Nesreća nema uniformu, ni nacionalnost.

8

Nesreća nema uniformu, ni nacionalnost.

offline
 • Jester  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 28 Feb 2008
 • Poruke: 6329
 • Gde živiš: Srbija

Takozvane "ratne mere" verovatno podrazumevaju miniranje određenih nasipa, kako bi se voda preusmerila u željenom pravcu. Tako nešto su Rumuni uradili (mislim da to miniranje nikada nije zvanično potvrđeno) pre desetak godina na reci Tamiš, te je tada došlo do velikih problema sa poplavama na našoj strani.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • boyce 
 • Super građanin
 • Pridružio: 05 Nov 2007
 • Poruke: 1120

Bez da branim i ulazim u raspravu, usran možeš biti i ne svojom krivicom, meni to prvo pada na pamet da je Sremac mislio, a do toga je dovedena naša vojska i to svi dobro manje ili više znamo.

Da je ovo normalna država ne bi kukala za 1500 dobrovoljaca, nego bi naredila mobilizaciju rezervnog sastava vojske koji uključuje mene kao i sve vas, i poslala da odradimo svoju dužnost prema državi u kojoj živimo i gde smo manje ili više svi rođeni, ali izgleda da rezervnog sastava nema, ali ima dosta patetike i kuknjave, slikanja pred kamerama i uživog prenosa ,,dramatičnih'' sednica tela za vanredne situacije, kao i nesposobnosti i demagogije, kao niko ne zna šta može da se dešava, ne treba održavati nasipe i kanale nego pustiti javašluku da odradi svoje, pa kad se desi onda udri na kuknjavu. Evil or Very Mad

Da ne bi ispalo kako samo lajem, čisto da se zna od juče, kako dođem sa posla, izbacujem vodu kantama i sopstvene kuće i nimalo nije prijatno biti u vodi punih kišnice i fekalija jer su se prepunile okolne septičke jame (to je rezultat činjenice da živiš u glavnom gradu u kome niko ne smatra da je kanalizacija nešto normalno kad prave urbanističke planove i daju dozvole za gradnju) i nimalo mi nije prijatno i pritom se zagledam non stop u temelje kuće koliko je nagriizla voda i da li će klizište neko da se pojavi, ali sam svestan da je to ništa prema ovoj nesreći po Obrenovcu, Valjevu, Šapcu.

Treba se za ovakve stvari spremati, ali mi to izgleda još nismo naučili.

P.S. Ovaj što zakukava i patetiše vidim najavljuje vojne mere, jedino što mi pada na pamet jeste miniranje nasipa i puštanje Save da se kontrolisano izlije, a ne po naseljenim mestima!offline
 • Pridružio: 29 Avg 2011
 • Poruke: 5199

Od Češke 200.000 € za Srbiju i BiH

Citat:Ta sredstva namenjena su obnovi infrastukture i prevenciji poplava, saopštilo je večeras češko Ministarstvo inostranih poslova.

Češka u poplavljene zapadne oblasti Srbije šalje kao prvu pomoć pumpu velikog kapaciteta i vatrogasce koji je opslužuju, a odobrena je i humanitarna pomoć.


http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2014&....._id=849012

100 ljudi u pomoć stiže s KiM

Citat:Kosovska Mitrovica -- Pripadnici Civilne zaštite iz četiri opštine sa severa Kosova krenuli su danas za Obrenovac da pomognu u otklanjanju posledica poplave.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2014&....._id=849014

offline
 • djox  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 23 Nov 2010
 • Poruke: 66742

Važno: Prikupljanje pomoći

Citat:Potrebna je pomoć ugroženima od poplava u Srbiji. Najpotrebniji su hrana, voda, odeća i ćebad. Otvoreno više punktova za prikupljanje pomoći.

Arrow http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2014&....._id=848777

offline
 • Pridružio: 29 Avg 2011
 • Poruke: 5199

Inace moram da primetim da su se po vojnim otpadima prodavali camci. Broj sluzbenih automobila procenjen na blizu 50 000 kada se sve sabere, a zivo me zanima sa koliko camaca raspolaze drzava, lokalne samouprave, vojska... kada je vojska svoje prodavala kao viskove. Da ne pricamo o tome da je vojska rasprodala i "viskove" gradjevinskih masina...

Tekst iz 2006:

Citat:Kvalitet i standardi

U ovoj godini je, navodi pukovnik Mile Marić, nadležan za logistiku, prodato 500 motornih vozila, 22 inžinjerijske mašine, 32 kompresora, 131 auto-prikolica, 78 čamaca, 4.850 kompleta alata, 480 ostalih pokretnih stvari, 36 tona otpada.

Za motorna vozila, građevinske mašine, dozere, utovarivače, kipere, valjke zainteresovane su privatne firme. U modi su i desantni čamci za splavarenja, a nude se i motorne testere raznih tipova, šatori, maskirne uniforme, agregati male snage do tri kilovata za vikendice, stari televizori i radio-aparati radi delova...

Vojna oprema je interesantna zbog kvaliteta, rađena je po standardima narodne odbrane, koji su stroži od evropskih.

– Vojska ima podosta viškova naoružanja i vojne opreme raznih vrsta. To otuđivanje viškova obavlja se na nekoliko načina. Prodajom u zatečenom stanju, rashodovanjem i prodajom preko sabirno-prodajnih centara – objašnjava pukovnik Vasilije Šimšić.

Za prodaju preko sabirno-prodajnih centara formiraju se posebne komisije, raspisuju se tenderi u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

Sada se pojavljuju značajniji viškovi naoružanja i vojne opreme, jer je u skladu sa reformama veliki broj jedinica rasformiran. Prodaja se odvija preko Uprave za snabdevanje Ministarstva odbrane, manji deo se rashoduje preko sabirnih centara.

Interesantno je da je nedavno na auto-pijaci u Bubanj-potoku preko razglasa jedan privatnih oglašavao na prodaju tehniku koju je kupio od Vojske. Kupi, popravi, pa prodaje, nijedan otpad nije poslovao loše, vele naši sagovornici, ako ume da radi.

Zbog vojnih viškova potrebno je više ovakvih prodavnica. Međutim, postoje nejasnoće u zakonu koje se tiču fiskalnih propisa. Probaće, kažu, da i to pitanje reše.

Novi tender očekuje se sredinom oktobra, a među zainteresovanim kupcima su i starešine manastira Hopovo sa Fruške gore koji leži na brdovitom i neprohodnom terenu. Nekim vojnim vozilom put do manastira postao bi lakši.


I tako od 2000 na ovamo rasprodajemo viskove, a sada kukamo i trazimo pomoc.

offline
 • pavlo  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 27 Sep 2011
 • Poruke: 1166

Kosovska Mitrovica:


offline
 • boyce 
 • Super građanin
 • Pridružio: 05 Nov 2007
 • Poruke: 1120

Sad nađoh na netu informaciju, vezano za Šabac i Loznicu, zašto je bitna odbrana, jeste hemijska industrija koja može da bude velika ekološka katastrofa ako hemikalije uđu u vodotokove! Sad

offline
 • prodavac magle u penziji
 • Pridružio: 23 Maj 2012
 • Poruke: 2631
 • Gde živiš: Niš bre

Dolaze još 2 aviona MČS
http://akter.co.rs/27-drutvo/88562-rusija-alje-jo-dva-aviona.html

offline
 • Loes 
 • Super građanin
 • Pridružio: 25 Jun 2013
 • Poruke: 1241

Napisano: 16 Maj 2014 22:21

@A to sto je drzavi jeftinije da sanira stetu nego da gradi odbrambene nasipe...

Ekspertski nema sta...Samo u IMR Rakovica procenjuju stetu na 100 do 200 miliona dianra neka je ova donja cifra to je dovoljno za:
1.Rad masine na iskopu ekvivaletnom trajanju od oko 700 dana 24 sata dnevno bez prekida po prosecnoj ceni od 6000 dianra po satu
ili
2.Izradi nasipa sa radom na nasipanju razastiranju, grubom i finom planiranju, kvasenju i sabijanju materijala sto je po prosecnoj ceni od oko 200 dinara po metru kubnom jednako 500.000 metara kubnih ili ekvivalentu nasipa 10km duzine 5 metara visine i 10 metara sirine ili nasipu 5 metara sirine 2 metara visine i 50km duzine.
ili
3.Kupiti 36 traktora i masina za punjenenje dzakova peskom kapaciteta oko 4000 vreca na sat po prosecnoj ceni od 24.000 eura za masinu sa traktorom cime bi se ostvario kapacitet od 144.000 vreca na sat i pokrila cela Srbija sa potrebama u slucaju vecih elementarnh nepogoda gde bi u roku od sat vremena bilo spremna vecina dzakova potrebnih i za najvece poplavne talase

Dakle steta od samo jednog subjekta pogodjenog poplavom bi rezultirala ili u 700 dana neprekidnog rada jedne masine ili u nasipu 50km duzine....

Za celu Srbiju prema „Generalnom projektu uređenja erozionih i bujičnih područja u Srbiji" treba oko 30 miliona eura za zastitu od erozija i bujica.

Sto se mene tice ja sam unapred rekao dakle pre nekih ovakvih desavanja da se Srbija na nacin na koji je sada organizovana u pogledu zastite od elementarnih nepogoda(ne samo poplava) sa sluzbama koje sada poseduje u obliku sektora za vanredne situacije u MUP-u, trenutnim stanjem u Vojsci i lokalnim samoupravama nemoze uspesno nositi sa bilo kojom vecom elementarnom nepogodom.

Zato kazem da trebamo bacati pasulj i nadati se da do toga nece doci a ne zbog necega drugoga.
Pogledajte izjavu pre mesec dana prema kojoj je sektor za vanredne situacije dobro pripremljen i ima velike kapacitete i to bas za poplave:
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2014&....._id=811923

Ovde ne pricam o tome da li se poplave mogu desiti vec kako se moze smanjiti rizik, njihova razmera i steta da postoji odgovarajuca primena vec poznatih mera koje nisam ja izmislio te da razne sluzbe kao i vojska moraju biti odgovarajuce opremljene ako ce se nositi sa takvim problemima...U protivnom postadosmo Haiti ili neka druga banana zemlja koja ce morati da pusti strance da joj sve regulisu pa i da je spasavaju...

Koncept "ziveti sa poplavama" podrazumeva i neke od mera zastite i odbrane pored podizanja drustvene svesti i neekonomskih mera a opravdan je samo do mere kada godisnja steta izazvana njima ne prevazilazi sredstva cijim ulaganjem bi se postigla eleminacija veceg dela sporednih efekata ako su oni ucestali.

Steta od poplava se procenjuje direktno ali postoji i tzv indirektna steta koja se moze tek kasnije sagledati jer zavisi i od vremena i novca potrebnog za saniranje direktne stete. Npr ako gradjani moraju da putuju 15km duze 90 dana dok se sanira put koji je ostecen trosak koji oni imaju je indirektna steta a koju smo mogli da u celosti sagledamo tek nakon 90 dana tj. kada je put zavrsen.

Sto se tice dobrovoljaca u nekim sredinama prema vestima ima ih vise nego sto treba i nemaju ih kako uposliti tj. bez alata nema ni zanata...Niti dobrovoljci mogu uvek da odrade neke stvari tj. tamo gde treba i neko znanje posebno u ovakvim uslovima mogu im i zivoti biti ugrozeni bez prethodne obuke tj. prolaska kroz neki program civilne zastite ili crvenog krsta gde mogu steci adekvatna znanaj za neke situacije van prostog fizickog rada koji je potreban ali nije jedini neophodan za spasavanje. Bitno je bilo izgleda da nemamo vise civilnu zastitu te da sve zasnujemo na dobrovoljnosti koja jeste plemenita ali nemoze da zameni organizovane aktivnosti sluzbi koje mogu biti zasnovane na dobrovoljnoj bazi ali pripremljene i obucene za takve situacije...

To sto ce neko puniti vrece sa peskom na zalost nece moci da promeni neke stvari koje bi mogle kudikamo biti bolje i kroz prevenciju i kroz automatizaciju nekih procesa i bez posebno velikog ulaganja jer ako se budemo oslanjali na:
"Masinu moras da kupis i snabdes gorivom, ljudi dobrovoljci ti odrade isti posao za dzabe." tj. nemamo cime da kupimo i pogonimo masine i opremu tada smo stvarno naj...

Dopuna: 16 Maj 2014 22:41

Vojska Srbije uputila 400 svojih pripadnika u Šabac da pomognu odbrani grada od poplava, a biće angažovano i dodatno ljudstvo, saopštilo Ministarstvo odbrane.

U Obrenovcu će noćas biti angažovani pripadnici Specijalne brigade i Bataljona vojne policije specijalne namene "Kobre".

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2014&....._id=849031

offline
 • prodavac magle u penziji
 • Pridružio: 23 Maj 2012
 • Poruke: 2631
 • Gde živiš: Niš bre

I IZS ponudila pomoć
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2014&....._id=849039

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 548 korisnika na forumu :: 4 registrovanih, 3 sakrivenih i 541 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: ALBION101, darkstar101, Kožedub, saputnik plavetnila