Vazduhoplovi za specijalne operacije USAF i USMC

Vazduhoplovi za specijalne operacije USAF i USMC

offline
 • RJ 
 • SuperModerator
 • Gavrilo Milentijević
 • Komandir stanice milicije Gornje Polje
 • Pridružio: 12 Feb 2005
 • Poruke: 35750
 • Gde živiš: ovalni kabinet

Vazduhoplovi za specijalne operacije USAF i USMC


Nakon terorističkih napada 2001 na SAD, protivteroristička borba dobila je najveći mogući prioritet. Ratovi u Afganistanu i Iraku pokazali su da se protivnici budućnosti neće moći svladati samo upotrebom klasičnih, teško naoružanih jedinica već će glavninu operacija voditi upravo dobro opremljene specijalne snage.
Upravo iračka iskustva pokazuju da klasične jedinice mogu poslužiti tek za osiguranje određenih područja i pratnju konvoja, a da borbu protiv terorističkih grupa na sebe moraju preuzeti za to osposobljene jedinice. Zahvaljujući tim najnovijim iskustvima specijalne su snage doživele svoj preporod, dosad nezabeležen. Bez obzira na to kojoj vrsti pripadali, i na kojoj udaljenosti delovali pokazalo se kako je najbolje da se specijalne snage na područje svog delovanja prebace vazduhoplovima. Kad su jednom na terenu i u akciji, isti ovise i od vazduhoplovne borbene podrške, i u dopremi municije i materijala. Nakon obavljene akcije, a kako bi se smanjio rizik od nepotrebnih gubitaka specijalne je snage najbolje brzo izvući na sigurno, što je opet najbolje obaviti uz pomoć vazduhoplova. Ratna iskustva od II. sv. rata do danas pokazala su da je upravo helikopter najbolje sredstvo da se specijalne snage nakon obavljenog zadatka izvuku na sigurno, ali se za iste zadatke mogu koristiti i specijalno opremljeni transportni avioni.

Neke od klasičnih akcija specijalnih snaga su zauzimanja aerodroma u Pragu (1968.) i Kabulu (1979.) koje su izvele snage sovjetskog Spetsnaza, koje su korištene i u operacijama u Afganistanu tokom osamdesetih godina prošlog veka. Snage Spetsnaza trenutno su angažovane u Čečeniji i u izvođenju operacija jako se oslanjaju na svoje borbene i transportne helikoptere Mi-24 i Mi-8/17.
Još jedna klasična upotreba specijalnih snaga je operacija "Jonathan" (1976.) u kojoj su malobrojni izraelski specijalci oslobodili 106 talaca koje su teroristi držali u na ugandskom aerodromui Entebe, nakon što su oteli avion Er Fransa. S druge strane klasični primer loše upotrebe specijalnih snaga je operacija "Eagle Claw" (1980.) u kojoj su američki specijalci pokušali osloboditi 52-je otetih američkih diplomata iz američke ambasade u Teheranu. Operacija je propala i pre nego što su specijalci uspeli doći do Teherana.

Upravo je ta operacija bila je odlučujući faktor koji je 1987. doveo do osnivanja SOCOMA (US Special Operations Command - Komanda za specijalne operacije) sa ciljem objedinjavanja komande nad svim američkim specijalnim jedinicama. Do izbijanja rata u zalivu 1991. te su snage opremljene mnogim naprednim borbenim sredstvima. Npr, američka ratna mornarica je svoje snage opremila helikopterom Sikorsky HH-60H Rescue Hawk sposobnim za delovanje na vrlo malim visinama po svim vremenskim uslovima i noću, duboko u neprijateljskoj pozadini. Dvadeset i četiri mornarička HH-60H trenutno se koriste i u operacijama ubacivanja i izvlačenja pripadnika SEALs. timova.


HH-60H

Američka ratna mornarica očekuje nabavku 48 CV / MV-22 Osprey aviona sa mogućnošću vertikalnog uzletanja i sletanja. Njihovi zadatci, kad jednom postanu operativni, biće ne samo prevoz ljudstva i materijala na brodove američke ratne mornarice, već i sudelovanje u znatno opasnijim operacijama mornaričkih specijalnih snaga. Zadatak Ospreya bila bi sudelovanje u operacijama specijalnih snaga na velikim udaljenostima, pri hitnim intervencijama, evakuacijama i mornaričkim specijalnim operacijama. CV-22 bi trebao u operativnu upotrebu ući tek 2009. godine.


MV-22 Osprey

Helikopteri za specijalna dejstva -

U operaciji "Pustinjska oluja" specijalne snage američkog RV (Air Force Special Ops) koristile su helikoptere Sikorsky MH-60G Pave Hawks i MH-53J Pave Lows, koji su učestvovali i u operacijama borbenog traganja i spašavanja (Combat Search and Rescue). Deo MH-53J služio je i kao komandno mesto za navođenje borbenih helikoptera AH-64 Apač u akcijama uništavanja iračkih radarskih stanica.
Pawe Hawk trenutno je označen kao HH-60G kako bi se istaknula njegova spasilačka namena. Težak je oko 9 tona i opremljen je izvlačivim priključkom za dopunjavanje goriva u letu i sklopivim rotorom kako bi se olakšao njegov prevoz transportnim avionima. Opremljen je takođe teškim mitraljezom FN Herstal GAU-18 kalibra 12,7 mm brzine 1025 metaka u minuti i dometa 1500 metara. U upotrebi je 64 HH-60G.

MH-53J Pave Low III mase 20,9 tona i nosivosti 38 vojnika. Helikopter je opremljen sa tri mitraljeza Minigun kalibra 7,62 mm - šestocevni, brzine 4 do 6 hiljada metaka u minuti, dometa 800 m, priključkom za punjenje gorivom u letu, radarom za praćenje konfiguracije terena i navođenje, FLIR senzorom, INS+GPS navigacijom itd.... Koristi se u zadatcima ubacivanja, snabdevanja i izvlačenja specijalnih snaga iz neprijateljske pozadine. Komanda vazduhoplovnih snaga za specijalne operacije (Air Force Special Operations Commnad - AFSOC) trenutno ima 13 helikoptera MH-53J i 25 MH-53M.


MH 53J

Herkules C-130 i njegove specijalne verzije -

Leteće topovnjače AC-130 koriste se u operacijama u Iraku i Afganistanu. AC-130U Spooky, uveden je u operativnu upotrebu 1995. U njegovom naoružanju se nalaze topovi M-102 kalibra 105 mm i Bofors L-60 kalibra 40 mm. Umesto dva topa M-61 kalibra 20 mm ugrađen je jedan top GAU-12/U kalibra 25 mm (Gatling s pet cevi, brzine 4200 granata u minuti) . AFSOC trenutno u svom sastavu ima 8 AC-130H i 13 AC-130U, a u proizvodnim pogonima Boinga vrši se konverzija 4 dodatna C-130H u AC-130U . Zamena ovih letelica planirana je tek 2015. godine, što je dokaz da je američko RV zadovoljno mogućnostima ovih letećih "tvrđava". Više o topovnjačama pogledati na http://www.mycity.rs/phpbb/viewtopic.php?t=16193

Za razliku od verzije AC (topovnjače), MC-130E/H Combat Talon ver. I i II (i nova verzija III), prvenstveno se koristi za ubacivanje i izvlačenje specijalnih snaga i njihovo snabdevanje, ali mnogi od ovih aviona imali su i takve zadatke kao što su uloga letećih cisterni za popunu goriva ASFOC-ovih helikoptera i kao adaptirani "bombarderi" za izbacivanje bombi BLU-82 od neverovatnih 6,8 tona. Verzija MC-130P Combat Shadow je namenjena za popunu gorivom ali kao i verzije E i H može se koristiti za druge svrhe.


MC 130E

HC-130P/N namenjen je zadatcima borbenog traženja i spašavanja a primarni zadatak mu je popuna gorivom u letu helikoptera u specijalnim misijama. Sekundarni zadatak mu je izbacivanje padobranaca, čamaca i različitih vozila u neprijateljskoj pozadini. Dejstvuju noću, a posada se koristi opremu za gledanje u mraku (night vision goggles - NVG).Opremljen je radarima za praćenje konfiguracije terena i navođenje koji im omogućavaju letenje na vrlo malim visinama i u svim vremenskim uslovima.


HC 130P i MH-53J Pave Low

Uz ove "borbene" verzije valja napomenuti i jednu koja neminovno prati sve ostale kada su u pitanju ratna zbivanja i borbena dejstva. Radi se o verzijama EC-130E Volant Solo / EC-130J Commando Solo II , koje su namenjene izvođenju psiholoških operacija. Opremljena za emitovanje radio i TV programa u pozadini neprijatelja, te na taj način stvoriti suprotnu sliku i efekat, odnosno dovesti do zbunjivanja protivnika.Verzije J i H opremljene su specijalnom opremom za ometanje neprijateljskih komandnih komunikacija i radio frekvencija.


EC-130J Commando Solo IIRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Hellraiser
 • Demon to some. Angel to others
 • Pridružio: 07 Jan 2005
 • Poruke: 3429
 • Gde živiš: Beneath the Black Sky

Ron Jeremy ::S druge strane klasični primer loše upotrebe specijalnih snaga je operacija "Eagle Claw" (1980.) u kojoj su američki specijalci pokušali osloboditi 52-je otetih američkih diplomata iz američke ambasade u Teheranu. Operacija je propala i pre nego što su specijalci uspeli doći do Teherana.

Nije se tu radilo o loshoj upotrebi snaga nego o tome da su te jedinice u ambasadu poslate u helikopterima koji su jedva uzleteli...a uz to su imali i naredjenje da lete "ispod" radara shto je rezultiralo da su neki helikopteri uleteli u peshchane oluje....offline
 • jazbar 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 28 Dec 2009
 • Poruke: 16085
 • Gde živiš: Lublana

Američke vazdušne snage (USAF i USMC) upotrebljavaju Pipistrelove lake avione za specijalne zadatke.

http://www.24ur.com/novice/gospodarstvo/pipistrel-.....odana.html

Video od 1:20 dalje.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 354 korisnika na forumu :: 3 registrovanih, 0 sakrivenih i 351 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: pacika, RED4G-304, SlaKoj