Pomoćna policija

2

Pomoćna policija

offline
  • Pridružio: 06 Nov 2010
  • Poruke: 11872
  • Gde živiš: Vranje

Jasno.
Odma' se videlo da nije drustvo za proucavanje postanskih maraka i gajenje golubova visokoletaca.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 05 Nov 2012
  • Poruke: 39
  • Gde živiš: Novi Sad

Postoji čak i uredba o službi u pomoćnoj policiji. E sad, policija verovatno nikada nije javno isticala ovo, jer ne želi da joj se prijave hiljade građana, već samo oni koji su zainteresovani za to. A onaj ko je zainteresovan, lako će da nađe, ali opet, čekamo da se šef Sirius javi, ipak mi je njegova reč presudna za ovo Smile

Uredba je C/P, a glasi ovako:

___________________________________________________________________________________

Na osnovu člana 193. stav 1. tačka 4. Zakona o policiji ("Službeni glasnik RS", broj 101/05),
Vlada donosi
UREDBU
O SLUŽBI U POMOĆNOJ POLICIJI I PRAVIMA I DUŽNOSTIMA POMOĆNIH POLICAJACA

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 27 od 31. marta 2006, 109/09)

Član 1.

Ovom uredbom utvrđuju se potrebni uslovi za zaključenje ugovora o dobrovoljnoj službi u pomoćnoj policiji, načini izvršavanja zadataka, merila za izbor kandidata, prava na primanja, troškove, odsustva i druga prava i dužnosti pomoćnih policajaca i razlozi za prestanak ugovora o dobrovoljnoj službi u pomoćnoj policiji.
Član 2.

Izbor kandidata za pomoćnog policajca vrši se na osnovu potreba policije, iz kruga lica koja ispunjavaju uslove predviđene za zasnivanje radnog odnosa policijskih službenika.
Kandidat za pomoćnog policajca je lice na osnovnom osposobljavanju za izvršavanje zadataka u pomoćnoj policiji.
Osnovno osposobljavanje traje najmanje tri meseca. Sa kandidatom za pomoćnog policajca za vreme osnovnog osposobljavanja zaključuje se ugovor.
Za vreme osnovnog osposobljavanja kandidati ne mogu samostalno primenjivati policijska ovlašćenja. Kandidati nose uniformu sa oznakama koje se utvrđuju aktom o uređenju pomoćne policije.
Plan osnovnog osposobljavanja i bliže uslove za sprovođenje osnovnog osposobljavanja utvrđuje direktor policije, u skladu sa ovom uredbom i propisom ministra unutrašnjih poslova.
Član 3.

Pomoćni policajac je lice koje nije u radnom odnosu u Ministarstvu unutrašnjih poslova i koje zaključi ugovor o dobrovoljnoj službi u pomoćnoj policiji.
Ugovor o dobrovoljnoj službi u pomoćnoj policiji može se zaključiti sa kandidatom za pomoćnog policajca koji uspešno završi osnovno osposobljavanje za izvršavanje policijskih zadataka, kao i sa penzionisanim policijskim službenikom do 60 godina života.
Ugovor o dobrovoljnoj službi u pomoćnoj policiji zaključuje se za period od najmanje pet godina, u skladu sa aktom o uređenju pomoćne policije.
Pomoćni policajci pohađaju produženo i dopunsko osposobljavanje koje se za njih organizuje za vreme dobrovoljne službe u pomoćnoj policiji.
Na osposobljavanju i prilikom izvršavanja policijskih zadataka pomoćni policajci nose uniformu pripadnika policije, sa oznakama koje su po izgledu i izradi iste kao oznake početnih zvanja za odgovarajuću stručnu spremu i sa oznakama pripadnosti pomoćnoj policiji koje se utvrđuju aktom o uređenju pomoćne policije.
Plan produženog i dopunskog osposobljavanja i bliže uslove za sprovođenje produženog i dopunskog osposobljavanja utvrđuje direktor policije, u skladu sa ovom uredbom i propisom ministra unutrašnjih poslova.
Član 4.

Pomoćni policajci izvršavaju zadatke na način propisan za policijske službenike.
Pomoćni policajci za vreme vršenja službe u pomoćnoj policiji imaju sva policijska ovlašćenja.
Na osposobljavanju i prilikom izvršavanja policijskih zadataka pomoćni policajci imaju jednaka prava i dužnosti kao i policijski službenici.
Za pomoćne policajce, izuzev penzionisanih policijskih službenika, utvrđuju se zvanja prema stručnoj spremi, i to: sa srednjom stručnom spremom - pomoćni policajac; sa višom stručnom spremom - pomoćni policijski narednik; sa visokom stručnom spremom - pomoćni policijski inspektor. U međusobnim odnosima i u odnosima sa drugim službenim licima pomoćni policajci se oslovljavaju skraćenim nazivom zvanja, bez upotrebe izraza: "pomoćni".
Pomoćni policajac stiče zvanje zaključenjem ugovora o dobrovoljnoj službi u pomoćnoj policiji, a gubi ga brisanjem iz evidencije pomoćnih policajaca.
Član 5.

Rad pomoćnog policajca ocenjuje se za svaku godinu u kojoj je angažovan duže od 10 dana. Ocena se daje kao jedinstvena za sve elemente koji se ocenjuju i upisuje u jedinični karton. Ocenjivanje vrši starešina jedinice u kojoj je pomoćni policajac angažovan.
Na ocenjivanje rada pomoćnih policajaca se shodno primenjuju propisi o ocenjivanju rada policijskih službenika.
Član 6.

U istoj kalendarskoj godini pomoćni policajac može biti angažovan za period do mesec dana.
Kandidat za pomoćnog policajca ima pravo na naknadu za vreme osnovnog osposobljavanja. Pomoćni policajac za vreme izvršavanja policijskih zadataka, dopunskog i produženog osposobljavanja ima pravo na naknadu za angažovanje.
Kandidatu za pomoćnog policajca za vreme osnovnog osposobljavanja i pomoćnom policajcu za vreme izvršavanja policijskih zadataka, dopunskog i produženog osposobljavanja pripada pravo na naknadu, pravo na odsustvo i druga prava i dužnosti pod uslovima utvrđenim za policijske službenike.
Za vreme važenja ugovora pomoćnom policajcu pripada i naknada za pripravnost.
Naknada za angažovanje iz stava 2. ovog člana i naknada za pripravnost iz stava 4. ovog člana utvrđuju se prema merilima koja određuje ministar unutrašnjih poslova.
Prava i dužnosti iz st. 2. do 4. ovog člana uređuju se ugovorom, prema opštim pravilima građanskog prava.
Uređivanje ugovornih uslova kandidata i pomoćnih policajaca sa policijom nije uslovljeno saglasnošću poslodavca sa kojim kandidat, odnosno pomoćni policajac ima zaključen ugovor o radu. Policija sa planom osposobljavanja kandidata i pomoćnih policajaca pismeno upoznaje poslodavca do 31. marta tekuće godine.
Član 7.

Pomoćni policajci izvršavaju zakonom utvrđene policijske zadatke.
Na poziv za izvršavanje policijskih zadataka u zakonom određenim slučajevima moraju se odazvati, a naročito:
1) u prirodnim i drugim nesrećama;
2) za obezbeđivanje državne granice;
3) u slučajevima vanrednog ili ratnog stanja;
4) u drugim slučajevima kad je teže ugrožena unutrašnja bezbednost;
5) kad treba nadoknaditi angažovanje velikog broja policijskih službenika za izvršavanje zadataka iz tač. 1. do 4. ovog stava i drugih zadataka visokog bezbednosnog rizika.
Član 8.

Razlozi za prestanak ugovora o dobrovoljnoj službi u pomoćnoj policiji su:
1) naknadno saznanje o neispunjavanju uslova, odnosno prestanak ispunjenosti uslova za službu u pomoćnoj policiji;
2) prestanak potrebe policije za angažovanjem pomoćnog policajca usled promena akta o uređenju pomoćne policije;
3) drugi opravdani razlozi, predviđeni opštim pravilima građanskog prava i ugovorom kao razlozi za prestanak i otkaz ugovora.
Razlozi iz stava 1. ovog člana odnose se i na poseban ugovor koji se u skladu sa ovom uredbom zaključuje sa kandidatom za pomoćnog policajca.
Član 9.

Kandidat, odnosno pomoćni policajac mora policiju, odnosno policija mora kandidata i pomoćnog policajca najkasnije u roku od 15 dana pre nameravanog raskida ugovora da pismeno obavesti o razlogu za raskid ugovora.
Podatak o raskidu ugovora unosi se u propisanu evidenciju kandidata i pomoćnih policajaca.
Član 10.

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".
05 broj 110-1579/2006
U Beogradu, 29. marta 2006. godine
Vlada
Potpredsednik Miroljub Labus, s.r.Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 459 korisnika na forumu :: 30 registrovanih, 6 sakrivenih i 423 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Acaks88, Arhiv, arsa, BRATORIII, calvi, Cirkon, coa93, Cranium, darkangel, darkstar101, Dersu Uzala, djurdjija, Doca, Dusko Nikolin, Gospodin Popara, GreenMan, krkalon, m0nstrum_, manda87, mikrimaus, milekNS, mustangkg, nikolapetkovic, pavle_pzs, sakota79, Snorks, StepskiVuk, Toni, Vzor50, zlatkovuka