Privredno kretanje namenske industrije Srbije

111

Privredno kretanje namenske industrije Srbije

offline
 • 037  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2011
 • Poruke: 1091
 • Gde živiš: Kruševac

Levčanin ::Jbg mi ako jednu hebenu šasiju ne možemo da projektujemo ili dobijemo licencu, onda stvarno ne vredimo ništa. Sve se čeka na gotovo!!!

Nek nam samo daju malo tržišta i neki početni ugovor a malo nek i naši rade, jel hoće i Rusi da im dođu da rade? Mis'm.
Da dopunim ono što je napisao stegonosa... Nije problem projektovati šasiju već se postavlja pitanje isplativosti. Ukoliko nam je jeftinije da uvezemo strane komponente koje zadovoljavaju zadate uslove - što da ne? Posebno u situaciji kada sami nismo imali adekvatnu, veliki obim proizvodnje nije zagarantovan, a para za razvoj nema previše.

A ako se bude ukazala potreba za većim serijama nije teško isprojektovati/preprojektovati/osvojiti šasiju ili neki drugi deo.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • vrabac 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2010
 • Poruke: 4963

Ne mora da znači u stvarnoj osebujnoj praksi.
Do sada sam sretao ljude koji su se bavili sasvim ozbiljnim projektovanjem a da nisu imali ni višu školu, ni fakultet a kamoli državni ispit i licencu (koja je tek njesra za sebe...).Iskreno kod svih njih skoro po pravilu je bio slučaj da su napustili neke tehničke studije sa po prvilu druge otslušane godine...
Kao što sam poznavo diplomiranog vojnog inženjera koji sasvim ozbiljno nije razlikovao haubicu od topa u opštem smislu ali ni retifikaciju od nulovanja...........kad smo već o M-84 a radio je posle godinama u Sdrpu...

A šta misliš o vojnom inženjeru koji ne razlikuje Nevu od Maljutke. Ne zajebavam se.
A šta misliš o vojnom inženjeru koji je do penzije dogurao radeći na art. municiji a nije razlikovao tipove art. oruđa.
A tek o oficirima ne bi morao ništa lično (to bi tek bilo...) već samo da prenesem šta jedni misle o drugima.
Kad je država u s.anju teško da iko od nas miriše na cveće...

To što si pogonski inženjer te ne sprečava da položiš državni ispit a posle toga možeš da potpišeš bilo koji mašinski ili elektrotehnički crtež odnosno dokumentaciju uključjući i složene mašine, koje si konstruisao.
Izuzetak su samo oni projekti koji potpadaju pod zakon o objektima ili specijalne zakone (vazdušna i vodena plovidba, povezanost sa sistemima zaštićenih voda ili teritorija, nafta i gas, sudovi pod visokim pritiskom .....) a te licence ionako inženjeri ne poseduje sve.
Zapravo i za vazdušnu i plovidbenu dozvolu možeš proći sa projektom ako imaš državni ispit a samo srednju tehničku školu (ako nije promenjeno na višu...) ionako je POSEBNA procedura.
Štaviše skoro svi posedujemo samo izvođačke licence a za projektne, pa recimo da bi to dobrim delom palo u oblast borbe protiv korupcije...i većina ljudi van korupcionih krugova ih bojkotuje.
Kao što većina nikad nije htela da uplati ni izvođačku licencu (državni ispit ne mogu da te teraju da platiš).

Kod nas je tu pitanje korupcije ogromno. Video sam pečate nadzornih organa koji nemaju nikakve veze sa licencom projektnom već sa bolje da ne kažem čime, recimo nekom vrstom udruženja.
Ili recimo šef gradilišta je čovek koji je odslušao dva semestra istorije umetnosti...
A tek ovi novi menadžejmeri...
Ako ti je za utehu ima toga puno u vojnoj sferi ali baš tolikih panjeva, direka, stubova i ostalih pajsera MNOGO MANJE nego kod civila.
Ustaolm kod vojske i nije bitna licenca, osim pri gradnji objekata i instalacija visokog pritiska.
Samo poimanje licence kao nečega što karakteriše vojnog inženjera u vojnoj sferi skoro da nema smisao
upravo iz razloga koje si naveo.
I upravo iz tih razloga u stvarnom životu često se dolazi do toga da samo završavanje nekih studija nije nikakav garant ni za šta...Ali je normalna i uobičjen put za izlazak na neku vršnu ravan, a u uređenim velikim državama jednostavno neke stvari nisu ni dostupne dok se ne dođe do nekog nivoa da kažemo doktorske disertacije mada tu ima mnogo ali, i još kontraprimera.
Najbolju pušku svih vremena je projektovao mapinski tehničar, nabolji tenk u suštini oficir po osnovnoj vokaciji a opet sa druge strane Tupoljev je bio asistent kod Žukovskog...a opet Iljušin je bio praktično (za ruske pojmove) strukovni inženjer...
Opet okolnosti i vreme se ne mogu izbeći, hirovi sudbine su neizbežni...Fortuna imperatrix Mundi.offline
 • jazbar 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 28 Dec 2009
 • Poruke: 16078
 • Gde živiš: Lublana

Za dobar i inovativan oružani sistem nije struka najvažnija, nego ideja. A tu ideju onda razrade i dovedu do proizvodnje stručnjaci odgovarajučih profila. Mnogo najboljih izumitelja i inovatora uopšte nije imalo ili nemaju formalnu izobrazbu iz domene njihovog izuma ili inovacije.

offline
 • Pridružio: 29 Avg 2011
 • Poruke: 147

U Zastava oružju očekuju još uspešniju godinu!

KRAGUJEVAC, 2. januara 2013. (Beta) - Fabrika Zastava oružje očekuje još uspešniju poslovnu 2013. godinu jer su već, posredstvom Jugoimport SDPR-a, zaključena tri ugovora za plasman proizvoda iz lovačkog i sportskog programa za američko tržište u vrednosti od 30 miliona američkih dolara.

Direktor fabrike Zastava oružje Rade Gromović je rekao novinarima u Kragujevcu da ugovor podrazumeva isporuku 80.000 poluautomatskih karabina, popularnih PAP-ova, na bazi Kalašnjikov sistema, kao i 23.000 pištolja modela M57, M70 i iz familije CZ999.

Posebno je važno ugovaranje nove malokalibarske puške niske proizvodne cene - Mosquito, u količini od 10.000 komada, rekao je Gromović.

Pripreme za serijsku proizvodnju te puške su u punom jeku i njen početak se planira za drugi kvartal u 2013. godine.

Treći ugovor za američko tržište odnosi se na isporuku standardnih karabina na bazi mauzerovog sistema i to modela M70, M85 kao i standardnih MK pušaka CZ99 Precision.

Očekujemo i nove ugovore sa Ministarstvom odbrane Srbije i to za isporuku 2.700 komada podcevnog bacača granata BGP40 kao i novih 600 komada pušaka M21A, rekao je.

U 2012. godini kragujevački oružari su ostvarili izvoz od oko 25 miliona američkih dolara što je najviše u poslednje dve decenije. Realizovane su ugovorne obaveze za kupce na Bliskom Istoku u vrednosti od 10 miliona dolara, koliko je bio vredan i izvoz proizvoda za partnere na američkom tržištu.

U fabrici je uposleno oko 2.000 radnika, a zbog potreba posla u 2012. godini je bilo dodatno angažovano 200 bivših radnika sa iskustvom i 150 mladih kadrova.

offline
 • Mačak
 • Zavarivač
 • Pridružio: 30 Dec 2011
 • Poruke: 2596
 • Gde živiš: Čačak

Kako prenosi RTV
Bez posla u Čačanskoj vojnoj fabrici 500 radnika.
http://www.rtv.rs/sr_lat/drustvo/bez-posla-ostalo-.....62134.html
Znači zastoj ,

offline
 • BSD 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 05 Okt 2009
 • Poruke: 3189
 • Gde živiš: Kraljevo

Dinkić: Imamo plan podrške preduzećima u restrukturiranju
Vlada Srbije napravila je plan podrške državnim preduzećima u restrukturiranju koji podrazumeva njihovu modernizaciju da bi mogla da izađu iz tog procesa, budu samoodrživa, zapošljavaju radnike i kupe novu opremu, izjavio je ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić.

Dinkić je, posle obilaska pogona fabrike Prva petoletka u Trsteniku, istakao da je u razgovoru rukovodstvo tog preduzeća predstavilo plan investicija od 11 miliona evra i da je analizirano u koju opremu i oblasti proizvodnje vredi investirati tako da se novac najbrže vrati kroz izvozne prihode.

"Napravili smo konkretan plan i sledeće nedelje rukovodstvo Prve petoletke dolazi kod nas sa prioritetima. Plan investicija koji nam je izložen iznosi oko 11 miliona evra i mi smo spremni da ga realizujemo u naredne dve godine, ali hoćemo da najpre krenemo sa investicijama koje u najkraćem roku mogu da daju najveće efekte", istakao je ministar.

"Dali smo zadatak rukovodiocima Prve petoletke da zajedno sa Ministarstvom finansija i privrede naprave plan kako da za godinu i po dana to preduzeće izađe iz restrukturiranja, reši stare dugove, počne novi život", rekao je Dinkić.

Prema njegovim rečima, umesto samo klasičnih subvencija koje u Prvoj petoletki nadomešćuju višak troškova nad prihodima, ići će se na ulaganje u novu opremu jer ta fabrika ima odlične inženjere i radnike, ali i opremu staru nekoliko decenija.

Vlada Srbije je napravila je integralni program oporavka preduzeća u restrukturiranju koja imaju tržišnu perspektivu, naveo je Dinkić, a Prva petoletka će biti primer.
„Do sada smo očekivali da se ti problemi reše privatizacijom, ali ovo je nova decenija, pravila su se promenila i mi smo spremili novi model industrijskog razvoja za novu deceniju koji podrazumeva aktivan pristup problemima i kombinaciju svih mogućih tehnika kako bi zaposlili što više ljudi", objasnio je on.

„Ovo je timski plan celokupne vlade za Prvu petoletku u nekoliko segmenata, a prvi je vezan za vojnu industriju pošto je odbrambena industrija jedna od najperspektivnijih grana u Srbiji, a ovo preduzeće već ima poseban deo koji proizvodi za tu industriju", naglasio je Dinkić i dodao da će fabrika cilindara u Prvoj petoletki proizvoditi i cevi za složene borbene sisteme.

Ideja je da ulaganjima iz vojne industrije pomognemo i civilnom delu Prve petoletke, rekao je on i dodao da je proizvodnja servoupravljača trenutno najbolji deo kompanije koja proda oko 35.000 servoupravljača, a tražnja na tržištu je 60.000 zbog čega će biti uložen novac u novu opremu da bi se povećao kapacitet proizvodnje.

Takođe, Prvoj petoletki biće pružena pomoć da nabavi opremu kako bi proizvodila delove za novi model IMT traktora koji će biti lansiran u narednom periodu, dodao je on.

U jednom delu, mislim da ćemo napraviti zajedničko ulaganje Jugoimport SDPR i države i to će ostati državni deo namenjen odbrambenoj industriji, drugi deo će izaći iz restruktutiranja kao državna fabrika koja pravi profit i izvozi, a treći deo ćemo prepustiti nekom stranom strateškom partneru, precizirao je Dinkić.

„Ne robujemo modelima, želimo samo da dođemo do rešenja koje upošljava ljude i Srbiji donosi dobit", rekao je ministar napominjući da će slično rešenje biti primenjeno i za Fabriku kablova u Jagodini, IMT, IMR, Petrohemiju, RTB Bor, FAP.

Ministarka za regionalni razvoj i lokalnu samoupravu Verica Kalanović naglasila je da je 2013. godinu vlada definisala kao godinu intenzivnog rada i privrednog oporavka.
"Nema privrednog oporavka u određenim delovima Srbije bez završetka restrukturiranja i rešavanja problema preduzeća u restrukturiranju", rekla je ministarka.

Prema njenim rečima, jedno od najvećh takvih preduzeća je Prva petoletka koja zapošljava oko 4.000 ljudi i vlada je želela da krene od onih preduzeća gde su problemi najveći i gde radi najviše ljudi zbog čega su i njeni predstavnici danas u Trsteniku.
„Nema pravog regionalnog razvoja, nema jednakih šansi za sve ljude za život u Srbiji ako je u nekim delovima nezaposlenost 10-11 odsto, a negde 40 odsto i uglavnom tamo gde je velika nezaposlenost imamo preduzeća čija je privredna aktivnost zamrla u prethodnom periodu", rekla je Kalanović.

Ona je izrazila nadu da će slika ovog regiona biti promenjena rešavanjem problema preduzeća u restrukturiranju, izgradnjom saobraćajnica i dovođenjem investitora.

Generalni direktor trsteničke Prve petoletke Ljubisav Panić ocekuje da će ta kompanija ove godine, posle investiranja u opremu, povećati realizaciju poslova za 20 odsto.Već sledeće godine, sa istim povećanjem realizacije i ulaganjem u opremu, imaćemo održiv sistem i moći ćemo da od naše proizvodnje i prodaje servisiramo sve naše potrebe, naveo je Panić.

Ovo je velika šansa koju Trstenik i Prva Petoletka ne smeju propustiti, rekao je predsednik Opštine Miroslav Aleksić, koji takođe smatra da je ulaganje u opremu jedan od načina da PPT postane održiv sistem.

Obilazeći pogone PPT Jugoslav Petković, generalni direktor Jugoimport SDPR, kazao je novinarima da je ideja te kompanije da se u Srbiji pokrene proizvodnja u namenskoj industriji, koja do sada nije zastupljena.

PPT će u početku proizvoditi cevi i samohodne haubice, koje se u ovom trenutku uvoze, kazao je Petković koji je naglasio da se na ovaj način realizuje težnja ministra odbrane Aleksandra Vučića da namenska proizvodnja bude motor razvoja celokupne privrede.

http://www.prva.rs/sr/vesti/ekonomija/story/21378/.....ranju.html

offline
 • pavlo  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 27 Sep 2011
 • Poruke: 1080

Verovatno su mislii cevi za samohodne haubice.

offline
 • boksi  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Jun 2008
 • Poruke: 7822

Prvi šeik Ujedinjenih Arapskih Emirata sutra stiže u Srbiju

Predsednik Tomislav Nikolić sastaće se s prestolonaslednikom Ujedinjenih Aparpskih Emiratana u 15 sati u Predsedništvu, gde će razgovarati o investiranju te države u Srbiju i razvoju odbrambenih tehnologija.


http://www.blic.rs/Vesti/Politika/361643/Prvi-seik.....e-u-Srbiju

offline
 • BSD 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 05 Okt 2009
 • Poruke: 3189
 • Gde živiš: Kraljevo

Napisano: 09 Jan 2013 14:07

Hetzer ::Ovo me malo podseca na ovu scenu Smile imamo planovi,imamo projekti... Very Happy
http://www.youtube.com/watch?v=-oPu26vg_N4

Stigli ,,Singapurcani" Very Happy .

Šeik iz Emirata doputovao u Beograd
http://www.tanjug.rs/videodet.aspx?galID=83172&videoID=470025

Dopuna: 09 Jan 2013 14:34

Trenutno cekaju Lazanskog s planovi iz Politike!

offline
 • vrabac 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2010
 • Poruke: 4963

Šeik je možda došao da se završi nešto što je odavno trebalo da se završi pa propalo iz prvi put...
Možda ste o tome i pričali na ovemu fourmu, jer prepozno sam gospodina vozila sa sliku...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 599 korisnika na forumu :: 16 registrovanih, 3 sakrivenih i 580 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., antonije64, Bane san, DavidA, Dimitrise93, djboj, galijot, Gall, ikan, Koca Popovic, KUZMAR, ljuba, Mixelotti, Posmatrac77OKB, S-lash, zlatkoa987