Bojni otrovi

1

Bojni otrovi

offline
 • Catrin  Female
 • Legendarni građanin
 • master analiticar zastite zivotne sredine
 • Pridružio: 20 Avg 2005
 • Poruke: 3220
 • Gde živiš: Beograd

Treba mi nesto o bojnim otrovima?
Koje su vrste, fizicke i hemijske osobine?
Podela bojnih otrova i neke slike o tome..
pokusala sam preko googla nesto da nadjem, ali nisam uspelaRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 17 Okt 2005
 • Poruke: 333

Pokusaj na http://www.google.com/search?client=opera&rls=.....p;oe=utf-8 ...offline
 • Catrin  Female
 • Legendarni građanin
 • master analiticar zastite zivotne sredine
 • Pridružio: 20 Avg 2005
 • Poruke: 3220
 • Gde živiš: Beograd

A jel ima na srpskom nesto? Jer meni na srpskom treba tekst, ne mogu da stignem sad ovo da prevodim..

offline
 • Pridružio: 17 Okt 2005
 • Poruke: 333

http://www.google.com/search?client=opera&rls=.....p;oe=utf-8

offline
 • Pridružio: 07 Okt 2005
 • Poruke: 442
 • Gde živiš: U stanu

Dopuna: 05 Mar 2006 20:30

mali problem sa fontovima, pokusacu ponovo! Sorry

Dopuna: 05 Mar 2006 21:52

Hemijsko oružje (H/o) čine hemijske materije poznate kao toksične hemikalije(TH), zajedno sa sredstvima kojima se primenjuju.
TH nanose povrede živoj sili i kontaminiraju živu silu, materijalna sredstva i sredinu u kojoj se primenjuju.
TH su toksična jedinjenja koja u vrlo malim količinama na bojištu nanose gubitke živoj sili ili smanjuju njenu sposobnost.
TH se na bojištu pojavljuju u vidu gasova, para, aerozola i kapljica.
U organizam čoveka TH dospevaju preko organa za disanje, kože i sluzokože, organa za varenje i otvorenih rana.

Pod "hemijskim oružjem" se podrazumeva, zajedno ili odvojeno:

a) Toksične hemikalije i njihovi prekusori, osim za one namene koje nisu zabranjene ovom Konvencijom, u meri u kojoj njihovi tipovi i količine odgovaraju takvim namenama;
b) Municija i sredstva, posebno konstruisana da izazovu smrt ili neko drugo oštećenje toksičnim osobinama onih TH određenih u podtački (a), koje se emituje kao rezultat upotrebe takve municije i sredstava;
c) Sva oprema posebno konstruisana za upotrebu koja je direktno vezana za korišćenje municije i sredstava određenih u podtački (b).

Pod "toksičnom hemikalijom" se podrazumeva:

Svaka hemikalija koja hemijskim dejstvom na životne procese može da izazove smrt, privremeno onesposobljavanje ili trajno oštećenje ljudskog ili životinjskog organizma. To se odnosi na sve takve hemikalije, bez obzira na njihovo poreklo ili način proizvodnje, i bez obzira da li su proizvedene u posebnim postrojenjima, a nalaze se u municiji ili van nje.

Klasifikacija TH:

a) prema nameni: smrtonosni, za privremeno onesposobljavanje i protivbiljni

b) prema toksičnim svojstvima: TH nervnoparalitičkog dejstva, TH plikavačkog dejstva, TH zagušujućeg dejstva, TH opšteotrovnog dejstva, TH nadražujućeg dejstva, i toksini

c) prema postojanosti: kratkotrajni, dugotrajni.TH nervno-paralitičkog dejstva

Najvažniji predstavnici su: sarin, soman, tabun i VX. To su vrlo otrovne materije, veoma efikasne u smrtonosnom delovanju na živu silu. Ove TH su tečnosti bez boje i nalikuju vodi (sem tabuna koji može biti slabe žute boje). Lako su isparljivi sem tabuna i VX i mogu se primeniti u svako doba dana i godine i na veoma niskim temeparaturama. Zajednička im je karakteristika da u organizam lako prodiru svim putevima, ne ostavljajući na mestu prodiranja nikakve tragove. Lako se upijaju u osušene uljane boje, lakove, gumu i porozne materijale.
Pri lakom trovanju javlja se suženje zenica i stezanje u grudima. Ovi znaci trovanja iščezavaju posle 1-2 dana.
Detekcija-hemijskim detektorima i po znacima dejstva na organizam.
Zaštita- pravilna upotreba sredstava zaštite i upotreba autoinjektora.

TH plikavačkog dejstva

Predstavnici:sumporni iperit, luizit i azotni iperit. Pored opšteotrovnog dejstva izazivaju i povrede na koži i sluzokoži. Te povrede se ispoljavaju kao crvenilo, peckanje, stvaranje plikova i rana. Plikavci su slabo isparljive uljaste tečnosti od žućkaste do tamnomrke boje sa karakterističnim mirisom. To su dugotrajne TH, javljaju se u vidu kapljica, magle ili pare. U organizam dospevaju preko kože, sluzokože, organa za disanje i probavnih organa. Pri trovanju preko kože prvi znaci se javljaju tek nakon skrivenog perioda od 2 do 12 časova. Kod dejstva iperita tek nakon 6 časova javljaju se svrab, peckanje i crvenilo kože. Posle 16-30 časova pojavljuju se mnogobrojni sitni plikovi koji se zatim spajaju u veće, ispunjene žućkastom tečnošću. Ovi plikovi prskaju i nastaju otvorene rane koje teško i sporo zarastaju.
Detekcija-organoleptički i hemijskim detektorima.
Zaštita- pravilna upotreba sredstava zaštite.

TH zagušujućeg dejstva

Predsdtavnici: fozgen i difozgen. Deluju preko organa za disanje, napadaju i oštećuju plućno tkivo, izazivajući gušenje i smrt. To su kratkotrajne TH. Fozgen se na otvorenom prostoru zadržava leti15-20 minuta (difozgen oko 3 časa), a zimi oko 1čas. Dejstvo zagušljivaca najpre izaziva nadražaj sluzokože u grlu, kašalj, laku nesvesticu, glavobolju, isprekidano disanje i jako stezanje u grudima. Po izlasku iz kontaminirane atmosfere nastaje zatišje 4-5 časova (skriveni period) kada se zatrovani dobro oseća, a znaci trovanja se ne javljaju. Posle skrivenog perioda dejstva (prosečno oko 4 časa) dolazi do pojačanog kašlja i obilnog iskašljavanja penaste i krvave sluzi, ubrzanog pulsa, povišene temperature, glavobolje, nesvestice, bolova u grudima i grlu. Smrt nastupa posle trovanja za dva dana, a kod visokih koncetracija znatno brže.
Detekcija-organoleptički i hemijskim detektorima.
Zaštita-pravilna upotreba zaštitne maske.

TH opšteotrovnog dejstva (krvni)

Predstavnici: cijanovodonična kiselina i hlorcijan. Deluju u vidu para preko organa za disanje samo u određenim koncetracijama. Mala koncetracija je bezopasna za čoveka. Visoka koncetracija je veoma opasna, jer skoro trenutno izaziva smrt kod nezaštićenog ljudstva. Pri dejstvu cijanovodoničnom kiselinom prvi znaci trovanja nadražaj očiju i grla, zatim stezanje u grudima, otežano disanje i osećaj straha. Zatrovani oseća metalni ukus u ustima. Po izlasku iz kont. atmosfere ovi znaci nestaju, a kao posledica se javlja višednevna glavobolja i malaksalost. Pri teškom trovanju smrt nastupa skoro trenutno. Zatrovani uz prodoran krik (cijanski krik) gubi svest, pada i ima jake grčeve. Uz široko raširene zenice umire za nekoliko minuta.
Detekcija-organoleptički i hemijskim detektorima
Zaštita-pravilna upotreba zaštitne maske.

OPŠTE KARAKTERISTIKE H/O

? proizvodnja je relativno jeftina
? proizvodnju i ispitivanje je moguće prikriti
? uspešna zaštita je veoma složena
? primenom se uništava živa sila bez fizičkog uništenja MTS
? raznovrsnost TH i sredstava primene omogućuju gipku primenu H/o zavisno od vrste i osobine cilja, mesta, vremena, učinka...
? vremenski i prostorno dejstvo, nepotrebna preciznost
? negativno svojstvo zavisnost od meteoroloških prilika, složenosti analize ciljeva i predhodne procene rezultata dejstava
? trajanje opasnosti zavisi od postojanosti TH.

offline
 • Catrin  Female
 • Legendarni građanin
 • master analiticar zastite zivotne sredine
 • Pridružio: 20 Avg 2005
 • Poruke: 3220
 • Gde živiš: Beograd

Jel imate neke slike da mi ubacite, posto radim kao power point prezentaciju, da mi ne bude samo tekst

offline
 • Pridružio: 17 Okt 2005
 • Poruke: 333

http://www.google.com/search?client=opera&rls=.....p;oe=utf-8 ...

Imas nesto o tome i na ovoj temi ( bar u jednom delu ) http://www.mycity.rs/phpbb/viewtopic.php?t=33184 .Mozda ti i to pomogne?

offline
 • Pridružio: 26 Avg 2009
 • Poruke: 511
 • Gde živiš: Beočin selo

Naravno treba razdvojiti hemijski, i bioloske bojne otrove(bolesti), koji su, po meni, najgora vrsta oruzja.
Tesko ce se naci podaci o bioloskim bojnim otrovima, sto naravno ne znaci da ne postoje.

offline
 • Pridružio: 30 Dec 2008
 • Poruke: 558

Pre raspada jugoslavija je imala preko 350 tona, SSSR 50 000 tona a Amerika 20 000 tona bojnih otrova. Najnoviji trend su binarni bojni otrovi koji se sastoje od dve supstance koje su bezopasne a koje kada se pomesaju pre upotrebe prave bojni otrov. Prednost binarnih bojnih otrova jeste ta sto je olaksano njihovo rukovanje i skladistenje jer je manja mogucnost da dođe do trovanja prilikom curenja bojnog otrova.

offline
 • Pridružio: 06 Avg 2009
 • Poruke: 320

Hitler je imao veliku kolicinu bojnih otrova ali ih nije upotrebio.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 490 korisnika na forumu :: 2 registrovanih, 1 sakriven i 487 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: pein, sasa76