Izviđačko vozilo BRDM-2

1

Izviđačko vozilo BRDM-2

offline
 • Pridružio: 16 Okt 2007
 • Poruke: 178

Izvidjacko vozilo BRDM-2Oklopni automobil BRDM-2 namenjen je za izvidjanje i poreklom je iz SSSR-a, gde se proizvodio izmedju 1963-1989 godine kao naslednik starijeg vozila BRDM-1. U ratnim uslovima u pratnji pesadije pokazao se kao vrlo korisno vozilo zbog svoje pokretljivosti i preciznosti mitraljeza. Na šasiji izviđačkog automobila BRDM-2 konstruisano je nekoliko vozila za druge namene: komandno-štabno vozilo BRDM-2U, lovci tenkova 9P110, 9P122, 9P133 i 9P148, vozilo za NHB izviđanje i obeležavanje kontaminiranog zemljišta BRDM-2RH, raketni sistem trupne PVO Strela-1M. Postoji i nekoliko modernizacija baznog vozila BRDM-2 - varijanta naoružana topom 23 mm, češka komandna verzija BRDM-VR i iziđačka verzija BRDM-B, poljska vozila BRDM-2M-96, BRDM-2M-97 i BRDM-2M-98.

Takticko-tehnicki podaci

Osnovno oruzje ovog vozila je teski mitraljez KPVT kalibra 14,5mm. Borbeni komplet je 500 metaka. U rucno pokretanoj kupoli nalazi se i spregnuti mitraljez PKT 7,62mm, a posada je naoruzana i standardnim licnim oruzjem za posade oklopnih vozila: automatskim pistoljima M-84 Skorpion i rucnim bombama M-75. Nisandzija mitraljeza koristi teleskopski nisan PP-61A, a za voznju u nocnim uslovima koriste se IC farovi.
Vozilo pokrece benzinski, tecnoscu hladjeni , osmocilindricni motor GAZ-41, snage 103kW pri 3.400 obrt/min. Menjac ima 4 stepena prenosa za napred i jedan za nazad. Sva cetiri tocka su pogonska, a na sredini tela, sa svake strane postoji po jedan uvlaceci, pomocni tocak, koji se koristi pri kretanju po mekim terenima. Vozilo je opremljeno sa cetiri para hidraulicnih amortizera plus lisnate opruge.
BRDM-2, savladjuje vodene prepreke plovljenjem, brzinom od 10km/h. Za plovljenje se koristi vodo-mlazni uredjaj u zadnjem delu vozila. Savladjuje nagib od 60% i bocni od 30%, rov sirine 1,25m i vertikalnu prepreku od 400mm.
Oklopno telo ima dva ulazno / izlazna otvora, iznad komandira i nisandzije. Raspored posade je : vozac napred levo, komandir napred desno, nisandzija u kupoli. Za dejstvo i osmatranje koriste se na bokovima po tri periskopa i po jedna puskarnica, Napred su dva prozora za osmatranje, koji su u borbi zatvoreni celicnim kapcima i tada se koriste periskopi. Oklop sa ceone strane je debljine 14mm, na bokovima 7 i na podu 3mm, pa je ovo vozilo osetljivo na kalibre vece od 12,7mm i sve vrste PO projektila i mina.
Od dodatne opreme BRDM je opremljen kolektivnim NHB uredjajem, vitlom vucne sile 4.000kg, uredjajem za zadimljavanje na principu ubrizgavanja goriva u auspuh, valobranom i radio uredjajem R-113.
Oklopno vozilo BRDM-2 je proizvodjeno za potrebe jugoslovenske vojske od 1967. radi naoruzavanja oklopno-mehanizovanih jedinica izvidjackim vozilima.
Pored osnovne varijante BRDM-2, u nasoj vojsci su korisceni i sistemi na njegovoj sasiji. Medju njima su sistem trupne PVO odbrane Strela-1M, lovci tenkova 9P122 and 9P133, radiolosko-hemijsko izvidjacko vozilo BRDM-2RHB i komandno vozilo BRDM-2U.

Takticko-tehnicke karakteristike:


Tip / poreklo: BRDM - 2 / SSSR
posada: 4
borbena masa: 7.000 kg
duzina: 5,75 m
sirina: 2,35 m
visina: 2,31 m
motor: GAZ-41
snaga motora: 103 kW
maks. brzina po putu: 95 km/h
borbeni radijus: 750 km
zapremina rezervoara: 290 l
naoruzanje: mitraljez KPVT od 14,5mm i spregnuti mitraljez PKT od 7,62mm
borbeni komplet: 500 metaka 14,5mm i 2.000 metaka 7,62mm


BRDM-2 u vojsci Srbije


BRDM-2 na paradi JNA


BRDM-2 forsira reku


BRDM-2 dejstvuje


BRDM-2 u nasem naoruzanju
Nasi lovci tenkova

E sad, bio bih vam zahvalan kada bi neko okacio sliku BRDM-2RHB i BRDM-2U jer nemam nijednu njihovu sliku u nasem naoruzanju Bebee Dol ! Takodje voleo bih da neko napise vise o 9P122 i 9P133 jer se o njima malo zna a i njihovih slika nema mnogo!Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • član biblioteke
 • Pridružio: 18 Jul 2007
 • Poruke: 28290
 • Gde živiš: iznad smoga Beograda

Evo nešto na ruskom
http://armor.kiev.ua/Tanks/Modern/brdm2/brdm2.htm

Dopuna: 18 Jan 2008 12:42

...a evo i jedne lepe galerije iz Češke
http://www.vkpvt.estranky.cz/fotoalbum/kolova-obrn.....y-ot-9p133

i Od Vuka ispade Kurjak


preuzeto iz Yu reporta br.24offline
 • Kos93  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Sep 2007
 • Poruke: 7119

Jel' ovaj Kurijak znači da je od munej odustano? Nekako mi izgleda nabudženo. Ima li još podataka o njemu?

offline
 • Pridružio: 16 Okt 2007
 • Poruke: 178

Munja nema nikakve veze sa ovim. Evo nesto o projektu Vuka:

M-05 "Vuk" - modernizovani BRDM-2Rasformiranjem i preformiranjem mnogih jedinica tokom proteklog perioda veliki broj oklopnih vozila je povucen iz upotrebe i javili su se viskovi odredjenih tipova vozila. Izmedju ostalog visak cine i oklopni automobili BRDM-2, kao i protivoklopne varijante tog vozila 9P122 i 9P133. Na predlog odeljenja za specijalne operacije, pri Upravi za obavestajno - izvidjacke poslove, osmisljena je konverzija oklopnog izvidjackog automobila BRDM-2 u specijalno oklopno vozilo M-05 ''Vuk''. Zadatak razvoja na sebe je preuzeo Vojno-tehnicki institut, proizvodnju TRZ Cacak, uz koperaciju jos desetak preduzeca.

Plan konverzije, kao najvece promene, predvidja povecanje unutrasnjeg prostora za smestaj novih clanova i opreme, novi savremeni motor, drugacije naoruzanje i novu elektronsko - opticku opremu. Dodatni prostor unutar vozila obezbedice se uklanjanjem 2 para pomocnih tockova i njihove transmisije, te isecanjem njihovih blatobrana u unutrasnjosti vozila. Kupola sa naoruzanjem se uklanja i izdize se krovna ploca vozila (koncept koji je primenjen i kod inzinjerijskog vozila ''Munja''). Takodje na svakom boku vozila, bice ugradjena desantna vrata, tako da ukrcni deo posade od 5 clanova moze sto pre napustiti vozilo.

Vozac ce biti na starom mestu, napred desno, a levo od njega umesto komandira operater radio-navigacionih sredstava. Komandir je iza njih, a nisandzija iza komandira. Po dva clana ukrcnog dela posade su levo i desno od nisandzije.

Jedan od osnovnih zadataka konverzije je i zamena motora. Plan predvidja zamenu postojeceg benzinskog motora GAZ 41 sa motorom AM General 6,5L snage 127kW pri 3.400 obrtaja u minuti. Rec je o savremenom dizel motoru kakav se ugradjuje u poznato americko terensko vozilo HUMMER, a cija je nabavka za vojsku SiCG predvidjena srednjerocnim planom opremanja specijalnih jedinica. Uz zadrzavanje postojece transmisije novi motor bi obezbedio maksimalnu brzinu od 105 km/h, kao i zadovoljavajuce performanse u terenskoj voznji. Planirana balisticka zastita od pogodaka pancirnog zrna, kalibra 7,62x54mm ostvarice se montazno - demontaznim oklopom izradjenim od kombinacije ploca od kevlara i keramike. Masa oklopa ne sme da ugrozi amfibijska svojstva vozila. Planira se i ugradnja, na svim otvorima, balistickog stakla, koja bi obezbedjivala zastitu na nivou oklopnog tela. Buduci da ce ovo vozilo pre svega naci primenu u specijalnim jedinica, imace i savremenu elektronsku opremu: Dnevno - nocnu kameru, digitalni kompas, laserski daljinomer, GPS i dr. Komplet opreme ce ciniti i specijalna diverzantsko - izvidjacka oprema, mobilni komplet za maskiranje i trobojni maskirni premaz. Svetla ce biti savremenija i jaca, a na zadnjem delu vozila bice specijalna platforma, na kojoj ce se moci prevoziti clanovi posade u odredjenim borbenim situacijama (kao kod BOV-a).

Osnovna varijanta vozila Vuk bice naouruzana turelom u kojoj je ugradjen automatski bacac granata M-93, kalibra 30mm i mitraljez M-84 sa optickim nisanom, kalibra 7,62mm. Resenje kakvo je usvojeno i za inzinjerijsko vozilo Munja. Borbeni komplet ce ciniti najmanje 3 dobosa sa po 29 granata i 750 metaka za mitraljez, mada se razmatra povecanje borbenog kompleta. Na tureli ce biti montirana levo i desno po 3 bacaca dimnih kutija, kao i na krovnoj ploci vozila.

Novo vozilo bi bilo namenjeno specijalnim, protivteroristickim, vojnopolicijskim jedinicama ili jedinicama za vezu i elektronska dejstva. Odlicnu primenu bi moglo imati i u mirovnim misija pod pokoviteljstvom UN-a.
Autor: Srpski oklop

I malo slika projekta:


Planirano naouruzanje oklopnog vozila Vuk


Planirani raspored unutar vozila


Za sve slanove posade predvidjaju se ovakva savremena sedista sa siguronosnim pojasem

A evo i link do osnovnog teksta:

members.lycos.co.uk/oklop/vuk.htm

Imas i temu o njemu na forumu Cool .

P.S aramis s, odlicna slika Razz ! Da nemas jos koju?

offline
 • član biblioteke
 • Pridružio: 18 Jul 2007
 • Poruke: 28290
 • Gde živiš: iznad smoga Beograda

Pa ljudi napisao sam da je iz Yu reporta br.24 a dethrow i Mixelotti su postavili linc u temi novinski članci.Strana br.50

http://www.ecdlcentar.com/baza/ecdl_informacije/y_report/y_report_br24.pdf

offline
 • Kos93  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Sep 2007
 • Poruke: 7119

I mislio sam da se radi o Vuku, al' sam bio brzoplet. Interesuju me podatci, jer hoću da ih ubacim na vikipediju, inače super što Yu report ima tekst i na Engleskom.

offline
 • Kibo  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 03 Okt 2007
 • Poruke: 7498
 • Gde živiš: gde i mnogi Srbi pre mene

Koliko vidim da je na Kurjaku PAT M. 75 kako mi se cini, ali veoma lose resen. Ako pogledate tacno na PAT videcete da mu je cev i automat kao i okvir van turele. Sto znaci ko hoce da promeni okvir izlaze se velikoj opasnosti od protivnicke vatre a i oklop nije bas nesto pa cak ni na planiranom Vuku. Zastita samo od kalibra 7,62x54 R u vreme kada sve vise zazivljavaju snajperi velikog kalibra .50 Browning je potpuno nedovoljna.

A kamol i da ima zastitu od PAT-a 20/3 mm ili cak i Prage 30/2 mm.

Ne znam koliko je vazno rizikovati zivote posade ako se mora ustedeti na tezini da bi vozilo zadrzalo amfibijske osobine umesto da se doda jaci oklop. A i motor od Hummer-a nije bas neko genijalno resenje, snaga je 190 KS a potrosnja oko 30 litara dizela, sto i nije bas malo u danasnjim uslovima. A to je podatak za Hummer koji je znatno lakse i motor ne mora da se toliko cima, koliko ce tek da trosi na ovakom vozilu e to je znak pitanja. Postoje sigurno i bolja resenja.

offline
 • zixo  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 27 Sep 2006
 • Poruke: 23454
 • Gde živiš: Beograd

Modernizovani BRDM-2 u naoruzanju Vojske RF.

offline
 • Kibo  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 03 Okt 2007
 • Poruke: 7498
 • Gde živiš: gde i mnogi Srbi pre mene

Zixo da li imas TT podatke ovog modernizovanog BRDM-2?

Interesovalo bi me u cemu se sve sastoji modernizacija.

offline
 • Pridružio: 23 Dec 2006
 • Poruke: 12544

A dobro kada bi trebao ovaj Kurjak da se pojavi? Imamo mi dosta lepih oruzija ali sve je to u formi crteza Mr. Green

I koliko je to pametno raditi ako znamo da Rusi prave vozila (odlicna) za smesnu sumu novca?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1323 korisnika na forumu :: 40 registrovanih, 5 sakrivenih i 1278 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, bankulen, dankisha, dmdr, Duh sa sekirom, Dusan03, HogarStrashni, ivan1973, Koridor, Kruger, kuntalo, kybonacci, ladro, laki_bb, loon123, mercedesamg, Metanoja, milan.vukovic, milanovic, Milos ZA, milos.cbr, Ne doznajem se u oružje, nemkea71, Niko Bitan, nobutado, NoOneEver Dreams, Parker, privremeno, proka89, rizbo, Shinobi, shone34, slonic_tonic, Srle993, suton, Trpe Grozni, vathra, Vlada78, Webb, zxstole