Jugoslovenske oklopne jedinice 1945 - 2006

Jugoslovenske oklopne jedinice 1945 - 2006

offline
  • Zidam zgrade i fasade ......... I armiram, betoniram. Utovaram, istovaram i nikad se ne odmaram.
  • Pridružio: 14 Dec 2005
  • Poruke: 25188
  • Gde živiš: Na istoj adresi ali promenih četiri države

Modernizacija i intervencija
Jugoslovenske oklopne jedinice 1945 - 2006
Bojan B. Dimitrijević




Citati iz uvoda
Citat:Autor je izabrao hronološki način izlaganja materije pre svega zato što je ovo, ipak, istoriografska knjiga. Ali istoriografska knjiga koja govori o jednom, u suštini, tehničkom aspektu vojne istorije. Ovo pitanje će možda izazvati kritičke komentare, ali treba imati na umu da je raspoloživost građe uticala na izgled knjige. Autor se našao pred dilemom : da ponudi sintezu, ali da ostavi van nje mnoge do sada nepoznate detalje iz istorije JNA i oklopnih jedinica. Činjenica da smo istraživali građu koja je još uvek nedostupna istraživačima ohrabrila nas je da se upustimo u davanje podataka koje obično ne sadrže materijal čija je pretenzija da budu sinteza. Pristup se potom sam nametnuo : hronološka istorija prožeta značajnim epizodama i krarakterističnim detaljima. U takve epizode spadaju : upotreba oklopnih vozova, pokušaj osvajanja proizvodnje tenka T-54, detaljni osvrt na pojedine tipove borbenih vozila, kraća poglavlja o Vojsci Republike Srpske i Srpskoj Vojsci Krajine kao dopuna ratnoj epizodi oklopnih jedinica u Jugoslaviji.
Druga strana izazova bila je činjenica da je autor profesionalni istoričar, ali i tenkista po "ves-u". Fascinacija tenkovima a otuda i tehnikom predstavlja, verovatno, osobinu svakog tenkiste, pa tako i autora ove knjige. U svetlu tog dvojstva valja čitati ovo delo - kao istoriografsko štivo sa obiljem tehničkih detalja.

Citat:Autor je u više studija i monografija dodirivao problematiku oklopnog roda u meri u kojoj je to bilo neophodno i koliko su takve teme to dozvoljavale. U ovoj knjizi nema mnogo ponavljanja ili preuzimanja iz ranih radova, jer je ona nastala na potpuno novom autorovom istraživanju, do sada još uvek dobrim delom nedostupne arhivske građe JNA. Građu oklopno mehanizovanih jedinica istraživali smo u Vojnom arhivu novembra i decembra 2008 godine, a rukopis je napisan u proleće 2009. godine.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1239 korisnika na forumu :: 54 registrovanih, 7 sakrivenih i 1178 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 9k38, A.R.Chafee.Jr., Acivi, amaterSRB, Andrija357, ArmyBoss, Atomski čoban, Battlehammer, BlekMen, Bobrock1, Boris90, crnitrn, Dannyboy, darcaud, darkangel, Denaya, Djole, flash12, Georgius, Gosha101980, havoc995, ikan, Istman, jukeboxer, karevski, Kibice, Kubovac, Levi, Lieutenant, madza, mgolub, mikrimaus, milenko crazy north, Misirac, Ne doznajem se u oružje, Oscar, ozzy, Parker, pein, prle122, Rakenica, raso7, ruger357, savaskytec, SR-3m, Srki94, Srle993, styg, suton, Vlada1389, voja64, wolverined4, YugoSlav, 1107