Južnoafrička oklopna vozila

1

Južnoafrička oklopna vozila

offline
 • Pridružio: 25 Apr 2010
 • Poruke: 196

Južnoafrička vojna industrija doživela je veliki procvat u periodu kada je važio embargo uvoza vojne opreme i naoružanja u tu državu 1961-1994. Sankcije su zahtevale da se država osloni na spostvene snage, pa su tako od 1961 godine izradili celu paletu naoružanja prilagođenog kakrakterističnim za krajnji jug Afrike koju osim pustinje i polupustinje uz granicu sa Nambijom, oslikava i krajolik obrstao niskim,ali gustim grmljem.

Razvoj oklopnika započeo je 1961 godine, kada je JAR iz Francuske uvezao prve lake oklopnike « panhard 4x4», koji je postao baza za kasniji razvoj oklopnika varijante 6x6, za koji su koristili i britanska iskustva, što je dovelo do razvoja oklopnog vozila « Ratel 6x6», kojem su kasnije u osamdesetim godinama 20 veka sledili « Caspier mk3 4x4» proizvođača TFM, Reumech OMC/ Danel, koji je početkom dvedestih stvorio oklopnik « mamba 4x4», zatim je na red došao i lovac na tenkove « Rooikat 8x8».

Glavni zahtevi u konstrukciji i razvoju oklopnih vozila:

Veliki radijus kretanja vozila, odpornost na sve vrste mina, mogućnost savlađivanja velikih razdaljina, upotreba široke palete naoružanja, mogućnost dugog boravka posade u oklopnim vozilima u toku borbenih dejstava i prilagođenost vozila da preživi u namibijskim savanama.

Oklopni transporter « Casspier mk3 4x4»

Glavna karakteristika ovog oklopnika je neobična karoserija, slična metalnoj kutiji, koja je postavljena na visoku šasiju koja je izgrađena u V obliku kako bi smanjila razorni efekat mina iznenađenja, protivoklopnih i portivpešadijskih mina, ravan krov, ulaz na zadnjoj stani i visoke stranice metalne kutije. Neki smatraju da je svoj uzor imao u britanskom oklopnom kamionu « Sakso».
Oklop ovog vozila izrađen je od zavarenih čeličnih limova, koji štite posadu od pešadijskog oružja, a u ponudi je i dodatna zaštita od delova granata i mina.

TT Karakteristike:

Borbena masa vozila je 12,5 tona,
Pogon: šestocilindrični dizel motor jačine 125 kW, menjač sa pet stepeni prenosa
Najveća brzina: 90 km/h,
Radijus krstarenja 850 km
Naoružanje:
Osnovno oružje ovog oklopnika je jedan ili dva mitraljeza MG kalibra 7,62 mm.

U serijsku opremu spada i savremeni sistme za gašenje požara, spoljni reflektor za osvetljenje terena, dodatni rezervoari za gorivo, hidraulična dizalica. Ovaj oklopnik nije amfibija.
Iz osnovnog vozila napravili su više varijanti: za prevoz tereta do 5 tona mase, cisternu za 5000 litara vode,sanitetsko i vučno vozilo, kao i čistač mina i policijsko vozilo.
Najveći korisnik je južnoafrička policija, koja ih je u vreme aparthejda korsitila u skuobu sa članovima Afričkog nacionalnog kongresa u predgrađu Johanezburga, Sovetu.

Ratnik namibijske savane « Ratel 6x6»

Ratel, koji je dobio ime po jednoj vrsti južnoafričkog jazavca se smatra kao izrazito robustan oklopnik, sposoban savladati najrazličitije prepreke, odporan na napade gerilaca, sposoban u svakom trenutku prebacati odeljenje vojnika na ratište i pružiti zaštitu i vatrenu podršku.

Oklopnik je u periodu od 1979 do 1989 godine izrađivalo preduzeće Reumech-Sandock koje je izradilo 1.500 vozila verzije 6x6 u varijantama mk1/2/3.

Prvi portotip je izrađen daleke 1974 godine i od samog početka namnjen je za izvođenje operacija na surovom i teškom terenu.

Za pogon koristi šetocilindrični dizel motor, koji je smešten na zadnjoj levoj strani vozila, sposoban je savladati i vodenu prepreku visine 1,2 metra. Vozač sedi na sredini vozila i za osmatranje ima tri velika neprobojna stakla. Lak je za upravljanje zahvaljujući automatskom menjaču.

Vozilo je oblikovano tako da nudi zaštitu pred protivtenkovskim minama, a karoserija je tako oblikovana, da udarni talas usmeri dalje od unutrašnjosti vozila. Na zadnjem kraju svako vozilo ima nameštenu dizalicu ili vučnu kuku.

Zanimljivo je da južnoafrička vojska je imala obavezu da ni jedan Ratel ne sme pasti u ruke pobunjenika, što je bilo i ispoštovano tokom dugotrajnog sukoba sa Kubancima i Angolskom armijom u Namibiji.

Ratel je veoma dobro naoružan, osnovni model ratel 20 ima kupolu sa dva člana posade plus deset vojnika u zadnjem delu vozila i top od 20mm sa spregnutim mitraljezom MG4 kalibra 7,62mm, na zadnjoj stani je smešten još jedna ovakav mitraljez. Oklopnik ima sposobnost i da vojnici iz unutrašnjosti vozila pucaju sa svojim R4 kroz male prozorčiće sa obe strane vozila. Inače ova varijanta u ulozi klasičnog transporetra opremljena je klevarskim oklopom.Tokom sukoba sa pobunjenicima okolpnik je opremljen i sa RPG-7, za kojeg je izgrađen poseban smeštajni kapacitet u vozilu.

« Ratel 90» ima top D921F1 kalibra 90 mm smešten u topovskoj kupoli, a « Ratel 60» na zadnjoj strani vozila ima ugrađen i minobacač kalibra 81mm koji ispaljuje granate korz posebne otvore na krovu vozila, sa specijalne platforme.

Komandno vozilo ima devet članova posade i naoružano je brovingovim mitraljezom kalibra 12,7mm, postoji i verzija sa minobacačom a početkom 1990 tih izrađena je i varijanta AT vozila opremljena protivoklopnim raketam ZT-3SWIFT.

Ova vozila korišćena su napadima na baze pobunjenika opremljena sa rezervnim delovima, zalihama hrane i sa čak šest hiljada metaka kalibra 7,62mm. Standardna oprema su i dva rezervoara za vodu, poljski rešo i mobilni tuš i lavabo, što omogućava odeljenju vojnika dugotrajan boravak na terenu.
Ratel je uneverzalni oklopnik je nudi sve od vatrene zaštite do prve pomoći.

Logistika:

Svaku kolonu Ratela pratio je konvoj kamiona sa timom za održavanje sposoban da otkloni svaki kvar za 30 minuta. U konvoju su se osim rezernih delova i alata nalzile i rezerve vode i hrane.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • jazbar 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 28 Dec 2009
 • Poruke: 15833
 • Gde živiš: Lublana

JAR je primer jedne zemlje koja nema guseničara u svojim mehanizovanim jedinicama. Jest da imaju uglavnom slabo oružane komšije i tvrde terene (savane) ali i tamo mogu padati monsunske kiše. To je lep primer da se preuvelićava potreba po gusenićnim borbenim vozilima za sve prilike.offline
 • član biblioteke
 • Pridružio: 18 Jul 2007
 • Poruke: 27812
 • Gde živiš: iznad smoga Beograda

Rat protiv Angole i nije bio mačiji kašalj, a svu vojnu tehniku su razvijali na osnovu tog iskustva.

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6751

Pa neće valjda da izvode borbene operacije (strategijske pokrete) tokom 2 - 3 dana jakih kiša čiju tekućinu pustinja brzo upije. Inače gusjenični transporter im nije bio neophodan i stvarno bi bilo glupo da su ga radili bez obzira kako im naoruzan protivnik bio. Bitnije je bilo da vozila imaju "kamionsku" izdrzljivost pogonskih blokova nego nisku siluetu.
Nego na gotovo radikalno novim "kamionskim" BVPijima uspjeli su da instaliraju zavidnu vatrenu moć i oklopnu zaštitu. Definitivno su razvijali sredstva sopstvenih koncepcija i iskustava bez nekakvih kalkulacija. Svaka im čast.

offline
 • Pridružio: 23 Dec 2006
 • Poruke: 12502

Stvarno cudno da kod Rooikat 105 nisu primenili automatski punjac. Znam da su za G6 haubicu razvili (za potrebe Indije) kupolu sa automatskim punjacem.

offline
 • Pridružio: 25 Apr 2010
 • Poruke: 196

Prica o Roikatu ide sledeca interesantno je da su se vise oslonili na top od 75 mm nego na 105,ali da ostavimo tu pricu za sledeci post

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6751

Napisano: 03 Jun 2015 17:02


Kaspir na intervenciji u Sovetu tokom aparthejda


Kaspir u Namibiji


Koevoeti u Namibiji


Bantustanski
Logistički


U Somaliji sa BMP 2


Uganđani u Somaliji sa Kaspirom i Mambama
Gan trak


Minabacač trak


Iz čuvenog filma Disktrikt 9

Dopuna: 04 Jun 2015 13:22


Rateli


Logistički


Ratel EAOS (Enhanced Artillery Observation System)


Final South African pullout from Angola, August 30, 1988, as SADF units cross the Kavango River at Rundu into Namibia.


Bosoorlog in Angola: Soldaat vertel oor Operasie Askari en Operasie Sceptic


SADF Ratels & Olifant Tanks in Angola.

http://www.veridical.co.za/default.aspx?tabid=590&.....view=topicSa oružnom stanicom


Dalji razvoj Ratela - iKlwa. Bolje zaštićen od originala sa jačim motorom naprijed i mogularne konfiguracije koja može biti mijenjana za manje od sata uz pomoć krana i prostih alata.

iKlwa Mk.1 - it is basically a Ratel with it's hull and powerpack upgraded. Engine is located at the front of the hull;
iKlwa Mk.2;
iKlwa Mk.3 - this variant looses it's drivers compartment by sinking the windows into the hull. The rear of the hull is also trimmed back;
Infantry fighting vehicle, fitted with a 30- or 35-mm cannon ATGW launcher and 40-mm automatic grenade launcher or 7.62-mm machine gun;
Fire support vehicle;
Ambulance;
Command vehicle;
ATGW carrier.


Jordanian variant only, modified by KADDB before entering service with the JAF. New turret armed with a twin 23 mm cannon removed from Ukrainian supplied BTR-94Dopuna: 05 Jun 2015 20:46

Buffel


Varijanta za odbranu aerodroma

Buffel od mina zaštićeno vozilo motorizovane pešadije korišteno je od strane Armije JARa tokom višedecenijskog pograničnog rata sa Angolom. Korišten je i kao oklopno borbeno vozilo dokazujući se i u toj ulozi. Radi se o prvom od mina efikasno zaštićenom oklopnom transporteru u Južnoafričkoj armiji. Kod Južnoafrikanaca zamijenjen je sa Mambom ali se zadržao u mnogim zemljama poput Šri Lanke. Razvijen je od strane koncerna ARMSCOR (Armaments Corporation of South Africa).

Predstavljen je 1978 godine pošto je Armija JARa imala potrebu za u osnovi od mina zaštićeno vozilo. Do kraja proizvodnje isporučeno je više od 2400 vozila od kojih su mnoga našla put do inostranstva.

Južnoafrikanci su za potrebe Bafala iskoristili šasiju, motor i još neke komponente od mercedesovog Unimoga Model 416/162 serije 4x4 koji su spojeni sa oklopljenom kabinom vozača i odvojenim oklopnim korpusom – “kadom” za strijelce.Mercedesov dizel motor montiran je naprijed, a potpuno oklopljena kabina vozača postavljena je iznad motora za lijeve strane. Blindirani prozori postavljeni su naprijed i sa strana vozačeve kabine. Rezervni točak obično je postavljen sa desne strane motornog odeljenja. Krov vozačeve kabine je otvoren i služi za ulazak i izlazak iz vozila.

Zaštita od mina obezbijeđena je V-shaped hull konfiguracijom oklopljenom varenim čelikom koja dosta efikasno skreće udarni talas i obezbezbjeđuje maksimalno moguću zaštitu od mina.

Zaštita od mina ekvivalentna je
jednoj ruskoj TM-57 protivtenkovskoj mini ili njenom ekvivalentu detoniranom bilo gdje ispod vozila
duploj ruskoj TM-57 protivtenkovskoj mini ili njenom ekvivalentu detoniranom pod bilo kojim od točkova.


1988

Prostor za strijelce raspolaže sa 10 sjedišta opremljenih sigurnosnim pojasevima i dizajniranim da apsorbuju što je više moguće od udarnog talasa prilikom aktiviranja mine. Krov je otvoren. Snažni roll bar iznad sjedišta osigurava strijelce u slučaju prevrtanja vozila. Strijelci se na vozilo ukrcavaju/iskrcavaju preko penjalačkih stopa sa strana vozila. Preklopne stranice vozila moguće je spustiti na niži nivo ili potpuno oboriti radi omogućavanja utovara opreme i zaliha, a i zbog potrebe brzog napuštanja vozila od strane strijelaca u slučaju borbe.

Prostor za smještaj strijelaca sadrži dva plastična tanka u V – dijelu ispod poda – rezervoar za 200 litara dizela i rezervoar za 100 litara vode. Rezervoar za vodu obezbjeđuje pijaću vodu za strijelce i vozača sa česmom postavljenom pozadi vozila. Zabluda je da težina vode povećava protivminsku zaštitu.

Bufeli su obično opremljeni dvostrukim ili jednostrukim mitraljezima 7,62mm ili 5,56mm na prednoj i zadnjoj strani oklopnog korpusa, a oklopna “kada” u izvjesnoj mjeri omogućava i strijelcima vatreno dejstvo iz samog vozila.

Standardna oprema Bafala uključuje i 24 V, 7-pin konektor za vuču i veliku kutiju za alat.

Iako sklepanog izgleda i nevelike udobnosti, vozilo je do kraja ispunilo svrhu svoga postojanja. Jednostavno za izradu brzo je popunilo redove bataljona južnoafričke motorizovane pešadije rasute u kampovima na izrazito širokom i velikom prostoru sjeverne Namibije, idealnom za vođenje minskog rata. Na prostoru ogromne i besputne savane Bufel je pokazao izvanredne cross country sposobnosti uz osiguravanje pešadiji osim protivminske zaštite i velike tankove za vodu ali i za dizel što je uvećavalo operativne sposobnosti vozila/posade.

• Buffel - original
• Buffel Mk 1 - Improved engine and bushguard/bumper
• Mk II Buffel
• Specialised variants include an 81 mm mortar carrier and the Mk 1 tractor. The latter has a fully armoured cab at the front and is fitted with a cargo area at the rear with a drop tailgate. This can carry a maximum payload of 2,500 kg. In the past this has also been used to tow weapons such as a 20 mm light anti-aircraft gun.
• Log Buffel - Logistic/Cargo version, a standard Buffel with the seat assembly removed from the troop compartment
• Moffel - Open cargo-bed version
• Unicorn - Sri Lankan produced version of the Buffel original.
• Unibuffel - Sri Lankan produced version of the Mk 1 with a Tata engine.
• Buffel Mk IIA/B - Rebuilds of earlier Mk 1s with an enclosed troop compartment, a rear exit door and large bulletproof windows on the sides and rear
• Bulldog - based on SAMIL 20 truck with the driver's cab on the right
• Rhino - A further development of the Bulldog but with the driver seated inside a fully enclosed troop compartmentTežina 6.14 t
Dužina 5.1 m (16.73 ft)
Širina 2.05 m (6.73 ft)
Visina 2.95 m (9.68 ft)
Posada 1+10
Oružje Optional M1919A4 / FN MAG 7.62 mm MG
Motor Atlantis Diesel Engines
šestocilindrični vodom hlađeni dizel

Oslanjanje 4×4 wheeled
Radijus 1000 km (620 mi)
Brzina drum 96 km/h (60 mph)
Off-road 30 km/h (19 mph)


Export Buffels

Južnoafričke nacionalne odbrambene snage raspolažu velikim brojem vozila Bufel koja su u višku, i koja su sada u ponudi za izvoz.

Tokom Internacionalne protivminske konferencije održane u Kopenhagenu 1995, upućen je zahtjev delegatima za pronalaženjem rešenja za low-cost Mine Protected Vehicle (MPV). ARMSCOR je odgovorio na ovaj zahtjev i ponudio u borbi dokazane Bufele (4 × 4) MPV.

Prije isporuke, Bufeli bi bili potpuno remontovani tako da bi se radilo o gotovo novim vozilima. Vozila bi bila isporučena sa garancijom od 12 mjeseci ili 20.000km. Obezbjeđena je i obuka za vozače i mehaničare kao i paket rezervnih djelova.http://amonov.livejournal.com/296478.html

offline
 • član biblioteke
 • Pridružio: 18 Jul 2007
 • Poruke: 27812
 • Gde živiš: iznad smoga Beograda

Inače, pre Buffel-a je korišten MPV Bosvark, koji nije imao zaštitu od metaka, ali je imao protivminsku zaštitu.

offline
 • Pridružio: 12 Jan 2011
 • Poruke: 1560

Ovo je najbolji dokaz kako MRAP-ovi nemoraju da izgledaju kao da su izašli iz Pinifarininog studija za dizajn..(taj trend su nametnuli Amerikanci sa njihovim neograničenim vojnim budžetima i ideji da vozilo mora da izgleda" COOL and AWESOME" da bi bilo dobro u obavljanju osnovnih zadataka zamišljenih za konkretno vozilo.

offline
 • WS2 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 01 Okt 2012
 • Poruke: 4076

pa,
nijedan MRAP na svetu ne izgleda ni cool ni awsome Mr. Green
svi su ruzni,
ali dobro obave posao..
uglavnom. Ziveli

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 770 korisnika na forumu :: 48 registrovanih, 7 sakrivenih i 715 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Apok, Arahne, awathorn, babaroga, Bane san, Bob1312, Bobrock1, cavatina, ccoogg123, cikadeda, Denaya, doom83, esx66, Georgius, goxin, ILGromovnik, jackreacher011011, Koca Popovic, Litostroton, Lord Nem, mackenzie, Makarid, Mercury, Metanoja, Miki01, milimoj, Milos ZA, naki011, Ne doznajem se u oružje, nemkea71, oldtimer, pein, Posmatrac77OKB, Pyrqe, Shinobi, skvara, SlaKoj, stagezin, stegonosa, synergia, tomigun, Tvrtko I, wolf431, yufighter, zdrebac, zillbg, Zvrk