Svetski rat kao izlaz iz krize

1

Svetski rat kao izlaz iz krize

offline
 • Pridružio: 03 Nov 2006
 • Poruke: 567
 • Gde živiš: Adelaide, Australia

Nisam siguran da je temi ovde mesto ali mi nekako deluje logicno.Modovi ce vec reagovati ako misle da temu treba premestiti.
Clanak je Google translation sa ruskog tako da se unapred izvinjavam na greskama u prevodu.
Smisao je ipak jasan.
Citat:Резултат решавања проблема у данашњем друштву може се гради потпуно нови светски поредак

Према неким стручњацима, глобална економска криза, рок од којих се нико не усуђује да означи један од ефеката геополитичких промена у иностранству КСКС-КСКСИ века. Шта се догодило после тог уништења биполарног модела света и промене статуса многих земаља довела је до повећања броја сукоба између земаља и коалиција које су немогуће да реши, на основу прихватио средином прошлог века, и не узима у обзир реалност актуелних принципа светског поретка. Програм укључује стварање нових правила, која може задовољити различите цивилизације. Који пут ће процес - мир или рат - време ће показати.
Данас, многи стручњаци и аналитичари говоре о могућности светског рата, који се сматра од њих као средство за решавање проблема у савременом друштву.

Ово није изненађујуће. Последње три деценије пратили глобалних шокова - Варшавски пакт распао и цео светски систем социјализма, Совјетски Савез распао, Кина провалили у друго место у глобалној економији. Више распрострањена и све укључене нанотехнологија, генетски инжењеринг и друге квалитативне методе и нове методе производње, који је обележио прелазак од најразвијенијих земаља света за шестог технолошке структуре.

У међувремену, у срцу модерног света још увек лежи у принципима који су усвојени од стране међународне заједнице у другој половини двадесетог века, углавном после Другог светског рата и који је уследио хладног рата.
То ће рећи да тренутни светски поредак није у потпуности одговарају новим реалностима. То је та контрадикторност која утемељује растућу кризу у свету, што је најјасније види у економској сфери.
Дакле, постоји перцепција да постоји глобална економска криза. Тренутно, то је главни фактор који одређује колико глобалне и регионалне политичке процесе и правац развоја политичке ситуације у скоро свим земљама света. Упркос хитне мере од стране лидера већине држава да га реши као успех у овој области не може да се постигне.
Узрок неуспеха одговора да глобална економска криза је само манифестација дубље кризе и обим цивилизације, која обухвата готово све аспекте савременог човечанства.
Ова драстична промена је генерисан од стране савремене цивилизације целог система фундаменталних контрадикција инхерентно глобалним.

Неједнакости и контрадикције

Најважније, родила глобалне кризе (заиста цивилизација), укључују следеће контрадикцију:
1. Између раста производње и потрошње и ресурса неопходних за развој, као и екосистема на Земљи да неутралише негативне ефекте људских активности. Резолуција овог конфликта је могуће само кроз смањење потрошње.

2. Између "сиромашни" развој (углавном у власништву већину природних светских ресурса) и "богате" индустријализоване земље. Његова резолуција је могуће да кроз увођење праведнијег глобалног робно-новчане односе, или стварног уништења суверенитета земаља у развоју, успостављање њих у неком облику војног и политичког контроле на делу индустријализованог Запада.

3. Између националних и транснационалних елита. Резолуција конфликта је могуће у једној од две опције.
Први од њих обухвата изградњу једне светске владе, која ће бити доминира наднационалне власти и разних других транснационалних актера са радикалним слабљења или елиминисање државног суверенитета.
Други - стварање светског поретка као заједнице суверених држава, што одражава интересе својих народа, где наднационалне тела играју улогу координатора.

4. Између обима светске "финансијског балона" и обима реалног сектора светске економије. Његова резолуција може или уклањање (у неком облику) од спекулативног балона, ризикујући губитак власти транснационалне финансијске елите, или његов "конверзију" на реалну економију, што би значило успостављање транснационалне неоспорен доминације финансијске елите света.
5. Између недостатак духовности "слободног тржишта" и постројења моћ новца, и духовних темеља цивилизације, формирање интер-цивилизацијске разлике које подстичу на борбу за превласт идеја. Резолуција је то могуће због оснивања заједничке духовне основе светског поретка.
Неједнакости и контрадикције које чине основу тренутне цивилизације кризе, која покрива све области људског деловања и, сходно томе, промене у друштву, да га реши, треба да се прошири на све делове светског поретка. Ми говоримо о изградњи потпуно новог светског поретка, у свим већим питањима од постојећег.
То је из тог разлога мера усмерених на решавање економске (укључујући финансијске) кризе, не дозволити и неће дозволити да реши кризу цивилизације.

Процена могућности новог света

Анализа могућих опција за решавање текућих неравномерности и контрадикторности показују да су непријатељски расположени и без значајног умањења интереса одређене велике геополитичке кризе глумаца неће бити превазиђена. А то значи неизбежност употребе силу да разбије застој. Имајући у виду глобална природа процеса, можемо претпоставити да би скала рата постао свет.
Искуство у решавању ова два преломи цивилизације у раним и средином двадесетог века показује да превазиђе их пролази кроз два светска рата - Први и Други.

Дакле, можемо претпоставити да развија криза изнедрити један нови глобални рат, и може решити само на његовим резултатима. Вероватноћа великих размера оружаног сукоба, на основу објективних разлога, може се оценити као медиј.

Шта је вероватно природа овог рата?

Главне компоненте које одређују природу сваког оружаног сукоба, је странка, да промовишу, оружје користи, главне фазе, фактори који одређују ток и могући исход конфликта.

Могући су зараћене стране и њихови циљеви

Први светски рат ће сигурно коалиција. Састав страна ће одредити обавезу појединих земаља (или тачније, њихове елите) на одређеном моделу новог светског поретка који су спремни да бране.
Анализа опција за решавање о неравнотежа и сукоба показује да будући светски поредак може бити изграђен на једном од два модела.

Први, који се зове по својој суштини, као "светског цивилизацијског хијерархији" када је мало "изабрани" од себе дефинише као "интелектуално језгро човечанства", очување и унапређење постојећег нивоа потрошње услед тешке експлоатације остатка човечанства са вештачком смањење броја запослених, чиме се критичан минимални ниво материјалне потрошње и њеног духовног пропадања.

Примена овог модела подразумева нестанак разлика између цивилизација - уједињење народа, и заиста уништавање различитих цивилизација са поделом човечанства на два "супер-цивилизације" - ". Подљудски искористити", "Златни милијарде" и све друге

Данас се то манифестује у виду одвајања индустријализованих земаља, са перспективом даљег развоја, и периферије света, осуђена на деградацију у духовном, економском и демографском смислу.

Други модел се може назвати "цивилизовани узајамна подршка" или "цивилизацијски хармонија". У овом отелотворења, сврха глобализације није у усклађивању и померање свих постојећих цивилизација до очување и проширење сваког народа "пољу развоја", који је основа еволуције сваког и све заједно. То је пут за будућност.

То је, у ствари, нови глобални рат ће се борити за духовни темељ новог светског поретка: темељ будућег светског поретка ће направити или индивидуализам, себичност, угњетавање једне стране другог лица, опстанка на рачун других, или заједнице, доминација јавности преко приватних интереса, принцип суживота рачун узајамне подршке.
Ово је квалитативна разлика од претходна два светска рата који су се борили углавном за економске поделе света.
Ово вам омогућава да се утврди састав концептуално могућим коалицијама у будућем светском рату. Ту ће бити два:

1. Такозвани индустријализоване земље Западне цивилизације, и духовним основама које су засноване на индивидуализму и материјалне принцип, ствара моћ новца. Грађена је од заједнице држава тврди да светски лидер који контролише све ресурсе на Земљи, и има за циљ уништење свих других геополитичког субјективитета.

2. Земље православних, исламских и других цивилизација које су доминирале духовног над материјалним, генерални преко посебно појединац, који је, објективно оријентисан ка мултиполарном светском поретку.

Тренутно, језгро прве коалиције је формирана, не само политички, већ и војно и политички, у облику НАТО. Јасно схватио и његов глобални циљ новог правог рата: Светска доминација - униполаран свет.
Елите у коалицији јасно, посебно на духовном нивоу су тренутно главни непријатељ, као што се у овој фази првенствено одређује исламске и православне цивилизације.
Заједница држава, оријентисана ка мултиполарном светском поретку, могу направити другу коалицију, а ни не схватају њихове заједничке геополитичке интересе, а да не помињемо никакву политичку или чак и више политички и војни украс једну заједницу. Нешто од тога може да послужи као прототип СЦО или ЦСТО.
Постоје данас и добро дизајниран, са свим признатим моделу новог светског поретка у облику мултиполарног света.
У овим околностима, природно је да објективно постојећи глобални циљ другој заједници - само мултиполарни свет - нису у потпуности разумели.
Дакле, не постоји разумевање основних задатака коалиције у глобалном сукобу - неуспех покушаја да се успостави глобалну доминацију западне цивилизације у облику униполарног светског поретка.
Ово омогућава Запад да их гура у жестокој међусобним борбе. Ми видимо како јама са ортодоксном муслимана и хиндуса, поделити Ислам се, гурајући суните и шиите.
На основу тренутних циљева првог заједнице да се зове нео-империјалистичке коалиције, док други - анти-империјалистичког коалиција.
Оцењујући вероватно мете нео-империјалистичке коалиције, њен главни глобални изазов у ​​светском рату би поразио уније тежња за мултиполарни свет, са успостављањем њиховог политичког или чак војно-политичку контролу и отклањање или ублажавање драстичног њиховог националног суверенитета.
Могући циљеви деловања анти-империјалистичког коалиције, њен главни глобални циљ би требало да буде одраз агресије и поремећаја изградње једнополарни свет чувајући свој национални суверенитет, као и да изгради мулти-поларног светски поредак.

Користите наоружан

С обзиром на циљеве стране да реши долази светски рат, очекује се да ће се користити током свих најсавременијих врста наоружања и војне опреме, укључујући и оружје за масовно уништење:

1. Информације оружје ће се користити у свим фазама обуке и развоја глобалне оружаног сукоба у миру и рату, која је дефинисана високим тајности њеног утицаја на непријатеља и недостатак међународног правног оквира који регулише ефикасно апликацију. То оружје ће бити главни алат у борби у време мира, а са непријатељстава ће се користити у интересу оружаних снага.
2. Конвенционални оружје ће се користити од стране странака у потпуности од почетка непријатељстава. Разлог овога је да се створи услова за функционисање одговарајућег моралног, психолошког и правног оквира. Пре рата, треба очекивати ограничену њено коришћење специјалних операција снага у интересу ефикасности, информативне оружја. Конвенционални оружје ће бити коришћен од стране странака за готово све задатке.

3. Главне врсте не-нуклеарним оружјем за масовно уништење (ВМД), који се могу користити су хемијска и биолошка. Могућност употребе биолошких тајног оружја би му омогућило, не само у борби, али иу доба мира. Значајан утицај на скали и методе за његову примену ће, без сумње, једноставност производње и употребе, омогућава да користе ову врсту оружја за масовно уништење од стране не-држава, па чак и релативно ограничен у својој способности да организација. Још један важан фактор који смањује обим могућег употребе биолошких оружја је претња велике епидемије или пандемије.
4. Нуклеарно оружје је тренутно најмоћније оружје за масовно уништење, које имају ограничен број "нуклеарног клуба" земаља, а неки други нису формално укључене у њој (посебно Израелу, можда у будућности Ирана). Примена овог ОМУ је вероватно да ће имати веома ограниченом обиму и углавном да застраше непријатеља како би га присилили да одустану од ескалације рата или борбе. Великих употреба нуклеарног оружја је вероватно, с обзиром на чињеницу да би то значило националну катастрофу за земљу, да се размењују велике штрајкове, са могућим нестанком са лица земље као државе.

Остале компоненте анализе могућег природе новог глобалног сукоба - држава тврди коалиција, фаза главне рата, фактори који одређују ток и њен могући исход, биће представљени на предстојећем недељника "војно-индустријског комплекса."
Константин Сивков, први потпредседник Академије геополитичких проблема, доктор военных наукa

Објављено у проблем број 49 (466) за 12. децембар 2012


Tekst je preuzet sa:
http://vpk.name/news/80533_mirovaya_voina_kak_vyihod_iz_globalnogo_krizisa.html

Interesuju me vasa misljenja o ovome.Nazalost moram reci da meni deluje vrlo verovatan scenario. Exclamation
U jbt postavih ja prvu temu Wink ZiveliRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Nermin Veljačić
 • Pridružio: 11 Jan 2012
 • Poruke: 42
 • Gde živiš: Sisak

...razmišljanje mi ide u pravcu da ako dođe do rata on će morati biti ubrzo , jer se dugo neće moći održati ovaj sustav , kakav je ...protiv sam rata ali on je neizbježan u ljudskom razmišljanju ...neki dan EU je dobio Nobelovu nagradu i priče uglavnom idu na koegzistenciju , mir ...mislim ( osobno ) da je doba mira prošlo , mi smo ga platili jako dobro , uništeni od vanjskih utjecaja , pa onda sami sa sobom tražeći krivca ...ako dođe do oružanih sukoba nadam se nekom novom vođi s ovih prostora jer ovi što nas vode samo misle o sebi ...offline
 • ruso  Male
 • Elitni građanin
 • sta stignem
 • Pridružio: 08 Avg 2011
 • Poruke: 1858
 • Gde živiš: Republika Srpska

Rat ako izlaz iz krize hmmm nevidim to kao resenje problema nego kao posljedicu problema.

offline
 • Pridružio: 27 Avg 2011
 • Poruke: 2582
 • Gde živiš: treći kamen od sunca

Рат (велики) је некада био редован излаз из кризе, али мислим да су данас интереси великих сила испреплетени и повезани у већој мјери него икада у историји, па нисам сигуран у тачност оваквих анализа.Ако и дође до неког новом глобалног рата, не вјерујем да ће то бити ускоро, нису ствари још толико близу тачке кључања..

offline
 • Pridružio: 03 Nov 2006
 • Poruke: 567
 • Gde živiš: Adelaide, Australia

ruso ::Rat ako izlaz iz krize hmmm nevidim to kao resenje problema nego kao posljedicu problema.
Donekle jesi u pravu,rat jeste posledica problema ali cesto kroz istoriju i resenje istog.

1.S.R. nije resio skoro ni jedan od problema zbog kojih je poceo i zbog toga je moralo doci do 2.S.R.
koji je u velikoj meri resio te probleme (do duse napravio je i neke nove)
Zbog toga ja 1. i 2. svetski rat u stvari vidim kao "runde" jednog te istog rata sa pauzom izmedju (da se borci oporave i okrepe i da "cistacica pomete zube" )
Laughing
Svi koji su ziveli u periodu posle 2.S.R. se slazu da je to bio period sa do tada nezapamcenim poletom i zivotnoscu (u citavom svetu) pa je tada i nastala Baby boomers generacija o cijoj volji za zivot i energiji koju su imali mi sada mozemo samo sanjati. Sad

offline
 • safra 
 • Ugledni građanin
 • Pridružio: 26 Sep 2012
 • Poruke: 304
 • Gde živiš: Podgorica

fantom_S ::Рат (велики) је некада био редован излаз из кризе, али мислим да су данас интереси великих сила испреплетени и повезани у већој мјери него икада у историји, па нисам сигуран у тачност оваквих анализа.Ако и дође до неког новом глобалног рата, не вјерујем да ће то бити ускоро, нису ствари још толико близу тачке кључања..
Slazem se za ovo da su interesi velikih sila isprepleteni i da je to sada malo komplikovanije nego prije ali ovo zadnje ne mora nista da znaci. Do rata moze doci zbog samo jednog, naocigled bezazlenog incidenta ili greske u organizaciji nacionalne bezbijednosti. Zasto do rata mora doci?
Jednostavno, zapad se ocajnicki pokusava spasiti intervencijama na Bliskom Isotku jer tamo vidi svoj spas, i sve dok mu to polazi za rukom ici ce na stetu suprotnog bloka koji takodje tu ima interes.
To vam je isto kao kad bacite jednu veliku kosku medju dvije dzukele i dok god je ona velika za obojicu, mogu se istrpjeti i mogu je dijeliti. Medjutim, kako se koska smanjuje i kako im se glave grickajuci istu priblizavaju, u jednom momentu ce se sudarit njuskama i potuci zbog zadnjeg zalogaja.
Sto znaci kada suprotni blok shvati da mu to ide na stetu i da mu od toga zavisi egzistencija (i politicka i ekonomska) onda ce povuci radikalne poteze jer je isti taj blok dosegao snagu da moze da se suprostavi zapadu sto do sada nije bio slucaj. Svijet ide u tom smjeru da se napravi sistem gdje ce nekolicina jacih drzava da zivi na racun ostalih. I ja mislim da i Kinezi i RUsi jos uvijek vagaju toliko da sebi obezbijede jos malo vremena kako bi bili sto spremniji za rat.
Igraju se tu igre gospodo, ali u svakom slucaju po meni je rat neizbjezan ali je nezahvalno govoriti kada ce se to desiti.
Ziveli

offline
 • Pridružio: 10 Mar 2011
 • Poruke: 458

Шта је уствaри рат и како би га дефинисали? Ако ствари гледамо мало шире, моје је мишљење да трећи свјетски рат траје већ двадесетак година, практично од заливског рата, а да свијет тога није ни свјестан.
Управо то је оно што је промијењено у односу на претходне велике ратове. Сад је свака битка као независан рат.

1990-1991 Заливски рат
1991-1995 СФРЈ
1996-1999 СРЈ
2001-сад Авганистан
2003-2011 Ирак
2006-сад Сомалија
2008-2009 Газа
2011 Либија
2011-сад Сирија

Осјећа се присуство САД у свему овоме.
Слабо сам то пратио, али ми се чини да су мијешали прсте и у Конгу 1997-2003 и у Либану 2006.

offline
 • safra 
 • Ugledni građanin
 • Pridružio: 26 Sep 2012
 • Poruke: 304
 • Gde živiš: Podgorica

Razumijem tvoju poentu ali opet, zna se sta je svjetski rat. Direktni sukob velikih sila i vise drzava. Ovo su uglavnom bili regionalni i unutrasnji sukobi sto si ti nabrojao ali koji su naravno jedna vrsta indirektnog ratovanja velikih sila preko susjeda ili posrednih drzava.

offline
 • Pridružio: 10 Mar 2011
 • Poruke: 458

Јасно, наравно.
Моје је мишљење да се сад све развлачи и да се избјегава тај сукоб, знамо и због чега.
И у другом рату је Хитлер освајао једну по једну државу прије сукоба са СССР-ом и испоставило се да је пожурио са тим нападом и врло брзо је било јасно да од његовог блицкрига нема ништа. Дакле, рат је трајао око десет мјесеци па су онда велике силе заратиле међусобно. Можда ће и сад трајати рат 30 година па ће онда заратити велике силе, мијења се тактика.

offline
 • Pridružio: 05 Nov 2011
 • Poruke: 96

Negde procitah da su manje sanse da svetski rat bude opsti direktan sukob, pre ce biti lokalizovani sukob, ili vise njih, cesto cak i nizeg intenziteta. Velike sile u tim sukobima stoje i podrzavaju svoje strane. Ovakav opis situacije bi znacio da smo vec odavno u svetskom ratu!

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 462 korisnika na forumu :: 5 registrovanih, 0 sakrivenih i 457 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 39mm, Doca, havoc995, slonic_tonic, Tas011