Operacija Opera-uništenje iračkog reaktora/Operacija Orchard-uništenje sirijskog reaktora

1

Operacija Opera-uništenje iračkog reaktora/Operacija Orchard-uništenje sirijskog reaktora

offline
 • RJ 
 • SuperModerator
 • Gavrilo Milentijević
 • Komandir stanice milicije Gornje Polje
 • Pridružio: 12 Feb 2005
 • Poruke: 33585
 • Gde živiš: ovalni kabinet

Tok akcije uništavanja iračkog reaktora -


Uz pomoć francuskih stručnjaka Irak je krajem sedamdesetih godina počeo sa izgradnjom svog prvog nuklearnog reaktora„Ozirak” smeštenog uneposrednoj blizini Bagdada. Kada su se radovi priveli kraju izraelska obaveštajna služba Mosad procenila je da takva tehnologija u rukama jedne arapske zemlje predstavlja opasnost za jevrejsku državu.
Leto 1981. bilo je poslednji momenat da se na bilo koji način spreči aktiviranje reaktora. Postane li on operativan i napuni li se nuklearnim gorivom, dejstvo po njemu ne bi bilo moguće i izložilo bi čitav region katastrofi.
Akcija bilo kakve vrste bila je dakle neizbežna. Prvobitna zamisao da reaktor onesposobe ubačeni komandosi brzo je bila odbačena zbog svoje komplikovanosti.
Lopta je prebačena vazduhoplovstvu koje je trebalo da opravda potrošnju polovine izraelskog vojnog budžeta. Izraelsko vazduhoplovstvo imalo je ogromno ratno iskustvo a naj dalji cilj po kojem je do tada dejstvovalo (tokom rata 1967. godine) bio je egipatski aerodrom Ras Banas, nedaleko od sudanske granice.
Izrada plana operacije, nazvane „Opera”, prepuštena je malom timu stručnjaka.
Sama priprema operacije morala je biti temeljito isplanirana. Između ostalog, trebalo je obezbediti pouzdane obaveštajne informacije o stanju zadatog objekta dejstva i njegovoj odbrani.
Sam Mosad je još 1975. godine otvorio dosije o iračkom nuklearnom programu i neprekidno pratio zbivanja vezana za njega ali su, kako se približavao momenat odluke o akciji, aktivnosti morale biti ubrzane. Izraelski izvđački avioni RF-4 Fantom snimili su u nekoliko navrata irački reaktor, deo informacija dostavila je po svemu sudeći i CIA ali i francuski i italijanski stručnjaci koji su radili na samom reaktoru.
Prema nekim izvorima, svoj doprinos dali su i zaostali agenti nekadašnje šahove iranske tajne službe SAVAK.
Sledeća kritična tačka bila je izbor vazduhoplova,optimalnog ubojnog sredstva i najbezbednije maršrute. Avioni tipa A-4 Skyhawk i Kfir odmah su otpali zbog nedovoljnog radijusa (objekat dejstva bio je udaljen oko 1.100 kilometara) i neophodnosti dopune gorivom tokom leta.
Fantomi F-4 imali su dva člana posade i to bi automatski značilo povećanje eventualnih gubitaka. Izbor je pao na tada još nove avione tipa F-15A i F-16A (prvi avioni F-16 Izraelu su isporučeni
manje od godinu ranije, tačnije 2. jula 1980). Njihovi navigacijski uređaji bili su autonomni i dovoljno precizni da avione u brišućem letu dovedu na bilo koju tačku na toj udaljenosti sa minimalnim odstupanjima.
F-15 Eagle naoružani raketama Sparrow i Sidewinder, imali su zadatak lovačke pratnje dok su F-16 predviđeni da klasičnim avionskim bombama Mk-84 dejstvuju po samom reaktoru (ove bombe su izabrane i pored posedovanja laserski vođenih u arsenalu izraelskog RV).
Silueta F-16 bila je mnogo manja od F-15, pa se pretpostavljalo da će time biti i teži cilj za iračku PVO. Sam reaktor kao i svi objekti od strateškog značaja, branjen je jakom PVO - prvenstveno lovcima presretačima zatim PVO sistemima SAM2/3/6/9 i „crotale”, ali i protivavionskim topovima ZSU-23-4 Šiljka od kojih su Izraelci ponajviše zazirali. Kako se ništa ne bi prepustilo slučaju, tokom višemesečnih priprema za akciju na jednom od izraelskih poligona napravljena je kopija objekata dejstva gde su piloti do u tančine mogli da razrađuju postupke koji ih očekuju u stvarnim uslovima. Same posade su predstavljale elitu izraelske borbene avijacije.
Ukupno su bila izabrana 24 pilota, od kojih je određen broj činio rezervu. Sve vreme priprema preduzimane su obimne mere kako bi se plan sačuvao u tajnosti.
Konačan datum za izvođenje operacije bio je 7. jun 1981. Samom operacijom „Opera” komandovao je general David Ivriy.
U 15.55 h. 7. juna prvi avioni F-15 i F-16 poleteli su sa Aerodroma Etzion smeštenog na krajnjem jugu Izraela (taj Sinajski aerodrom zauzet tokom rata 1973. vraćen je krajem 1981. Egiptu na osnovu mirovnog sporazuma). U kratkom intervalima poletelo je ukupno osam F-16, naoružanih sa po dve bombe Mk84, težine 903 kilograma (ukupno 16 bombi) i šest F-15. Premda je linija puta koja vodi duž sirijsko-jordanske granice bila najkraća, izabrana je druga duža ali i sigurnija ruta koja je prolazila jordansko-saudijskom granicom. Tako su bila izbegnuta naseljena mesta, opasne radarske stanice i PVO. Leteći na visini od 150 fita i u potpunoj radio-tišini, formacija je ostala neprimećena do samog objekta dejstva.
U 17.35 udarna grupa je „iskočila” na potrebnu visinu kako bi zauzela povoljne elemente za dejstvo i ubrzo zatim sa visine od 3.500 fita i iz velikog ugla poniranja izbacila ubojna sredstva koja su imala upaljače sa usporenim dejstvom.
Svi avioni su odbacili bombe u intervalu od pet sekundi. Osam direktnih pogodaka srušilo je kupolu reaktora i ostale vitalne objekte završivši tako arapske snove o nuklearnoj moći. Čitav manevar u rejonu objekta dejstva trajao je oko jedan minut i 20 sekundi !!!.
Iračka PVO bila je zatečena - vatra je otvorena prekasno da bi bila efikasna.
Povratak kući bio je začuđujuće miran iako je visina leta morala da bude povećana radi smanjenja potrošnje goriva. Sve posade su se bezbedno vratile kući dok Iračani još nisu bili svesni onoga što ih je snašlo.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Gibli 
 • Ugledni građanin
 • Pridružio: 04 Mar 2005
 • Poruke: 420
 • Gde živiš: Zemun

Odličan tekst, svaka čast! Saznao sam mnogo zanimljivih detalja. Jedino nisi spomenuo one balone sa helijumom, ako je to tačna činjenica nisam siguran.offline
 • RJ 
 • SuperModerator
 • Gavrilo Milentijević
 • Komandir stanice milicije Gornje Polje
 • Pridružio: 12 Feb 2005
 • Poruke: 33585
 • Gde živiš: ovalni kabinet

Iako sam za ovu akciju znao poodavno još od kad sam se počeo zanimati za ove teme, iskren da budem, tekst u vezi ove operacije našao sam na net-u i uz neke manje dorade prezentovao sam ga na ovom forumu. Konkretno ti baloni sa helijumom nigde se ne spominju, ali vrlo je moguće da su oni postojali.
Pazi iako je to već tako reći prevaziđena metoda sistema zaštite vazdušnog prostora primenjivana tokom prvog i drugog sv.rata, ništa nije isključeno da su i iračani primenjivali slične metode, a kao što se vidi na ovom primeru, nisu im bili mnogo efikasni......

Dopuna: 22 Maj 2005 15:43

Kompletan tok akcije urađen u flash formatu sa mnoštvom detalja i pojedinosti koje nisam naveo mogu se videti na linku.....

http://www.alisrael.com/tamuz/index.html

Neke fotografije sa linka......Uništeni reaktor......

offline
 • Pridružio: 02 Nov 2010
 • Poruke: 1279

U svetlu Izraelskog zveckanja oružjem oko Irana, interesantno da sam od svih tema ovu zatekao kao POSLEDNJU na ovom forumu. Evo da je opet stavim u žižu - ako nekog interesuje kako su tako nešto Izraelci ZAISTA izveli.

Svaka čast RJ,

PS Izraelci tvrde u intervjuima da je formacija bila otkrivena nad Crvenim morem kada je slučajno nadletela jahtu Jordanskog kralja Huseina koji je tu letovao, koji je identifikovao avione i naslutio šta im je zadatak. Navodno je pokušao da upozori Sadama ali je došlo do komunikacijskog kiksa.
http://archive.frontpagemag.com/readArticle.aspx?ARTID=29258

Imaju ljudi smisla i za Holivud i za humor...

PS - meni je ovo promaklo, ali tukli su neku zgradu u Siriji 2007. u sličnom fazonu:
http://hr.wikipedia.org/wiki/Operacija_Orchard
Ima li tema o tome?

offline
 • Pridružio: 14 Feb 2009
 • Poruke: 577

Avioni IDF/AF koji su izveli operaciju poletjeli su iz baze Etzion 25 km od jordanske granice.
Najvažnija činjenica koja je omogućila izvođenje ove složene operacije je pored visokih borbenih mogućnosti F-15A i F-16A bilo izraelsko poznavanje pozivnih kodova i žargona jordanskih zračnih snaga.

Jedan operater na avizicijskom radaru u KSA, koji je otkrio let izraelskih aviona, dobija odgovor pilota na arapskom jeziku da je u pitanju jordanski avion na trenažnom letu.
Također je zavaran i irački radarski centar u bazi Rashid Camp kojem se nekoliko minuta prije napada jedan pilot identifikovao kao vojni let iz Amana.

offline
 • RJ 
 • SuperModerator
 • Gavrilo Milentijević
 • Komandir stanice milicije Gornje Polje
 • Pridružio: 12 Feb 2005
 • Poruke: 33585
 • Gde živiš: ovalni kabinet

Kada sam imao 12 godina (1982), čitao sam tekst Miroslava Lazanskog o ovoj akciji objavljen u zagrebačkom START-u gde je on tad bio novinar.
Dobro pamtim deo teksta da su izraelci pripremu za ovu akciju krili u najstrožoj tajnosti ali čini mi se da je ipak pored svega informacija procurela od jednog izraelskog vojnika koji je zvao devojku opisujući joj svoje "aktivnosti" u bazi.
Očigledno, izgleda da su samo izraelci znali za "curenje" informacije dok su arapi ostali gluvonemi na sve.

offline
 • Pridružio: 14 Feb 2009
 • Poruke: 577

RJ ::Kada sam imao 12 godina (1982), čitao sam tekst Miroslava Lazanskog o ovoj akciji objavljen u zagrebačkom START-u gde je on tad bio novinar.
Dobro pamtim deo teksta da su izraelci pripremu za ovu akciju krili u najstrožoj tajnosti ali čini mi se da je ipak pored svega informacija procurela od jednog izraelskog vojnika koji je zvao devojku opisujući joj svoje "aktivnosti" u bazi.
Očigledno, izgleda da su samo izraelci znali za "curenje" informacije dok su arapi ostali gluvonemi na sve.


To si pobrkao sa operacijom "Entebe" u kojoj su izraelci oslobodili taoce u Ugandi.

Vođeni ovim iskustvom nekoliko dana prije napada izolovali su sve pilote i prekinuli telefonske veze sa bazom.

offline
 • RJ 
 • SuperModerator
 • Gavrilo Milentijević
 • Komandir stanice milicije Gornje Polje
 • Pridružio: 12 Feb 2005
 • Poruke: 33585
 • Gde živiš: ovalni kabinet

Svaka izraelska operacija pa i ova rađena je u najstrožoj tajnosti - znaš, ja možda ne znam šta sam juče ručao ali dobro se sećam tog teksta i fotografija koje su išle uz njega iako je prošlo 30 godina od tada....
Ja sam informacije o ovim stvarima sakupljao iz nekadašnjeg Fronta, Glasnika RViPVO a START je ne tako često znao da nas iznenadi ekstra reportažama koje je pravio Lazanski.
Jedini problem je bio što sam kao dvanaestogodišnjak morao da krišom čitam taj časopis zbog provokativnog sadržaja koji je naravno bio zanimljiviji za mušku populaciju pogotovo za one u pubertetu Wink

offline
 • A001  Male
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 22 Mar 2011
 • Poruke: 603

Zna li se možda zašto nije upotrebljeno vođeno oružje?
Mada se ovo ne vođeno pokazalo dosta efikasnim,ustvari ono je to oduvek bilo i efikasno i razorno samo što je mogućnost kolateralne štete veća.

offline
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 13289

RJ ::Svaka izraelska operacija pa i ova rađena je u najstrožoj tajnosti - znaš, ja možda ne znam šta sam juče ručao ali dobro se sećam tog teksta i fotografija koje su išle uz njega iako je prošlo 30 godina od tada....
Могу да додам да и ја патим од истих симптома.
Ипак, пошто сам упоредио неке старије штампане материјале са новијим подацима сам дошао до закључка да је у то време било далеко теже доћи до података него данас, а још теже их проверити. А Лазански је познат да и данас, и поред напретка у техници не проверава податке.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 888 korisnika na forumu :: 80 registrovanih, 6 sakrivenih i 802 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: -[CoA]-, airsuba, aleksandarbl, amstel, Arsenije, Atomski čoban, Ben Roj, benne, bigfoot, bladesu, Boskovic, Brada i Gibanica, BraneS, Buda Baba, cavatina, crnitrn, cvrle312, DejanSt, Despot1, Doca, DonRumataEstorski, draganca, dukajov, elenemste, FileFinder, Filip Marinković, Frunze, Georgius, GogiA, gonzagbs, GreenMan, ILGromovnik, Joco Skljoco, Jovan Nenad, kybonacci, m0nstrum_, Magistar78, mercedesamg, Milan A. Nikolic, misa1xx, Miškić, MrNo, mushroom, nebkv, Neutral-M, Niske, novator, opt1, ormanj, panzerwaffe, Paor, peruni, Pohovani_00, radionica1, ras007, raskoljnikov, rikirubio, riva, RobinHood12, Rocker, Sale.S, saputnik plavetnila, slonic_tonic, Snorks, sombrero, spektorsky, Sterilizacija, Stoilkovic, Tas011, tubular, vaso1, Visionary, VJ, vobo, Voja1978, vukovi, zhuki8, zlaya011, Žukov, šumar bk2