Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

1969

Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

online
  • Pridružio: 21 Maj 2012
  • Poruke: 2286

kljift ::A kad jednim kreditom pokrivas drugi kredit? Investiranje drzavnog novca uzetog na zajam u zemlji bez zavrsnog racuna budzeta. Sa ugovorima potpisanim sa stranim investitorima redova zamracenih crnim flomasterom. Sve ovo uliva povjerenje.
Dok jednog dana ne dodju po EPS, Vodovode, zemljiste...

Nikakav problem sve dok je kamatna stopa refinansirajuceg ili rollover kredita manja od prvobitnog.
Zemlji sa Zakonima o zavrsnom racunu, ako ne verujes izvoli na sajt Narodne Skupstine i potrazi.
Nista manje ili vise nego u drugim drzavama, sta ces visoko kapitalizovani investitori moraju da se cuvaju industrijske spijunaze.
Daleko je Srbija od tog scenarija, no Montenegro se opasno priblizio...

offline
  • Pridružio: 20 Jul 2020
  • Poruke: 57

Napisano: 04 Feb 2021 5:11

Sovanova

Vidi ja ovako vidim stvari.. Ti uzmes kredit za interstate napravi ti ga Kinezi od svog sljunka, celika, betona, asfalta sa svojim masinama I delom uz pomoc svojim radnika. I tebi navodno dignu bdp jel si ti naplatio pdv na uvoz tih sirovina I nesto na platama radnicima. I tebi je tih 1.5 milijarda digla bdp jel tako. Ali to ti je po meni fiktivni bdp smisljen da se tako racuna kao da je pravi da bi mogli ostala finansijska elite da te jos vise zaduzi. Evo primer iz komsiluka Hrvatska ima koliko auto-puteva I totalna je bulja od industrijske zemlje I jel ima fabriku na Tim putevima na svakih par kilometara ili nema? A koliko je zaduzena zemlja. Drugi primer jer znas da posle Nemacke u eu Spanija je zemlja sa najvecom mrezom auto-puteva u eu nekih 13.000km imaju pa su oni u jos goroj provaliji od Hrvata. U prevodu auto-put je lepo imati ali je to preskup proizvod za vecinu zemalja na svetu... Nema smisla nama da ih imamo toliko kad nemamo industriju I broj stanovnika koji bi se vozili njima a oni Sami nece ni stvoriti a ni dovesti ni fabrike ni ljude a ostace ti dugovi koje ne mozes da isplatis.

Dopuna: 04 Feb 2021 5:24

A Evo ti I primera kako se isplati interstate naprimer. U USA se 90% interstate ne naplacuje nema putarine.. Ali zato imaju sta da se vozi na Tim putevima. Evo I-40 ili interstate 40-ka dug 2900+ milja pa brate moj mili na tom interstate stoji kamion na kamionu branik do branika od pocetka do kraja celoj duzinom od 2900+ milja kao I na svim drugima zato I ne naplacuju putarinu jel taj se put vec 1000 isplatio sam. Oni naplacuju samo ako zele nekako da stanje saobracaj negde ako je moguce to ikako. Pa u trouglu od Chicago- Detroit- Indianapolis fiktivan trougao pa super kompjuter ne moze da prebroji taj broj kamiona koji tuda prodje . Pa druze moj ja sipam 6 dana nedeljno svakog dana 450-500 litara dizela pa ja sam potrosim mesecno vise od jedne cisterne dizela lagano. Zato USA sa 320-330 miliona stanovnika trosi 20 miliona barela nafte dnevno kao dve Evrope od po 750+ stanovnika I vise od 1.5 milijarde Kineza. A fabrika na svakom koraku gde god se okrenes samo fabrika fabrika fabrika a zadnjih 30 godina is iselili 60-65% svoje proizvodnje u druge zemlje.

offline
  • yrraf  Male
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 03 Jan 2012
  • Poruke: 2475
  • Gde živiš: Loznica Srbija

^Primer sa auto-putevima nije baš najprecizniji. Prvo, Srbija se nalazi na vrlo važnom koridoru. Praktično Interkontinentalnom. E-70 i E-75 su isplativi samo od tranzita pa da ne generišu nikakav razvoj uz sebe. Drugo, dobri putevi smanjuju troškove prevoza, povećavaju bezbednost i čine grad kroz koji prolaze atraktivnijim za ulaganja. Što se finansiranja izgradnje tiče, idealno bi bilo država građanima izda obveznice, da im kamatu koliko daje i stranim kreditorima i da od domaćeg novca, bez uslovljavanja gradi puteve sa domaćim firmama. Onda bi više para ostalo u državi.
Hrvatska se fokusirala na razvoj turizma, ne industrije iauto-putevi su im značajno povećali broj turista. Ako govorimo o "problemima" Španije, daj bože da dođemo do tog nivoa ekonomskog razvoja pa makar imali i njihove probleme. Džaba smo mi manje zaduženi kad su nam BDP i standard ispod ili oko 50% proseka EU. Isti se ne može povećati sam od sebe. Ne osvaja se nova tehnologija tek tako pa da onda brzo poraste ekonomija. Moramo proći kroz fazu bustovanja BDP izgradnjom infrastrukture, privlačenjem proizvodnog sektora na niske plate i sl. Tek kad se akumulira pristojan kapital, onda možemo očekivati neki značajniji domaći razvoj i to ako budemo imali pametnu politiku.

P.S. Predlažem da se otvori tema u kantini koja se bavi ekonomijom i da se očisti ova i tema o Rusiji. Jeste kantina ali ga preterasmo.

online
  • Pridružio: 21 Maj 2012
  • Poruke: 2286

Nego da se vratimo na temu.
Posle posete Francuskoj culi smo dve izjave Vucica o vojnoj saradnji:
"Pricali smo i o vojnotehnickoj saradnji, i verujem da prilikom sledece posete predsednika Makrona cu moci vise o tome da govorim (na jesen 2021), o daljem jacanju naseg Vazduhoplovstva i PVO o mnogim drugim detaljima ali cu vas o tome upoznati nekom drugom prilikom"
"Nije trebalo da kupimo Mistrale?, ili ne treba da razmisljamo o Talesovim optoelektronskim sistemima"

Da se podsetimo ovo su prethodno potpisani ugovori
http://www.mod.gov.rs/lat/14182/potpisani-sporazum.....uske-14182
A ovo je izjavio Miloradovic: „Potpisuju se tri memoranduma o razumevanju, dva memoranduma potpisuje Ministarstvo odbrane sa odgovarajućim francuskim gigantima i oni se odnose na radarske i elektronske sisteme za vazduhoplovstvo i takođe na optoelektronske sisteme za modernizaciju naših tenkova i borbenih vozila“.

Danas znamo da je Safran optoelektronika na PASARS-u, Beloruska optoelektronika na modernizovanim M84 a koliko se secam prica sa Talesom je bila za IFF elektroniku.
Postoji mogucnost da se razmislja o Talesovoj optoelektronici za M84 (ako nismo zadovoljni beloruskom) ili optoelektronika predvidena za pesadiju (ako nismo zadovoljni domacim proizvodjacima). Medjutim postoji i treca opcija koja bi bila najzanimljivija, sta ako se gleda optoelektronika za RV i PVO?

To bi onda najverovatnije bio nisanski pod a to znaci ili Damocles (starija verzija ali postavljena na Suhoj platformi) ili potpuno novi Talios koji je plug and flight sistem. Ako je ovo u pitanju onda je to veoma zanimljiv razvoj situacije koji bi mogao da se prosiri i na neke druge stvari (AASM na bazi FAB 100/250 !?)

offline
  • Pridružio: 02 Nov 2010
  • Poruke: 938

Mnogo se priča o ekonomiji...parama, nabavkama isl...

Ono što je prema mom mišljenju ključno kada je nabavka nove tehnike u budućnosti (a tu ne mislim samo na novi višenamenski avion već i na druge stvari, poput trenažera, transportne, pvo sistema itd) je da se mora DOBRO isplanirati dinamika nabavki....naprimer ako se sve ostavi za zamenu u periodu 2030-2035 (Migovi, G-4, Orao, tenkovi M-84, Gazele itd)...od tog posla nema ništa (da se u 5 godina sve to menja, ma kako povljne kredite i uslove nam neko ponudio)...s toga sam mišljenja da do 2030. godine treba skinuti "sa dnevnog reda" tj. u kompletu rešiti bar "helikoptersko pitanje", transportnu i veći deo PVO sistema...a da za 2030-te ostanu novi višenamenski borbeni avion, trenažer koji će zameniti G-4 i Orla i tenkovi za zamenu M-84 (od krupnih stavki).

Za sada je napravljen samo prvi korak (neke stvari tj. nabavke su započete), bitno je da se taj tempo održi tokom ove dekade....ukoliko se sve zaustavi na ovome i sve odloži "za neko bolje vreme" od tog posla nema ništa.Posle kada dodje da menjaš 5 "kapitalnih" stvari odjednom, možeš samo da se uhvatiš za glavu i plačeš...

Dakle neka bude i po 4-5 helikoptera svake 2-3 godine, 20-30 tenkova....samo "da ne staje"....nakupiće se polako.

offline
  • kljift 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 11 Okt 2009
  • Poruke: 7049

Naravno. Ako se sve ostavi u jedan vremenski prozor trebalo bi oko 10 milijardi dolara. Postepeno te vec ide nekako.
Ne bi bilo lose ni pratiti tudje tendere. Da se Srbija prikljucila egipatskom tenderu dobili bi se novi M/M2 po pristupacnoj cijeni. Ali treba reagovati odmah.

offline
  • Pridružio: 18 Feb 2013
  • Poruke: 6178

Да прво *макнемо*оно чему овде није место.
ТЕНКОВИ,чини ми се да је ту решавано,нови или модернизација М84.Очигледно је да се војни врх определио за модернизацију постојећих./Претпостављам да је цена била пресудна/
ЛА,ескадрла Миг29СМ,наредних 10 година+
ЛБА ,модернизација постојећих,и ту је потписано нешто са Французима,САФРАН,...итд.
ХЕЛИКОПТЕРИ нови,по свему судећи у коначном по ескадрила Ми35/17/Лакота
Ремонт и модернизација Газела
ПВО/Радари НОВО+модернизација Куб/+модернизација постојећих радара -свих које поседујемо/
Обзиром да се у ходу стварају кадрови ,у неком другом кругу ескадрила Миг29М/М2,са оваквим или онаквим радаром,ескадрила ЛИФТ авиона вероватно Јак130+оно што остане од постојеће флоте.
Увођење у серијску производњу Пегаза,врапца+трећег типа више класе,наставак опремања ПВО системима.
Без радикалних скретања по систему опремања,са што лакшим прилагођавањем кадрова...

offline
  • Pridružio: 02 Nov 2010
  • Poruke: 938

^^^Tenkove sam pomenuo čisto u smislu kapitalnijih nabavki koje kad-tad prestoje.
Vojska nije samo RV i PVO, trebaće i u KOV u nekom trenutku da su potroše neki veći novci, treba i to imati u vidu. Sve to "polovno" tj. što već imamo u inventaru i što (treba da) se modernizuje (tenkovi M-84, avioni Orao i G-4 itd) ima neki svoj vek upotrebe.Za većinu stvari to će biti 2030-te (prva ili druga polovina nevažno u nekom momentu moraće da se zameni)...Kako godine prolaze biće sve teže za delove itd itd...

Zbog toga sam i napisao da planiranje mora biti "na nivou"....sada smo se recimo izvukli sa lovačkom avijacijom u "minut do 12", sledeći put to možda neće biti tako...treba misliti unapred i sve lepo planirati i "rasporediti".

offline
  • Aleksandar
  • Pridružio: 30 Okt 2012
  • Poruke: 901
  • Gde živiš: Kraljevo

Ja pre neki dan pomenu rafale, kad ono... Vucic...

"Pricali smo i o vojnotehnickoj saradnji, i verujem da prilikom sledece posete predsednika Makrona cu moci vise o tome da govorim (na jesen 2021), o daljem jacanju naseg Vazduhoplovstva i PVO o mnogim drugim detaljima ali cu vas o tome upoznati nekom drugom prilikom"

Ne znamo detalje, al mogu biti i rafali, jel ?

online
  • Pridružio: 21 Maj 2012
  • Poruke: 2286

Mogu, ali je bar pet godina prerano da bi se pricalo o tome.
Logicno je da je nesto sto nemamo ili sto moramo odmah da menjamo/modernizujemo.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1063 korisnika na forumu :: 37 registrovanih, 5 sakrivenih i 1021 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, 9k38, A.R.Chafee.Jr., antonije64, Apok, Asparagus, Brana01, Bubili, darkangel, dijica, dragoljub11987, dushan, ILGromovnik, jaeger, Karla, Krvava Devetka, kybonacci, Leonov, ljuba, marsovac 2, mercedesamg, mikrimaus, milimoj, milos.cbr, Nemanja.M, opt1, ruma, sap, Sir Budimir, Srle993, Trpe Grozni, vathra, Vlada78, VP6919, W123, zixmix, zxstole