Tenkovski biatlon

168

Tenkovski biatlon

offline
 • djox  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 23 Nov 2010
 • Poruke: 62962

Iranski se zapalio

Citat:Иранский танк Т-72Б3 загорелся на конкурсе "Танковый биатлон — 2019", проходящем на полигоне в подмосковном Алабино.
https://andrei-bt.livejournal.com/1411100.html


Citat:Apparently, they forgot to open the engine vents after fording the water obstacle, which led the engine to overheat.
Photos: Алексей Куденко
Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 13 Jul 2008
 • Poruke: 17offline
 • Pridružio: 04 Jan 2012
 • Poruke: 218

Војне игре у Русији: Наши тенкисти на прагу полуфинала

07.08.2019.

Оливера Икодиновић

За тенкисте Војске Србије, који учествују на 5. Међународним војним играма у Русији, прва фаза такмичења је завршена. Да ли су се српски војници пласирали у полуфинале Тенковског биатлона, знаће се 8. августа, након што посаде других земаља-учесница заврше своје индивидуалне трке.

Ове године у Тенковском биатлону, најгледанијем и најатрактивнијем делу Међународних војних игара, учествују припадници Оружаних снага из 23 земље света. Екипе су подељене у две дивизије. Србија се такмичила у првој дивизији, заједно са Русијом, Кином, Белорусијом, Азербејџаном, Казахстаном, Монголијом, Венецуелом, Сиријом, Јерменијом, Ираном и Киргизијом.

Према пропозицијама, прва фаза такмичења подразумева индивидуалне трке у којима свака армија наступа са по три тенковске посаде, које су имале задатак да за што краће време пређу стазу и реше сложене задатке: да савладају маневарско земљиште, такозвану „змију“, попуне обртни транспортер, гађају топом, пређу водену препреку, савладају брдо, прођу противтенковски ров, бетонски мост, „чешаљ“ и минско поље, савладају коси нагиб, пређу ескарпу (вертикални зид висине 90 центиметара) и да гађају у мете митраљезима ПКТ и НСВ. Сабирањем времена све три посаде из прве фазе такмичења одређују се полуфиналисти.

Бригадни генерал Жељко Кузмановић и помоћник изасланика Министарства одбране Републике Србије у Москви потпуковник Јовица Босанчић и руководилац екипе за Тенковски биатлон потпуковник Раде Адамовић
Осам најбољих екипа из сваке дивизије пласираће се у полуфинале Тенковског биатлона, где ће се возити штафетна трка.

Кинези, Белоруси и Казахстанци су довезли своју технику, док се све друге војске такмиче на руским тенковима Т-72 Б3.

Наше тенкисте предводе командант Друге бригаде Копнене војске, бригадни генерал Жељко Кузмановић и потпуковник Раде Адамовић, који је руководилац екипе за Тенковски биатлон.

Генерал Кузмановић је предводио српске тенкисте и на Тенковском биатлону 2015. године, када су, освојивши треће место, стали на победнички трон са силама Русијом и Кином, што је и најбољи резултат који су постигли тенкисти Војске Србије на овом такмичењу.

„Сада очекујемо завршетак наступа свих тенковских посада у саставу прве дивизије и надамо се да ће резултати који смо приказали бити довољни да нас одведу у полуфинале, а за даље ћемо видети“, рекао је генерал Кузмановић за Спутњик.

Прве Међународне војне игре организоване су 2015. године, на иницијативу руског министра одбране Сергеја Шојгуа, и спадају међу највећа војно-спортска такмичења на свету, а генерал Кузмановић истиче да су ове године организоване на највишем могућем нивоу.

„За разлику од 2015. године, када сам последњи пут био на Тенковском биатлону, сада видим да се доста тога променило, како у инфраструктурном смислу и у уређености полигона овде на „Алабину“, тако и што се тиче квалитета и припреме технике са којом расположемо. Оно што су наши утисци овде је да је све организовано на заиста високом нивоу, од самог прихвата и дочека на аеродрому, преко смештаја људи у касарнама овде на полигону Алабину и смештаја руководства у хотелу, до организације превожења и рада са људима. Заиста немамо никаквих примедби“, нагласио је генерал.

Тенкисти Војске Србије бодре нашу трећу посаду на Тенковском биатлону
На питање како изгледа дан српских тенкиста у Русији, генерал Кузмановић одговара:

„Дан наших војника је отприлике сличан као и дан свих осталих. Од устајања и јутарњих активности, до рада на припреми технике, јер динамика је таква да, уколико немамо наступ на трци, то подразумева да обавезно морамо радити на припреми технике, пошто ће трка уследити следећег дана. Такође, био је организован и обилазак одређених знаменитости у Москви, тако да смо посетили и обишли Црвени трг и Парк Патриот. Надамо се да ћемо до краја нашег боравка искористити прилику да видимо још нешто од онога што Москва нуди“, каже генерал.

Међународне војне игре омогућавају да се изгради конструктиван дијалог између војски разних земаља, да се ојача поверење и партнерство између држава, а такође и да се размене искуства и склопе пријатељства између војника из различитих армија.

Српски тенкисти се, према речима генерала Кузмановића, највише друже са домаћинима — Русима и са белоруском екипом.

На питање кога види у финалу Тенковског биатлона, Кузмановић каже:

„Да не будем пристрастан, надам се најбољем... Али, видим Русију као домаћина, Кину и Белорусију, а за четврто место — видећемо. Свакако су Казахстанци ту као фаворити, али отом-потом“, закључио је генерал.

Традиционално, руски тенкисти су апсолутни победници свих досадашњих биатлона, па су и ове године главни фаворити.

Бригадни генерал Жељко Кузмановић и помоћник изасланика Министарства одбране Републике Србије у Москви потпуковник Јовица Босанчић.
На овогодишњим Међународним војним играма припадници Војске Србије такмиче се у три дисциплине — „Тенковском биатлону“, „Војном релију“ и „Снајперској граници“. Прве две дисциплине одржавају се у Руској Федерацији, а трећа у Републици Белорусији.

Међународне војне игре одржавају се од 3. до 17. августа истовремено на 21 полигону који се налазе у 10 земаља: Русији, Азербејџану, Јерменији, Белорусији, Индији, Ирану, Казахстану, Кини, Монголији и Узбекистану. Највећи број такмичења биће одржан у Русији, на 13 полигона.

У 32 војне дисциплине такмичи се више од 5.000 војника, 223 екипе из 39 земаља из Европе, Азије, Африке, Централне и Латинске Америке.

offline
 • djox  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 23 Nov 2010
 • Poruke: 62962

Citat:The Zimbabwe performance during the Tank biathlon was somewhat ...entertaining.
Goes to reverse gear on top of hill!

Arrow https://twitter.com/I30mki/status/1159341774298423301
Snimak na linku

offline
 • Pridružio: 04 Jan 2012
 • Poruke: 218

Српски тенкисти у полуфиналу са Кином, Азербејџаном и Казахстаном

08.08.2019.

Оливера Икодиновић

Припадници Војске Србије пласирали су се у полуфинале Тенковског биатлона, који се одржава у склопу 5. Међународних војних игара на полигону Алабино поред Москве. Полуфиналну трку српски тенкисти ће имати у суботу, 10. августа.

Жребом је одлучено да ће се Србија такмичити у групи са Кином, Азербејџаном и Казахстаном.

Пресудиле секунде
Наше тенкисте на Међународним војним играма предводе командант Друге бригаде Копнене војске, бригадни генерал Жељко Кузмановић и потпуковник Раде Адамовић, који је руководилац екипе за Тенковски биатлон.

„У првој фази овог такмичења показало се да су све земље-учеснице биле врло добро оспособљене и припремљене и да су буквално одлучивале концентрација и пажња сваког члана посаде у току реализације задатака на стази кретања. За разлику од неких претходних времена о пласману су буквално одлучивале секунде“, рекао је за Спутњик бригадни генерал Жељко Кузмановић.

Према речима генерала, атмосфера међу нашим тенкистима је „усијана“.

„Борићемо се и идемо даље“, нагласио је генерал.

Ове године у Тенковском биатлону, најатрактивнијем такмичењу војних игара, учествују припадници оружаних снага из 23 земље света, које су подељене у две дивизије. У полуфинале се пласирало по осам најбољих екипа из сваке дивизије, а у другој фази такмичења возиће се тзв. штафета, која подразумева трку свих такмичарских посада, наизменично на истом тенку. Задатак посада је да што брже савладају препреке на стази и реше ватрене задатке, као што су гађање из топа у покрету, спрегнутог митраљеза ПКТ и противавионског митраљеза „Корд“.

Према пропозицијама, свака посада вози четири круга током којих треба да погоди три топовска и три митраљеска циља, као и два циља противавионским митраљезом, а такође и да у сваком кругу савлада 15 противтенковских препрека, као што су противтенковски ров, ескарпа (вертикални зид висине 90 центиметара), водена препрека, мост, коси нагиб, минско поље, брдо, итд.

„Могу да кажем да смо задовољни проласком у полуфинале и да нам је то био примарни циљ на овом такмичењу. Жеља нам је да постигнемо што бољи резултат у полуфиналу“, истакао је потпуковник Раде Адамовић.

Војска Србије у три дисциплине
На овогодишњим Међународним војним играма припадници Војске Србије такмиче се у три дисциплине — „Тенковском биатлону“, „Војном релију“ и „Снајперској граници“. Прве две дисциплине одржавају се у Руској Федерацији, а трећа у Републици Белорусији.

Током Међународних војних игара, у „Дому пријатељства“ на полигону Алабино, одржава се Фестивал националне културе, који је такође такмичарског карактера, а од 9. до 17. августа делегације земаља-учесница надметаће се у четири дисциплине — свирању музичког инструмента, приказу националних ношњи, извођењу песама и кореографији. Војску Србије представљаће четворо припадника Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички“ и то у соло певању, свирању трубе, хармонике и виолине. Победници Фестивала националне културе учествоваће у званичном програму затварања великог војног такмичења.

Међународне војне игре одржавају се истовремено на 21 полигону у 10 земаља: Русији, Азербејџану, Јерменији, Белорусији, Индији, Ирану, Казахстану, Кини, Монголији и Узбекистану. Највећи број такмичења одржава се у Русији.

У 32 војне дисциплине такмичи се више од 5.000 војника, 223 екипе из 39 земаља из Европе, Азије, Африке, Централне и Латинске Америке.

Финале „Тенковског биатлона“ заказано је за 17. август, када се и завршавају 5. Међународне војне игре.

offline
 • Pridružio: 26 Jun 2019
 • Poruke: 678

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 21284

Alabino pod teškim pljuskovima danas na početku polufinalne deonice.

Za potpuni uvid se pobrinuo slikom i drugar Vitali Kuzmin nakon što je juče iz Srbije doputova u Alabino da isprati završnicu i pošalje još divnih slika..

Evo i trenutnog skora pred današnje takmičenje u ekipi...

offline
 • Darko
 • Pridružio: 08 Dec 2011
 • Poruke: 802

Napisano: 11 Avg 2019 9:56

Na streamu uživo utrka, kako tađikistanci uletiše ugandi u krivini sa unutarnje strane, sudar tenkova uživo se ne viđa svaki dan.
Kasnije izdvojimo sa videa.

A ima svega, vijetnamci driftaju, uganđanin ne može izaći iz kupole jer mu se zaglavio izlaz, Iranci se sudaraju sa svima...

Dopuna: 11 Avg 2019 10:54

Također, molio bih za pomoć nekog od kolega.
Ne razumijem dobro ruski pa me zanima sljedeće.

Vijetnamu je top jako plesao na paljbi u hodu, nakon toga su tražili pomoć, o čemu se radi?

Mjanmar je diskfaliciran ali nisam upratio zašto. Situacija je bila na izmjeni posade.

Tađikistan je disko zbog kršenja pravila sigurnosti.

Nisam tenkist nit sam se vozio u istom (jesam na tenku😁), stoga ako sam propustio nešto banalno pardon.

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 21284

Јуче је одржана штафета на "Тенковском биатлону" у којој су учествовале екипе Казахстана, Азербејџана, Кине и Србије.
Сама трка је одржана у сложеним метео-условима(киша,блато како сам сликом јуче дочарао) који су од тенковских посада захтевали ванредно напрезање, и што је на крају крајева била одлична прилика да се оствари бољи увид у квалитет укупне оспособљености.
На нашу жалост екипа Војске Србије се није прославила, пошто је заузела последње место у групи са резултатом 2ч42мин (табелу сам јуче уживо окачио горе).
Тај резултат је за 37 минута спорији од данас непрепознатљиве Кине и чак 52 минута иза Казахстана који је освојио прво место.
Код наше екипе је поново демонстриран веома низак ниво успешности у гађању, посебно када је у питању спрегнути митраљез ПКТМ и тешки митраљез "Корд" на куполи тенка.
Гађање из топа 2А46М-5 се данас може оценити пролазном оценом.
Остаје нам само жал да је поново пропуштена прилика да се освој вредан трофеј у виду тенка Т72Б3 и увећа углед наших тенкиста у целини и за крај слика тенка који је возила наша посада жуте боје.


И видоје
https://www.youtube.com/watch?v=MzUGiSYPtPA&fb.....lOIRcYYBgE

offline
 • Pridružio: 20 Sep 2014
 • Poruke: 1546
 • Gde živiš: Požarevac

Жали боже оноликих припрема...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 415 korisnika na forumu :: 6 registrovanih, 0 sakrivenih i 409 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Petar, dijica, dragoljub11987, milanstankovic087, Profica, Srki94