Južnoafrička oklopna vozila

1

Južnoafrička oklopna vozila

offline
 • Pridružio: 25 Apr 2010
 • Poruke: 196

Južnoafrička vojna industrija doživela je veliki procvat u periodu kada je važio embargo uvoza vojne opreme i naoružanja u tu državu 1961-1994. Sankcije su zahtevale da se država osloni na spostvene snage, pa su tako od 1961 godine izradili celu paletu naoružanja prilagođenog kakrakterističnim za krajnji jug Afrike koju osim pustinje i polupustinje uz granicu sa Nambijom, oslikava i krajolik obrstao niskim,ali gustim grmljem.

Razvoj oklopnika započeo je 1961 godine, kada je JAR iz Francuske uvezao prve lake oklopnike « panhard 4x4», koji je postao baza za kasniji razvoj oklopnika varijante 6x6, za koji su koristili i britanska iskustva, što je dovelo do razvoja oklopnog vozila « Ratel 6x6», kojem su kasnije u osamdesetim godinama 20 veka sledili « Caspier mk3 4x4» proizvođača TFM, Reumech OMC/ Danel, koji je početkom dvedestih stvorio oklopnik « mamba 4x4», zatim je na red došao i lovac na tenkove « Rooikat 8x8».

Glavni zahtevi u konstrukciji i razvoju oklopnih vozila:

Veliki radijus kretanja vozila, odpornost na sve vrste mina, mogućnost savlađivanja velikih razdaljina, upotreba široke palete naoružanja, mogućnost dugog boravka posade u oklopnim vozilima u toku borbenih dejstava i prilagođenost vozila da preživi u namibijskim savanama.

Oklopni transporter « Casspier mk3 4x4»

Glavna karakteristika ovog oklopnika je neobična karoserija, slična metalnoj kutiji, koja je postavljena na visoku šasiju koja je izgrađena u V obliku kako bi smanjila razorni efekat mina iznenađenja, protivoklopnih i portivpešadijskih mina, ravan krov, ulaz na zadnjoj stani i visoke stranice metalne kutije. Neki smatraju da je svoj uzor imao u britanskom oklopnom kamionu « Sakso».
Oklop ovog vozila izrađen je od zavarenih čeličnih limova, koji štite posadu od pešadijskog oružja, a u ponudi je i dodatna zaštita od delova granata i mina.

TT Karakteristike:

Borbena masa vozila je 12,5 tona,
Pogon: šestocilindrični dizel motor jačine 125 kW, menjač sa pet stepeni prenosa
Najveća brzina: 90 km/h,
Radijus krstarenja 850 km
Naoružanje:
Osnovno oružje ovog oklopnika je jedan ili dva mitraljeza MG kalibra 7,62 mm.

U serijsku opremu spada i savremeni sistme za gašenje požara, spoljni reflektor za osvetljenje terena, dodatni rezervoari za gorivo, hidraulična dizalica. Ovaj oklopnik nije amfibija.
Iz osnovnog vozila napravili su više varijanti: za prevoz tereta do 5 tona mase, cisternu za 5000 litara vode,sanitetsko i vučno vozilo, kao i čistač mina i policijsko vozilo.
Najveći korisnik je južnoafrička policija, koja ih je u vreme aparthejda korsitila u skuobu sa članovima Afričkog nacionalnog kongresa u predgrađu Johanezburga, Sovetu.

Ratnik namibijske savane « Ratel 6x6»

Ratel, koji je dobio ime po jednoj vrsti južnoafričkog jazavca se smatra kao izrazito robustan oklopnik, sposoban savladati najrazličitije prepreke, odporan na napade gerilaca, sposoban u svakom trenutku prebacati odeljenje vojnika na ratište i pružiti zaštitu i vatrenu podršku.

Oklopnik je u periodu od 1979 do 1989 godine izrađivalo preduzeće Reumech-Sandock koje je izradilo 1.500 vozila verzije 6x6 u varijantama mk1/2/3.

Prvi portotip je izrađen daleke 1974 godine i od samog početka namnjen je za izvođenje operacija na surovom i teškom terenu.

Za pogon koristi šetocilindrični dizel motor, koji je smešten na zadnjoj levoj strani vozila, sposoban je savladati i vodenu prepreku visine 1,2 metra. Vozač sedi na sredini vozila i za osmatranje ima tri velika neprobojna stakla. Lak je za upravljanje zahvaljujući automatskom menjaču.

Vozilo je oblikovano tako da nudi zaštitu pred protivtenkovskim minama, a karoserija je tako oblikovana, da udarni talas usmeri dalje od unutrašnjosti vozila. Na zadnjem kraju svako vozilo ima nameštenu dizalicu ili vučnu kuku.

Zanimljivo je da južnoafrička vojska je imala obavezu da ni jedan Ratel ne sme pasti u ruke pobunjenika, što je bilo i ispoštovano tokom dugotrajnog sukoba sa Kubancima i Angolskom armijom u Namibiji.

Ratel je veoma dobro naoružan, osnovni model ratel 20 ima kupolu sa dva člana posade plus deset vojnika u zadnjem delu vozila i top od 20mm sa spregnutim mitraljezom MG4 kalibra 7,62mm, na zadnjoj stani je smešten još jedna ovakav mitraljez. Oklopnik ima sposobnost i da vojnici iz unutrašnjosti vozila pucaju sa svojim R4 kroz male prozorčiće sa obe strane vozila. Inače ova varijanta u ulozi klasičnog transporetra opremljena je klevarskim oklopom.Tokom sukoba sa pobunjenicima okolpnik je opremljen i sa RPG-7, za kojeg je izgrađen poseban smeštajni kapacitet u vozilu.

« Ratel 90» ima top D921F1 kalibra 90 mm smešten u topovskoj kupoli, a « Ratel 60» na zadnjoj strani vozila ima ugrađen i minobacač kalibra 81mm koji ispaljuje granate korz posebne otvore na krovu vozila, sa specijalne platforme.

Komandno vozilo ima devet članova posade i naoružano je brovingovim mitraljezom kalibra 12,7mm, postoji i verzija sa minobacačom a početkom 1990 tih izrađena je i varijanta AT vozila opremljena protivoklopnim raketam ZT-3SWIFT.

Ova vozila korišćena su napadima na baze pobunjenika opremljena sa rezervnim delovima, zalihama hrane i sa čak šest hiljada metaka kalibra 7,62mm. Standardna oprema su i dva rezervoara za vodu, poljski rešo i mobilni tuš i lavabo, što omogućava odeljenju vojnika dugotrajan boravak na terenu.
Ratel je uneverzalni oklopnik je nudi sve od vatrene zaštite do prve pomoći.

Logistika:

Svaku kolonu Ratela pratio je konvoj kamiona sa timom za održavanje sposoban da otkloni svaki kvar za 30 minuta. U konvoju su se osim rezernih delova i alata nalzile i rezerve vode i hrane.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • jazbar 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 28 Dec 2009
 • Poruke: 16089
 • Gde živiš: Lublana

JAR je primer jedne zemlje koja nema guseničara u svojim mehanizovanim jedinicama. Jest da imaju uglavnom slabo oružane komšije i tvrde terene (savane) ali i tamo mogu padati monsunske kiše. To je lep primer da se preuvelićava potreba po gusenićnim borbenim vozilima za sve prilike.offline
 • član biblioteke
 • Pridružio: 18 Jul 2007
 • Poruke: 28569
 • Gde živiš: iznad smoga Beograda

Rat protiv Angole i nije bio mačiji kašalj, a svu vojnu tehniku su razvijali na osnovu tog iskustva.

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 7102

Pa neće valjda da izvode borbene operacije (strategijske pokrete) tokom 2 - 3 dana jakih kiša čiju tekućinu pustinja brzo upije. Inače gusjenični transporter im nije bio neophodan i stvarno bi bilo glupo da su ga radili bez obzira kako im naoruzan protivnik bio. Bitnije je bilo da vozila imaju "kamionsku" izdrzljivost pogonskih blokova nego nisku siluetu.
Nego na gotovo radikalno novim "kamionskim" BVPijima uspjeli su da instaliraju zavidnu vatrenu moć i oklopnu zaštitu. Definitivno su razvijali sredstva sopstvenih koncepcija i iskustava bez nekakvih kalkulacija. Svaka im čast.

offline
 • Pridružio: 23 Dec 2006
 • Poruke: 12569

Stvarno cudno da kod Rooikat 105 nisu primenili automatski punjac. Znam da su za G6 haubicu razvili (za potrebe Indije) kupolu sa automatskim punjacem.

offline
 • Pridružio: 25 Apr 2010
 • Poruke: 196

Prica o Roikatu ide sledeca interesantno je da su se vise oslonili na top od 75 mm nego na 105,ali da ostavimo tu pricu za sledeci post

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 7102

https://armouredvehicles.co.za/casspir/

The CASSPIR is a World-Renowned 4×4 MRAP, designed to carry a crew of 14.

offline
 • član biblioteke
 • Pridružio: 18 Jul 2007
 • Poruke: 28569
 • Gde živiš: iznad smoga Beograda

Inače, pre Buffel-a je korišten MPV Bosvark, koji nije imao zaštitu od metaka, ali je imao protivminsku zaštitu.

offline
 • Pridružio: 12 Jan 2011
 • Poruke: 1557

Ovo je najbolji dokaz kako MRAP-ovi nemoraju da izgledaju kao da su izašli iz Pinifarininog studija za dizajn..(taj trend su nametnuli Amerikanci sa njihovim neograničenim vojnim budžetima i ideji da vozilo mora da izgleda" COOL and AWESOME" da bi bilo dobro u obavljanju osnovnih zadataka zamišljenih za konkretno vozilo.

offline
 • WS2 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 01 Okt 2012
 • Poruke: 4076

pa,
nijedan MRAP na svetu ne izgleda ni cool ni awsome Mr. Green
svi su ruzni,
ali dobro obave posao..
uglavnom. Ziveli

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 569 korisnika na forumu :: 4 registrovanih, 1 sakriven i 564 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: cikadeda, DPera, nemkea71, RED4G-304