Velike sile i Srbi 1496 - 1833

Velike sile i Srbi 1496 - 1833

offline
  • Zidam zgrade i fasade ......... I armiram, betoniram. Utovaram, istovaram i nikad se ne odmaram.
  • Pridružio: 14 Dec 2005
  • Poruke: 25186
  • Gde živiš: Na istoj adresi ali promenih četiri države

Како су се Велике силе односиле према Србима после пропасти средњовековних држава? Како је изгледала српска црквена и народна дипломатија? Ко је подржавао идеју слободне српске државе, а ко не? Како је српски народ геополитику учио из крвавих грешака и да ли морамо и данас да их понављамо? Која је основна идеја водиља српске историје у модерном добу?

Ова књига ће бити класик српске историје и неопходан део личне библиотеке сваког Србина.



А5 формат, тврд повез са илустрацијама, 240 страна
https://catenamundi.rs/shop/velike-sile-i-srbi-milos-kovic/



Опис

Велике силе и Срби 1496–1833. Милоша Ковића је књига о томе како смо се насупрот вољи водећих држава Европе изборили за независну и слободну државу српског народа. Да бисмо то успели, морали смо да стекнемо особено дипломатско и геополитичко чуло у времену када националне државе није било. Једино наслеђе на које је српски народ могао да се ослони било је заветно наслеђе Светог Саве. Проф. др Милош Ковић показује на који начин су српска црква, трговачка, војничка и сељачка елита водили дипломатију вековима турског ропства.

Ковић анализира, у великом хронолошком луку, односе српског народа са свим водећим европским силама. Турска, Аустроугарска, Русија, Немачка, Француска и Енглеска нису се у судбини српског народа појавиле истовремено. Свака од обих држава укључила се у решавање Источног, па и српског питања, у одређеном тренутку. Како је у том историјском тренутку изгледао распоред сила? Које решење је одговарало западноевропским, а које источноевропским силама? На који начин су се супарништва Великих сила преламала у судбини Срба?

Одговоре на ова питања наш народ учио је вековима, некада срећно и одједном, а некада је грешке крвљу плаћао. Отуда је нова књига Милоша Ковића ризница колективног историјског искуства које ће бити неопходно у временима која следе. Поредак се мења, карте (па и географске) поново се мешају, а Срби морају добро да процене са ким, против кога и за шта се морају определити.


Други о књизи

„Велике силе и Срби је синтеза изузетне научне ерудиције и приповједачке приступачности. Управо оно најтеже за писање а најкорисније за читаоце.“ о. Дарко Ристов Ђого.


Аутор о књизи Велике силе и Срби

„Државничким, дипломатским и војним вештинама Срби су се учили у суровом свету Великих сила. Најмоћније европске државе одлучујуће су утицале на историју Старог континента. Њихова реч била је пресудна и у односима између Срба и суседних народа. Без дозволе Великих сила српским државама није могла да буде припојена ниједна река, нити планина. Ниједан велики догађај у унутрашњој политици Србије и Црне Горе није могао да се одигра без њиховог утицаја.

То су теме књиге Велике силе и Срби (1496–1833), која се сада налази пред читаоцима. У њој ће, у временском распону од пропасти српских средњовековних држава до обнове Србије, бити приказана политика Великих сила према Србима, потом дипломатија, ратови и устанци српског народа, који су представљали одговоре на политику Великих сила, али су и покретали догађаје европског и светског значаја.“

Садржај књиге погледајте овде : https://www.mycity.rs/must-login.png



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Zidam zgrade i fasade ......... I armiram, betoniram. Utovaram, istovaram i nikad se ne odmaram.
  • Pridružio: 14 Dec 2005
  • Poruke: 25186
  • Gde živiš: Na istoj adresi ali promenih četiri države

Gostovanje prof. dr Miloša Kovića u Kraljevu i promocija knjige "Velike sile i Srbi 1496 - 1833. Promocija je bila u narodnoj biblioteci "Stefan Prvovenčani" u Kraljevu (17. mart 2022. godine). Na promociji je govorio i Nikola Marinković, izvršni urednik izdavačke kuće Catena Mundi.
Voditeljka i moderator: Danka Spasojević
Snimio: Bojan Otašević


Profesor dr Miloš Ković - Velike sile i Srbi 1496 - 1833



Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1038 korisnika na forumu :: 51 registrovanih, 5 sakrivenih i 982 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 9k38, A.R.Chafee.Jr., Apok, babaroga, bigfoot, Bojadin Strumski, bojank, bojankrstc, bojcistv, Centauro, dane007, dankisha, Dannyboy, darkangel, Dimitrise93, djolew, FOX, Georgius, Goran 0000, goxin, ILGromovnik, janbo, Karla, Kibice, Krvava Devetka, Lošmi, Marko Marković, mercedesamg, milenko crazy north, mnn2, mrav pesadinac, Neutral-M, ozzy, Panter, Parker, procesor, radoznao, randja26, repac, Rogan33, royst33, shone34, slonic_tonic, sombrero, stegonosa, styg, Trpe Grozni, uruk, vathra, wulfy, 1107