, odnosno uveravanju javnosti da je država podjednako i za NATO i za Rusiju – smatra Dimitrijević.

Za penzionisanog generala Radovana Radinovića ipak nema te dileme.

– Uveren sam da nije reč o ruskom uslovljavanju, već isključivo nekom administrativno-tehničkom problemu iz aranžmana koji je postignut. Rusija nema ucenjivački odnos prema Srbiji i prema nama je daleko iskrenija nego mi prema njoj – smatra Radinović i dodaje da bi Srbija, bez obzira na sve, što hitnije morala da razreši status ove baze.

– U slučaju da Srbija ne reši status tog centra, tada se zaista može postaviti pitanje odnosa koji ima prema Rusiji. Jer ta baza za Srbiju nije nikakva prepreka ni za ulazak u EU, ali i saradnju sa NATO-om, jer objektivno, mi smo praktično već jednom nogom u toj organizaciji.

Na sličan način razmišlja i narodni poslanik Miroslav Lazanski. Obično odlično obavešten ovaj vojno-politički komentator ne zna kada će Srbija dobiti obećane „migove“, ali je uveren da nije reč o ruskim uslovljavanjima, već tehničkim problemima.
– Postoje još neke formalnosti oko tog trgovinskog sporazuma, da li će ti ‘migovi’ biti označeni kao donacija ili izvoz. Stvar je u birokratskom aparatu i to zna da potraje – uverava Lazanski.


Teško nama i da stignu

Bojan Dimitrijević, inače autor više stručnih knjiga iz oblasti ratnog vazduhoplovstva kaže da će, sve i kada šest ruskih „migova“ stigne, Srbija imati grdan problem jer – neće znati šta sa njima da radi.

– Srpskom odbrambenom sistemu ti ‘migovi’ su nužni, ali se trenutno suočavamo sa apsurdnom situacijom da je veoma malo osposobljenih pilota za ovaj tip aviona, imamo ih samo nekolicinu, a pri tom još veći problem imamo jer ne postoji adekvatno mesto gde bi se držali. Naime, „Objekat Vranica“ koji je na vojnom aerodromu Batajnica sagrađen i služio isključivo za tu namenu, srušen je 1999. godine, a drugi ne postoji – ističe Dimitrijević i dodaje da se srpsko vazduhoplovstvo već suočava sa problemom manjka stručnih i osposobljenih kadrova kako za pilotiranje, tako i za održavanje borbene opreme.

– Treba obučiti novu generaciju pilota, tehničara jer je većina onih koji su osposobljeni za ovaj tip aviona već u penziji. Za to treba dakle vreme, a kada je reč o remontu, uveren sam da će RC ‘Moma Stanojlović’ to raditi uz pomoć ruskih kolega.

S druge strane, ratni komandant RV i PVO, general Spasoje Smiljanić smatra da su srpski piloti i tehničari itekako osposobljeni za ovaj model „miga“.

– Srpski ratni piloti znaju da lete i potreban im je samo period kraćeg uvođenja u trenažu i upoznavanje sa karakteristikama i performansama sredstva. To važi i za sve one koji održavaju i servisiraju borbene letelice u upotrebi našeg ratnog vazduhoplovstva – decidan je Smiljanić.

Rok do novembra?

Premijer Srbije je decembra prošle godine najavio kao poslednji rok kada bi ti avioni mogli da stignu u Srbiju – novembar 2017.

Naime, on je precizirao da postoje dve opcije kako bi ‘migovi’ mogli da budu dopremljeni u Srbiju. Prva je ta ruska vojska bude zadužena za taj posao i da se ti avioni jednostavno prevezu i remontuju u Srbiji. Drugi scenario je predviđao da se avioni u potpunosti remontuju u Rusiji, a zatim, najkasnije do novembra ove godine dopreme u Beograd.

(vesti-online)

offline
  • Pridružio: 28 Jan 2011
  • Poruke: 164

Izgleda da kod brace nema nista na rijec,kako je Sloba obecavao pomoc RS i RSK,pa je onda RS obecavala pomoc RSK,tako i Putin i ovi nasi lazu sami sebe,sve uz grlenje i ljubljenje po tri puta,upravo procitah knjigu B.Dimitrijevica Vazdusni rat nad RSK I RS,uz prethodno citanje Dankovih izdanja,a i sam sam sve to prosao uzivo,pa mi pade napamet i ucini mi se poznatim ovo bratsko iscekivanje...malo je off pa ne zamerite

offline
  • Pridružio: 21 Mar 2014
  • Poruke: 280

Nije4 po temi, ali zasto bi rusi nama pomagali?

offline
  • Pridružio: 02 Nov 2010
  • Poruke: 939

Striktno biznis po modelu: "ljubav za ljubav a sir za pare", sve ostalo (tipa nadanje u "kapitalne bratske donacije" isl.) je cisto zamajavanje i gubljenje vremena...

Prema tome treba skupiti lovu, pametno definisati ugovore i uslove isporuke (osigurati se za svaki slucaj adekvatnim klauzulama u ugovoru)...
Deluje ostvarivo al s obzirom ko bi sa nase strane to trebao da izvede i nije bas...

offline
  • flysky  Male
  • Zaslužni građanin
  • Nikola
  • Pridružio: 26 Dec 2012
  • Poruke: 513
  • Gde živiš: Srbija

Neverujem da se vezano za isporuku 6 ruskih Mig-29-ki radi o bilo kakvom uslovljavanju. Kamo sreće da će se remont istih vršiti u Momi sa našim stručnjacima.
Pogledajmo istini u oči. Koje su se to krucijalne kadrovske i TT logističke promene desile u Momi još iz vremena SRJ još pre slanja na remont 5 MIG-29-ki ? Uz svo poštovanje dugogodišnji nemar i guranje RV i PVO pod tepih je učinio svoje.
Gde je mladost = budućnost ? Praktično imamo zemaljski i pilotski kadar uz simbolična osveženja koji bez obzira na iskustvo TT i znanjem zaostaje par decenija gde se više može govoriti o čekanju na penziju nego na budućnost.
Koliko godina treba da prođe da konačno Laste uđu u sastav, koliko obećanja "samo što nije" slušamo o modernizaciji G-4 do maketorame Orao 2.0 ?
Od elementarne logistike, izrade makar modularnih nastrešnica (da ne pominjem kaponire) nije urađeno ništa.
LBA nam diše na škrge sa zbirno i to idealno (i G-4-ki i Orlova ) ~ sa 10 leteleica.

Sve sam više uvereniji da će se kompletan remont 6 MIG-29-ki uraditi u Rusiji. Mislim da ćemo se još dugo načekati na remont naše 4 MIG-29-ke a pogotovo na sva usta najvljenih u plusu njih 8 iz Belorusije. Ponavljam uz svo poštovanje kako drugačije opisati TT osposebljenost zemaljskog osoblja do "naprednog nivoa kanibalizacije" !?

Takođe, kako da nas Rusi ozbiljno shvataju kada "vodeći bos Yugimport " krajem aprila sklapa strateški ugovor o saradnji sa američkom firmom Savatti vezano za saradnju sa Utvom !? Koliko god gledali sa nipodaštavanjem navedenu firmu ista je de fakto bila učesnik u konkursu za napredni mlazni trenažer USAF.

Sa jedne strane izgradili smo fabriku BSS - Velika Plana i govorimo o strateškoj saradnji i kooperaciji sa Rusima a sa druge strane dijametralno ruskim interesima ulazimo u saradnju sa amerima koja ne tretira samo avio industriju već ceo opus Yugoimport poluproizvoda.

Na dve stolice se ne sedi i na ovaj način gubi drastično poverenje. Po meni izgubili smo istorijsku šansu (daj bože da grešim) da sa Kinom krenemo u ozbiljno dizanje avio industrije iz pepela.

Vreme SRJ ; Dodajmo na ovo neminovno godine u plusu. Ima li promena ? Nema. Surovo ali istinito.



Naša sadašnjost i nesrećni 18101 kome je sudbina kanibalizacija (isto je isuviše brzo nemoguća misija ) ;



Koliko god delovalo poražavajuće ovako u nemoći piloti LBA kroz satiru prikazuju našu realnost gde je i baza za buduće pilote nadzvučne avijacije :



Uopšte me ne bi čudilo da na sajmu Partner 2017 poput KObca, Sove ... sada ugledamo "G-5" ili ti "ORAO 3.0" pa i "belog orla - supersonic" u srazmeri 1/1 sa objašnjenjem : "Radi se ubrzanom dinamikom" Shocked

offline
  • amstel  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 13 Maj 2012
  • Poruke: 2522
  • Gde živiš: Hiljadu milja od topolivnice

flysky ::





ovo je vise za temu"gde mi zivimo"

a evo ga :galeb 5"

https://www.youtube.com/watch?v=INZAzaBqceU
GUZ - Glavom U Zid

offline
  • Irbis 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 10 Avg 2014
  • Poruke: 3556

Zasto za stanje u vojsci krivite politicare? Nisu politicari krivi nego sama vojska. Zasto bi se politicar sekirao zbog nekog ko na sebe ne obraca paznju?
Ja radim po tom Zapadnom sistemu i takodje ne obracam paznju ako se niko ne zali, jer to znaci da je sve uredu.
Meni kada nesto sleduje glavu cu da nekom otkinem dok to ne dobijem, to ide dotle da sam trazio i onu decimalu da isplate koja sleduje moj sektor. Nema pregovoro ni oko te decimale, zato se sada zna red i nemam problema, nova oprema se zna gde ide prvo, lakse je sami da posalju nego da se svadjamo za dzabe, jer ce je onda roditi. Sa druge strane ako nisam zadovoljan necim to cu reci, sacekati odgovor i odluciti sta dalje, necu sigurno cutati.

Pogledaj te od 2001 ko vodi sektor Finasija i sve ce vam biti jasno. Finasije vec 17 godina vode Ameri za vreme DS G17 plus,sada neki obrazovani u SADu, pa ovaj sada isto radio u SADu.... Ne znam sta ocekujete?

Tek o ministrima MO necu da pricam.

Sve dok su Americki ljudi na celu finsija, a dok vojska cuti bice ovako.

Postoji resenje, da se ode u Ministarstvo finsija i da se tamo lepo kaze ili daj pare ili ti eto tenkova ispred zgrade pa ti vidi. Dok M84 se ne parkira sa okrenutim cevima ka zgradi vlade stanje ce biti ovako.
Naravno ne dirati ostala Ministrastva samo Finsije, jer bi onda to bio drzavni udar.

Nemoj da neko soli ovde pamet kako je i to drzavni udar, jer to nije drzavni udar nego kontraobavestajna akcija, koja za cilj ima uklanjanje stranih operativaca.

Sve me strah da CIA nije vrbovala ove iz G17 i ova zadnja dva koji godinama bili u SADu. Ne znam odakle narodu pamet da bita 17 godina CIA da im placa penzije i plate. Za sve ove godine smo imali jednom ministarku Finasija koja zvanicno nije povezana sa inostransvom. Cist debilizam.
Kako ocekujete da se onda takve osobe sete da treba pare za skupe igracke.

offline
  • Pridružio: 06 Nov 2011
  • Poruke: 607

Мени се све чини да је разлог кашњења наша неспремност и неодговорност по овом питању.
Не верујем да Руси било шта затежу по овом питању јер да затежу затезали би пре него што су рекли да ће нам дати те авионе, а не после.
Највероватнији је разлог што ови наши хоће да их ремонтују у Моми али Мома није још увек спреман за такав посао из свима нама знаних и незнаних разлога.
Нити је спремна инфраструктура за те авионе (нису још ништа почели ни да раде по том питању) нити је како изгледа Мома уопште спреман за тај обим посла па се сада чека да ли ће успету да га припреме или ће преломити да се све ипак ради код Руса.

Искрено не може Мома који је занемариван и уништаван задњих, минимум 25 година, да се преко ноћи оспособи за оволики посао.

Ако им је до сада требало за један "авиончић" као што је Орао "100 година" да га ремонтују замислите у каквом су стању и колико би им требало за 6 Мигова.

Искрено кад сам чуо за идеју да хоће да их раде у Моми одмах сам знао да од тога нема ништа, сад ако изведу чудо и набуџе Мому преко ноћи да то одради свака им част.

Не заборавите да политичари воле да се рекламирају и промовишу и да би Вучић баш јако волео да се што пре слика поред 6 Мигова, тако да сад као што сам рекао покушавају да набуџе Мому, па ће то да траје до ко зна кад... Вучићу би теже пало да се за годину дана слика са Миговима него нама па хоће по сваку цену да то буде што пре али јбг кад нема где...

Видећемо сад највише за месец дана шта ће бити од свега овога... сулудо је да авиони седе тамо негде у Русији толико дуго, ако све остане на овом онда је сигурно да је главни проблем у неспособности Моме да одради овај посао.

offline
  • 13892 
  • Super građanin
  • Pridružio: 15 Jun 2009
  • Poruke: 1423

Ako nista drugo bar cemo dobiti aviona i raketne divizione iz Belorusije. Very Happy

Reč je o dva diviziona sistema "buk" i osam "migova 29" koji bi trebalo da Srbiji budu isporučeni tokom naredne godine čime će, uz rusku donaciju "migova 29" po sličnom principu, domaći sistem PVO, čija su okosnica upravo raketni sistemi i lovačka avijacija, biti značajno unapređen i modernizovan.

Đorđević naglašava da je do ovog za Srbiju veoma važnog aranžama došlo zahvaljujući dogovoru premijera Aleksandra Vučića i predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka, tokom posete delegacije Vlade Srbije Minsku.


Tanjug | 28. 01. 2017.

offline
  • goxin 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 20 Dec 2013
  • Poruke: 7584
  • Gde živiš: Srpsko Sarajevo

@ flysky:
."...Neverujem da se vezano za isporuku 6 ruskih Mig-29-ki radi o bilo kakvom uslovljavanju. Kamo sreće da će se remont istih vršiti u Momi sa našim stručnjacima...."

^ bolje i brze ce ih oni uraditi , nasi mogu asistirati , novi ljudi da se obuce i kad stigne tih 6 mogu pokusati 4 nasa da urade. Svakako se pricalo da nemamo mogucnosti za tako nesto plus sto se radi remont domacih letjelica.

Sto se tice Savatti kompanije , privatna kompanija , biznis ... Rusi prodaju Amerima raketne motore ...

Saradjivali su sa Italijanima Yak 130/M 346 , sad je taj avion na istom tenderu ?

Biznis je cudo ... mada cisto sumnjam od Javelina da ce biti supersonik , ali dobar subsonici /transonicni da ... a mi ni neznamo sta je u strateskoj saradnji a papir sve trpi . Materijalizacija je druga prica

A taj Javelin mi djeluje kao moderni G 2

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1040 korisnika na forumu :: 45 registrovanih, 6 sakrivenih i 989 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, A.R.Chafee.Jr., atmel, bojank, bojcistv, ccoogg123, Denaya, djboj, DragoslavS, flash12, FOX, hyla, ikan, Karla, Komentator, Krvava Devetka, Kubovac, Lošmi, marsovac 2, Mi lao shu, mikrimaus, mile09, milenko crazy north, milutin134, mrav pesadinac, nemkea71, ozzy, panzerwaffe, raptorsi, rasok, ruger357, S2M, savaskytec, Smiljke, spqr5, Srle993, Sumadija34, Tas011, Trpe Grozni, Vlada1389, wolverined4, YugoSlav, Zoca, žeks62, 79693