Medija centar -Odbrana-

4

Medija centar -Odbrana-

offline
 • Pridružio: 07 Nov 2007
 • Poruke: 8422
 • Gde živiš: Ravni Banat

Ха, па шта ћеш... Ћути и трпи...Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Bili smo vojnici
 • Pridružio: 19 Maj 2009
 • Poruke: 4962
 • Gde živiš: Beograd - Srbija; Novi Grad - Republika Srpska

cinoeye ::Bio bi pravi zlatni ridnik, ako bi smo imali za clana ovde nekog fotografa iz Odbrane!!!


Imamo @cinoeye ali ti nećemo otkriti ko je taj fotograf. Mr. Greenoffline
 • Pridružio: 12 Jan 2006
 • Poruke: 3144
 • Gde živiš: Gde ja zivim...

MA dajte ljudi, to sto zivim van granica ne znaci da radim za CIA, i ako radim za drzavnu insitituciju!I dok je svezih slika po narudzbini, nije ni bitno, ja cu sve zasnati pre ili kasnije!!! Smile

offline
 • zoro+ 
 • Počasni građanin
 • Pridružio: 11 Feb 2006
 • Poruke: 921

Ja nacuo da radis za NSA.. Jeli to tacno Cinoeye?

offline
 • Pridružio: 07 Nov 2007
 • Poruke: 8422
 • Gde živiš: Ravni Banat

А и пази што се окупила "неутрална" екипа да га цимата. Wink

offline
 • Bili smo vojnici
 • Pridružio: 19 Maj 2009
 • Poruke: 4962
 • Gde živiš: Beograd - Srbija; Novi Grad - Republika Srpska15.12.2010. 08.47
Магазин ОДБРАНА у броју 126 од 15. децембра доноси

Влада Србије донела је, 30. септембра, Одлуку о обустави обавезе служења војног рока, којом је предвиђено да, од 1. јануара 2011. године, у војску буду упућивани само они који то желе. Она се односи и на регруте који су заменили служење војног рока цивилном службом. Потврду те одлуке треба да донесе Народна скупштина која је о томе и другим изменама и допунама војних закона обавила расправу.

Министар одбране Драган Шутановац проглашен је за „националног реформатора године“ у избору Националне алијансе за локални економски развој „NALED“. Награда се додељује личностима које су током 2010. године у свом домену учинили да се Србија „помери напред“.

Министри Шутановац и Динкић посетили су предузеће „Утва” у Панчеву. Министар Шутановац је истакао да ће осим 20 авиона „ласта“ које је купило ирачко ваздухопловство, Министарство одбране купити још 15 авиона, чиме се обезбеђује наставак сарадње са „Утвом“ и изразио уверење да то предузеће има капацитете и за друге производе, чиме ће се обезбедити запосленост и у наредним годинама.

Бригадни генерал Ранко Живак, командант ВиПВО у интервјуу поводом Дана ВиПВО каже да ћемо са борбеним средствима којима располажемо бити суверени у нашем ваздушном простору и наредних година. Инвестиције се очекују, али та одлука је питање економије и политике, а војска ће извлачити максимум из оног чиме располаже.

Припадници Друге бригаде и Речне флотиле ангажовани су на пружању помоћи становништву у општинама Љубовија, Прибој, Пријепоље, Шабац и Лозница при отклањању последица насталих изливањем река Саве и Дрине.

У Војсци Србије успоставља се верска служба. У Управи за традицију, стандард и ветеране Сектора за људске ресурсе и Управи за људске ресурсе Генералштаба опредељена су сва решења неопходна, а уз даљу реализацију неопходних услова њено увођење очекује се средином наредне године.

Обавеза да се ради боље и постиже више одувек је присутна у 98. авијацијској бази на Лађевцима. Из традиције и искуства извлаче се поуке за време које долази.

Медицински тим Војске Србије завршио је учешће у мировној мисији у Чаду и Централноафричкој републици. Специјални изасланик генералног секретара УН Махмуд Јусуф истакао је на завршној конференцији да је 14 припадника српског контингента успешно извршило задатке здравствене заштите припадника мировне мисије, а на свечаној паради уручене су им медаље УН за допринос мисији.

Има пуно оних који ових дана ликују над „несрећом”америчких власти затечених
публиковањем хиљада поверљивих докумената посредством веб сајта Викиликс,
који се преко ноћи уздигао од маргиналности до насловних страница. Актуелни документи високог политичког и безбедносног садржаја као поплава излили су се у руке свакога
ко има жеље и времена да чита.

Монографија „Српско војно школство“, посвећена 160-годишњици војног школства у Србији, прати историјат, почев од формирања првих војних школа у Кнежевини Србији – Гвардијске школе 1830. и Артиљеријске школе 1850. године, до данашњих дана. Док се у другом делу детаљно бави савременом организацијом и делатношћу Војне академије, као акредитоване, модерне високошколске установе, у закључним разматрањима представља пројекције будућности образовне и научне делатности у области одбране и безбедности у земљи и сарадње са сродним војношколским установама и оружаним снагама у региону и свету.

У Уметничком павиљону „Цвијета Зузорић“ отворена је изложба о Старом Генералштабу.
Мистика Сале ратника, у којој су и сада витрине за чување ратних карата, а старији официри памте и велики сто за вођење ратних игара, допринела је да су многи то здање доживљавали као најважнију зграду наше војске, дуго након што је она то престала да буде, рекао је на свечаности отварања изложбе државни секретар Игор Јовичић.

Хамед Калкаб Малбоум, пуковник оружаних снага Камеруна, председник Међународног савета за војне спортове – CISM, у интервјуу „Одбрани“ каже да жели да CISM учини идеалном платформом на којој ће се оружане снаге широм света сусретати да би промовисале пријатељство, солидарност и мир кроз спорт. Значајан искорак ка томе направљен је на београдском Стратегијском семинару за који има само речи похвале.
У овом броју - Специјални прилог: АРСЕНАЛ 48

„ОДБРАНУ“ можете купити на киосцима ШТАМПЕ и ФУТУРЕ ПЛУС и у „Војној књизи“ у Васиној 22 у Београду по цени од 100 динара.

Dopuna: 15 Dec 2010 16:53

http://www.odbrana.mod.gov.rs/
http://www.odbrana.mod.gov.rs/arsenal/arsenal048/arsenal048.html

Dopuna: 31 Dec 2010 11:47
Broj 127
01. januar 2011.02-03
REKLAMNE STRANE

04-05
SADRŽAJ I REČ UREDNIKA

06-07
DOGAĐAJI
Novogodišnji i Božićni prijem ministra odbrane i načelnika Generalštaba
USPEŠNA GODINA

08-09
AKTUELNO
Ministar Šutanovac u poseti Bugarskoj
POLIGONI DOBROSUSEDSTVA
Saradnja dve zemlje u oblasti odbrane je na veoma visokom nivou i postoji interesovanje za razmenu oficira na vojnim akademijama dve zemlje, za školovanje bugarskih vojnih lekara na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu kao i za obuku budućih pripadnika mirovnih misija iz Srbije u bazi „Jug” kod Bujanovca, koju bi izvodili bugarski i instruktori iz drugih zemalja, istakao je ministar Šutanovac u Sofiji.

10-11
Zakletva poslednje generacije vojnika na redovnom odsluženju vojnog roka
RAČUNAMO NA DOBROVOLjCE
Vojnici decembarske generacije položili su svečanu zakletvu u centrima za obuku Vojske Srbije u Somboru, Valjevu, Jakovu, Leskovcu i Zaječaru. To je poslednja generacija vojnika koja će služiti vojni rok po starim zakonskim odredbama, nakon što je republički parlament 15. decembra usvojio Odluku o obustavi obaveze služenja vojnog roka.

12
Novi pogon valjevskog „Krušika”
KOVAČNICA NOVOG IZVOZA
Nova fabrika će u punom kapacitetu proizvoditi robe u vrednosti oko 10 miliona dolara,
za koliko će biti smanjen uvoz, a time se zaokružuje lanac proizvodnje u fabrikama naše namenske industrije, istakao je ministar Šutanovac na svečanosti otvaranja „Kovačkog centra”.

13
Oficiri iz Alžira završili postdiplomske studije
ZNANjE UČVRŠĆUJE PRIJATELjSTVO
Tokom dvoipogodišnjih studija alžirski oficiri odslušali su oko 2.500 nastavnih časova, koje je držalo oko 70 renomiranih predavača iz Vojne akademije, Vojnotehničkog instituta i civilnih fakulteta.

14-16
POGLEDI
Prof dr. Tanja Miščević, državna sekretarka Ministarstva odbrane
SRBIJA U PROCESU EVROPSKE INTEGRACIJE
Pregovore za članstvo, kao i čitav proces integracije u Evropsku uniju ne treba
posmatrati samo kao cilj sam po sebi, već i kao sredstvo za ostvarivanje unutrašnjeg mira i stabilnosti, jačanja demokratije i vladavine prava te ekonomskog prosperiteta i sveukupnog napretka u državi. Članstvo u EU treba da bude tek potvrda da je Srbija uradila svoj posao i postala napredna i stabilna evropska država, za šta, čini se, postoji politički konsenzus.

17
DOGAĐAJI
VMA NAJBOLjA ZDRAVSTVENA USTANOVA U 2010.
Za najbolji medicinski tim u 2010. izabran je Centar za transplantaciju bubrega Kliničkog centra Srbije

18-19
Ministarstvo odbrane nagrađeno za kampanju „Budi profesionalac”
KORAK NAPRED
Na tradicionalnoj manifestaciji posvećenoj svetu reklama „Noć reklamoždera” koja je održana 18. decembra u Beogradskoj areni, Ministarstvu odbrane Republike Srbije i ministru odbrane Draganu Šutanovcu dodeljeno je posebno priznanje „Korak napred”
za inovativnu upotrebu reklame i medija u kampanji „Budi profesionalac”, u okviru promocije Vojske Srbije i sistema odbrane.

20-21
Svečanosti povodom Dana vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane
VIZIONARSKI PODUHVAT

22-25
ODBRANA
Vojska Srbije na međunarodnim vojnim vežbama
POUZDAN PARTNER
U godini koja je za nama, pripadnici Vojske Srbije učestvovali su u planiranju,
organizovanju i realizaciji devet međunarodnih vežbi, u okviru kojih su sarađivali sa
starešinama i vojnicima iz 40 zemalja sveta. Kombinovanje komandno-štabnog i praktičnog rada na terenu, za pripadnike naše vojske, najvažniji su aspekti učešća na međunarodnim vežbama.

26-28
JEDINICE
Unapređenje obuke u Vojsci Srbije
O STVARNOM KROZ VIRTUELNO
U Centru za obuku putem simulacija ubrzano se pripremaju za vežbu koja će uneti novi kvalitet, ne samo u procesu obučavanja, već i u analizi sprovedenog i proveri dostignutog nivoa obučenosti. Vežbe podržane računarskim simulacijama omogućavaju čak i odgovor na čuveno pitanje – šta bi bilo kad bi bilo?

29
MISIJE
Sanitetski tim vratio se iz Čada
Novi tim za Liban

30-31
OBUKA
Snage za mirovne operacije
ODGOVOR NA REALNOST
Motorizovana pešadijska četa 21.pešadijskog bataljona Druge brigade Kopnene vojske iz Raške, „ojačana” logističkim vodom i pionirskim odeljenjem, predstavlja „deklarisanu jedinicu” za učešće Vojske Srbije u mirovnim operacijama.

32-33
POLIGON
Taktička vežba jedinica Četvrte brigade
TENKISTI NA SNEGU

34-36
JEDINICE
Sa administrativne linije prema Kosovu i Metohiji
KRAJOLIK SLIKAN SNEGOM
Baze obilazim da bih video kako u njima žive i rade vojnici, posebno u zimskim uslovima. Sa jednom od patrola obavezno obilazim jedan pravac kojim se patrolira duž administrativne linije. Tako sagledam stanje na maršruti, osposobljenost ljudstva da izvršava naređenja u zimskim uslovima i eventualne nedozvoljene aktivnosti. Veoma je važno i što smo sa stanovnicima ovog kraja izgradili poverenje i međusobno poštovanje,
bez obzira na etničku pripadnost – ističe pukovnik Čedomir Branković, komandant
Treće brigade.

37
DOGAĐAJI

38
TURIZAM
Vojna ustanova „Tara” za novogodišnje praznike očekuje hiljadu gostiju
OTVOREN „JEREMIČAK“

39
ZDRAVSTVO
Vesti sa VMA

40-43
SVET
Pukovnik Čedomir Vojnov, izaslanik odbrane Rumunije
SARADNjA U BEZBE DNOSTI
Ubrzanje procesa učlanjenja u Evropsku uniju potencijalnih kandidata sa Zapadnog Balkana, uključujući Srbiju, doprinosi obezbeđenju stabilnosti regiona što je i za Rumuniju od
strategijskog interesa, ističe u novogodišnjem intervjuu „Odbrani” pukovnik Čedomir Vojnov, koji je sada u ponovnom „mandatu” vojnog izaslanika te susedne i prijateljske zemlje, ovde u Beogradu.

44
MERIDIJANI
Vesti iz stranih armija

45
Paralele
KOLIKO PARA TOLIKO MUZIKE
Iz budžeta niko u regionu ne može da finansira ozbiljne zahvate u modernizaciji. Srbija može da računa sa recimo 20 procenata budžeta za tehničku modernizaciju u najširem smislu, odnosno sa oko 135 miliona evra. Hrvatska je odredila namenski 83,5 miliona evra u budžetskoj stavci „opremanje i modernizacija“. A liste nabavki su dugačke. Treba podmiriti sve rodove i službe oružane sile, a ne samo razmišljati o jednom artiklu.

46-47
KULTURA
Izložba slika Save Šumanovića u Domu Vojske Srbije
PUT DO SLIKE
Postavka predstavlja javnosti Savu Šumanovića u intimnoj atmosferi mesta gde je većina izloženih slika nastala, skinuvši pri tome veo tajne sa stvaralačkog puta, od pripreme
do završenog umetničkog dela.

48-51
INTERVJU
Velimir Bata Živojinović o prošlom i sadašnjem vremenu
ŽIVOT NA VELIKOM PLATNU
Nikada nisam razmišljao o penziji. Za glumca ona ne znači ništa, jer obično radi dok ne umre. To ne može niko da nam zabrani. Od čega da se odmaram? Meni bar, gluma nije težak fizički posao. I dalje kuburim s vremenom. Nemam ga dovoljno. Za rođendan sam poželeo samo da ne budem bolestan, kako bih još mogao sebe da dajem, jer osećam da mogu.

52
PROMOCIJE
Promocija knjige „Diplomatija i vojska“
POUKE JEDNOG VEKA
U Velikoj dvorani Medija centra „Odbrana” promovisana je knjiga „Diplomatija i vojska”
autora dr Mileta Bjelajca, koja je čitalačkoj javnosti predstavljena na ovogodišnjem Sajmu knjiga. Izdavači su Medija centar „Odbrana“ i beogradska Akademija za diplomatiju i bezbednost.

53
Monografija o srpskom vojnom školstvu
ISTORIJAT IZAZOVNOG POZIVA
U Medija centru „Odbrana“ predstavljena je monografija „Srpsko vojno školstvo“, posvećena 160. godišnjici od osnivanja prve vojne škole u Kneževini Srbiji
– Gvardijske škole.

54
Simfonijski orkestar "Stanislav Binički" u Sava centru
OPERSKI GALA KONCERT

55
Nove knjige
REGIONALNE INICIJATIVE
Dr Duško Lopandić i Jasminka Kronja, Regionalne inicijative i multilateralna saradnja na Balkanu, Evropski pokret u Srbiji, 2010.

56-58
FELjTON
Verski ekstremizam kosovskih separatista (3)
ULOGA VEHABIJA
Vehabije zabranjuju mnoge verske običaje i obrede koji se izvode u džamijama širom Balkana,
uz obrazloženje da su oni direktno suprotstavljeni islamu.

59
ISTORIJA
150 godina od rođenja Ljubomira Stojanovića
POLITIČAR, FILOLOG, RODOLjUB

60
DUHOVNOST I VREMEPLOV

61
OGLASI

62-65
KONKURSI

66
ŠAH I UKRŠTENE REČI

67-68
REKLAMNE STRANE

01-16
Specijalni prilog broj 60
SRPSKI KANDIDATI ZA LISTU SVETSKE BAŠTINEhttp://www.odbrana.mod.gov.rs/

offline
 • Bili smo vojnici
 • Pridružio: 19 Maj 2009
 • Poruke: 4962
 • Gde živiš: Beograd - Srbija; Novi Grad - Republika Srpska
15.01.2011. 10.46
Магазин ОДБРАНА у броју 128 од 15. јануара доноси

У сусрету са министарком одбране Данске Гите Лилелунд Бек, министар Шутановац је захвалио на подршци напорима које Србија чини на пољу европских интеграција и истакао да је Данска током неколико протеклих година донирала нашем систему одбране око 3.150.000 евра.

„Златну плакету за колективни подвиг године”, коју додељују "Вечерње новости" у традиционалној годишњој акцији, добили су припадници Војске и полиције за изузетно ангажовање у санирању последица земљотреса који је јесенас погодио Краљево. У име Друге бригаде награду је примио командант бригадни генерал Душан Стојановић.

Министар одбране и начелник Генералштаба недавно су посетили Краљево. - Данас помажемо становништву тако што учествујемо у рашчишћавању оштећених објеката, а већ сутра ћемо учествовати у изградњи Краљева – рекао је министар Шутановац, додајући да су велике штете нанете не само на цивилним већ и на војним објектима.

Пуковник Драгосав Лацковић, начелник Управе за обавезе одбране, у интервјуу ОДБРАНИ истиче да је професионализација успела јер је Војска попуњена више од 90 одсто. Обавезног служења војног рока нема, а Влада доноси уредбу о добровољном служењу. Активна
резерва замишљена је тако да одговори ситуацији. План одбране Републике Србије биће завршен до половине 2011. године.

Инжињерци Речне флотиле из Шапца монтирали су понтонски прелаз преко Лима, поред
моста оштећеног недавним бујицама и поплавама које су одсекле села испод Јадовника од Бродарева и Пријепоља.

Тема броја је психолошка селекција у систему одбране. Јединствен модел психолошке селекције, који ће се први пут примењивати у Министарству одбране и Војсци Србије, подразумева формирање четири центра – на Војномедицинској академији, у војномедицинским центрима „Карабурма“ и Нови Сад, као и у нишкој Војној болници. У току је прва фаза тог пројекта, која ће омогућити оперативнији приступ селекцији и централизовано прикупљање података о кандидатима, што до сада није био случај.

Додељене годишње награде Медија центра „Одбрана”. Новинарску награду „Иван Марковић“ за 2010. годину жири је доделио новинару „Бете“ Војкану Костићу за документарни тeлевизијски филм „Професија војник“. Најбољи спортиста Војске Србије у прошлој години је кадет Стеван Стојановић, џудиста, а најбоља спортска екипа Стрељачки клуб „Академац“. Награде ће бити урућене на свечаности поводом Дана Медија центра "Одбрана" – 24. јануара.

У чему се огледа значај стандардизације у систему одбране? Примена стандарда води до вишег нивоа интероперабилности Војске Србије, како по опреми тако и по процедурама, а она представља важан „алат” у достизању циљева политике одбране дефинисаних у Стратегији одбране Србије.

Представљамо Чету за почасти Команде за обуку. Ако Емир Кустурица сматра да је смрт непроверена гласина, онда нема дилеме да испраћај на вечни починак људи који су животни век провели у униформи представља узвишену мисију која додирује истину.

Сарадња ваздухопловстава Србије и Данске све је успешнија. Поред примарних задатака контроле и заштите суверенитета ваздушног простора и подршке јединицама КоВ из ваздуха, задатак Ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије је непрекидна организација службе трагања и спасавања, што заједно чини комплексан систем који свакодневно функционише. На његовом унапређењу значајну помоћ пружа Ваздухопловство Данске.

Од маја 2010. године на сајту Министарства одбране објављује се и ажурирани Преглед закона и подзаконских аката из делокруга Министарства одбране и Војске Србије,
објављених у "Службеном војном листу", тако да сви заинтересовани на једном месту могу наћи готово све што их занима из области војног законодавства. Сада се заиста може рећи да су сви закони, подзаконска акта и други прописи из система одбране доступни јавности, или како је данас модерно рећи, транспарентни. "Службени војни лист" обележава 130 излажења.

Историчар уметности Весна Буројевић говори о изложби Пут до слике Саве Шумановића која је до 29. јануара отворена у Дому Војске Србије. Шумановић нам је омогућио да на сликама на којима су путеви, будемо део њих. Са сваким се његовим делом може комуницирати, посебно с онима на којима су друмови. Они не воде у бескрај, већ су наши заједнички. Уметници су изузетно сујетни, али их разумем јер препознају оно што обични људи не виде, а самим тим њихов свет је оправдан. Тешко је стварати уметничко дело. Мали број људи то може. Многи сликају, само је један Сава Шумановић.

Војни музеј је и 2010. године учествовао на манифестацији музејских атракција на
Новогодишњем сајму – Музеји су поново у моди. Пројекат је настао прошле године, а
окупља бројне београдске музеје који јавности презентују збирке које се у српској
престоници не излажу свакодневно.

Нови фељон је о српским хусарима. Хусари су припадали елитном виду лаке коњице. Својом богато украшеном униформом и маркантном појавом, бритким сабљама и брзим коњима, обележили су историју ратовања у Европи, поготово у другој половини 18, у 19. и почетком 20. века. Међутим, остало је готово непознато да су први хусари у многим војскама, укључујући и Угарску, која је вековима претендовала на „ауторска права“, заправо били Срби.

У овом броју - АРСЕНАЛ 49 - специјални прилог о савременом наоружању и опреми код нас и у свету.

ОДБРАНУ можете купити на киосцима ШТАМПЕ и ФУТУРЕ ПЛУС и у "Војној књизи" у Васиној 22 у Београду по цени од 100 динара.

Dopuna: 17 Jan 2011 18:05Broj 49
15. januar 2010.

02-09
INTERVJU
Dr Nenad Miloradović, pomoćnik generalnog direktora JUGOIMPORTA–SDPR
DO SISTEMA OD SISTEMA
– Princip razvoja „sistema od sistema naoružanja“ omogućava efikasniju upotrebu razvojnih resursa kako bi se na optimalan način, najbrže i uz najmanje rizike, postigle zahtevane karakteristike, tačnije mogućnosti, borbenog sistema u celini, na primer
neke združene taktičke grupe, a ne pojedinačnih vrsta naoružanja. Kako se traženi efekti ostvaruju sinergijskijom dejstvom svih elemenata sistema, dakle združene jedinice, ne moraju svi pojedinačni tipovi oružja i opreme koje ona koristi biti zasnovani na najnovijim i najskupljim tehnologijama – ističe naš sagovornik.

10-12
Indonežanska jurišna puška
ORUŽJE MALE TEŽINE
Stručnjaci firme „Pindad“ uzeli su za osnovu svoje puške veoma cenjenu belgijsku FN FNC, koja je svoju popularnost i dobre karakteristike dokazala u ratnih sukoba na svim
kontinentima. Ona je modifikovana i prilagođena lokalnim uslovima. Novi model indonežanske jurišne puške dobio je oznake SS. Izrađena je u kalibru 5,56h45 NATO,
u nekoliko verzija.

13-16
Južnoafrički višecevni raketni sistemi
NEPRIMETNI, A RAZORNI
Kada se spomenu višecevnih raketni lanseri, prvo što zapadnim analitičarima padne
na pamet jeste sovjetski sistem BM-21 „grad“.Manje je poznato da su i Južnoafrikanci
razvijali svoje sisteme.

17-18
Izraelski teški oklopni transporter
NAMER S JASNOM NAMENOM
Izraelski teški oklopni transporter „namer”, nastao na bazi tenka „merkava” pokazao se kao izvrsno oružje i jedino sposobno da zaštiti posadu u zonama visokog rizika, gde vrebaju minsko-eksplozivna sredstva ili grupe terorista. Izrael planira da proizvede 250
„namera” i da njima zameni sasvim zastareli oklopne transportere američke proizvodnje – M-113.

19-22
Modernizovanje poljskih školskih aviona PZL-130
TURBOELISNI ORAO
Krajem septembra 2010. kompanija „PZL EADS“ zvanično je predstavila program
modernizacije poljskih turboelisnih školskih aviona PZL-130 „orlik“.
U poljskom vazduhoplovstvu „orlici“ se koriste oko dve decenije za osnovnu letačku obuku.

22-25
Avioni na solarni pogon
UTOPIJA ILI REALNOST
Iako izgleda da su avioni na solarni pogon više naučna fantastika nego realnost, činjenica je da se probe pojedinih modela kontinuirano odvijaju od sedamdesetih.
Do sada je proizvedeno 16 prototipova, a početkom jula 2010. obavljen je prvi uspešan noćni let.

26-32
Razvoj varijanti lovačkih aviona „MESERŠMIT“ BF-109
JUGOSLOVENSKI GUSTAVI
Na avionima tipa Bf-109G u poratnom periodu eksploatacije u Jugoslovenskom
ratnom vazduhoplovstvu letelo je oko stotinu pilota, koji su imali više od 5.300
sati naleta. Nekima taj avion nije ležao zbog svojih osobina, ali su ga mnogi upravo zbog toga zavoleli. Jedno vreme popularni „gustavi“ imali su i specijalnu namenu – činili su vazdušnu odbranu Titove rezidencije na ostrvu Brioni.

http://www.odbrana.mod.gov.rs/
http://www.odbrana.mod.gov.rs/arsenal/arsenal049/arsenal049.html

offline
 • Bili smo vojnici
 • Pridružio: 19 Maj 2009
 • Poruke: 4962
 • Gde živiš: Beograd - Srbija; Novi Grad - Republika Srpska

24.01.2011. 14.09
Обележен Дан Медија центра "Одбрана"
Свечаност поводом обележавања Дана Медија центра «Одбрана» одржана је данас у Дому Војске Србије. Поздрављајући госте, директор Медија центра „Одбрана“ потпуковник Славољуб Марковић подсетио је да се 24. јануар 1879. године везује за почетак војне штампе, али и за излазак првог броја „Ратника“ првог званичног гласила српске војске. Осим тога, како је нагласио, данашња свечаност је посебна јер означава прву годишњицу постојања Медија центра „Одбрана“, специјализоване установе Министарства одбране као носиоца информативно-издавачке делатности у систему одбране.

"Протекла година, за нас, била је реформска јер је у оквиру реорганизације и рационализације министарства, завршен процес обједињавања новинско-информативне и издавачке делатности у систему одбране“, истакао је потпуковник Марковић, додајући да су овим потезом новинари, фоторепортери, дизајнери и стручњаци за организацију и промоцију догађаја окупљени на једном месту, а такође и подмлађени новим снагама.

Према његовим речима, новинари и фоторепортери те куће, пером и камером забележили су више од 600 догађаја, објављено је 30 одсто више наслова него прошле године, а врата Дома била су отворена за 40 хиљада гостију на 177 догађаја у 2010. години. Почетак ове године, нагласио је, обележила је изложба слика Саве Шумановића, коју је до сада посетило више од 13 хиљада љубитеља ликовне уметности.

"Поносни смо што је наша кућа у години која је за нама била организатор конгреса ЕМПА- Европског удружења војних новинара и тиме допринела развоју међународне војне сарадње“, истакао је потпуковник Марковић, поручујући да, иако је претходна година била успешна, посао око организације установе није завршен, јер је реч о динамичном систему који непрестано мора да се прилагођава новим захтевима.
Начелник Управе за односе са јавношћу капетан бојног брода Петар Бошковић нагласио је да „уколико смо својим радом и активностима бар делом допринели угледу Министарства одбране и Војске Србије, сматраћемо да је протекла година била успешна“. Он је као најважније активности Управе у протеклој години издвојио формирање Медија центра „Одбрана“.

Од Новинског центра, Војноиздавачког завода и Дома Војске, формирана је једна установа. Осмислили смо и Групу за маркетинг, а у састав Управе ушла је и Војна штампарија. Тиме смо, такође, све ставили под један кров. Осим тога, израдили смо „Приручник за односе са јавношћу“ и „Приручник за наступе у медијима“ који су намењени свима у систему одбране. Наставили смо са медија тренинзима, од којих бих издвојио онај који смо радили у сарадњи са Џеферсон институтом, медија тренинг за топ менаџмент Министарства и Војске“, нагласио је капетан бојног брода Бошковић.


Према његовим речима, тежишне активности Управе у протеклој години биле су кампање „Буди професионалац“ и пријем у Војну академију и Војну Гимназију.


„Медијски смо организовали све значајније активности у систему одбране и први пут представили се јавности на другачији начин емисијама на националним телевизијама РТС и Пинк. Емисије попут „Жикина шареница“ и „Добро јутро Србијо са Јованом и Срђаном“ у потпуности су биле посвећене систему одбране. Нема значајнијег филмског остварења или серије коме нисмо дали допринос, почев од „Село гори, а баба се чешља“, „Мој рођак са села“, „Као рани мраз“, преко светски признатог филма „Кориолан“ Ралфа Фајнса, па до Бјелогрлићевог „Монтевидео, Бог те видео““, нагласио је Бошковић.

Приоритет је увођење службе за односе са јавношћу, чиме би се у систему одбране омогућила вертикална и хоризонтална покретљивост кадра. Употпунићемо нормативно-правна документа израдом „Стратегије комуникације у кризним ситуацијама“ и унапредити концепт интерног информисања у систему одбране. Формирањем телевизијског студија управо у овом здању, употпуниће се капацитети Медија центра“, рекао је начелник Управе за односе са јавношћу.

Као један најважнијих задатака за следећу годину Бошковић је подвукао пресељење Штампарије у зграду Војногеографског института, која је и грађена за те намене.

Државни секретар Министарства одбране др. Зоран Јефтић истакао је да су Управа за односе са јавношћу и установе у њеном саставу дале значајан допринос у афирмацији резултата рада Министарства одбране и Војске Србије у реформацији система одбране, професионализацији и подизању угледа Војске.

„Ослонац у обавештавању јавности представљају редизајнирани сајтови Министарства одбране и Војске Србије.

Сајтови на дневном нивоу бележе више од пет хиљада посета или око два милиона годишње – рекао је секретар Јефтић.Он је оценио да је веб сајт „Буди професионалац“ за који је министарство добило признање „Корак напред“ за иновативну употребу рекламе и медија у кампањи, постао адреса за младе који себе виде у униформи Војске Србије.
Осим кампање „Буди професионалац“, веома успешне су биле и маркетиншке активности спроведене у промоцији нових официра, амблема и ознака Војске Србије и запажених културних догађаја као што је изложба слика Саве Шумановића и ефектног наступа у „Ноћи рекламождера“, нагласио је Јефтић.

Према његовим речима анализом више од 16. 000 видео прилога у медијима о систему одбране утврђено да је број негативних прилога свега два посто, што је и најмање у последњих пет година. Истраживање јавног мњења које је урађено крајем прошле године показало је да Војска ужива највеће поверење грађана Србије, нешто више од 70 посто.

Традиционално, на свечаности су додељене награде за изузетне успехе током претходне године. Први пут ове године на свечаности је уручена Специјална награда Министарства одбране за најбољу промотивну телевизијску емисију, а овогодишњи добитници награде су Јована Јанковић и Срђан Предојевић, за емисију «Добро јутро! Јована и Срђан», емитовану 6.маја 2010. године на ТВ Пинк, поводом обележавања 180 година Гарде Војске Србије.

Жири за доделу новинарске награде „Иван Марковић“ оценио је да овогодишња конкуренција новинарских радова, приспелих на конкурс, представља веома солидну медијску продукцију, тематски и жанровски врло разноврсну. Циљ награде јесте подстицање новинара који прате активности Министарства одбране и Војске Србије на квалитетно извештавање у домаћим писаним и електронским медијима, афирмација и јавна верификација њиховог стваралаштва и сећање на Ивана Марковића, једног од најдаровитијих војних новинара и уредника у листу „Војска“, који је 2003. године преминуо у 43. години живота. Жири за доделу новинарске награде "Иван Марковић" радио је у саставу проф. др Раде Вељановски, председник (Факултет политичких наука, Београд), Сања Лубардић (ТВ Студио Б), Ненад Ковачевић (лист "Данас"), Звонимир Пешић (пуковник у пензији, бивши директор и главни и одговорни уредник "Војске") и Данијела Марјановић (Управа за односе са јавношћу Министарства одбране).

Награда "Иван Марковић" додељена је новинару "Бете" Војкану Костићу за документарни телевизијски филм „Професија војник“, урађен у ТВ продукцији „ЕАИ“, емитован у оквиру серијала „Интеграције“ на програму РТС2 и на још 38 локалних ТВ станица у мрежи АНЕМ. Награду, коју чине Плакета и новчани износ од 60.000 динара, уручио је државни секретар Министарства одбране др Зоран Јефтић.

На свечаности су проглашени и најуспешнији новинар и сарадник магазина „Одбрана“, а ове године награђени су новинари поручник Александар Петровић и војни аналитичар Александар Радић, којима су награде уручили начелник Управе за односе са јавношћу капетан бојног брода Петар Бошковић и главни одговорни уредник магазина „Одбрана“ мр Раденко Мутавџић.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић уручио је награде најбољем спортисти и спортској екипи Војске Србије, изабраним у традиционалној акцији "Одбране". Жири је одлучио да за најбољег спортисту Војске Србије у 2010. години прогласи кадета Стевана Стојановића, џудисту, а Стрељачки клуб "Академац" за најбољу спортску екипу.

Жири за доделу спортских признања радио је у саставу Вук Рашовић, председник, пуковник Драган Ђини, начелник Одсека за војни спорт Управе Војне академије, капетан Предраг Зељковић, заступник начелника реферата за физичку обуку у Управи за обуку и доктрину (Ј-7) ГШ ВС, старији водник Горан Чегар, референт у Одсеку за војни спорт Управе Војне академије и Бранко Копуновић, уредник у Медија центру "Одбрана".
Sa sajta:
http://www.mod.gov.rs/novi.php?action=fullnews&id=2621

Dopuna: 02 Feb 2011 1:02Broj 129
01. februar 2011.02-03
REKLAMNE STRANE

04-05
SADRŽAJ I UKRŠTENE REČI

06
AKTUELNO
Ministar Šutanovac primio delegaciju DR Kongo

07
General Miletićna sastanku Vojnog komiteta NATO

08
POVODI
Plivanje za Časni krst
BOGOJAVLjENSKI POBEDNICI
Patrijarh Irinej uručio je Časni krst od leda učeniku četvrtog razreda Gimnazije
iz Obrenovca Nikoli Bankoviću – pobedniku u plivanju na Adi Ciganliji.

09
DOGAĐAJI

10-15
INTERVJU
General-potpukovnik Miloje Miletić, načelnik Generalštaba
NIKADA PROTIV SVOJIH UVERENjA
U svakoj profesionalnoj vojsci struka jeste ispred i iznad partikularnih i ličnih interesa. To je suština profesionalizma, a kada je reč o suštini – nema kompromisa! Kod nas se često površno i nepravilno shvata pojam demokratske civilne kontrole vojske. To ne znači da je Vojska dozvolila upliv dnevne politike u svoju strukturu. Naprotiv, Vojska Srbije je depolitizovana. Uspostavljena je, s jedne strane, autonomija vojne profesije u odnosu na političke snage u društvu, a s druge strane stoji činjenica da se Vojska kao institucija ne meša u politiku.

15
Peti „Partner” u Beogradu
SMOTRA SAVREMENOG NAORUŽANjA
Peti međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme „Partner 2011“ biće održan na
Beogradskom sajmu od 28. juna do 1. jula. Pokrovitelj te manifestacije je Ministarstvo odbrane Republike Srbije, suorganizator „Jugoimport-SDPR“, a izvršni organizator Beogradski sajam.

16-18
AKTUELNO
Obeležen Dan Medija centra „Odbrana”
OBJEDINjAVANjE FUNKCIJA
U okviru reorganizacije i racionalizacije ministarstva završen je proces objedinjavanja novinsko-informativne i izdavačke delatnosti u sistemu odbrane, istakao je direktor potpukovnik Slavoljub Marković, dodajući da su ovim potezom funkcionalno povezani raspoloživi ljudski i materijalni resursi.

19
Obeleženo 90 godina od smrti vojvode Živojina Mišića
PUT POBEDE
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Miloje Miletić položio je
venac na grob vojvode Živojina Mišića na beogradskom Novom groblju, povodom obeležavanja 90 godina od smrti čuvenog srpskog vojskovođe.

20-22
ODBRANA
Priprema jedinica za mirovne operacije
PRED OČIMA SVETA
Prva jedinica Vojske Srbije koja se kao deklarisana četa priprema za učešće u multinacionalnim imirovnim operacijama jeste motorizovano-pešadijska četa
Treće brigade KoV, formirana od ljudstva iz sastava 31. i 32. pešadijskog, 39. logističkog i 310. inžinjerijskog bataljona. Posebna pažnja pri izboru kadra posvećena je stručnim, jezičkim i psihofizičkim sposobnostima ljudstva, a obuka deklarisane čete započela je
18. februara prošle godine.

23
Prvi samostalni let
TOP GAN UŽIVO
Kadeti Vojne akademije Sandra Radovanović i Aleksandar Živak nedavno su na vojnom aerodromu u Batajnici prvi put samostalno leteli na mlaznom školsko-borbenom
avionu supergaleb G-4.

24-25
OBUKA
Obuka za profesionalne vojnike u 63. padobranskom bataljonu
POMERANjE GRANICA
Podaci govore da nije lako postati profesionalni vojnik u Vojsci Srbije, a konkurencija u specijalnim jedinicama je žestoka. Posle stroge zdravstvene i bezbednosne provere, kandidate čeka zahtevna i naporna padobranska obuka.

26-27
JEDINICE
246. bataljon ABHO
REAKCIJA NA INCIDENTE
Nacionalna i međunarodna bezbednost mogu biti suočene sa neočekivanim oblikom ugrožavanja – da terorističke organizacije i pokreti širom sveta počnu da primenjuju oružje za masovno uništavanje. Upravo ova činjenica motiviše kruševačke „abehajce” da i dalje unapređuju svoje operativne sposobnosti i razvijaju koncepte reagovanja na različite akcidente i incidente u miru i ratu, čime bi dali skroman, ali nimalo zanemarljiv doprinos lokalnom, regionalnom i svetskom miru i stabilnosti.

28-29
Ljubav prema vojsci jača od predrasuda
DAME U UNIFORMI
Mirjana i Svetlana, pripadnice Garde Vojske Srbije, potvrdile su da žene mogu uspešno
da ispune zadatke i dužnosti vojnika. Zajedno sa svojim koleginicama one krče put potpune
ravnopravnosti žena u, do skoro, muškom svetu.

30
OBUKA
Profesionalci Prve brigade na Kopaoniku
OBUKA U SKIJANjU

31
ZDRAVSTVO
Vesti iz VMA

32-36
SVET
Energetske perspektive
SLOŽENA ZAVISNOST
Jedan od najvažnijih faktora za budućnost sveta je energetika. Ovo je posebno značajno imajući u vidu da se ulazi u period sve većeg deficita i potražnje za najvažnijim energentima. Stoga je analiza predviđanja razvoja potrošnje i proizvodnje nafte i gasa u svetu važna za otkrivanje uzročnosti razvoja geopolitike u sledećim decenijama.

37
Drugi pišu
ŽENE U BORBENIM AKCIJAMA

38
MERIDIJANI
Vesti iz stranih armija

39
Paralele
KINESKI LOVAC
Posle prvog leta kineski lovac postao je medijska senzacija jer otvara pitanje o glabalnim
odnosima, u kojima nije nebitno da li će Kina uskoro imati ne samo masovnu već i
modernu oružanu silu.

40-41
KULTURA
Prvo elektronsko izdanje Vojnotehničkog glasnika
NOVI ISKORAK
Uoči obeležavanja jubileja – 60 godina od osnivanja i izlaska prvog broja, na Internetu je,
na adresi www.vtg.mod.gov.rs, objavljeno prvo elektronsko izdanje Vojnotehničkog
glasnika.

42-44
FELjTON
Srpski husari (2)
VOJNA KRAJINA
U periodu od XV do XVIII veka trajale su neprekidne migracije Srba u Slavoniju i Krajinu. Proces je imao ustaljenu šemu: na opustošena imanja i napuštenu zemlju uz tursku granicu doseljavali su se Srbi iz krajeva pod turskom vlašću. Turci su doseljavali Srbe iz unutrašnjosti, kako bi zaposeli napušteno područje s turske strane. Doseljeni Srbi
prvom prilikom napuštali su tursku krajinu i selili se u Austriju, tj. Slavoniju i Hrvatsku, gde su ih pozivali austrijski carevi, obećavajući velike povlastice, jer im je bio potreban pouzdan, hrabar ratnički narod, koji je uz to i domaćinski.

45
DUHOVNOST I VREMEPLOV

46-47
SPORT
Streljački klub „Akademac“
DAJEMO SVE – NE UZIMAMO NIŠTA
Bavljenje streljaštvom na Vojnoj akademiji spada u vannastavne aktivnosti. Kad završimo posao, odlazimo na treninge i entuzijazmom gradimo uspehe – kaže pukovnik Mitja Grgić, trener najuspešnije sportske ekipe 2010. u Vojsci Srbije.

47
Džudista Stevan Stojanović
PITOMAC OD ZLATA
Cilj je da ove godine odbranim titule i plasiram se na Svetske vojne igre u Rio de
Žaneiru – kaže najbolji sportista Vojske Srbije u prošloj godini.

48
ŠAH I UKRŠTENE REČI

49
KONKURSI

50-51
STANOVI

52
REKLAMNA STRANA

01-32
Specijalni prilog
BELA KNjIGA ODBRAN


http://www.odbrana.mod.gov.rs/

offline
 • Bili smo vojnici
 • Pridružio: 19 Maj 2009
 • Poruke: 4962
 • Gde živiš: Beograd - Srbija; Novi Grad - Republika SrpskaBroj 130
15. februar 2011.02-03
REKLAMNE STRANE

04-05
SADRŽAJ I REČ UREDNIKA

06-11
U FOKUSU
Vežba „ušće 2011”
SMOTRA NOVIH SNAGA
Više desetina hiljada građana i gosti videli su segmente obuke i dejstava svih rodova i službi Vojske Srbije. Javnosti su prvi put prikazane jedinice za učešće u mirovnim misijama Ujedinjenih nacija – motorizovana pešadijska četa, vod atomsko-biološko-hemijske odbrane i vod vojne policije koji se angažuje na praćenju konvoja.

12
AKTUELNO
Prijem kod predsednika Republike Srbije
KLjUČNA ULOGA VOJSKE

13
Postavljenja i unapređenja oficira povodom Dana Vojske Srbije

14
Čestitke povodom dana Vojske Srbije

15
Predsednik Republike odlikovao pripadnike Vojske Srbije
VREDNOSTI KOJE KRASE SRBIJU
Predsednik Republike Srbije Boris Tadić odlikovao je 15. februara – povodom Dana državnosti, majora pilota Slobodana Jocića i poručnika Dejana Milosavljevića zlatnom, odnosno srebrnom medaljom za hrabrost „Miloš Obilić“, sa još šestoro pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova i dvojicom građana koji su svojom hrabrošću i požrtvovanošću zaslužili ta visoka odlikovanja

16-18
DOGAĐAJI
Prijem povodom Dana Vojske Srbije
SPREMNOST ZA NOVE MISIJE
Ministar odbrane Dragan Šutanovac i načelnik Generalštaba general-potpukovnik Miloje Miletić priredili su u Velikoj ratnoj sali starog Generalštaba prijem povodom 15. februara – Dana Vojske Srbije.

19
General Diković u poseti komandi Kopnene vojske SAD

20-22
INTERVJU
General-potpukovnik Aleksandar Živković, komandant Komande za obuku
REZULTAT IMAŠ ILI NEMAŠ
Kriterijumi koji se stavljaju pred kandidate za profesionalne vojnike su strogi, ali ne i dovoljno strogi. Dobrim profesionalnim vojnikom smatraće se samo onaj koji uvek pruža maksimum. Prosečnima nije mesto u stroju.

23
DOGAĐAJI
Priznanje ministru Šutanovcu
ZLATNA PLAKETA ZA RAZVOJ ODBRAMBENE INDUSTRIJE
U okviru tradicionalnog izbora „Privrednici i kompanije“ koje su obeležili godinu, kao i povodom deset godina te manifestacije, žiri Kluba privrednih novinara Srbije dodelio je ministru odbrane Draganu Šutanovcu Zlatnu plaketu za razvoj odbrambene industrije.

24-25
Ministar odbrane i načelnik Generalštaba u poseti nosaču aviona SAD
POTVRDA DOBRE SARADNjE

26
Ministri Šutanovac i Dulić obišli gradilište na Voždovcu
STANOVI U CELOJ SRBIJI
Ministar odbrane Dragan Šutanovac, ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić i direktor Građevinske direkcije Srbije Dragan Grujić obišli su gradilište na prostoru voždovačke kasarne „Stepa Stepanović“, gde je počela izgradnja 1.450 stanova od oko 5.000 koliko je planirano.

27
VESTI

28-29
Dodeljene godišnje nagrade u oblasti naučnoistraživačkog rada
VISOK NAUČNI KAPACITET
Potpredsednik Vlade i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić i ministar odbrane Dragan Šutanovac uručili su godišnje nagrade za najbolji naučnoistraživački projekat, doktorsku disertaciju, magistarski rad i nagrade časopisa „Vojno delo“.

30-32
AKTUELNO
Promovisana monografija „Vojska Srbije“
VERTIKALA RAZVOJA
U Svečanoj sali Doma Vojske Srbije promovisana je monografija „Vojska Srbije“, čiji su autori državni sekretar u Ministarstvu odbrane dr Zoran Vesić i mr Dušan Babac. Među koricama knjige sabrane su istorijske činjenice i informacije o Vojsci Srbije danas. Monografija je nastala kao okosnica ključnih organizacionih promena sistema odbrane u okviru profesionalizacije naših oružanih snaga.

33
ZDRAVSTVO
Vesti iz BMA

34-35
POVODI
Izložba „Odlikovanja Kneževine i Kraljevine Srbije“
SIMBOLI SRPSKE DRŽAVNOSTI
Na izložbi u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu predstavljena su odlikovanja, medalje i spomenice izuzetne državne važnosti. Priređivači izložbe su Vojni muzej i Galerija Matice srpske, povodom obeležavanja Dana državnosti – 15. februara.

36-37
Izložba slika „Srpski vladari i vojskovođe“
ZNAMENITI PRECI
Dva velika praznika, Dan državnosti i Dan Vojske Srbije, povod su izložbe „Srpski
vladari i vojskovođe“ u delima likovnih umetnika, koja je priređena u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije. Izložbu je otvorio načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Miloje Miletić.

38-41
TEMA
Nova Uredba o ocenjivanju profesionalnih vojnih lica
POD LUPOM OBJEKTIVNOSTI
Ciklus ocenjivanja biće dvostruko kraći. Umesto šest – devet merila. Subjektivnost prilikom vrednovanja rada potčinjenih svešće se na najmanju meru. Čelni ljudi Uprave za kadrove nove normative vide kao važan reformski korak.

42-43
ODBRANA
Uz Dan Vojnogeografskog instituta
OČEKIVAN NAPREDAK
Nabavka novog aviona i digitalne kamere za fotogrametrijsko snimanje od neprocenjivog je značaja za razvoj Instituta i Geodetske službe, a predstavlja dobrobit za Vojsku i državu.

44-46
POVODI
Uoči Dana Informatičke službe Vojske Srbije – 21. februara
NOVE STAZE RAZVOJA
Obeležavajući Dan službe, informatičari Ministarstva odbrane i Vojske Srbije imaju čime da se ponose. Razvoj novih informacionih sistema, kvalitativno i kvantitativno poboljšanje Internet hostinga, osavremenjivanje računarskog hardvera i softvera i neprekidno dokazivanje znanja na vežbama, obeležilo je poslednju godinu u razvoju informatike u nas.

47
OBUKA
Izviđačke jedinice Kopnene vojske na Kopaoniku
PARALELNI ZAVOJI

48
MERIDIJANI
Vesti iz stranih armija

49
Paralele
ARAPSKA OLUJA
Prašina sa trgova i ulica Tunisa, Egipta i Jemena, koju su podigle hiljade demonstranata, zamagliće pitanje kuda to idu države arapskog sveta? Neće biti lako, bez vremenske distance, prepoznati koji su to društveni potresi doveli do izlaska tolike i do sada tihe mase na ulice, ko stoji iza toga, koliko tu ima spontanosti, a koliko pokušaja da se sa strane utiče na političke promene u državama koje su se okamenile pod višedecenijskim
vladavinama ostarelih lidera.

50-52
KULTURA
Koncert „Naša deca” u Domu Vojske Srbije
BUDUĆI VIRTUOZI
U susret Danu Vojske Srbije, u svečanoj sali Doma vojske u Beogradu priređen je koncert „Naša deca“ na kome su, uz pratnju Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, nastupali mališani čiji su roditelji zaposleni u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije.

53
Na margini izložbe „Put do slike”
NEBO PREPUNO BOJA
„Put do slike“ ulepšao je Beograđanima i njihovim gostima hladne zimske dane, koji su u knjizi utisaka isticali da su ponosni što pripadaju „narodu Save Šumanovića“, te da su ih njegove vojvođanske ravnice ispunile životnom inspiracijom.

54
Peprezentativni orkestar Garde na festivalu u Nemačkoj
„MARŠ NA DRINU“ U BREMENU
Po kvalitetu izvođenja stojimo rame uz rame sa svetskim orkestrima, a nadamo se da ćemo u budućnosti imati više mogućnosti da srpsku muzičku tradiciju prezentujemo strancima – kaže dirigent gardijskog orkestra poručnik Aleksandar Đurov.

55
NOVE KNjIGE
Sirija – istorija i sadašnjost
KOLEVKA CIVILIZACIJE

56-58
FELjTON
Srpski husari (3)
POD POLjSKOM ZASTAVOM
Srpski husari su odigrali ključnu ulogu u veličanstvenim poljskim pobedama kod Orše (1514) i Obertina (1531. godine). U bici kod Orše, poljska laka konjica razvukla je centar Moskovitske armije i počela tobož da se povlači. Moskoviti su se dali u poteru i tako uleteli u zasedu u kojoj ih je dočekala teška artiljerijska vatra. Prema poljskim hronikama, 30.000 Moskovita je poginulo, a 3.000 zarobljeno, zajedno sa glavnim
zapovednikom Ivanom Čeljadinom i još osam komandanata.

59
DUHOVNOST I VREMEPLOV

60-61
SPORT
Pripreme za Svetsko vojno prvenstvo u skijanju
BIĆEMO PRVACI PLANETE
Ako se poredimo sa takmičarima iz ostalih zemalja, koji su isključivo vojnici, nije pretenciozno da verujemo u uspeh – objašnjava državni sekretar Ministarstva odbrane dr Zoran Jeftić. Teško ćemo ponoviti prošlogodišnji uspeh, ali priželjkujemo dobre rezultate – dodaje trener ekipe Ministarstva i Vojske za takmičenje u skijanju Gojko Petrović.

62
KONKURSI
Prijem kandidata za upis na Vojnu akademiju

63
Prijem kandidata za upis u vojnu gimnaziju

64-65
Konkursi

66
ŠAH I UKRŠTENE REČI

67-68
REKLAMNE STRANE

01-16
Specijalni prilog
DOBROVOLjNO SLUŽENjE VOJNOG ROKA


http://www.odbrana.mod.gov.rs/

offline
 • Pridružio: 25 Maj 2009
 • Poruke: 191
 • Gde živiš: Beograd

Tek sad videh temu. Kao jedan od novinara Odbrane koji je zaduzen za avijaciju otvoren za komunikaciju ako imate nesto pametno, a i glupo, da pitate Wink
Sto se konkretno avijacije tice, sve moje tekstove imate na dan kada se objave ovde - scribd.com/PetarVojinovic

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 694 korisnika na forumu :: 26 registrovanih, 3 sakrivenih i 665 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: aleph_one, Arhiv, Belac91, BSD, crnitrn, dane007, darios, darkangel, Deneb, dragoljub11987, Filip Marinković, Gama, GreenMan, GrM, havoc995, ILGromovnik, Krusarac, kybonacci, mercedesamg, MrNo, pein, shadower78, Shilok, slonic_tonic, T-72, zodiac94