Vojna tajna, državna tajna i -tržište informacija- nekad i sad

Vojna tajna, državna tajna i -tržište informacija- nekad i sad

offline
 • natrix 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 8147

Koliko je danas normalno postojanje pojma, “državna tajna”, “vojna tajna” ili “strogo poverljivo” ili “top secret” ili “poslovna tajna” ?!
Ili, koliko je to sve izmenjeno u odnosu na vreme od kad su se pojavile prve “službe sa tri slova”, prve uhode, žbirovi, obaveštajci, špijuni, kontraobaveštajci, izviđači, ubačeni elementi...
...pa do danas, kad je stanje u vreme ljudskih sloboda, prava na informaciju, slobodnih medija i ne-tajnosti podataka, nešto čime se maše k'o zastavicom svaki dan.

Al isto tako u vreme kad civilstvo i novinari preuzimaju istrage, istraživanje - tkz. -istraživačko novinarstvo-, vreme kad se barata osim istinama i poluistinama i poluinformacijama i lažnim informacijama koje zbunjuju populaciju, kad se sve može proturiti kao istina ili tajna - kad se kaže: “Procurela informacija" ili "Otkriven tajni podatak”.

Pa ako se desi da je tajni podatak procureo, onda nije tajni ni bio, niti su oni koji ga čuvaju bili dobro obučeni za to i plus da ne odgovaraju.

I danas, svaka zemlja mora imati određeni nivo tajnosti kad su i državni poslovi i vojna doktrina u pitanju, odnosno, kad je u pitanju zaštita celukopne nacionalne moći; ulaganje u istraživanja, razni projekti od državnog i naučnog značaja, instraživanje i ulaganje u razvoj novog naoružanja, odbrambenu doktrinu ili kupovina novog naoružanja, ratni raspored, brojnost jedinica, i tehnike, borbeni moral... planovi u slučaju rata, vanrednih situacija...

Plasiranje, javno, jedne "istine" u odnosu na pravu ili jednostavno “pravo” čuvanje iste od javnog mnjenja!?

Jer, što bi /a iz više razloga/ u jednoj državi javno mnjenje i novinari morali da znaju šta se stvarno dešava -iza kulisa.-?

I koliko je danas uopšte, u odnosu na vreme kad je vojska bila više konvencionalno opremnjena, kad nije tehnika bila na nivou kao danas, koliko je apsurdno il ne, da postoji pojam državne ili vojne tajne?

Pored svih špijunskih letelica, satelita, gps-a, izviđačkih letelica, interneta, mobilnih telefona... načina na koji sve mogu da se prenesu i pronađu podatci, i čuvaju ne samo na papiru i u sefovima -iza sedam brava-, ili kriptovani već i na raznim uređajima, mikročipovima ili savremenim načinima čuvanja podataka...

Nekad su se podatci šifrovali, koristile mašine za to da neprijatelj ne uđe u trag pripremi vojnih operacija ka protivniku, kao što je i dan danas fascinantna recimo mašina Enigma - WW2...
Ili se koristile drugačije metode za njeno prenošenje i čuvanje.

A ljudi od poverenja i sigurni i hrabri je čuvali do gubitka života i uprkos tome što su mučeni ne bi li –propevali-.
Posebna vrsta ljudi, poseban profil ličnosti se birao - bira za takve zadatke, sakupljanja podataka.
Nevidljivi, al uvek tu negde, kao ubačeni elementi....

Na osnovu konstatacije, da javno mnjenje voli da zna više nego što treba, ili novinari, i na osnovu onih trivijalnih naslova: “Procurelo u javnost”, “Oktivena strogo čuvana tajna”, na osnovu tih konstatacija, a suprotno tome;
tajni podatci se ne mogu ili ne trebaju naći na izvol'te na globalnom tržištu informacija, javno, odnosno iz javnih izvora.

Ali se mogu tu i tako prikupljati koristeći analizu dostupnog i manje dostupnog sadržaja, principe logike, dedukcije i indukcije, eliminacije isl....

Takođe, možda je nekad u vreme starog hladnog rata, trke u naoružanju, SSSR-a, SFRJ, JNA, OZNE, UDBE, u vreme kad je tehnika i tehnologija bila primitivnija u odnosu na ovu sad, bilo lakše doći do informacija, ili je lakše sakriti, al je ipak stvarala i strepnju i glavobolju i opreznost.

Danas je, iako bi se reklo, da je lakše nešto sakriti, u moru sve tehnologije i interneta i u prašumi informacija, polunformacija i poluistina; kad se sve ukupno selektuje i isfiltrira, pročita između redova, može se takođe doći do raznih saznanja o svemu i pravnim i fizičkim licima, doktrini, tehničkim podatcima, obučenosti vojski sveta, borbenom moralu itd.

Tako da, ono što se, možda, smatra, da je nekad bila prednost, odnosno mana, za tajnost odnosno transparentnost podataka, a vezano za vreme kad tehnika i tehnologija nije bila toliko razvijena, sa današnje tačke gledišta, ispada da je tajnost podataka manje zagarantovana nego ranije, i da će se pre videti neka konkretna korisna informacija u šumi informacija u svoj svojoj šarolikosti...

Tako da, sve što se danas u 21. veku, kaže, napiše, bilo slučajno ili namerno, ili samo napiše bez nekog razloga, već kao svoje mišljenje ili stav, može biti ključno ili korisno, za stvaranje puzzle sistema korisnosti informacija, odnosno sklapanja, neke celine za dobijanje adekvatne informacije - kompletnog podatka o nekome ili o nečemu...Po principu: “Svi sve znaju”:

Naravno, to ne znači da ne postoje poslovi i aktivnosti unutar svake bezbednosne službe, bilo da je reč o državnim, vojnim ili pravnim službama, o kojima niko ništa ne zna javno ili znaju samo određena lica.

Ali korišćenjem, strogo, i internih podataka u kombinaciji sa eksternim, odnosno prikupljenih na globalnom -tržištu informacija- /mediji, internet, fizička i pravna lica/ sklapa se celina o raznim verovatnoćama- ugroženosti države, njene nacionalne moći /pod kojom se podrazumeva naravno i vojna moć/, raznim pretnjama spolja i iznutra....

Tako da, koliko je tajnost podataka danas apsurd, toliko i nije, al je proširena za sagledavanje i korišćenje mnogo više dostupnih resursa i izvora...

Sada, danas u 21. veku, je moć i koncentracija pomerena više na mudrosti korićenja /globalnih i lokalnih/ podataka, ne samo na tajnosti istih....O stepenu tajnosti podataka, i standardima o tome kod nas i u svetu kao i sankcionisanju:
Zakon o tajnosti podataka
https://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_tajnosti_podataka.html
-Šta tvoj neprijatelj ne treba da zna, to nemoj reči svome prijatelju! -
arapska poslovicaRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 24887
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Одлична тема. Закон је то, по обичају, примерно прописао, држећи се позитивног права. Проблем је много дубљи него што то законодавац може да види (а можда и не жели да види).
Податак који треба да буде заштићен одређеним степеном сада је троструко угрожен:
1. Традиционално - од стране обавештајних органа супротне стране, односно од онога ко не треба то да зна. Тада се примењују контраобавештајне мере, цела једна научна дисциплина помножена с талентом, лукавошћу, антиципацијом.
2. Угрожен је и од стране оних који су дужни да га штите или су га креирали (много примера у историји је да се шпијунирало за другу страну).
3. Ипак, највећа угроженост данас долази од невероватно лакомисленог приступа јавним медијима, мрежним групама и интернету уопште. Људи још увек не схаватају колико је лако уочити неки податак или ући у нечију базу података. Сада је тренутак (одавно је дошао, али хајде да не будем толики песимиста) да људи који се баве контраобавештајном обуком морају да у своје напоре унесу и психологију много дубље садржине и значаја. Није више довољно вршити безбедносну процену на основу тога да ли неко воли новац, жене, мушкарце, коцку, неки други порок. Сада се мора рачунати с тим да људи хране свој его показујући другима да више знају од њих. То је невероватан феномен који интернет свим силама подгрева. При том се службе које су задужене за psi ops користе изузетно напредним софтверима и, наравно, креативним људима који су благо сами за себе. Имати у тиму човека који уме да направи убедљиву информацију, такву да изазове и искусног обавештајца да реагује у стилу ''није то баш тако'' и да се упеца у мрежу јесте пресудно.

Ево једног примера: често сам у контакту с мојим пријатељима из Москве и с Крима. Тројица од њих су ратни дописници и то не било какви. Бринем за њих другарски, а и волим информацију из прве руке (ко не воли, на крају крајева?). Затворени су као Алкатраз када треба нешто да напишу или кажу. Такви су и кад се лично видимо и причамо. Када су хтели да преузму један мој текст, ја сам рекао - може, али дајте и ви мени бар нешто...ОК. Један од њих је рекао - ево ти нешто што сви знају (?): за прва четири дана СВО наши софтвери су регистровали 1.200.000 лажних информација, полуинформација и истиних информација које су служиле као ''чауре'' да се у њих сместе лажи.

Враћамо се на азбуку контраобавештајног рада (и чувања тајне): ћутање је злато. Увек било.offline
 • natrix 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 8147

Da prebacim - kopiram, ovde dva posta iz novembra iz teme SVO, a tiču se informacija, i -tržišta informacija-...i mogu da služe sagledavanju, pojma informacija i istina u svim njenim varijacijama i njenoj bitnosti i u miru, a tek u ratu....

ikan
Citat:Informacija se ne može sakriti, uvek nađe put, kako pre 5.000 godina, tako i sada, samo je razlika u brzini.


beowl ::ikan ::
Informacija se ne može sakriti, uvek nađe put, kako pre 5.000 godina, tako i sada, samo je razlika u brzini.


Kontrola informacija u ratu je koncept star 5.000 godina.
Zapad će je prvi primeniti i primenjuje je u svakoj prilici jer odlično znaju od kakve je važnosti.
Ne razumem kako sad Rusi ispadoše prva vojska u istoriji koja ne mora da kontroliše i usmerava ratne informacije jer je to odjednom proglašeno za uzaludnu rabotu. Nije uzaludna i nikada neće biti, bez obzira na tehnološki napredak.

Opet se možemo osvrnuti na ukrajinsku stranu jer tamo informacije baš i ne nalaze put.
Tamo od prvog dana vlada generalni narativ da razgone Ruse na buljuke te da su im do sada ubili i onesposobili više vojske i uništili više tehnike nego što su ovi imali na redovnom stanju pre rata.
Tu i tamo se stidljivo provuče neka vest o hiljadama žena koje traže svoje "nestale" sinove i muževe, ili o još jednoj brigadi koja mora da se povuče na popunu od 75%, ali sve to brzo preplavi onaj opšti talas na kojem jašu od prvog dana rata.

Nije problem što će informacija da nađe put ali je od ključne važnosti kada će ga pronaći. Baš ta razlika u brzini, koju si pomenuo, je nešto o čemu Ukrajinci pažljivo vode računa a Rusi ne. Velika je razlika kada neka informacija o propasti i porazu stigne nakon par dana, nedelja ili čak meseci, u odnosu na to kada stigne istog jutra ili čak unapred. Društvene mreže su idealno sredstvo za širenje panike u realnom vremenu a nijednoj vojsci ne treba panika dok ratuje, pa tako ni ruskoj.

Možemo da pogledamo i nama mnogo bližu priču o izvesnoj brigadi koja je dezertirala usred rata na osnovu lažne vesti.
Samo zamisli situaciju u kojoj takve vesti piče neometano po mrežama, pa vojska dezertira na osnovu takvih vesti, pa onda vesti o tom dezerterstvu piče neometano po mrežama, pa još vojske dezertira, i tako u krug.
A komanda sleže ramenima i kaže: "pa šta ćeš, našla informacija put, nemamo mi šta tu da se cimamo".

offline
 • natrix 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 8147

...O -tržištu informacija- iz teme Rat Ukrajina Rusija

Citat:
.....ja bih se nadovezao da još jednom podvučem koliko Ukrajinci ozbiljnije shvataju ratno informisanje od Rusa.

Dakle, Rusi su unutar 24 časa najpre pogodili nešto u Hmeljnickom, a zatim i administrativnu zgradu u Kijevu. U oba slučaja koristili su kalibre i sve ukazuje na to da su napipali neke važne ciljeve. Njihovi izvori kažu da su u Hmeljnickom pronašli neku brigadu za specijalne operacije, a u Kijevu neke VIP ličnosti. Iz Hmeljnickog postoji jasan video snimak udara, iz Kijeva postoji fotografija ruševina.

Šta imamo na ukrajinskoj strani što se tiče ovih udara, pogotovo na temu pretrpljene štete i gubitaka? Pa, imamo potpuni muk. Njihovi izvori i kanali ratnog informisanja se trude da ove udare uopšte ne pomenu, a kamoli da iznose procene o broju poginulih i ko su oni bili. Ovo naravno nije prvi put da vlada takav muk, uspostavili su sistem tišine još tamo negde u aprilu/maju i vrlo disciplinovano ga se pridržavaju. Onaj britanski dobrovoljac što je dao seriju intervjua na YouTube, mislim u drugoj epizodi pominje slučaj kada su Rusi pronašli neki objekat sa puno ukrajinske vojske unutra i to se završilo sa 130 mrtvih. Nije ni Javoriv ni Nikolajev za koje smo čuli, nešto treće je u pitanju. O tome nismo ništa čuli do sada, a verovatno nikada i ne bismo čuli da ovaj Britanac nije to onako uzgred pomenuo u svojim memoarima. Možda je Konašenkov to spomenuo u nekom od svojih brifinga ali ko normalan još obraća pažnju na te njegove brifinge...

Od ukrajinskih izvora ne dolazi apsolutno ništa nakon što ih Rusi negde pronađu na gomili. Zapuše gotovo svaku rupu pa ako negde izgube stotinak vojnika odjednom, to zna njihova i NATO komanda i to je dovoljno.

A onda na scenu stupaju Rusi kod kojih svaki, ali svaki gubitak na ovoj skali donosi petodnevnu kakofoniju na društvenim mrežama, pri čemu ubedljivo najviše tonova toj kakofoniji daju... ruski izvori i kanali. Prvo počnu da licitiraju sa brojem poginulih, onda se javi Strelkov da potvrdi sve cifre koje navodi ukrajinsko ratno informisanje i još dosoli sa uništenom tehnikom i MES. U poslednjem ešelonu dolazi Kadirov da imenom i prezimenom isproziva generala koji komanduje na tom sektoru i kaže da će biti zadovoljan tek kada ovog smene. U ovim situacijama Rusi rade doslovce ono što bi Ukrajinci samo mogli da požele od njih: javno iznose sve što im dođe pod ruku, provereno i neprovereno, nariču, kukumavče, prozivaju, traže preke sudove i promenu čitavog sistema iz korena.

Javnost koja prati ukrajinsku stranu nikada i ne sazna da se na nekom mestu u sekundi desila masovna izgibija, po sistemu: "ono što ne znaš, ne može ni da te zaboli". Ko prati rusku stranu verovatno ne može čudom da se načudi kako Rusi još uvek imaju jednog živog vojnika i jedno parče tehnike koje se kotrlja. Ukratko, Ukrajinci već mesecima, svakodnevno nude Rusima besplatnu školu ratnog informisanja po najvišim standardima. Rusima je, pak, dovoljno to što imaju Konašenkova i ne dotiče ih to što im nezvanična medijska sfera kolektivno prenosi, pojačava i oplakuje ratne izveštaje koji stižu od protivnika.

Ako se ništa drugo od njihove strategije ne bude izučavalo u vojnim i obaveštajnim krugovima širom sveta, ovaj inovativni pristup ratnom informisanju sigurno hoće.


https://www.mycity-military.com/Aktuelna-vojna-des.....l#p2525497

offline
 • natrix 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 8147


https://colonelcassad.livejournal.com/3805364.html

online
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 17074

Ne moze bez "kiksa" - ukrajinski BTR-3:

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 834 korisnika na forumu :: 25 registrovanih, 6 sakrivenih i 803 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., aramis s, Atomski čoban, awathorn, bojank, Boris BM, Corleone, Darko8, flash12, Gall, Georgius, goxsys, kayvan6079, Kichma, kovinacc, Metanoja, nenad81, Neutral-M, NewOrder, Nikolaa11, Petarvu, Ripanjac, Vlada1389, wizzardone, zlaya011